Ranking tryhardów w polskim rapie

Płyty, zapowiedzi materiałów, dyskusje na temat raperów i producentów z naszej rodzimej sceny.

Moderatorzy: Jose, oldschool

Awatar użytkownika
xxxkawo

Re: Ranking tryhardów w polskim rapie

Post autor: xxxkawo »

(czysto muzycznie - nie biznesowo) Chyba Solar największy tryhard. Mocny średniak i nikt o nim nie pamięta, a sporo odjebał w polskim rapie wszystkimi swoimi wieloma wydawnictwami, pojebanymi, wręcz karykaturalnymi akcjami promocyjnymi, łącznie z inicjowaniem największych kultowych przedsięwzięć na polskiej scenie typu #Hot16Challenge i #Hot16Challenge 2, Hotele Maffiji itp.
Światem kręcą pieniądze
Jeśli życie to dziwka, robi dla mnie pole dance
Tdimz_S

Post autor: Tdimz_S »

Peerzet
starydobryhiphop

Post autor: starydobryhiphop »

jeśli dobrze wreszcie skumałem to słowo tryhard, to dla mnie VNM, z czasów jego peaku (teraz już nie jestem na bieżąćo co z nim)
Awatar użytkownika
Picasso

Post autor: Picasso »

xxxkawo pisze: wczoraj, 22:29 (czysto muzycznie - nie biznesowo) Chyba Solar największy tryhard. Mocny średniak i nikt o nim nie pamięta, a sporo odjebał w polskim rapie wszystkimi swoimi wieloma wydawnictwami, pojebanymi, wręcz karykaturalnymi akcjami promocyjnymi, łącznie z inicjowaniem największych kultowych przedsięwzięć na polskiej scenie typu #Hot16Challenge i #Hot16Challenge 2, Hotele Maffiji itp.
Co to ma wspólnego z tryhardowaniem?
Spoiler
A "tryhard" is a derogatory slang term for someone who puts excessive effort into an activity - such as a video game, sport, or social situation—often at the expense of others' enjoyment or in an attempt to compensate for a lack of natural talent.

In Gaming and Sports
Hyper-competitiveness: The term is most commonly used in online multiplayer games like League of Legends to describe players who treat casual matches like life-or-death competitions, prioritizing winning above all else.
Overcompensating: Gamers often use it to mock players who use highly optimized, aggressive strategies or overpowered equipment in casual modes.

In Social Settings
Trying too hard: Outside of gaming, it refers to a person who desperately tries to fit in, impress others, or become popular.
Poser: It can also describe someone who adopts a certain aesthetic or personality they aren't naturally suited for, often coming across as forced or inauthentic
Stwórz:
>wytwórnię, która w swoim peaku miała na kontrakcie trzech z pięciu najpopularniejszych raperów w Polsce
>content, którego inne wytwórnie nigdy nie stworzyły a jak próbowały to był to co najwyżej, nomen omen, tryhard
>akcję, która wyszła szeroko poza "bańkę" hip-hopową, do której dołączył się [tu wstaw w zasadzie dowolną ważną osobę, niech będzie prezydent] i o której mówiła cała Polska

ale wystarczy, że sam kiepsko rapujesz, żeby zamiast bycia propasowanym być nazywanym tryhardem :rotfl:
Awatar użytkownika
Luxair

Post autor: Luxair »

Oczywiste typy to L.U.C. i MC Silk, nagrywanie płyty w 10 językach albo na samplach z odgłosów paszczą
Well, you know, whiteys gotta pay... and the payment is baby hands
Awatar użytkownika
99mayday

Post autor: 99mayday »

nobezprzesady pisze: 04 lip 2026, 16:25
starydobryhiphop pisze: 04 lip 2026, 15:16 Zjebiecie mnie może za to ale próbowałem wygooglować i nie kminie co znaczy tryhard w kontekście raperów tym bardziej polskich?
Mnie też ciekawi jak różni ludzi odbierają to określenie, bo jak wiele etykiet, i ono niesie za sobą dużo różnych skojarzeń. Ja zazwyczaj widziałem w nim przede wszystkim opis postawy polegającej na próbach osiągnięcia mniejszego lub większego sukcesu w jakiejś dziedzinie poprzez przesadne i nadprogramowe dążenie do niego, co w efekcie zmieniało podejmowane działania w karykaturalne i przerysowane.
tryhard jest wtedy, gdy usilnie próbujesz błyszczeć w dziedzinie do której nie masz talentu, drygu, czutki itp.

