Niepopularne/kontrowersyjne zdanie o grach

Dyskusje na temat ulubionych gier użytkowników. Planszówki? Playstation czy Xbox?

Moderator: con shonery

Awatar użytkownika
chuj
Zbanowany

Re: Niepopularne/kontrowersyjne zdanie o gierkach

Post autor: chuj »

Vixm pisze: 13 wrz 2025, 0:30 Granie w gry fabularne to strata czasu. Ludzie piszący fabułę w grach to ogromni amatorzy, często beztalencia, które nie chcą pisać opowieści, tylko tworzyć gry, a pisanie to najłatwiejsze co da się zrobić. Gracze nie mają żadnego porównania, bo zazwyczaj gry to jedyne medium jakie konsumują
fabuły w gierkach jednak rządzą się swoimi prawami i dają ci zupełnie inne ugryzienie tematu niż książki. w gierkach to ty sterujesz postacią - imo ten fakt w połączeniu z zajebiście przyjemnym gameplayem i piękną graficzką jest powodem dlaczego ludzie sięgają po gry. raz na jakiś czas zdarzy się też zagrać w gierkę, która fabułą bije na łeb te różne powieści z dupy wysrane, pisane maszynowo przez takich samych amatorów, a po prostu z wyrobionym rzemiosłem - planescape torment najlepszy przykład na to, jak jedna gierka potrafi zatrzeć dupę takim gamoniom. inna kwestia - która franczyza postapo wyrobiła taki zajebisty setting jak np seria gier fallout? i tak dalej i tym podobne. nie widzę sensu w porównywaniu różnych mediów do siebie, komiksy też dają ci zupełnie inny feel niż książki, ale czy to czyni je gorszymi w opowiadaniu historii? no jeśli mamy postrzegać to przez pryzmat upchanej treści to pewnie tak, książka jest tutaj bezkonkurencyjna. natomiast mi ten torment utkwi w bani na całe życie, a pisanina jakiegoś sapkowskiego nie.
Haczapurjan pisze: 13 wrz 2025, 0:34 Gothic nie byłby otoczony takim kultem w Polsce, gdyby wyszedł tylko w angielskiej wersji, bo to w gruncie rzeczy przeciętna saga
na pewno aż tak wielkiego kultu by nie było, ale że przeciętna saga? jak se przypominam jak zadania były napisane, jaką dowolność w przechodzeniu oferowały itd to uważam, że gothic w tamtych czasach był bezkonkurencyjny. mój ulubiony przykład tego to samo głupie wejście do miasta w 2 części i ile ci opcji dawało. pod pewnymi względami gotiki jednak wyprzedziły swoje czasy.
złap książkę, złap reset

free smly
Awatar użytkownika
Haczapurjan

Post autor: Haczapurjan »

chuj pisze: 13 wrz 2025, 0:45 na pewno aż tak wielkiego kultu by nie było, ale że przeciętna saga? jak se przypominam jak zadania były napisane, jaką dowolność w przechodzeniu oferowały itd to uważam, że gothic w tamtych czasach był bezkonkurencyjny. mój ulubiony przykład tego to samo głupie wejście do miasta w 2 części i ile ci opcji dawało. pod pewnymi względami gotiki jednak wyprzedziły swoje czasy.
Dobra gra w sumie masz rację
Awatar użytkownika
oldschool
Moderator

Post autor: oldschool »

Vixm pisze: 13 wrz 2025, 0:30 Gracze nie mają żadnego porównania, bo zazwyczaj gry to jedyne medium jakie konsumują.
Nie wiem czy istnieje jakakolwiek osoba na świecie, która z fabułą zetknęła się w swoim życiu tylko w grach xd
Ona mnie pyta skąd woń tej esencji
To zbita kula spod kutasencji
Awatar użytkownika
chuj
Zbanowany

