Mata - Młody Matczak (2021)

Kategoria poświęcona albumom.

Moderatorzy: Jose, oldschool

Awatar użytkownika
gods bidness

Re: Mata - Młody Matczak (01.10.2021) [Zapowiedź]

Post autor: gods bidness »

Bardzo ładny utwór. Najlepszy do tej pory singiel.
Awatar użytkownika
sugarhill_notausgang

Post autor: sugarhill_notausgang »

emcess pisze: 27 wrz 2021, 20:29każdy krok na pewno jest przemyślany, stary dumny z syna który jest głosem pokolenia to dałby mu teraz to poprowadzić po swojemu?
To co pisałem, pisałem w kontekście demówki i debiutu, na pewno nie będę kruszył kopii o sytuację z drugim albumem, chociaż serio ja tam starego bym w to nie mieszał aż tak, bardziej imo Solar Białas pomagają to pchać po jeszcze wyższe liczby i sugerują ruchy
Awatar użytkownika
Spenser

Post autor: Spenser »

piernikowyskoczek pisze: 25 wrz 2021, 19:04 Ponieważ mam pod nosem takie same i tak samo zawłaszczone przez pijaków schodki – tyle że nie nad Wisłą, a nad Odrą – przy lekturze „części wykładowej” rower składak mi się otworzył w piwnicy.
:lol:
Awatar użytkownika
Cz4rny1337
Moderator

Post autor: Cz4rny1337 »

spoko przeciez nawet
Obrazek
Awatar użytkownika
gods bidness

Tata Maty tom II - Jak wychować męską kurwę.
Awatar użytkownika
8na10
Zbanowany

Post autor: 8na10 »

To jaka jest w końcu forumowa konkluzja co do wizerunku? Że bycie pizdą jest spoko, tylko dlatego, że jest oryginalne? I ile z waszych ulubionych raperów z PL czy ze Stanów jest pizdami? No odpowiedzcie sobie, z jakim rapem wy jako ludzie starszej generacji niż Mata się utożsamiacie. Wiadomo, że dużo z tych alfa-samczych wersów w rapie to była czysta projekcja, ale dla mnie od zawsze było to coś koniec końców pozytywnego, bo nawet jeśli było to podane w skretyniały sposób - to mogło wskazywać pewną drogę dla młodszych, zagubionych ziomków. Generalnie uważam, że facio w okresie dojrzewania powinien się hartować, bo życie nie jest kolorowe i trzeba się uczyć jak brać problemy na klatę - to jest dobry wzorzec. Natomiast takie szczere, otwarte gadanie o jakichś pedalskich sprawach to może być furtka do popadnięcia w użalanie się nad sobą i zaakceptowania przez różne ofiary losu obowiązującego stanu rzeczy, zamiast chęci poprawy. Może jestem jakiś urwany ze średniowiecza, ale uważam publiczne przyznawanie się do bycia cipką za podobny przypał co publiczne przyznawanie się do bycia kretynem. Po prostu starajcie się nimi nie być ziomeczki i będzie git. Ktoś może nagrać nawet najbardziej szczery i adekwatny kawałek o tym jak postawił zielonego kloca w kiblu, ale sam fakt, że będzie to "świeże" nie sprawi, że będę się tym jarał.
jasny wracaj na forum
Awatar użytkownika
gods bidness

Wiadomo, morda. Tylko prawdziwy mocny rap nietzscheański o męskich facetach dla męskich facetów.

Obrazek
Awatar użytkownika
Jiigsi
good kid

Post autor: Jiigsi »

8na10 pisze: 27 wrz 2021, 21:01 Natomiast takie szczere, otwarte gadanie o jakichś pedalskich sprawach to może być furtka do popadnięcia w użalanie się nad sobą i zaakceptowania przez różne ofiary losu obowiązującego stanu rzeczy, zamiast chęci poprawy
:rotfl: :wall:

albo skumania, że to normalne, że każdy ma problemy i nie warto tego dusić w sobie, bo musisz być twardy facet. Serio mega chujowe linijki z Twojej strony i takie myślenie jest u podstaw tego, że tak mało facetów dba o swoje zdrowie psychiczne
8na10 pisze: 27 wrz 2021, 21:01 To jaka jest w końcu forumowa konkluzja co do wizerunku?
A musi być jakaś jednak konkluzja tutaj? Forumek to nie hivemind
last.fm

She gon' make me feel nice, jiggy jiggy on deck
I got bare gyal 'round, jiggy jiggy on deck
Awatar użytkownika
sugarhill_notausgang

