[ankieta] GOAT polskiego rapu
Re: [ankieta] GOAT polskiego rapu
Kurde, weź se kiedyś, jak będziesz w zamulastym nastroju czy na jakiś jesienny spacer włącz "Bóg nie gra w kości". To jest bardzo dobrze napisany album. W ogóle Małpa wydaje mi się trochę overhated raperem - rozumiem dlaczego, bo to fejm w kontekście do twórczości też miał/ma za duży, ale wydaje mi się, że nie ma co wieszać na nim psów. Bardzo solidny raper w swojej konwencji.
Ale still bardziej TOP50 niż TOP10
- SuperRapMaster
Smarki i Peżot to top 10 pl rapu, więc nie jest trudno być gorszym od nich. Poważna, jak już wspomniałem, najlepsza płyta, Najebawszy także w top 5.
do mnie nigdy nie trafiał, jeszcze nałożyło się na to powszechne jego uwielbienie wśród d o j r z a ł y c h, przez co w okresie buntu rzygać mi się chciało jak go słyszałem. a kulminacją było jak mnie znienawidzona nauczycielka angielskiego (z którą się nonstop drażniłem i dostawałem uwagi, a potem same jedynki za zachowanie lol) zapytała że skoro słucham rapu to pewnie małpy xD bo ona zna paznokcie i to jest mega głębokie, myślałem że zemdleję wtedy czy coś. no a potem dorosłem trochę i już było dla mnie za późno na zajaranie się jego rapem, bo byłem już zainfekowany brudnym południem
- SuperRapMaster
Ja tam go lubię, podoba mi się jego podejście do hip-hopu, a knoc to top 20 płyt w plhh.
Ta konwencja to dzierganie artystyczne, astronomia, muzyka ludowa? czy po prostu taki slogan jak nie chcemy powiedziec ze cos jest chujowe to jest “solidne w danej konwnecji”? Bo w konwnecji rapowej to jest płaczek i dukacz, przeciez on nawet podwojnych nie ma czyli oskarżony o technike - uniewinniony, na czasy debiutu charyzma i jakas tam odwaga tekstowa, a nie pite piwo na murku heja hopsa, ale potem sromotna porazka na newschoolowych bitach i rownia pochyla, totalne nic do zaoferowania sluchaczowiJose pisze: ↑02 maja 2024, 20:59 Kurde, weź se kiedyś, jak będziesz w zamulastym nastroju czy na jakiś jesienny spacer włącz "Bóg nie gra w kości". To jest bardzo dobrze napisany album. W ogóle Małpa wydaje mi się trochę overhated raperem - rozumiem dlaczego, bo to fejm w kontekście do twórczości też miał/ma za duży, ale wydaje mi się, że nie ma co wieszać na nim psów. Bardzo solidny raper w swojej konwencji.
świadomość swojej ignorancji
to początek drogi do elegancji
to początek drogi do elegancji
- marmolad_k2
Dobrze wiesz że te słowa wpędzą resztę do trumny
Nawet gdy będę rapował szeptem i bez podwójnych
Nawet gdy będę rapował szeptem i bez podwójnych
- SuperRapMaster
@eddy_wata konwencja jest taka, że raper jest chujowy, wiadomo
A poważnie, to chodzi mi o smutno introspektywny rap dla starych ludzi. Imo ładnie potrafi opowiadać o tym, jak mu się dalej mieli w bani przez to, że zmarła mu matka (a przypominam, że już na KNOC o tym rapował, więc niezła czopka), ładnie też pisze o tworzeniu relacji z kobietami. Wydaje mi się, że jak już mówić o odwadze tekstowej, to tutaj jest większa. No kurka, było coś w tej ostatniej płycie, że chciało się jej słuchać.
No te zarzuty i technikę to dajcie spokój, kogo to obchodzi
No i podkreślam, że mówię o ostatniej, a nie o Mówi czy Rottenbergu, bo te były faktycznie słabe
A poważnie, to chodzi mi o smutno introspektywny rap dla starych ludzi. Imo ładnie potrafi opowiadać o tym, jak mu się dalej mieli w bani przez to, że zmarła mu matka (a przypominam, że już na KNOC o tym rapował, więc niezła czopka), ładnie też pisze o tworzeniu relacji z kobietami. Wydaje mi się, że jak już mówić o odwadze tekstowej, to tutaj jest większa. No kurka, było coś w tej ostatniej płycie, że chciało się jej słuchać.
No te zarzuty i technikę to dajcie spokój, kogo to obchodzi
No i podkreślam, że mówię o ostatniej, a nie o Mówi czy Rottenbergu, bo te były faktycznie słabe
Tu nie chodzi o ilosc podwojnych tylkk o samo uwstecznienie sie rapowe, cos jak pezetNo te zarzuty i technikę to dajcie spokój, kogo to obchodzi
Pezet jednak nadal potrafi popłynąć na bicie, pokazać jakaś charyzmę we flow, coś pokombinować (tu największy regres nastąpił w pisaniu). Małpa nie dość, że nie ma żadnej charyzmy we flow (czy on w ogóle ma flow?) to jeszcze wjeżdża z ordynarnie częstochowskimi. to jest serio duża zagadka dla mnie, co się z nim stało od czasów KNOC. i oczywiście, wtedy też nie był jakimś cesarzem warsztatu, ale i technicznie złożył, i charyzma była, i delivery było. no siedział jak zły na tych bitach Returnersów, a ta nielegalna epka z Littlem i Chwiałem, co wyszła jeszcze przed KNOC, do dziś robi wrażenie. i ja na przykład nie będę miał szansy docenić/porozkminiać tekstów z Bóg Nie Gra W Kości, bo nie jestem w stanie przymknąć ucha na to kalectwo warsztatowe. 
Z ciekawości zapytałem o zdanie AI, niestety nie uwzględnia Smarkeja.

Spoiler

Spoiler

B to G strikes again, thick hay on the bread... For me it's a lifestyle, you say that's about swag
- marmolad_k2
Taconafide mój ulubiony raper.
turzyn właśnie pisze dissa na sztuczną inteligencje za tego vnma na 6
- Oportunistycznyebaka
Wiadomo, że Mesiwo. Raper kompletny, a i refreny podśpiewywane niezgorsze.
kompletny wsiur chyba
mes dawno odlecial na asluchalne rejony, ale z ta kompletnoscia to akurat prawda. kazcie tym slizgowym bozkom pierdolnac porzadny spiewany refren, oprocz tego storytelling, dobrze brzmiaca bragge, cos o milosci, cos na impreze, cos spokojniejszego z ciekawymi obserwacjami spolecznymi i na koniec cos na jakis niestandardowy, wybrany losowo temat, np. jezdzenie taksowka, czy dzialkowaniu. mes potrafil zrobic kozacki numer w kazdej z tych kategorii, o malo kim mozna powiedziec to samo
Pelna zgoda
sentino ma wszystkie i niektore nawet w paru jezykachmoody pisze: ↑04 maja 2024, 21:46 mes dawno odlecial na asluchalne rejony, ale z ta kompletnoscia to akurat prawda. kazcie tym slizgowym bozkom pierdolnac porzadny spiewany refren, oprocz tego storytelling, dobrze brzmiaca bragge, cos o milosci, cos na impreze, cos spokojniejszego z ciekawymi obserwacjami spolecznymi i na koniec cos na jakis niestandardowy, wybrany losowo temat, np. jezdzenie taksowka, czy dzialkowaniu. mes potrafil zrobic kozacki numer w kazdej z tych kategorii, o malo kim mozna powiedziec to samo