PRO8L3M - Art Brut 2 (2020)

Kategoria poświęcona albumom.

Moderatorzy: Jose, oldschool

Awatar użytkownika
Bolo

Re: PRO8L3M - Art Brut 2 (2020)

Post autor: Bolo »

nie pierdol się, ojeb normalnie na allegro, to tak jakbyś kupił smarka płytkę i se ją codziebnnie po trochu psuł.
Wygrzeszam Cię, mordzia.
Awatar użytkownika
jamase787

Post autor: jamase787 »

Ależ ta płyta jest nudna, miałka i całkowicie bez wyrazu, serio. Zero jakiegokolwiek podjazdu do AB1
Basically I'm tired of feeling sick and tired.
Awatar użytkownika
rakieta_rakieta

Post autor: rakieta_rakieta »

Ależ ta płyta jest ciekawa, głęboka i o jak wspaniałym wyrazie, serio. Stuprocentowo godna następczyni jedybki
Je suis Polonaise, so all i need is vodka, i może miłość
Awatar użytkownika
oldschool
Moderator

Post autor: oldschool »

Bolo pisze: 18 mar 2020, 13:06 Ale będą śmigać na grupkach i allegro, skoro bluza 3 stówy to za ile oni to potem odsprzedać planują? za kafla? xD
Tak, co więcej ktoś pewnie za nią kafla zapłaci.
Ona mnie pyta skąd woń tej esencji
To zbita kula spod kutasencji
Awatar użytkownika
Rafał81000

Post autor: Rafał81000 »

Elo mordki! Na osiedlu zamułka, więc postanowiliśmy Wam opowiedzieć kilka słów o pracy nad naszym najnowszym materiałem. Na pierwszy ogień idzie jeden z naszych najważniejszych i najbardziej osobistych numerów - “W domach z betonu”.

Moc tego kawałka uderzyła mnie dopiero po jego napisaniu - nie kminiłem długo, po prostu to zrobiłem. Po nagraniu prewki przeczytałem tekst i wyobraziłem siebie grającego to na koncercie. Pomyślałem: kurwa nie chciałbym tam stac na tej scenie i sie rozpłakac. Wahałem się też przez chwilę, bo jest to trudna i osobista historia. Z drugiej strony bardzo cenię tego typu przekaz, więc po przegadaniu tematu z Piotrkiem uznaliśmy, że warto czymś takim otworzyć album. Jeśli chodzi o flow to nie chciałem za bardzo kombinować, rym na 3,5 i po temacie. Natomiast przy pierwszych tejkach nagrywkowych nawijałem udając intonacje dziecka, ale brzmiało to komicznie, więc zastosowałem po prostu delikatną arytmię zamiast dziecięcej interpretacji. To sugerowało, że mówi to dziecko, jednak ustami dorosłego człowieka.

Inspiracją do całej kompozycji był legendarny numer Martyny i Andrzeja Jakubowiczów pt. “W domach z betonu nie ma wolnej miłości”. W oparciu o sampel zbudowaliśmy refren, ale fragmenty możecie usłyszeć także we wstępie do kawałka. Poza samplami położyliśmy dużo brzmień rodem z syntezatorów z lat 80, a bit to 100% analogowy automat perkusyjny. Bit powstał pod wpływem impulsu w trakcie jednej sesji studyjnej. Jest to jeden z ostatnich bitów jakie wyprodukowaliśmy na ten album. Muzykę ilustrują autentyczne zdjęcia z naszych rodzinnych archiwów.

Będziemy regularnie podrzucali kolejne historie dotyczące pracy nad tym albumem. Wyjaśnimy też przy okazji na czym dla nas polega koncept Art Brut, bo wiele osób wydaje się go nie do końca rozumieć ✌️
Awatar użytkownika
przedszkolanek

Post autor: przedszkolanek »

Rafał81000 pisze: 20 mar 2020, 20:14 Natomiast przy pierwszych tejkach nagrywkowych nawijałem udając intonacje dziecka, ale brzmiało to komicznie
xDDDDDDDDDDD :bowdown: :bowdown:
Johnny

Post autor: Johnny »

Bardziej mnie śmieszy że będą teraz próbować tłumaczyć tym którym płyta się nie podoba, dlaczego nie powinna im się nie podobać (mi się akurat podoba, wracam regularnie do całości, ale to kolejny raz takie zachowanie z ich strony).
moody

Post autor: moody »

przedszkolanek pisze: 20 mar 2020, 20:27
Rafał81000 pisze: 20 mar 2020, 20:14 Natomiast przy pierwszych tejkach nagrywkowych nawijałem udając intonacje dziecka, ale brzmiało to komicznie
xDDDDDDDDDDD :bowdown: :bowdown:
rapowal juz z powodzeniem jako jakala czy sepleniacy koles, mial pare trackow, gdzie "odgrywal" role kilku postaci odpowiednio modulujac glos, wiec nic dziwnego, ze i tu kombinowal. warsztat ma jak malo kto, to trzeba mu oddac
Awatar użytkownika
przedszkolanek

Post autor: przedszkolanek »

wyobraziłem sobie jak to brzmiało :lol:
a poza tym tu akurat kombinowali na siłe, co zresztą wyszło w praniu
Awatar użytkownika
mario995

Post autor: mario995 »

ej, mam rozkminę. Czy nie sądzicie, że następuje delikatny przesyt PROBL3Mem wśród ludzi. Nutki na yt nie kręcą takich spektakularnych wyświetleń, jak chociażby z Widma. Recenzje też są różne. Hype na ten album był ogromny, ale po samym wydaniu, to taka trochę cisza po wybuchu mam wrażenie i raczej rozczarowanie.
jabolsdz

Post autor: jabolsdz »