8na10 pisze: 27 wrz 2021, 21:01 nawet jeśli było to podane w skretyniały sposób - to mogło wskazywać pewną drogę dla młodszych, zagubionych ziomków
:lol: To dobre. Nie wiem czemu, ale przypomniał mi się uliczny prawdziwy zespół Molesta i wersy
Elo jak tam co słychać? Powiedziała: Zajebiście! Czy chciałabyś zapalić ze mną liście? 3 minuty później na jej ciele zobaczyłem tylko stringi, z wrażenia zapodziałem gdzieś smokingi!
To ja już jednak wolę Matę ;-)
8na10 pisze: 27 wrz 2021, 21:01 Może jestem jakiś urwany ze średniowiecza
E tam, normalnie z lat 90-tych.
Awatar użytkownika
8na10
Zbanowany

gods bidness pisze: 27 wrz 2021, 21:07 Wiadomo, morda. Tylko prawdziwy mocny rap nietzscheański o męskich facetach dla męskich facetów.
To co wrzuciłeś to jakieś skiny. Ja jako przykład ludzi przytoczyłbym prędzej normalnych chłopaków w dresach.
Jiigsi pisze: 27 wrz 2021, 21:07 albo skumania, że to normalne, że każdy ma problemy i nie warto tego dusić w sobie, bo musisz być twardy facet
Gadać to sie powinno, ale raperzy to zupełnie inny kaliber, oni są traktowani jak bożki, i chodzi o to, że taki Mata daje tzw przykład, daje jakiś koncept chłopaka na miarę XXI wieku, a młodzi to łykają bez popity i chcą się upodabniać. W ogóle nie kupuję twojego argumentu, bo tak samo było z rapem o helupie, że niby miał przed czymś przestrzegać itd, a skończyło się na zwykłej gloryfikacji i jakieś zjeby podłapały to i zaczeły się tym flexować, bo to przecież takie cool, i tyle o tym nawijają ci "raperzy"

Poza tym chyba zgadzasz się, że lepiej być ogarniętym typkiem, niż pizda zyciową?
Jiigsi pisze: 27 wrz 2021, 21:07 A musi być jakaś jednak konkluzja tutaj? Forumek to nie hivemind
Z przekąsem to napisałem.
jasny wracaj na forum
Awatar użytkownika
sebring

Post autor: sebring »

a na jakiej podstawie twierdzisz że to łykają xddd
kurna, dorosłe chłopy i dalej nie kumają że raperzy żadnymi wzorami do naśladowania nie są i poza żenującymi wyjątkami do takich sami w sobie nie aspirują, to nic takiego prócz muzyki kundle
♫ Beefing with my chick while I'm in jail ♫
Awatar użytkownika
Jose
Brak Kultury

Post autor: Jose »

sugarhill_notausgang pisze: 27 wrz 2021, 20:12 Oczywiście tak, ale ja obstaję przy stanowisku, że nie ma w tym wielkiej analizy i biznesplanu, Mata wpadł w nurt, który płynął niezależnie od niego i ani nie zaczął się przez niego ani dzięki niemu. To o czym piszesz w kontekście Twittera i postać Maty zgrywają się ze sobą idealnie i w końcu po prostu musiał nastąpić słynny raper, który "mieszka z rodzicami i nie ma prawa jazdy".
No na 100% on w dużym stopniu jest po prostu wkurwiającym, atencyjnym przesiąkniętym warszawką gimbusem(co było doskonale widać w "Biblioteka Trap")-bananowcem, który na dużo sobie może pozwolić, bo jakby co, to tate mu pomoże, później imo było już baaaaardzo dużo dbania o wizerunek (nie wiem, choćby rekwizyty na hot16 challenge).

Z tym że na razie robi doskonałe z perspektywy marketingu ruchy i wjechanie na polskie top1 fejmu coraz bliżej. Pytanie, czy później będzie miał o czym rapować i czy uda mu się być głosem swojego pokolenia.
2rzyn pisze: 20 sty 2024, 9:32 Dlaczego Tede Królem Jest
Awatar użytkownika
8na10
Zbanowany

sebring pisze: 27 wrz 2021, 21:31 a na jakiej podstawie twierdzisz że to łykają xddd
Bo żyję w Polsce 2021
sebring pisze: 27 wrz 2021, 21:31 dorosłe chłopy i dalej nie kumają że raperzy żadnymi wzorami do naśladowania nie są
No nie są, ale młodzież odbiera ich jako takich. Poza tym "wzór do naśladowania" to jest taka szufladka z pompą, ja po prostu zwracam uwagę na oczywisty fakt, że młodzi są w nich zapatrzeni i dzisiaj to raperzy są wyznacznikiem tego co jest cool, a nie piłkarze, aktorzy czy inni celebryci.
sebring pisze: 27 wrz 2021, 21:31 to nic takiego prócz muzyki kundle
Bez przesady z tymi hasełkami, gdyby to nie było nic takiego prócz muzyki to masa raperów dalej by chodziła po tej planecie, oddychając świeżutkim powietrzem, a nie wąchała kwiatki od spodu.
jasny wracaj na forum
Awatar użytkownika
gods bidness

