The Blood of Dawnwalker

Dyskusje na temat ulubionych gier użytkowników. Planszówki? Playstation czy Xbox?

Moderator: con shonery

Awatar użytkownika
Esdoer

Re: The Blood of Dawnwalker

Post autor: Esdoer »

Pograłem sobie 4h, pod kątem technicznym to dawno tyle drobnych bugów nie widziałem, walka mi się niezbyt podoba. Ale jednocześnie nie pamiętam kiedy ostatnio tak mnie wkręciła fabuła w grze, by myśleć o jakimś wątku pomiędzy sesjami. Zapowiada się to zajebiście i czuję że żadna ilość problemów nie zepsuje mi tej zabawy (ale ja się bawiłem dobrze w Cyberpunku na premierze na PS4 pro :lol: )
Awatar użytkownika
cloud
chmura

Post autor: cloud »

możecie powiedzieć coś więcej o samej eksploracji? też jest odhaczanie pytajników rodem z W3 (z dodatkiem ograniczenia czasowego), czy trochę lepiej jest to zaprojektowane?
EKSTRAKLASA PROGNOZY 26/27

Grand Theft Auto VI (GTA 6) is officialy scheduled to release worldwide on November 19, 2026, for PlayStation 5 and Xbox Series X/S.
Spoiler
Obrazek
Awatar użytkownika
Sionek

Post autor: Sionek »

cloud pisze: dzisiaj, 9:16 możecie powiedzieć coś więcej o samej eksploracji? też jest odhaczanie pytajników rodem z W3 (z dodatkiem ograniczenia czasowego), czy trochę lepiej jest to zaprojektowane?
Niestety są pytajniki, ale można je chyba wyłączyć. Nie wiem czy w każdym momencie, ale na początku gry na etapie wyboru poziomu trudności można wejść w zaawansowane opcje i sobie każdy poziom (są 4 o ile pamiętam) przekonfigurować i tam mi mignęła opcja ukrycia podpowiedzi, znaczników, można nawet wyłączyć wskaźniki kierunku ataku przeciwników żeby gra nie podpowiadała.
cloud pisze: dzisiaj, 9:16 (z dodatkiem ograniczenia czasowego)
Eksploracja nie jest ograniczona czasowo. W ogóle mówienie o ograniczeniu czasowym w tej grze wprowadza pewien zamęt. Wg mnie trafniejszym określeniem jest, że czas jest walutą, którą wydajemy na questy.

Bo to działa tak, że dzień i noc są podzielone na 8 segmentów. Dni i nocy mamy 30. Ale jeśli biegamy sobie po mapie, zwiedzamy, wchodzimy do budynków, zamków, jaskiń, zbieramy loot, zabijamy wrogów to czas nie płynie. Segmenty nie są wydawane, czas stoi w miejscu, pora dnia jest zawsze taka sama. Jak jest południe to choćbyś stał godzinę w miejscu słońce się nie poruszy na niebie. To nie jest jak w Wiedźminie, że słońce wędruje stale i co kilkadziesiąt minut zmienia się dzień w noc i odwrotnie. Dopiero jak chcesz wykonać jakieś zadanie poboczne lub główne to jego wykonanie zjada ci od 1 do kilku segmentów i zmienia się pora dnia, np. jak jest ranek, zrobisz questy za łącznie 4 segmenty z 8 to jak je skończysz będzie południe. Zrobisz jeszcze 2 segmenty to będzie popołudnie i zachód słońca. Zrobisz kolejne 2 (łącznie 8) to zacznie się wieczór, a potem jak zrobisz kolejne to będzie noc.

Do tego o ile rozumiem filmiki, które oglądałem nie da się w tej grze przegrać. Jeśli nie zrobisz na czas głównego wątku i
Spoiler
nie uratujesz swojej rodziny, to oni po prostu zginą i dostajesz zakończenie z tym związane
to dostajesz inne zakończenie niż jakbyś go wykonał. I tyle w sumie. Przez to jak skonstruowana jest mechanika można iść na final bossa od razu po prologu nawet i skończyć grę w godzinę. Ten czas bardziej pełni rolę narracyjną a jedyne co tak naprawdę ogranicza to liczbę questów, które przed końcem można zrobić. Questów jest więcej niż segmentów do wydania i za jednym podejściem nie zrobisz wszystkich zadań. Trzeba przejść grę kolejny raz robiąc inne zadania.

Ciekawostka: W grze jest 7 zakończeń, a jedno pozwala ukończyć grę po prostu opuszczając obszar gry i porzucając fabułę i cały ten świat. Można to zrobić w kilka minut po prologu. Fabularnie jest tak, że wszystkie bramy i przełęcze górskie z drogami pozwalającymi opuścić Kotlinę Sangorską są zablokowane z rozkazu głównego złola. Dolina jest odizolowana w lore, ale jest jedna brama na uboczu w dość trudno dostępnym miejscu za zawalonym mostem, która jest otwarta. Jak się tam dotrze to można opuścić Kotlinę. Włącza się wtedy jedno z tych 7 zakończeń, gdzie bohater uznaje, że ludzie muszą sobie radzić sami, bo go to przerasta i udaje się w świat. Jest nawet za to osiągnięcie :D
Awatar użytkownika
cloud
chmura

Post autor: cloud »

ok, ok, myślałem, że przy eksploracji i odhaczaniu znaków zapytania też mierzymy się z upływającym czasem, w momencie, kiedy chcemy np. zakończyć "pytajnik" poprzez podniesienie jakiejś skrzynki z lootem, czy coś w tym stylu
EKSTRAKLASA PROGNOZY 26/27

Grand Theft Auto VI (GTA 6) is officialy scheduled to release worldwide on November 19, 2026, for PlayStation 5 and Xbox Series X/S.
Spoiler
Obrazek
Awatar użytkownika
Sionek

Post autor: Sionek »

cloud pisze: dzisiaj, 9:48 ok, ok, myślałem, że przy eksploracji i odhaczaniu znaków zapytania też mierzymy się z upływającym czasem, w momencie, kiedy chcemy np. zakończyć "pytajnik" poprzez podniesienie jakiejś skrzynki z lootem, czy coś w tym stylu
Nie, nie, spokojnie :D Może się zdarzyć tak, że pod pytajnikiem kryje się jakiś quest albo inna czynność (np. odbudowa kapliczki) ale to wtedy zawsze jest oznaczone ile czasu to kosztuje i można zdecydować, że się tego nie zrobi po prostu.
ODPOWIEDZ