Johnny pisze: 20 mar 2020, 20:37 Bardziej mnie śmieszy że będą teraz próbować tłumaczyć tym którym płyta się nie podoba, dlaczego nie powinna im się nie podobać (mi się akurat podoba, wracam regularnie do całości, ale to kolejny raz takie zachowanie z ich strony).
Nie bardzo rozumiem mordeczko skąd ci się to wzięło . Przecież to najzwyklejsze liner notes , w stanach mega popularne. Ja to ogólnie jaram się takim backgroundem pamietam ze jak się bawiłem w rap to nawet z ziomkiem na jednej płycie coś takiego zrobiliśmy. Dla mnie spoko przynajmniej wiemy ze Oskar to Nie Wudoe i nawija swoje historie..
mi album wjechał jak najbardziej , choć sam w sumie od art brut 1 mniej ich słuchałem i słuchałem rzadko . Tutaj klimat jest, Oskar właśnie bardziej taki Real talkowy wspominkowy , wole to w tej konwencji niż tych wizji futurystycznych . W aucie leci
Awatar użytkownika
Jose
Brak Kultury

Post autor: Jose »

[mention]mario995[/mention], to nie przesyt, tylko wydali najsłabszą płytę w dyskografii
2rzyn pisze: 20 sty 2024, 9:32 Dlaczego Tede Królem Jest
Awatar użytkownika
mario995

Post autor: mario995 »

Może skłoni ich to do dania sobie spokój na ten rok-dwa i rozkminienia czegoś oddzielnie xD
Johnny

Post autor: Johnny »

jabolsdz pisze: 21 mar 2020, 9:21
Johnny pisze: 20 mar 2020, 20:37 Bardziej mnie śmieszy że będą teraz próbować tłumaczyć tym którym płyta się nie podoba, dlaczego nie powinna im się nie podobać (mi się akurat podoba, wracam regularnie do całości, ale to kolejny raz takie zachowanie z ich strony).
Nie bardzo rozumiem mordeczko skąd ci się to wzięło . Przecież to najzwyklejsze liner notes , w stanach mega popularne. Ja to ogólnie jaram się takim backgroundem pamietam ze jak się bawiłem w rap to nawet z ziomkiem na jednej płycie coś takiego zrobiliśmy. Dla mnie spoko przynajmniej wiemy ze Oskar to Nie Wudoe i nawija swoje historie..
mi album wjechał jak najbardziej , choć sam w sumie od art brut 1 mniej ich słuchałem i słuchałem rzadko . Tutaj klimat jest, Oskar właśnie bardziej taki Real talkowy wspominkowy , wole to w tej konwencji niż tych wizji futurystycznych . W aucie leci
Ale co innego liner notes, czy takie swoiste "making of", a co innego jak teraz na siłę będą chcieli ludziom wyjaśniać dlaczego to jest najbardziej art brutowa płyta na świecie, nawet jeśli sporo osób tego nie czuje - to oni teraz będą na siłę zmieniać definicję. Widzę po raz kolejny, że nie najlepiej znoszą krytykę, co na takim etapie kariery jest dość kiepskie
Awatar użytkownika
kapper1

Post autor: kapper1 »

Ostatnio to Wudoe ma lepszą formę niż pan Oskar, co jest smutne. :crazy:
Rafał81000 pisze: 20 mar 2020, 20:14 Wyjaśnimy też przy okazji na czym dla nas polega koncept Art Brut, bo wiele osób wydaje się go nie do końca rozumieć
Czyli tym razem to może wypierdalaj Steeza, ale w innej formie? Jak może się Wam nie podobać, pedały. Proszę mi wytłumaczyć koncept, bo nie rozumiem jak mogę nie propsować miałkiego materiału jak Rasmentalismu. Co za buce. :wall:
ksiazenieporzadek

Post autor: ksiazenieporzadek »

mario995 pisze:ej, mam rozkminę. Czy nie sądzicie, że następuje delikatny przesyt PROBL3Mem wśród ludzi. Nutki na yt nie kręcą takich spektakularnych wyświetleń, jak chociażby z Widma. Recenzje też są różne. Hype na ten album był ogromny, ale po samym wydaniu, to taka trochę cisza po wybuchu mam wrażenie i raczej rozczarowanie.
Ta płyta jest po prostu chujowa

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Awatar użytkownika
KillerCroc

Post autor: KillerCroc »

No ale akurat kto ma znać definicje najlepiej jak nie oni? :lol:

Ja chętnie poznam to co oni mają na myśli poprzez Art Brut bo jakby nie patrzeć to poza słowami sztuka marginesu dzieciaku nie zostało to nigdy bardziej wyjaśnione bo nie było potrzeby. Teraz taka potrzeba jest i nawet jeśli płyta mi się nie podoba to przynajmniej się dowiem co u nich to Art Brut ma reprezentować, co najwyżej nie będę już mówił że płyta jest chujowa i nijak się ma do poprzedniego Art Brutu tylko że płyta jest chujowa i tyle :dunno:
Gdybym urodził się gdzieś indziej miałbym szansę...
pociejyo

Post autor: pociejyo »

Potrzeba jest bo się ludzie przypierdalają że to nie ma nic z art brut więc trzeba się wytłumaczyć. Tylko to że oni sobie jakąś definicję art brut wymyślili i może i na niej się oba materiały opierają to nie jest w ogóle istotne bo kwestia jest tu taka że klimatem i poziomem artystycznym do jedynki nie ma ten materiał podjazdu i nie miał prawa nawet mieć.
Awatar użytkownika
Bolo

Post autor: Bolo »

To tak jakby powiedzieć, że disney zna sie najlepiej na star warsach bo je robi.
Wygrzeszam Cię, mordzia.
bvng

Post autor: bvng »

Raczej George Lucas
ODPOWIEDZ