8na10 pisze: 27 wrz 2021, 21:20
Gadać to sie powinno, ale raperzy to zupełnie inny kaliber, oni są traktowani jak bożki, i chodzi o to, że taki Mata daje tzw przykład, daje jakiś koncept chłopaka na miarę XXI wieku, a młodzi to łykają bez popity i chcą się upodabniać. W ogóle nie kupuję twojego argumentu, bo tak samo było z rapem o helupie, że niby miał przed czymś przestrzegać itd, a skończyło się na zwykłej gloryfikacji i jakieś zjeby podłapały to i zaczeły się tym flexować, bo to przecież takie cool, i tyle o tym nawijają ci "raperzy"

Poza tym chyba zgadzasz się, że lepiej być ogarniętym typkiem, niż pizda zyciową?
Ale Ty przecież słuchasz Redmana, który jest klasycznym wzorem fajnej mordki, wiecznie zjaranej, no elo mordko, co tam, jak tam, praca jaka praca zajaraj se wyluzuj, pożycz mordka, no przecież mordo znasz mnie oddam ci. elo breko gibonik dobry przekaz leci, eko stafik joł.

To też nie jest wzór rycerstwa, twardzielstwa i hustlerstwa, bo z dziesięciu nałogowych użytkowników dziewięciu marihuana czyni miękkimi pizdami bez woli.

I chuj tam z Redmanem, bo go lubię, mimo że daleko mu do Maty, jeśli idzie o inwencję twórczą, ale chodzi o różnorodność i wybór, bo jakbym miał słuchać całe życie kawałków wiecznie spiętych dresowych twardych chłopaków, to przecież to się pochlastać idzie. Tu, poza elementem zaskoczenia, jest chociaż jakiś artyzm i dość jasna metafora, a nie tępe do bólu dosłowne kawałki ziomeczków mordeczek. A jak twórca pierwsze o czym pomyśli, to słuchacz i to czy mu się to spodoba, czy nie podoba, czy będzie naśladował czy nie, to sam sobie artystyczny kaganiec na pysk założy.
Awatar użytkownika
sugarhill_notausgang

Jose pisze: 27 wrz 2021, 21:34 No na 100% on w dużym stopniu jest po prostu wkurwiającym, atencyjnym przesiąkniętym warszawką gimbusem(co było doskonale widać w "Biblioteka Trap")-bananowcem
No kurwa dokładnie tak jest. To co ja robię w tym temacie, to bronię prawa wkurwiających bananowych gimbusów do rapowania o tym, że jeżdżą na narty za hajs starych. Zwłaszcza, jak potrafią o tym fajnie napisać, a Mata w mojej opinii potrafi.
A truskule nadal żyją i spoko, można pisać "chujowe gówno lol", ale posty o tym, że rap ma być dla dorosłych i o dorosłych sprawach rozpierdalają mnie w 2021 roku.
Awatar użytkownika
sebring

gods bidness pisze: 27 wrz 2021, 21:38 I chuj tam z Redmanem, bo go lubię, mimo że daleko mu do Maty, jeśli idzie o inwencję twórczą
ja pierdole CO XDDDDD
czekam az mata nagra tak kreatywna plyte jak dare iz a darkside
Awatar użytkownika
8na10
Zbanowany

