[ankieta] GOAT polskiego rapu

Płyty, zapowiedzi materiałów, dyskusje na temat raperów i producentów z naszej rodzimej sceny.

Moderatorzy: Jose, oldschool

GOAT

Czas głosowania minął 13 sty 2022, 13:36

Peja
14
5%
Tede
28
10%
Pezet
18
6%
Rogal DDL
22
8%
Belmondo
45
16%
OSTR
6
2%
Kaz Bałagane
8
3%
Sokół
6
2%
Laikike1
4
1%
Smarki Smark
13
5%
Sentino
44
16%
Borixon
1
0%
Jimson
14
5%
Magik
2
1%
Intruz
4
1%
Oskar
5
2%
Donguralesko
1
0%
Ten Typ Mes
11
4%
Wankej
3
1%
Pikers
12
4%
dmg96
4
1%
Gog
5
2%
Quebonafide
11
4%
Eis
2
1%

Liczba głosów: 283

Awatar użytkownika
Jose
Brak Kultury

Re: [ankieta] GOAT polskiego rapu

Post autor: Jose »

Kurde, weź se kiedyś, jak będziesz w zamulastym nastroju czy na jakiś jesienny spacer włącz "Bóg nie gra w kości". To jest bardzo dobrze napisany album. W ogóle Małpa wydaje mi się trochę overhated raperem - rozumiem dlaczego, bo to fejm w kontekście do twórczości też miał/ma za duży, ale wydaje mi się, że nie ma co wieszać na nim psów. Bardzo solidny raper w swojej konwencji.

Ale still bardziej TOP50 niż TOP10
2rzyn pisze: 20 sty 2024, 9:32 Dlaczego Tede Królem Jest
Awatar użytkownika
2rzyn

Post autor: 2rzyn »

Glownie ten hejt rozchodzi sie o jego skurwiały regres w rymach objawiajacy sie czasownikami albo turbo prostymi rymowankami
Jose pisze: 08 lut 2026, 22:48 Dlaczego 2rzyn Królem Jest
Awatar użytkownika
SuperRapMaster

Post autor: SuperRapMaster »

eddy_wata pisze: 02 maja 2024, 20:48 Malpa jest chyba gorszy nawet od smarka i pezeta, splakany bez 10 gram skilla, kiedys ewentualnie mogl miec jakas charyzme ale to tylko na debiucie
Smarki i Peżot to top 10 pl rapu, więc nie jest trudno być gorszym od nich. Poważna, jak już wspomniałem, najlepsza płyta, Najebawszy także w top 5.
Awatar użytkownika
DoubleB

Post autor: DoubleB »

eddy_wata pisze: 02 maja 2024, 20:48 Malpa jest chyba gorszy nawet od smarka i pezeta, splakany bez 10 gram skilla, kiedys ewentualnie mogl miec jakas charyzme ale to tylko na debiucie
do mnie nigdy nie trafiał, jeszcze nałożyło się na to powszechne jego uwielbienie wśród d o j r z a ł y c h, przez co w okresie buntu rzygać mi się chciało jak go słyszałem. a kulminacją było jak mnie znienawidzona nauczycielka angielskiego (z którą się nonstop drażniłem i dostawałem uwagi, a potem same jedynki za zachowanie lol) zapytała że skoro słucham rapu to pewnie małpy xD bo ona zna paznokcie i to jest mega głębokie, myślałem że zemdleję wtedy czy coś. no a potem dorosłem trochę i już było dla mnie za późno na zajaranie się jego rapem, bo byłem już zainfekowany brudnym południem :cool:
Awatar użytkownika
SuperRapMaster

Ja tam go lubię, podoba mi się jego podejście do hip-hopu, a knoc to top 20 płyt w plhh.
Awatar użytkownika
eddy_wata

Post autor: eddy_wata »

:oops:
Jose pisze: 02 maja 2024, 20:59 Kurde, weź se kiedyś, jak będziesz w zamulastym nastroju czy na jakiś jesienny spacer włącz "Bóg nie gra w kości". To jest bardzo dobrze napisany album. W ogóle Małpa wydaje mi się trochę overhated raperem - rozumiem dlaczego, bo to fejm w kontekście do twórczości też miał/ma za duży, ale wydaje mi się, że nie ma co wieszać na nim psów. Bardzo solidny raper w swojej konwencji.

Ale still bardziej TOP50 niż TOP10
Ta konwencja to dzierganie artystyczne, astronomia, muzyka ludowa? czy po prostu taki slogan jak nie chcemy powiedziec ze cos jest chujowe to jest “solidne w danej konwnecji”? Bo w konwnecji rapowej to jest płaczek i dukacz, przeciez on nawet podwojnych nie ma czyli oskarżony o technike - uniewinniony, na czasy debiutu charyzma i jakas tam odwaga tekstowa, a nie pite piwo na murku heja hopsa, ale potem sromotna porazka na newschoolowych bitach i rownia pochyla, totalne nic do zaoferowania sluchaczowi
świadomość swojej ignorancji
to początek drogi do elegancji
Awatar użytkownika
oldschool
Moderator

Post autor: oldschool »

eddy_wata pisze: 02 maja 2024, 23:45 przeciez on nawet podwojnych nie ma
Na KNOC miał, potem to już mało słuchałem.
Ona mnie pyta skąd woń tej esencji
To zbita kula spod kutasencji
Awatar użytkownika
marmolad_k2

Post autor: marmolad_k2 »