-fallout4 > 1 i 2

na takiego też tejka wpadłem. w sensie - czy serio jest lepszy jeśli mam wziąć pod uwagę fabułę, możliwości wyboru(!), ścieżki rozwoju, dialogi, budowę świata? no oczywiście, że nie. ale ma jeden atut - chce mi się do niego wracać, w przeciwieństwie do f2 a już na pewno f1. po prostu jest giereczkowy, jak to z giereczkami bywa, biorę pada w łapy i gram. a stare fallouty? ogólnie to uważam, że stare crpg typu baldury, falouty i nawet ten torment (do którego nie wróciłem nigdy, ale mózg mi rozsadził za nastolatka, i niech tak pozostanie) to jest gatunek gier który się strasznie zestarzał, i mogło to przejść w czasach kiedy naprawdę granie w gierki to była jakaś znaczna część twojego życia, czyli za gówniarza. cieszę się, że przerobiłem te klasykę gatunku za małolata, no ale to nie są gry do grania, to są gry do poznania - taka moja opinia. zwyczajnie powrót do f2 nie sprawia mi takiej przyjemności jak powrót do np gotika 2 - jeśli rozbiję to na czynniki pierwsze to mogę przyznać rację że f2 jest lepszy z pierdyliona powodów, ale nadal at the end of the day jest gorszy gameplajowo, a to to waży na tym czy chce mi się grać w coś, czy też nie. i właśnie dlatego f4 > f1 i f2. ostatnio próbowałem ogrywać atom RPG na ps4 - nie da się. jak kto zrobił ten wyczyn na konsoli no to chylę czoła. pomimo iż ja z zupełnie innej parafii to doskonale rozumiem ból użytkownika poniżej:
Vasco de Balboa pisze: 04 wrz 2025, 15:30 Zawsze odbijałem się od tych klasycznych RPG pokroju Baldurs Gate, Icewind Dale czy inne Neverwinter Nights.
złap książkę, złap reset

free smly
Kalom

Post autor: Kalom »

viewtopic.php?t=9985

można połączyć tematy oldsql jeśli masz uprawnienia na ten dział
Awatar użytkownika
marmolad_k2

Post autor: marmolad_k2 »

Haczapurjan pisze: 13 wrz 2025, 0:34 Gothic nie byłby otoczony takim kultem w Polsce, gdyby wyszedł tylko w angielskiej wersji, bo to w gruncie rzeczy przeciętna saga
Fakt, nie opinia.
saturn pisze: 10 wrz 2024, 21:56 tu jest normalne forum ślizgawka, więc zwracamy się do siebie normalnie - czasem kolego, czasem kurwo
Awatar użytkownika
chuj
Zbanowany

Re: Niepopularne/kontrowersyjne zdanie o grach

Rupert pisze: 29 sty 2023, 13:32 gramy dojebanym bogiem wojny i musimy zbierac jakies brednie żeby mocniej bić jakieś łazęgi
fajnie ujęte
złap książkę, złap reset

free smly
Awatar użytkownika
jadeztematem

Post autor: jadeztematem »

Dla mnie szokiem było jak pierwszy raz ogarnąłem sobie kartę graficzną i przesiadłem się ze Stalkera czy tam Morrowinda na Wiedźmina 3 i GTA:SA na GTA V, żeby uświadomić sobie że devowie mają graczy za głupków. Wszystko po szlaku, palcem po mapie. Nie ma tej zachęty do odkrywania mapy (no chyba, że szukasz side questów). Wyjątkiem jest Kenshi, zajebista gierka
Awatar użytkownika
phobos
BOR PTKWO

Post autor: phobos »