gdy próbujesz pisać bystre punche ale brak Ci błyskotliwości
gdy próbujesz robić śpiewane refreny ale brak Ci odpowiedniej barwy głosu
gdy próbujesz czarować wystrzałowym flow ale brak Ci poczucia rytmu i słuchu muzycznego

to samo w sobie nie jest grzechem, ale tryhard następuje gdy dostajesz wszelki feedback od życia, że to nie działa najlepiej, ale mimo wszystko próbujesz to "przebić" samym uporem i konsekwencją co finalnie w 90% kończy się byciem tryhardem(10% ludzi naprawdę potrafi się czegoś nauczyć do czego początkowo nie ma drygu)

podsumowując
- robisz zajebisty drybling czarujesz piłką i finalnie strzelasz bramkę - nie ma tryhard jest geniusz
- robisz zajebisty drybling, ruletka, potem strzał gdzieś w pizdu w trybuny - jeszcze nie ma tryhard ale następnym razem odpuść drybling i traf w bramkę
- kolejny raz robisz zajebisty drybling, ruletka a potem strzał w pizdu w trybuny - zaczynasz wchodzić na ścieżkę tryhardztwa

i w tym momencie jeśli zrozumiesz, że lepiej strzelić bramkę bez dryblingu niż zrobić zajebisty drybling i nie strzelić jest momentem w którym masz szansę zejść ze ścieżki tryharda - jeśli tego nie pojmiesz niestety przepadasz i znajdujesz się w tym temacie
twoja familia to typy poznane wczoraj
tu co drugi golas robi z siebie ulicznego profesora
SWN
Administrator

Post autor: SWN »

99mayday pisze: dzisiaj, 9:06 tryhard jest wtedy, gdy usilnie próbujesz błyszczeć w dziedzinie do której nie masz talentu, drygu, czutki itp.
Czemu taka definicja?

Jeśli na domówce odpalę na konsoli jakąś grę player vs player w którą jestem obiektywnie dobry, mam dryg, czutkę itp. i będę rozpierdalał do zera dupeczki mające w ręku pada pierwszy raz w życiu dodatkowo krzycząc "haha do zera cię rozjebałem, ale jesteś słaba!!!", to wg mnie będę wzorowym tryhardem, a jak już wspomniałem zakładamy że jestem w tę grę obiektywnie zajebisty i to się nie wyklucza :)
B to G strikes again, thick hay on the bread... For me it's a lifestyle, you say that's about swag
Awatar użytkownika
99mayday

Post autor: 99mayday »

wg mnie to nie ma nic wspólnego z tryhardowaniem - całkowicie przestrzelona definicja IMO

wg różnica poziomów w jakiejś dziedzinie nie czyni lepszego tryhardowcem tylko dlatego, że hełpi się zwycięstwem

dlatego McGregor który rozpiedalał swoich rywali jak leszczy i jeszcze się tym obnosił robiąc zajebisty trashtalk nie jest tryhardem
ale wszyscy jego naśladowcy, którzy próbowali trashtalku, ale byli w tym całkowicie nieskuteczni i jeszcze dostawali baty w oktagonie są tryhardem
twoja familia to typy poznane wczoraj
tu co drugi golas robi z siebie ulicznego profesora
SWN
Administrator

Ale w moim przykładzie nie ma pojedynku dwóch równorzędnych (wiem że jeden jest lepszy, ale chodzi mi o przynależność do jednej ligi, doświadczenie itp) zawodników trenujących tę samą dyscyplinę, jak ma to miejsce w UFC.

Tryhardem w moim przykładzie jest sytuacja, w której ktoś obiektywnie dobry/lepszy nie może się powstrzymać od używania 100% umiejętności i rywalizacji mimo że starcie w ogóle tego nie wymaga.

Napisałem to jako kontra do Twojego stwierdzenia, że tryhardują ci, którzy nie mają talentu w danej dziedzinie. Moim zdaniem to nie prawda i tryhard jest częstą domeną topki danej dziedziny.

Jeśli koszykarz NBA zostanie zaproszony do gry charytatywnej z dziećmi i napierdoli tam 100 punktów skacząc im po głowach, to jest wybitny i utalentowany w swojej dziedzinie i jest tryhardem JEDNOCZEŚNIE.

Dodano po 53 sekundach:
Od razu mówię że nie wiem jak to się ma do polskiego hip-hopu, po prostu napisałem sobie polemikę do zacytowanej tezy.
B to G strikes again, thick hay on the bread... For me it's a lifestyle, you say that's about swag
Awatar użytkownika
Luxair

Post autor: Luxair »

Tryhard to spoceniec/spocus/spoceniak
Well, you know, whiteys gotta pay... and the payment is baby hands
SWN
Administrator

No tak, stąd ten mój przykład skakania po głowie dzieciakom albo stompowania dupeczki w grze w której nawet nie wie czym się skacze, a ty masz w nią 1000 godzin.
"Tryhard" to slangowe określenie osoby, która wkłada nadmierny wysiłek i zaangażowanie w jakąś czynność – najczęściej w grach komputerowych lub sporcie. Często odnosi się to do kogoś, kto traktuje luźną rozrywkę jak sprawę życia i śmierci
ODPOWIEDZ