gods bidness pisze: 27 wrz 2021, 21:38 Ale Ty przecież słuchasz Redmana, który jest klasycznym wzorem fajnej mordki, wiecznie zjaranej, no elo mordko, co tam, jak tam, praca jaka praca zajaraj se wyluzuj, pożycz mordka, no przecież mordo znasz mnie oddam ci. elo breko gibonik dobry przekaz leci, eko stafik joł.
I przez to jest właśnie goatem. Podejście w stylu - wyjebane, co będzie to będzie - uważam właśnie za coś bardzo pożytecznego i jest to coś przeciwstawnego względem użalania się nad sobą, przesadnego przejmowania się ludźmi itd.
gods bidness pisze: 27 wrz 2021, 21:38 To też nie jest wzór rycerstwa, twardzielstwa i hustlerstwa
Męskość ma wiele ekspresji. Jedną z nich jest np. bycie ulicznym, wyczilowanym kaznodzieją. Ale bycie pizdą (jak mata) nie jest jedną z nich.
gods bidness pisze: 27 wrz 2021, 21:38 bo z dziesięciu nałogowych użytkowników dziewięciu marihuana czyni miękkimi pizdami bez woli.
Czasami po prostu warto wyczilować, ale z tymi pizdami bez woli to się zgodzę. Wynika to z tego, że ludzie chcą szybkiej, mocnej bomby, a później nie potrafią jej kontrolować. Ja wolę rozsądne ilości spalić, trzeba mierzyć siły na zamiary.
gods bidness pisze: 27 wrz 2021, 21:38 jakbym miał słuchać całe życie kawałków wiecznie spiętych dresowych twardych chłopaków, to przecież to się pochlastać idzie
No ja też. Chyba, że bym zapalił bucha.
gods bidness pisze: 27 wrz 2021, 21:38 Tu, poza elementem zaskoczenia, jest chociaż jakiś artyzm
Panie, idź pan w chuj z takimi sloganami, i z takim "artyzmem"
gods bidness pisze: 27 wrz 2021, 21:38 a nie tępe do bólu dosłowne kawałki ziomeczków mordeczek
Wymyśliłeś se jakiś przykład na rękę rpk type of shit rapu, gdzie to o czym ja mówię to raczej Dinale.
gods bidness pisze: 27 wrz 2021, 21:38 A jak twórca pierwsze o czym pomyśli, to słuchacz i to czy mu się to spodoba, czy nie podoba, czy będzie naśladował czy nie, to sam sobie artystyczny kaganiec na pysk założy.
Ciekawe jest to co mówisz, bo moim zdaniem Mata właśnie taki kaganiec sobie nałożył, i bardzo mocno chce trafić w pewną niszę w PL rapie, której nie zdążył zaspokoić np Taco, bo już jest na to za stary, i nie trafia tak do młodych niby-inteligentnych bananowców w sweterkach.
jasny wracaj na forum
Awatar użytkownika
sebring

za bardzo sie tym mata przejmujecie wydaje mi sie
Awatar użytkownika
8na10
Zbanowany

Ja mam trochę wyjebane, ale trochę się nudziłem to napisałem co mi tam zakiełkowało gdzieś w głowie.
jasny wracaj na forum
Awatar użytkownika
gods bidness

No dobra, ale po co ja mam dyskutować z twoimi opiniami i prywatnymi wartościami, który wzór do naśladowania jest spoko, a który fe? Czy 14-latek posłucha Redmana i zacznie jarać zioło, czy zacznie słuchać Maty i zacznie (no właśnie co zacznie? sprecyzuj, zacznie być pizdą? xd)? I teraz mamy sytuacje, że stoi Kali i mówi wzór jaracza być dobre dla gimbusów, wzór bycia Matą, co jest pizdą być złe i ryje im berety. Po pierwsze jego muzyka przestaje być dla gimbusów, bo przecietny gimbus nie zrozumie sensu tego kawałka, to nie redman, który bedzie nawijał, że ci sprzeda liścia jak go poprosisz o bucha :cool: .

A właściwie nie wiem o co Ci chodzi konkretnie, bo z tego kawałka nie wynika, że jest pizdą. Dodatkowo pizdą by był jakby próbował być twardzielem nim nie będąc, to jest dopiero pizdowate, a cierpi na to w chuj facetów młodszych i starszych, którzy wiecznie myślą o tym, żeby komuś coś udowadniać np. prawdziwe męstwo. I "cierpi" to jest właśnie słowo w punkt, bo takie zachowanie jest zwykle źródłem cierpienia. Dodatkowo jego raperscy rówieśnicy, chodzą do ogólniaka, mają kartkówki i sprawdziany, ale nawijają o tym, że ich ziomek ma w domu arsenał, że ich ziomek handluje prochem, że Camorra i Gomora, to jest dopiero pizdowate. W kółko ten groźny, twardy ziomek i nawijanie o mafii w trzeciej osobie. On w tym czasie, uwaga slogan - "był sobą" i nawijał o studniówce. "Być kimś, być sobą" - przypominam mądrość od prawdziwych ulicznych wariacików nie pizd.

Z tym artyzmem chodzi mi o niedosłowność przekazu, który u raperów polskich i zagranicznych straszliwie kuleje. Wszystko jest do bólu dosłowne i jeden do jednego, a szczytem metaforyki jest porównanie wódki albo kokainy do kochanki. Już na tym polu Mata wygrywa samą inwencją i świeżością.
ODPOWIEDZ