Czego słuchałeś X lat temu/od czego zaczęła się Twoja przygoda z rapem
Re: Czego słuchałeś X lat temu/od czego zaczęła się Twoja przygoda z rapem
Moja przygoda z hh zaczęła się, gdy kumpel pokazał mi ten kawałek
DJ Tomekk "Ich Lebe Für Hip Hop" feat. Curse,GZA, Stieber Twins, Prodigal Sunn
DJ Tomekk "Ich Lebe Für Hip Hop" feat. Curse,GZA, Stieber Twins, Prodigal Sunn
pierwsza styczność to był Scyzoryk Liroya, ale nie ogarniałem za bardzo.
jak to kuzyn puścił mi z kaseciaka to już wiedziałem.
nie wiem czy to rapy, ale od tego się zaczęło. Ktoś wie w którym to roku wyszło pierwotnie?
jak to kuzyn puścił mi z kaseciaka to już wiedziałem.
nie wiem czy to rapy, ale od tego się zaczęło. Ktoś wie w którym to roku wyszło pierwotnie?
Tylko PiS
Od Kaliber 44 i 2Pac'a, później Paktofonika i poszło. Wstyd mi że kiedyś dałem się wkręcić w tą całą "kulturę" i wierzyłem w jakieś rapowe wartości
. Raperzy to degeneraci i przygłupy, dorosłe dzieci nawijające pełne hipokryzji wersy by zaimponować dzieciom. No bo jak głupim trzeba być, by szukać jakiś prawd życiowych u raperów? Odbiłem od tej muzyki, czasami sprawdzę jakieś znajome ksywki z sentymentu.
-
pandemiusz
Oczywiście Peja - Głucha noc
- scam_sakawa
Pamięta ktoś coś takiego?
Wszystkie moje posty są wyłącznie fikcją literacką i nie mają żadnego pokrycia w rzeczywistości.
to co Ty tu robisz? forum jest o tematyce rapowej jakby nie patrząc.gracjangk pisze: ↑12 kwie 2020, 9:57 Od Kaliber 44 i 2Pac'a, później Paktofonika i poszło. Wstyd mi że kiedyś dałem się wkręcić w tą całą "kulturę" i wierzyłem w jakieś rapowe wartości. Raperzy to degeneraci i przygłupy, dorosłe dzieci nawijające pełne hipokryzji wersy by zaimponować dzieciom. No bo jak głupim trzeba być, by szukać jakiś prawd życiowych u raperów? Odbiłem od tej muzyki, czasami sprawdzę jakieś znajome ksywki z sentymentu.
Tylko PiS
Od małolata słuchałem jakichś pojedynczych kawałków eminema czy 50 cent coś się przewinął na viva polska czy innym 4funtv, ale nigdy jakoś nie jarała mnie ta muzyka. Starszy brat słuchał głównie pop-punku i muzyki lat 80-tych i w ogóle nie mogę sobie przypomnieć żeby słuchał rapu (chociaż np. niedawno byłem w ciężkim szoku jak zaczął nawijać Drin za Drinem z pamięci
). Potem dzięki kolegom z podstawówki zacząłem widzieć polski rap jako jp na 100% itp. więc trzymałem się dalej eminema czy coś. Następnie w gimnazjum (po epizodach sluchaniu jakiegos kurwa kaena) w 2015 wyszła płyta tedego vhs i to chyba była pierwsza płyta jaką sprawdziłem w całości i stwierdziłem, że sobie obczaję inne rzeczy w jego dyskografii. No a rok pozniej forum slg i się zaczęło, wtedy to chyba największe wrażenie wywarły na mnie art brut, lepiej nie pytac i lot022, a potem jakos poszlo. Cieszę się, że załapałem się jeszcze na, można powiedzieć, peak GM2L, Kazka, hewra&mobbyn czy PRO8L3Mu, nadrobiłem trochę ślizgowych klasyków i zacząłem słuchać równie często i z pasją muzyki nierapowej. Dla mnie zajebiste doświadczenie
You got opps, ain't you?
No, we ain't all angels
No, we ain't all angels
Na samym początku mocno wkręcił mi się 50 cent i ogólnie trendy tamtych czasów z USA, później było trochę przerwy. Wróciłem jak Bisz wydał Wilka Chodnikowego i chyba mogę napisać, że to + dużo rzeczy Ostrego, to był początek mojej przygody z rapem.
"Technically, alcohol is a solution" - Elon Musk
Zaglądam od czasu do czasu i bardzo lubię to forumJapan pisze: ↑12 kwie 2020, 11:37to co Ty tu robisz? forum jest o tematyce rapowej jakby nie patrząc.gracjangk pisze: ↑12 kwie 2020, 9:57 Od Kaliber 44 i 2Pac'a, później Paktofonika i poszło. Wstyd mi że kiedyś dałem się wkręcić w tą całą "kulturę" i wierzyłem w jakieś rapowe wartości. Raperzy to degeneraci i przygłupy, dorosłe dzieci nawijające pełne hipokryzji wersy by zaimponować dzieciom. No bo jak głupim trzeba być, by szukać jakiś prawd życiowych u raperów? Odbiłem od tej muzyki, czasami sprawdzę jakieś znajome ksywki z sentymentu.