chuj pisze: 13 wrz 2025, 1:25 -fallout4 > 1 i 2

na takiego też tejka wpadłem. w sensie - czy serio jest lepszy jeśli mam wziąć pod uwagę fabułę, możliwości wyboru(!), ścieżki rozwoju, dialogi, budowę świata? no oczywiście, że nie. ale ma jeden atut - chce mi się do niego wracać, w przeciwieństwie do f2 a już na pewno f1. po prostu jest giereczkowy, jak to z giereczkami bywa, biorę pada w łapy i gram. a stare fallouty? ogólnie to uważam, że stare crpg typu baldury, falouty i nawet ten torment (do którego nie wróciłem nigdy, ale mózg mi rozsadził za nastolatka, i niech tak pozostanie) to jest gatunek gier który się strasznie zestarzał, i mogło to przejść w czasach kiedy naprawdę granie w gierki to była jakaś znaczna część twojego życia, czyli za gówniarza. cieszę się, że przerobiłem te klasykę gatunku za małolata, no ale to nie są gry do grania, to są gry do poznania - taka moja opinia. zwyczajnie powrót do f2 nie sprawia mi takiej przyjemności jak powrót do np gotika 2 - jeśli rozbiję to na czynniki pierwsze to mogę przyznać rację że f2 jest lepszy z pierdyliona powodów, ale nadal at the end of the day jest gorszy gameplajowo, a to to waży na tym czy chce mi się grać w coś, czy też nie. i właśnie dlatego f4 > f1 i f2. ostatnio próbowałem ogrywać atom RPG na ps4 - nie da się. jak kto zrobił ten wyczyn na konsoli no to chylę czoła. pomimo iż ja z zupełnie innej parafii to doskonale rozumiem ból użytkownika poniżej:
Vasco de Balboa pisze: 04 wrz 2025, 15:30 Zawsze odbijałem się od tych klasycznych RPG pokroju Baldurs Gate, Icewind Dale czy inne Neverwinter Nights.
no niestety, te gry wymagają solidnego remake, bo po prostu w takiego baldura 1 nie da się grać, może jakby ktoś kiedyś przeportował to wszystko na silnik z bg3 to by było zajebiście, ja nie mam psychy do tego, by klikać w te pierdolone ludziki a niestety z dawnych klasyków ograłem tylko neverwinter nights 2 a to i tak już "kolejna generacja", ale to pewnie za drogie dla developmentu, trzeba podzielić się jakimiś prawami autorskimi, chuj wie czym, może kiedyś będą narzędzia do stworzenia czegoś takiego niskim kosztem, ludzie chcą i tak grać w to samo tylko w nowej odsłonie, dlatego nintendo od 30 lat ciśnie mario, zeldę i pokemony do porzygu a i tak sprzedaje się najlepiej
mój styl życia to piątkowo
twój styl życia to chujowo
:cool:
ffeee pisze: 12 sty 2023, 0:17szkoda, że przez internet nie można komuś zębów wybić :wall: :wall:
lygrys pisze:Nie prawactwo, wie że będzie dojechane za swoje poglądy.
Awatar użytkownika
chuj
Zbanowany

sprawdź se ac odyssey bratku, jak na standardy nowych gier to gra zaskakująco mało prowadzi za rączkę w trybie eksploracji.
złap książkę, złap reset

free smly
Awatar użytkownika
Clay

Post autor: Clay »

Seria Uncharted to nieziemsko przereklamowane gry

Morrowind jest lepszy od Gothica niemal pod każdym względem

Główni NPC w Gothicach których fani kochają tak naprawdę nie mają żadnego charakteru

Pomijając bugi i optymalizację, pod względem rozgrywki Heroes 5 > Heroes 3

Podstawka Heroes 4 posiada jedną z najepszych fabuł w grach (a właściwie zbiór opowiadań) do tego ta muzyka :bowdown:

Heavy Rain to niesamowite, grafomańskie gówno, które przynajmniej momentami jest zabawne
Awatar użytkownika
Malloy
Palma w Kali

Post autor: Malloy »

heroes 5 >>> heroes 3
Jesteście popierdoleni, świat wychował was źle
Prawda jest prosta i przykra, nie jara was troska, a krzywda
Tyle zrozumieć to dar a nie wyrok i dlatego nie pluję na czas jaki minął
Awatar użytkownika
chuj
Zbanowany

Clay pisze: 13 wrz 2025, 21:12 Główni NPC w Gothicach których fani kochają tak naprawdę nie mają żadnego charakteru
nie to co caius cosades :bag: jedyny kto miał znamiona charakteru w morku to dagoth ur i fargoth.
złap książkę, złap reset

free smly
Awatar użytkownika
Parlae

Post autor: Parlae »

Clay pisze: 13 wrz 2025, 21:12 Pomijając bugi i optymalizację, pod względem rozgrywki Heroes 5 > Heroes 3

Podstawka Heroes 4 posiada jedną z najepszych fabuł w grach (a właściwie zbiór opowiadań) do tego ta muzyka :bowdown:
Z tym się zgadzam.
https://www.last.fm/user/Parlae

I got a ray gun in my hand
Pow, pow, pow, pow, pow, pow
Awatar użytkownika
Clay

chuj pisze: 13 wrz 2025, 21:14
Clay pisze: 13 wrz 2025, 21:12 Główni NPC w Gothicach których fani kochają tak naprawdę nie mają żadnego charakteru
nie to co caius cosades :bag: jedyny kto miał znamiona charakteru w morku to dagoth ur i fargoth.
Zdaję sobie sprawę, że w Morrowindzie jest to samo, w poprzednim zdaniu chodziło mi o inne aspekty Morrowinda, nie łącz tych punktów ze sobą.
Wspomniałem o Gothicu dlatego że to w jego przypadku zdarzyło mi się usłyszeć o tym jaką zajebistą postacią jest Gorn albo Diego, dubbing podziałał na wyobraźnie
Awatar użytkownika
chuj
Zbanowany

