Niepopularne/kontrowersyjne zdanie o polskim rapie

Płyty, zapowiedzi materiałów, dyskusje na temat raperów i producentów z naszej rodzimej sceny.

Moderatorzy: Jose, oldschool

Awatar użytkownika
kapper1

Re: Niepopularne/kontrowersyjne zdanie o polskim rapie

Post autor: kapper1 »

Nie no, po prostu zdanie Lanka ma dla mnie taka sama wartosc jak zwyklego slizgawkowicza.
Takiego Oera juz inaczej postrzegam, bo jednak jezdzil na jakies konkursy europejskie i bujal sie z murzynami do jego bitu.
Awatar użytkownika
instinkt
Moderator

Post autor: instinkt »

no tak bo trzeba być piekarzem żeby oceniać jakość chleba :lol:
Awatar użytkownika
scam_sakawa

Post autor: scam_sakawa »

Podajcie proszę przykłady 3 bitów po 2012 roku (gdzie mniej więcej przestałem sprawdzać rap ze Stanów), które zostały w chujowy sposób zerżnięte przez Polskę.

Wytłumaczcie mi też - dlaczego muszę uważać, że wszystko z Ameryki jest lepsze od Polski?
Ostatnio zmieniony 08 cze 2022, 0:04 przez scam_sakawa, łącznie zmieniany 1 raz.
Wszystkie moje posty są wyłącznie fikcją literacką i nie mają żadnego pokrycia w rzeczywistości.
wklz

Post autor: wklz »

SuperRapMaster pisze: 07 cze 2022, 22:39 Całkiem możliwe, że mama była za ścianą, bo z tego co wiem, to Następny level nie był nagrany w profesjonalnym studiu.
Sporo artystów nagrywało/nagrywa w amatorskich warunkach. Noon wspominał pierwszy Grammatik bodajże, jak matka w kuchni robiła kanapki, a chłopaki tam wylewali łzy przed mikrofonem

Jak jeszcze 2cztery7 hulało u mnie i Mes miał przyzwoite numery to podbiłem na koncercie dać mu demówkę (pamiętam tę pokrętną filozofię, że musi być fizyk), no i mu mówię, że muzykę robię w domu i tak dalej, to on od razu podłapał i mówi "ja też nagrywam u siebie".

Często o tym rapował w tekstach, ale odświeżające to było w kontekście jego ówczesnego skupiania się na jakości, współpracy z muzykami sesyjnymi i wkuwania tekstów na blachę przed nagraniem.
W sensie - nagrywanie w domu nie usprawiedliwia kiepskiej jakości i braków konceptualnych. Szczególnie w przeciągu ostatnich 15 lat, odkąd do łatwo dostepnych studiów nagraniowych, od ręki dostępny jest sprzęt do profesjonalnych nagrań. Ba, na dyktafon w telefonie możesz nagrać dobrej jakości rybę do pokazania realizatorowi nagrania, który w ramach kompetencji jeszcze podszlifuje pomysł i zasugeruje lepsze rozwiązania.

Na lenia nie ma rady, polecam wywiad z Electric Rudeboyz o tym jak robił "Kolejny Krok"
Spoiler
Awatar użytkownika
kapper1

Post autor: kapper1 »

instinkt pisze: 07 cze 2022, 23:35 no tak bo trzeba być piekarzem żeby oceniać jakość chleba

Nie, ale podejrzewam, że zrobi to lepiej niż randomowy zjadacz wyżej wymienionego chleba jak ja czy Ty.
Pod warunkiem, że jest dobry w tym co robi ;)
Awatar użytkownika
instinkt
Moderator

cyniu pisze: 08 cze 2022, 0:04 przykłady 3 bitów po 2012 roku (gdzie mniej więcej przestałem sprawdzać rap ze Stanów), które zostały w chujowy sposób zerżnięte przez Polskę.
no kilka totalnych zrzynek jak
Spoiler

przez które nawet ludzie się chwile burzyli w necie było, chociaż nie jestem w stanie teraz z bani przytoczyć więcej przykładów
ale to przecież nawet nie chodzi o coś takiego jak tutaj, a twoje pytanie raczej celuje w taką stronę; tylko w jaką stronę idzie ogólne brzmienie
cyniu pisze: 08 cze 2022, 0:04 dlaczego muszę uważać, że wszystko z Ameryki jest lepsze od Polski?
jeżeli słuchałbyś stanów, uk, francji czy niemiec to polską byłbyś po prostu znudzony bo prawie wszystko byś usłyszał ze dwa lata wcześniej
a dodatkowo większość tych gości nie ma totalnie o czym nawijać i robi to w chujowy sposób
Awatar użytkownika
OmarStooleyman

Post autor: OmarStooleyman »

Brzmienie w meju może faktycznie mocno romantyzuje z tym zachodnim, wszak rap to dzisiaj nowy pop, więc formuła na letniego hita jest już dobrze opracowana. Trzeba tylko wpasować siermiężny polski język w bit i jest gicik.