pierwszy jaki usłyszałem to
a wkręciło mnie to, z racji ze to moja ksywa
a wkręciło mnie to, z racji ze to moja ksywa
Rocznik 00, moje pierwsze zderzenie z HH/rapem to ok. 2007-08 i zapętlanie płyty, którą czasem puszczał mi ojciec
Jeden Osiem L - Wideoteka
"Twoje Miejsce" ulubiony kawałek z płyty wtedy, najczęściej zapętlany, aż pójdę sobie posłuchać i nostalgnąć
Potem jakiś truskul lub cokolwiek, czego słuchali rówieśnicy, od 2010 trzy lata spędzone cały dzień słuchając muzyki z TV, przede wszystkim z Trace Urban (
), więc najwięcej HH/R&B z amerykańskiego mainstreamu
połowa 2013 wkręciłem się w Drake'a na rok, potem z jednej strony VNM a z drugiej głęboki amerykański underground a dalej już nie chce mi się przypominać
Jeden Osiem L - Wideoteka
"Twoje Miejsce" ulubiony kawałek z płyty wtedy, najczęściej zapętlany, aż pójdę sobie posłuchać i nostalgnąć
Potem jakiś truskul lub cokolwiek, czego słuchali rówieśnicy, od 2010 trzy lata spędzone cały dzień słuchając muzyki z TV, przede wszystkim z Trace Urban (
połowa 2013 wkręciłem się w Drake'a na rok, potem z jednej strony VNM a z drugiej głęboki amerykański underground a dalej już nie chce mi się przypominać
Karamba, teledyski na vivie, pozniej kolega mi dal plyte Hemp Gru Klucz gdzieś w 2006, a czarnego rapu zacząłem słuchać przez to ze gralem w gta sa i było radio los santos
później gimbaza 2009-2012:
-firma
-słoń
-rychu peja
-tupaki i inne legendy
-pierwsza kupiona płyta buczera
późniejna przełomie 12-13:
-spaceghostpurrp (do dziś)
-mf doom (do dziś)
-asap mob
-alcmdz
-kendrick lamar
2013-15:
-zajawka na chiraq drill, sledzilem dosłownie wszystko
-chief keef (został moim idolem)
2016:
ogólnie wszystko typu lil uzi verty, travisy, lil peepy. Uważam że to był najlepszy rok z tych ostatnich.
Po 2016 coraz mniej sledzilem nowosci poza najwiekszymi produkcjami, ostatnio tylko np. ynw melly
Polszy prawie wgl tylko troche LSO i pikersa
A teraz to sobie odswieżam rzeczy z dawnych lat np. tak zwany rap ery myspace'a czyli lata gdzies 2006-2010 i raperzy pokroju soulja boja
jutro edit bedzie
później gimbaza 2009-2012:
-firma
-słoń
-rychu peja
-tupaki i inne legendy
-pierwsza kupiona płyta buczera
późniejna przełomie 12-13:
-spaceghostpurrp (do dziś)
-mf doom (do dziś)
-asap mob
-alcmdz
-kendrick lamar
2013-15:
-zajawka na chiraq drill, sledzilem dosłownie wszystko
-chief keef (został moim idolem)
2016:
ogólnie wszystko typu lil uzi verty, travisy, lil peepy. Uważam że to był najlepszy rok z tych ostatnich.
Po 2016 coraz mniej sledzilem nowosci poza najwiekszymi produkcjami, ostatnio tylko np. ynw melly
Polszy prawie wgl tylko troche LSO i pikersa
A teraz to sobie odswieżam rzeczy z dawnych lat np. tak zwany rap ery myspace'a czyli lata gdzies 2006-2010 i raperzy pokroju soulja boja
jutro edit bedzie
Masz szczęście, że jest LSO.
Tego się słuchało
Ale ten refren tutaj dalej zajebiście siedzi
Spoiler
Ale ten refren tutaj dalej zajebiście siedzi
Ja jestem stary i pierwszy kontakt z rapem mialem dzieki takim wspolpracom jak Aerosmith z Run DMC czy Anthrax z Public Enemy:
Czasy kiedy rap kojarzy sie z Dr. Albanem albo Bartem Simpsonem 
A tak na powaznie to zaczelo sie wszystko od takich pozycji jak:
Snoop Doggy Dogg - Doggystyle
Onyx - Bacdafacup
Naughty by Nature - 19 Naughty III
Public Enemy - Muse Sick-N-Hour Mess Age
Spoiler
A tak na powaznie to zaczelo sie wszystko od takich pozycji jak:
Snoop Doggy Dogg - Doggystyle
Onyx - Bacdafacup
Naughty by Nature - 19 Naughty III
Public Enemy - Muse Sick-N-Hour Mess Age
Ja zaczynałem od Łona - Koniec żartów.
Z perspektywy czasu, uważam to za zdecydowanie dobry start, jako że Adasia do dzisiaj uwielbiam.
Z perspektywy czasu, uważam to za zdecydowanie dobry start, jako że Adasia do dzisiaj uwielbiam.
Pierwsze trzy albumy, które słuchałem od deski do deski: Molesta "Skandal", DJ 600V "Produkcja Hip-Hop" oraz TrzyHa "WuWuA".
Ale pierwszy track rapowy usłyszałem już wcześniej, nawet nie wiedząc o tym (na koloniach, gdy siedzieliśmy w jakimś salonie gier):
Ale pierwszy track rapowy usłyszałem już wcześniej, nawet nie wiedząc o tym (na koloniach, gdy siedzieliśmy w jakimś salonie gier):
Siemano, stolica WWA, a nie Waszyngton,
Jeśli chodzi o hajs jestem je**ną maszynką
Jeśli chodzi o hajs jestem je**ną maszynką
Sąsiad i jego starszy brat pokazali mi Rycha i Kaste na początku. Jakoś w latach 2004-2005
- ConeyIsland
Na początku dwutysięcznych w soboty na TVN-ie rano leciała Viva Polska. Tam też usłyszałem Plus i Minus. Ponadto Jestem Bogiem kuzynka puściła mi kiedyś. To chyba te dwa numery były pierwsze