Clay pisze: 13 wrz 2025, 21:19 Zdaję sobie sprawę, że w Morrowindzie jest to samo
nie no, nie jest. pod tym względem gothic a szczególnie dwójka to miażdży morrowinda i tyle. jak można mówić że taki xardas czy lee nie mają charakteru, kuźwa? no chyba że chodziło ci o nudną triadę milten, diego i gorn - których też nigdy nie byłem fanem.

tera doczytałem i ich miałeś na myśli, ok wybaczam

natomiast co do samego pojedynku morrowind vs gothic 2 uważam, że jest niemożliwy do przeprowadzenia, bo tak bardzo różne są to od siebie erpegi. znamiennym jest natomiast fakt, że tego porównania to mogą dokonać tylko ludzie z europy wschodniej, bo cała reszta świata w dupie ma gotika i morrowind w tamtych czasach był raczej bezkonkurencyjny jeśli chodzi o takie jednoosobowe rpg z rozmachem.
złap książkę, złap reset

free smly
Awatar użytkownika
Clay

Są różne to fakt, ale nie uważam że nie da się ich ze sobą w żaden sposób porównać

To w czym Gothic był lepszy od Morrowinda to bezapelacyjnie system walki i moim zdaniem podział gry na rozdziały co wydaje mi się że generalnie mało gier robiło i robi nadal, tj. świat gry realnie się zmienia podczas przygody i widzimy skutki wydarzeń na bieżąco, a nie ewentualnie przed ostatnim bossem.

Cała reszta imo na korzyść Morrowinda: ekspolarcja, zadania poboczne (czy w Gothicu 1 były jakieś lokacje poboczne poza tą jedną wieżą?), muzyka, świat i jego historia, różnorodność, antagonista, tworzenie pojebanych zaklęć i eliksirów, gildie, flora i fauna - uwielbiałem te dziwactwa Morrowinda, od tych przedziwnych dzikich stworów i łazików, przez olbrzymie grzyby na bagnach, po piaskową zamieć i kwatery klanowe typu wielkie drzewa do których można był dostać się tylko lewitując.
Awatar użytkownika
chuj
Zbanowany

