Niepopularne/kontrowersyjne zdanie o polskim rapie
Re: Niepopularne/kontrowersyjne zdanie o polskim rapie
Nie no, po prostu zdanie Lanka ma dla mnie taka sama wartosc jak zwyklego slizgawkowicza.
Takiego Oera juz inaczej postrzegam, bo jednak jezdzil na jakies konkursy europejskie i bujal sie z murzynami do jego bitu.
Takiego Oera juz inaczej postrzegam, bo jednak jezdzil na jakies konkursy europejskie i bujal sie z murzynami do jego bitu.
no tak bo trzeba być piekarzem żeby oceniać jakość chleba 
- scam_sakawa
Podajcie proszę przykłady 3 bitów po 2012 roku (gdzie mniej więcej przestałem sprawdzać rap ze Stanów), które zostały w chujowy sposób zerżnięte przez Polskę.
Wytłumaczcie mi też - dlaczego muszę uważać, że wszystko z Ameryki jest lepsze od Polski?
Wytłumaczcie mi też - dlaczego muszę uważać, że wszystko z Ameryki jest lepsze od Polski?
Ostatnio zmieniony 08 cze 2022, 0:04 przez scam_sakawa, łącznie zmieniany 1 raz.
Wszystkie moje posty są wyłącznie fikcją literacką i nie mają żadnego pokrycia w rzeczywistości.
-
wklz
Sporo artystów nagrywało/nagrywa w amatorskich warunkach. Noon wspominał pierwszy Grammatik bodajże, jak matka w kuchni robiła kanapki, a chłopaki tam wylewali łzy przed mikrofonemSuperRapMaster pisze: ↑07 cze 2022, 22:39 Całkiem możliwe, że mama była za ścianą, bo z tego co wiem, to Następny level nie był nagrany w profesjonalnym studiu.
Jak jeszcze 2cztery7 hulało u mnie i Mes miał przyzwoite numery to podbiłem na koncercie dać mu demówkę (pamiętam tę pokrętną filozofię, że musi być fizyk), no i mu mówię, że muzykę robię w domu i tak dalej, to on od razu podłapał i mówi "ja też nagrywam u siebie".
Często o tym rapował w tekstach, ale odświeżające to było w kontekście jego ówczesnego skupiania się na jakości, współpracy z muzykami sesyjnymi i wkuwania tekstów na blachę przed nagraniem.
W sensie - nagrywanie w domu nie usprawiedliwia kiepskiej jakości i braków konceptualnych. Szczególnie w przeciągu ostatnich 15 lat, odkąd do łatwo dostepnych studiów nagraniowych, od ręki dostępny jest sprzęt do profesjonalnych nagrań. Ba, na dyktafon w telefonie możesz nagrać dobrej jakości rybę do pokazania realizatorowi nagrania, który w ramach kompetencji jeszcze podszlifuje pomysł i zasugeruje lepsze rozwiązania.
Na lenia nie ma rady, polecam wywiad z Electric Rudeboyz o tym jak robił "Kolejny Krok"
no kilka totalnych zrzynek jak
Spoiler
ale to przecież nawet nie chodzi o coś takiego jak tutaj, a twoje pytanie raczej celuje w taką stronę; tylko w jaką stronę idzie ogólne brzmienie
jeżeli słuchałbyś stanów, uk, francji czy niemiec to polską byłbyś po prostu znudzony bo prawie wszystko byś usłyszał ze dwa lata wcześniej
a dodatkowo większość tych gości nie ma totalnie o czym nawijać i robi to w chujowy sposób
- OmarStooleyman
Brzmienie w meju może faktycznie mocno romantyzuje z tym zachodnim, wszak rap to dzisiaj nowy pop, więc formuła na letniego hita jest już dobrze opracowana. Trzeba tylko wpasować siermiężny polski język w bit i jest gicik.
Ps. Nie mamy również mocnych mix masterów? Już zapomniałem ksywy, ale jest taki gość w Polsce co masteruje dla naprawdę grubych nazwisk z zachodu.
Nadal uważam, że mamy sporo talentów w produkcji, zarówno tych domorosłych, jak i po realizacji dźwięku, bo wbrew pozorom niektóre uczelnie stoją na wysokim poziomie i robią mocny odsiew. Nie zapominajmy także o takich lokalnych perełkach jak 1988 czy Kuba O., którzy tworzą markę samą w sobie.