Dobrze wiesz że te słowa wpędzą resztę do trumny
Nawet gdy będę rapował szeptem i bez podwójnych
saturn pisze: 10 wrz 2024, 21:56 tu jest normalne forum ślizgawka, więc zwracamy się do siebie normalnie - czasem kolego, czasem kurwo
Awatar użytkownika
SuperRapMaster

eddy_wata pisze: 02 maja 2024, 23:45 Ta konwencja to dzierganie artystyczne, astronomia, muzyka ludowa?
Rap dilatedpeoplesowy.
Awatar użytkownika
Jose
Brak Kultury

Post autor: Jose »

@eddy_wata konwencja jest taka, że raper jest chujowy, wiadomo

A poważnie, to chodzi mi o smutno introspektywny rap dla starych ludzi. Imo ładnie potrafi opowiadać o tym, jak mu się dalej mieli w bani przez to, że zmarła mu matka (a przypominam, że już na KNOC o tym rapował, więc niezła czopka), ładnie też pisze o tworzeniu relacji z kobietami. Wydaje mi się, że jak już mówić o odwadze tekstowej, to tutaj jest większa. No kurka, było coś w tej ostatniej płycie, że chciało się jej słuchać.

No te zarzuty i technikę to dajcie spokój, kogo to obchodzi :dunno:

No i podkreślam, że mówię o ostatniej, a nie o Mówi czy Rottenbergu, bo te były faktycznie słabe
2rzyn pisze: 20 sty 2024, 9:32 Dlaczego Tede Królem Jest
Awatar użytkownika
2rzyn

Post autor: 2rzyn »

No te zarzuty i technikę to dajcie spokój, kogo to obchodzi
Tu nie chodzi o ilosc podwojnych tylkk o samo uwstecznienie sie rapowe, cos jak pezet
Jose pisze: 08 lut 2026, 22:48 Dlaczego 2rzyn Królem Jest
Awatar użytkownika
clockers

Post autor: clockers »

Pezet jednak nadal potrafi popłynąć na bicie, pokazać jakaś charyzmę we flow, coś pokombinować (tu największy regres nastąpił w pisaniu). Małpa nie dość, że nie ma żadnej charyzmy we flow (czy on w ogóle ma flow?) to jeszcze wjeżdża z ordynarnie częstochowskimi. to jest serio duża zagadka dla mnie, co się z nim stało od czasów KNOC. i oczywiście, wtedy też nie był jakimś cesarzem warsztatu, ale i technicznie złożył, i charyzma była, i delivery było. no siedział jak zły na tych bitach Returnersów, a ta nielegalna epka z Littlem i Chwiałem, co wyszła jeszcze przed KNOC, do dziś robi wrażenie. i ja na przykład nie będę miał szansy docenić/porozkminiać tekstów z Bóg Nie Gra W Kości, bo nie jestem w stanie przymknąć ucha na to kalectwo warsztatowe. :dunno:
Awatar użytkownika
SWN
Administrator

Post autor: SWN »

Z ciekawości zapytałem o zdanie AI, niestety nie uwzględnia Smarkeja.
Spoiler
Obrazek
Spoiler
Obrazek
B to G strikes again, thick hay on the bread... For me it's a lifestyle, you say that's about swag
Awatar użytkownika
marmolad_k2

Post autor: marmolad_k2 »

Taconafide mój ulubiony raper.
saturn pisze: 10 wrz 2024, 21:56 tu jest normalne forum ślizgawka, więc zwracamy się do siebie normalnie - czasem kolego, czasem kurwo
Kalom

Post autor: Kalom »

turzyn właśnie pisze dissa na sztuczną inteligencje za tego vnma na 6
Awatar użytkownika
Oportunistycznyebaka

Post autor: Oportunistycznyebaka »

Wiadomo, że Mesiwo. Raper kompletny, a i refreny podśpiewywane niezgorsze.
Awatar użytkownika
DoubleB

Post autor: DoubleB »

kompletny wsiur chyba
moody

Post autor: moody »

mes dawno odlecial na asluchalne rejony, ale z ta kompletnoscia to akurat prawda. kazcie tym slizgowym bozkom pierdolnac porzadny spiewany refren, oprocz tego storytelling, dobrze brzmiaca bragge, cos o milosci, cos na impreze, cos spokojniejszego z ciekawymi obserwacjami spolecznymi i na koniec cos na jakis niestandardowy, wybrany losowo temat, np. jezdzenie taksowka, czy dzialkowaniu. mes potrafil zrobic kozacki numer w kazdej z tych kategorii, o malo kim mozna powiedziec to samo
Awatar użytkownika
Prez

Post autor: Prez »

Pelna zgoda
lygrys pisze: 11 maja 2022, 21:05 świetny dzień, jeden z najlepszych w moim życiu.
Dziękuje ci zjebana Polsko.
Raperzy, choć lecą okropnie, wszędzie się pchają
Jedyne co robią wielokrotnie, to mnie wkurwiają
Indio

Post autor: Indio »

moody pisze: 04 maja 2024, 21:46 mes dawno odlecial na asluchalne rejony, ale z ta kompletnoscia to akurat prawda. kazcie tym slizgowym bozkom pierdolnac porzadny spiewany refren, oprocz tego storytelling, dobrze brzmiaca bragge, cos o milosci, cos na impreze, cos spokojniejszego z ciekawymi obserwacjami spolecznymi i na koniec cos na jakis niestandardowy, wybrany losowo temat, np. jezdzenie taksowka, czy dzialkowaniu. mes potrafil zrobic kozacki numer w kazdej z tych kategorii, o malo kim mozna powiedziec to samo
sentino ma wszystkie i niektore nawet w paru jezykach
ODPOWIEDZ