Clay pisze: 13 wrz 2025, 21:47 zadania poboczne (czy w Gothicu 1 były jakieś lokacje poboczne poza tą jedną wieżą?
porównujesz morka do g1 a to tak średnio sprawiedliwe, bo morek to była ogromna produkcja dobrze usadowionego studia, a g1 tech demo debiutujących studenciaków. prędzej bym to porównał do g2 i powiem ci, że jeśli idzie tylko o jakość no to te w g2 są znacznie bardziej rozbudowane - wgl samo to, że g2 bardziej stawia na dialogi (co o dziwo bardziej zbliża go do klasycznych crpg w przeciwieństwie do tesów, gdzie to było zmarginalizowane, i to pomimo faktu, że miały więcej tekstu) już otwiera duże pole do popisu i g2 dużo z tym fantem robi. w tych morkowych questach zdecydowanie mniej od ciebie zależy, i mają mniejszą wagę na wpływ świata przedstawionego. oczywiście cieżko to porównywać bo tych side questów w całym g2 jest tyle co w morrowindzie w samym vivek podejrzewam.
Clay pisze: 13 wrz 2025, 21:47muzyka
nie no, z tym się nigdy nie zgodzę. cały ten kultowy ost morrowinda to jest jeden oklepany themes zapętlony w kółko.
Clay pisze: 13 wrz 2025, 21:47 świat i jego historia, różnorodność
no te punkty wynikają właśnie z ogromnych różnic na poziomie projekcji świata. morrowind to bardzo zachodnie high fantasy jeśli chodzi o zasady uniwersum - z drugiej zaś strony jest to bardzo wykręcone fantasy, z jaszczuroludźmi, wielkimi grzybami itd. rzecz całkowicie unikatowa i rozumiem, że komuś to się może podobać. z drugiej strony mamy gotika, który jest low fantasy, być może dark fantasy - bardzo mocno osadzony w europejskim średniowieczu. i tbh ten morrowindowy setting czyli wg wielu największy atut tej gry - jak dla mnie jest na dłuższą metę męczący. dla mnie zawsze gry rgp to przede wszystkim symulator chodzenia po średniowiecznym mieście (khorinis<3) a te całe fantasy to tak bardziej przeszkadzało - akceptowałem je z braku laku, bo nie było i nadal nie ma gier RPG osadzonych historycznie, bez motywu fantasy. gothic jest bliższy moej jduszy. nawet w morrowindzie łapię się na tym, że najlepiej wspominam właśnie osady cesarskich, takie jak seyda neen, caldera, pelagiad itd - które architektonicznie były utrzymane w klasycznym średniowiecznym stylu. te wszystkie grzybki, wulkany itd były bardzo ciekawe podczas pierwszego ogrywania morka hen daleko temu - ale jak już znam te gre na pamięć to wolałbym se wrócić do normalniejszego settingu. ta stylityka to zawsze był u morka miecz obosieczny dla mnie.
Clay pisze: 13 wrz 2025, 21:47antagonista
zgoda w 100%. ogólnie do dagotha mało co podjazdu ma
Clay pisze: 13 wrz 2025, 21:47 tworzenie pojebanych zaklęć i eliksirów
to największa zaleta morka, którą bije nie tylko gotika ale i cały gatunek na łeb.
Clay pisze: 13 wrz 2025, 21:47gildie
eee, szczerze mówiąc to była straszna bieda i nie wiem o co kaman. w morku tylko gildia złodziei była spoko, reszta jedna wielka nuda jak dla mnie. rzecz ma się inaczej dopiero w obliwionie. no ale znowu, widać różnicę skali jak mamy to porównywać - legion cesarski w morku a taka straż miejska w g2 - w pierwszym mamy ze 20 zadań (nwm, mowie z pamieci) i każde do zapomnienia, a w drugim mamy 3, ale za to jedne z najlepiej poprowadzonych w serii.

ciekawi mnie opinia @SWN
złap książkę, złap reset

free smly
Awatar użytkownika
Vasco de Balboa

Post autor: Vasco de Balboa »

Clay pisze: 13 wrz 2025, 21:12 Morrowind jest lepszy od Gothica niemal pod każdym względem
W czym Gothic 2 jest lepszy:
1. System walki
2. Eksploracja - Khorinis pomimo skromnego rozmiaru jest świetnie zaprojektowane, z pokaźna liczbą nieoczywistych znajdziek.
3. Muzyka
4. Dialogi oraz duża liczba przewidzianych alternatywnych rozwiązań z nagranymi liniami dialogowymi - nawet w mało istotnych dla fabuły kwestiach
5. Symulacja żywego świata. W AD2025 może to nie robi wrażenia, ale NPC z własnymi rutynami i zestawami dialogów ( w różnych zestawach, około 3) zmieniających się co rozdział ( na pytanie co słychać w mieście itp). W TESach świat jest zwyczajnie sztuczny i bez duszy.
6. Alternatywne możliwości ukończenia questa - np. jeżeli farmer Akil zginie to nie zamyka nam to misji z paczką dla kupca Baltrama - dostaniemy ją od jego żony, a w przypadku jej zgonu - od pracownika farmy.
1. Gomez ma ogromną aurę
2. Lee - jego stopniowe w popadanie w manię zemsty i odrzucenie zasad.
3. Xardas i jego manipulowanie protagonistą
4. Podwójna gra Ur-Shaka
5. Cor Calom
6. Thorus - ma charakter i zasady :lol:
7. Diego - jako jedyny z mitycznej czwórki przyjaciół jest nieźle napisany. Sam fakt jego podwójnej gry na niekorzyść SO idealnie wpisuje się w charakter złodziejaszka - cwaniaka
Clay pisze: 13 wrz 2025, 21:12 Podstawka Heroes 4 posiada jedną z najepszych fabuł w grach (a właściwie zbiór opowiadań) do tego ta muzyka :bowdown:
Po ponad dwóch dekadach czwórka dostaje zasłużoną miłość.
Awatar użytkownika
chuj
Zbanowany

@con shonery proszę o połączenie tego tematu z tym: viewtopic.php?t=9985

albo @SWN
złap książkę, złap reset

free smly
ODPOWIEDZ