The Blood of Dawnwalker

Dyskusje na temat ulubionych gier użytkowników. Planszówki? Playstation czy Xbox?

Moderator: con shonery

Awatar użytkownika
Esdoer

Re: The Blood of Dawnwalker

Post autor: Esdoer »

Pograłem sobie 4h, pod kątem technicznym to dawno tyle drobnych bugów nie widziałem, walka mi się niezbyt podoba. Ale jednocześnie nie pamiętam kiedy ostatnio tak mnie wkręciła fabuła w grze, by myśleć o jakimś wątku pomiędzy sesjami. Zapowiada się to zajebiście i czuję że żadna ilość problemów nie zepsuje mi tej zabawy (ale ja się bawiłem dobrze w Cyberpunku na premierze na PS4 pro :lol: )
Awatar użytkownika
cloud
chmura

Post autor: cloud »

możecie powiedzieć coś więcej o samej eksploracji? też jest odhaczanie pytajników rodem z W3 (z dodatkiem ograniczenia czasowego), czy trochę lepiej jest to zaprojektowane?
EKSTRAKLASA PROGNOZY 26/27

Grand Theft Auto VI (GTA 6) is officialy scheduled to release worldwide on November 19, 2026, for PlayStation 5 and Xbox Series X/S.
Spoiler
Obrazek
Awatar użytkownika
Sionek

Post autor: Sionek »

cloud pisze: dzisiaj, 9:16 możecie powiedzieć coś więcej o samej eksploracji? też jest odhaczanie pytajników rodem z W3 (z dodatkiem ograniczenia czasowego), czy trochę lepiej jest to zaprojektowane?
Niestety są pytajniki, ale można je chyba wyłączyć. Nie wiem czy w każdym momencie, ale na początku gry na etapie wyboru poziomu trudności można wejść w zaawansowane opcje i sobie każdy poziom (są 4 o ile pamiętam) przekonfigurować i tam mi mignęła opcja ukrycia podpowiedzi, znaczników, można nawet wyłączyć wskaźniki kierunku ataku przeciwników żeby gra nie podpowiadała.
cloud pisze: dzisiaj, 9:16 (z dodatkiem ograniczenia czasowego)
Eksploracja nie jest ograniczona czasowo. W ogóle mówienie o ograniczeniu czasowym w tej grze wprowadza pewien zamęt. Wg mnie trafniejszym określeniem jest, że czas jest walutą, którą wydajemy na questy.

Bo to działa tak, że dzień i noc są podzielone na 8 segmentów. Dni i nocy mamy 30. Ale jeśli biegamy sobie po mapie, zwiedzamy, wchodzimy do budynków, zamków, jaskiń, zbieramy loot, zabijamy wrogów to czas nie płynie. Segmenty nie są wydawane, czas stoi w miejscu, pora dnia jest zawsze taka sama. Jak jest południe to choćbyś stał godzinę w miejscu słońce się nie poruszy na niebie. To nie jest jak w Wiedźminie, że słońce wędruje stale i co kilkadziesiąt minut zmienia się dzień w noc i odwrotnie. Dopiero jak chcesz wykonać jakieś zadanie poboczne lub główne to jego wykonanie zjada ci od 1 do kilku segmentów i zmienia się pora dnia, np. jak jest ranek, zrobisz questy za łącznie 4 segmenty z 8 to jak je skończysz będzie południe. Zrobisz jeszcze 2 segmenty to będzie popołudnie i zachód słońca. Zrobisz kolejne 2 (łącznie 8) to zacznie się wieczór, a potem jak zrobisz kolejne to będzie noc.

Do tego o ile rozumiem filmiki, które oglądałem nie da się w tej grze przegrać. Jeśli nie zrobisz na czas głównego wątku i
Spoiler
nie uratujesz swojej rodziny, to oni po prostu zginą i dostajesz zakończenie z tym związane
to dostajesz inne zakończenie niż jakbyś go wykonał. I tyle w sumie. Przez to jak skonstruowana jest mechanika można iść na final bossa od razu po prologu nawet i skończyć grę w godzinę. Ten czas bardziej pełni rolę narracyjną a jedyne co tak naprawdę ogranicza to liczbę questów, które przed końcem można zrobić. Questów jest więcej niż segmentów do wydania i za jednym podejściem nie zrobisz wszystkich zadań. Trzeba przejść grę kolejny raz robiąc inne zadania.

Ciekawostka: W grze jest 7 zakończeń, a jedno pozwala ukończyć grę po prostu opuszczając obszar gry i porzucając fabułę i cały ten świat. Można to zrobić w kilka minut po prologu. Fabularnie jest tak, że wszystkie bramy i przełęcze górskie z drogami pozwalającymi opuścić Kotlinę Sangorską są zablokowane z rozkazu głównego złola. Dolina jest odizolowana w lore, ale jest jedna brama na uboczu w dość trudno dostępnym miejscu za zawalonym mostem, która jest otwarta. Jak się tam dotrze to można opuścić Kotlinę. Włącza się wtedy jedno z tych 7 zakończeń, gdzie bohater uznaje, że ludzie muszą sobie radzić sami, bo go to przerasta i udaje się w świat. Jest nawet za to osiągnięcie :D
Awatar użytkownika
cloud
chmura

Post autor: cloud »

ok, ok, myślałem, że przy eksploracji i odhaczaniu znaków zapytania też mierzymy się z upływającym czasem, w momencie, kiedy chcemy np. zakończyć "pytajnik" poprzez podniesienie jakiejś skrzynki z lootem, czy coś w tym stylu
EKSTRAKLASA PROGNOZY 26/27

Grand Theft Auto VI (GTA 6) is officialy scheduled to release worldwide on November 19, 2026, for PlayStation 5 and Xbox Series X/S.
Spoiler
Obrazek
Awatar użytkownika
Sionek

Post autor: Sionek »

cloud pisze: dzisiaj, 9:48 ok, ok, myślałem, że przy eksploracji i odhaczaniu znaków zapytania też mierzymy się z upływającym czasem, w momencie, kiedy chcemy np. zakończyć "pytajnik" poprzez podniesienie jakiejś skrzynki z lootem, czy coś w tym stylu
Nie, nie, spokojnie :D Może się zdarzyć tak, że pod pytajnikiem kryje się jakiś quest albo inna czynność (np. odbudowa kapliczki) ale to wtedy zawsze jest oznaczone ile czasu to kosztuje i można zdecydować, że się tego nie zrobi po prostu.
Awatar użytkownika
Esdoer

Post autor: Esdoer »

Rzeczywiście zawsze można podjąć decyzję, ale jednak ja bym jednak nie udzielił przeczącej odpowiedzi na pytanie kolegi :lol: Nie ma reguły, niektóre pytajniki nie zabierają czasu (np. ratowanie ziomeczka w tarapatach przed dzikami), a inne z kolei zabierają i wtedy jak się zbliżasz do obszaru, to ten wskaźnik czasu zaczyna migać i na szaro pojawia się informacja ile segmentów zostanie zużytych. Miałem tak np. przy pytajniku, który okazał się małym obozem wrogów z jakimś lootem. Czasami jest jeszcze inaczej, np. podjęcie walki z niedźwiedziem nie kosztowało segmentów czasu, ale już odebranie czegoś, co strzegł, już tak. Więc finalnie ogarnianie pytajników często kosztuje segmenty czasu.

Ja tam póki co nie odrzuciłem żadnej aktywności tylko dlatego, że kosztuje czas. Zobaczymy czy w jakimś momencie poczuję jego presję, póki co ani trochę.
ODPOWIEDZ