The Blood of Dawnwalker
Moderator: con shonery
Re: The Blood of Dawnwalker
Pograłem sobie 4h, pod kątem technicznym to dawno tyle drobnych bugów nie widziałem, walka mi się niezbyt podoba. Ale jednocześnie nie pamiętam kiedy ostatnio tak mnie wkręciła fabuła w grze, by myśleć o jakimś wątku pomiędzy sesjami. Zapowiada się to zajebiście i czuję że żadna ilość problemów nie zepsuje mi tej zabawy (ale ja się bawiłem dobrze w Cyberpunku na premierze na PS4 pro
)
możecie powiedzieć coś więcej o samej eksploracji? też jest odhaczanie pytajników rodem z W3 (z dodatkiem ograniczenia czasowego), czy trochę lepiej jest to zaprojektowane?
EKSTRAKLASA PROGNOZY 26/27
Grand Theft Auto VI (GTA 6) is officialy scheduled to release worldwide on November 19, 2026, for PlayStation 5 and Xbox Series X/S.
Grand Theft Auto VI (GTA 6) is officialy scheduled to release worldwide on November 19, 2026, for PlayStation 5 and Xbox Series X/S.
Spoiler

Niestety są pytajniki, ale można je chyba wyłączyć. Nie wiem czy w każdym momencie, ale na początku gry na etapie wyboru poziomu trudności można wejść w zaawansowane opcje i sobie każdy poziom (są 4 o ile pamiętam) przekonfigurować i tam mi mignęła opcja ukrycia podpowiedzi, znaczników, można nawet wyłączyć wskaźniki kierunku ataku przeciwników żeby gra nie podpowiadała.
Eksploracja nie jest ograniczona czasowo. W ogóle mówienie o ograniczeniu czasowym w tej grze wprowadza pewien zamęt. Wg mnie trafniejszym określeniem jest, że czas jest walutą, którą wydajemy na questy.
Bo to działa tak, że dzień i noc są podzielone na 8 segmentów. Dni i nocy mamy 30. Ale jeśli biegamy sobie po mapie, zwiedzamy, wchodzimy do budynków, zamków, jaskiń, zbieramy loot, zabijamy wrogów to czas nie płynie. Segmenty nie są wydawane, czas stoi w miejscu, pora dnia jest zawsze taka sama. Jak jest południe to choćbyś stał godzinę w miejscu słońce się nie poruszy na niebie. To nie jest jak w Wiedźminie, że słońce wędruje stale i co kilkadziesiąt minut zmienia się dzień w noc i odwrotnie. Dopiero jak chcesz wykonać jakieś zadanie poboczne lub główne to jego wykonanie zjada ci od 1 do kilku segmentów i zmienia się pora dnia, np. jak jest ranek, zrobisz questy za łącznie 4 segmenty z 8 to jak je skończysz będzie południe. Zrobisz jeszcze 2 segmenty to będzie popołudnie i zachód słońca. Zrobisz kolejne 2 (łącznie 8) to zacznie się wieczór, a potem jak zrobisz kolejne to będzie noc.
Do tego o ile rozumiem filmiki, które oglądałem nie da się w tej grze przegrać. Jeśli nie zrobisz na czas głównego wątku i
Spoiler
nie uratujesz swojej rodziny, to oni po prostu zginą i dostajesz zakończenie z tym związane
Ciekawostka: W grze jest 7 zakończeń, a jedno pozwala ukończyć grę po prostu opuszczając obszar gry i porzucając fabułę i cały ten świat. Można to zrobić w kilka minut po prologu. Fabularnie jest tak, że wszystkie bramy i przełęcze górskie z drogami pozwalającymi opuścić Kotlinę Sangorską są zablokowane z rozkazu głównego złola. Dolina jest odizolowana w lore, ale jest jedna brama na uboczu w dość trudno dostępnym miejscu za zawalonym mostem, która jest otwarta. Jak się tam dotrze to można opuścić Kotlinę. Włącza się wtedy jedno z tych 7 zakończeń, gdzie bohater uznaje, że ludzie muszą sobie radzić sami, bo go to przerasta i udaje się w świat. Jest nawet za to osiągnięcie
ok, ok, myślałem, że przy eksploracji i odhaczaniu znaków zapytania też mierzymy się z upływającym czasem, w momencie, kiedy chcemy np. zakończyć "pytajnik" poprzez podniesienie jakiejś skrzynki z lootem, czy coś w tym stylu
EKSTRAKLASA PROGNOZY 26/27
Spoiler

Nie, nie, spokojnie