Ps. Nie mamy również mocnych mix masterów? Już zapomniałem ksywy, ale jest taki gość w Polsce co masteruje dla naprawdę grubych nazwisk z zachodu.
Nadal uważam, że mamy sporo talentów w produkcji, zarówno tych domorosłych, jak i po realizacji dźwięku, bo wbrew pozorom niektóre uczelnie stoją na wysokim poziomie i robią mocny odsiew. Nie zapominajmy także o takich lokalnych perełkach jak 1988 czy Kuba O., którzy tworzą markę samą w sobie.
- przedszkolanek
marek walaszek?OmarStooleyman pisze: ↑08 cze 2022, 21:05 Ps. Nie mamy również mocnych mix masterów? Już zapomniałem ksywy, ale jest taki gość w Polsce co masteruje dla naprawdę grubych nazwisk z zachodu.
- OmarStooleyman
Tak, to on, choć widzę że w sumie w innej muzyce siedzi, coś mi się poplątało, że słyszałem o nim tutaj 
-
wklz
No gdzie, Marek Walaszek jak najbardziej branżowy
- przedszkolanek
on chyba coś z wutangiem robiłOmarStooleyman pisze: ↑08 cze 2022, 21:23 Tak, to on, choć widzę że w sumie w innej muzyce siedzi, coś mi się poplątało, że słyszałem o nim tutaj
kenny zimmer props
trójkąt bermudzki wola mokotów
szekel z hewry to ma chyba najbardziej barwne bity w polsce
Romantic Psycho to jedyny słuchalny materiał od Quebonafide
- OmarStooleyman
Ledwo ogłosił zakończenie kariery a już go lwy rozszarpują
TACONAFIDE to jest jego ostatnia prawdziwa hip hopowa, słuchalna rzecz, dalsza działalność była już głównie performansem artystycznym i odlotem ego
TACONAFIDE to jest jego ostatnia prawdziwa hip hopowa, słuchalna rzecz, dalsza działalność była już głównie performansem artystycznym i odlotem ego
taconafide to jego ostatnia słuchalna rzecz, a z hiphopowych rzeczy ostatnia była egzotyka
MÓJ TEMACIK! -> viewtopic.php?t=10448
DJ SCREW VS HEWRA/MOBBYN
-> https://www.youtube.com/watch?v=C2KMna2KQK0
- oKulTywowany
Jak dla mnie z wyżej wymienionychbardziej rapowy jest romantic
This page is no longer available.
Czy chodzi o obywatela Podkarpacia RobScire?OmarStooleyman pisze: ↑08 cze 2022, 21:05 Brzmienie w meju może faktycznie mocno romantyzuje z tym zachodnim, wszak rap to dzisiaj nowy pop, więc formuła na letniego hita jest już dobrze opracowana. Trzeba tylko wpasować siermiężny polski język w bit i jest gicik.
[Verse 1: Tay-K]
School was very hard (gang)
https://open.spotify.com/artist/3v9qYvgnhbV0McEWEISOQ3
https://www.instagram.com/kidzej__/
School was very hard (gang)
https://open.spotify.com/artist/3v9qYvgnhbV0McEWEISOQ3
https://www.instagram.com/kidzej__/
Tylko Peja to nalepszy numer Rycha pod wzgledem punchy i chyba brutalny gwalt na Pairiasie szczegolnie Pelsonie
"kim jest kurwa Pelson nikim nastala cisza"
"natarlem sie oliwka na kilpie i bylo w deche lecz to wasz DJ nie moj calowalal sie z facetem" real talk
"nie zrozumiesz hip hopu pomimo ze palisz jointy-elo Wlodi i ze skinem tez piekny punch
no i Eldoka tez wylapal od Talibali Kwelli i chlopaki z pod celi
"kim jest kurwa Pelson nikim nastala cisza"
"natarlem sie oliwka na kilpie i bylo w deche lecz to wasz DJ nie moj calowalal sie z facetem" real talk
"nie zrozumiesz hip hopu pomimo ze palisz jointy-elo Wlodi i ze skinem tez piekny punch
no i Eldoka tez wylapal od Talibali Kwelli i chlopaki z pod celi