Ps. Nie mamy również mocnych mix masterów? Już zapomniałem ksywy, ale jest taki gość w Polsce co masteruje dla naprawdę grubych nazwisk z zachodu.

Nadal uważam, że mamy sporo talentów w produkcji, zarówno tych domorosłych, jak i po realizacji dźwięku, bo wbrew pozorom niektóre uczelnie stoją na wysokim poziomie i robią mocny odsiew. Nie zapominajmy także o takich lokalnych perełkach jak 1988 czy Kuba O., którzy tworzą markę samą w sobie.
Awatar użytkownika
przedszkolanek

Post autor: przedszkolanek »

OmarStooleyman pisze: 08 cze 2022, 21:05 Ps. Nie mamy również mocnych mix masterów? Już zapomniałem ksywy, ale jest taki gość w Polsce co masteruje dla naprawdę grubych nazwisk z zachodu.
marek walaszek?
Awatar użytkownika
OmarStooleyman

Tak, to on, choć widzę że w sumie w innej muzyce siedzi, coś mi się poplątało, że słyszałem o nim tutaj :dunno:
wklz

Post autor: wklz »

No gdzie, Marek Walaszek jak najbardziej branżowy
Awatar użytkownika
przedszkolanek

Post autor: przedszkolanek »

OmarStooleyman pisze: 08 cze 2022, 21:23 Tak, to on, choć widzę że w sumie w innej muzyce siedzi, coś mi się poplątało, że słyszałem o nim tutaj
on chyba coś z wutangiem robił
Awatar użytkownika
joey

Post autor: joey »

kenny zimmer props
trójkąt bermudzki wola mokotów
ocznik

Post autor: ocznik »

szekel z hewry to ma chyba najbardziej barwne bity w polsce
Awatar użytkownika
koxefer

Post autor: koxefer »

joey pisze: 08 cze 2022, 21:41 kenny zimmer props
marne prowo
Mój ojciec z Santiago Latino, a twój stary pijany Grzesio
freeRivaldo
Awatar użytkownika
instinkt
Moderator

Romantic Psycho to jedyny słuchalny materiał od Quebonafide
Awatar użytkownika
OmarStooleyman

Ledwo ogłosił zakończenie kariery a już go lwy rozszarpują

TACONAFIDE to jest jego ostatnia prawdziwa hip hopowa, słuchalna rzecz, dalsza działalność była już głównie performansem artystycznym i odlotem ego
Awatar użytkownika
DoubleB

Post autor: DoubleB »

taconafide to jego ostatnia słuchalna rzecz, a z hiphopowych rzeczy ostatnia była egzotyka
MÓJ TEMACIK! -> viewtopic.php?t=10448
🥤 DJ SCREW VS HEWRA/MOBBYN 🚘 -> https://www.youtube.com/watch?v=C2KMna2KQK0
Awatar użytkownika
oKulTywowany

Post autor: oKulTywowany »

Jak dla mnie z wyżej wymienionychbardziej rapowy jest romantic
This page is no longer available.
Awatar użytkownika
vampmoney

Post autor: vampmoney »

OmarStooleyman pisze: 08 cze 2022, 21:05 Brzmienie w meju może faktycznie mocno romantyzuje z tym zachodnim, wszak rap to dzisiaj nowy pop, więc formuła na letniego hita jest już dobrze opracowana. Trzeba tylko wpasować siermiężny polski język w bit i jest gicik.

Ps. Nie mamy również mocnych mix masterów? Już zapomniałem ksywy, ale jest taki gość w Polsce co masteruje dla naprawdę grubych nazwisk z zachodu.

Nadal uważam, że mamy sporo talentów w produkcji, zarówno tych domorosłych, jak i po realizacji dźwięku, bo wbrew pozorom niektóre uczelnie stoją na wysokim poziomie i robią mocny odsiew. Nie zapominajmy także o takich lokalnych perełkach jak 1988 czy Kuba O., którzy tworzą markę samą w sobie.
Czy chodzi o obywatela Podkarpacia RobScire?
Awatar użytkownika
GoodStuff

Post autor: GoodStuff »

Tylko Peja to nalepszy numer Rycha pod wzgledem punchy i chyba brutalny gwalt na Pairiasie szczegolnie Pelsonie
"kim jest kurwa Pelson nikim nastala cisza"
"natarlem sie oliwka na kilpie i bylo w deche lecz to wasz DJ nie moj calowalal sie z facetem" real talk
"nie zrozumiesz hip hopu pomimo ze palisz jointy-elo Wlodi i ze skinem tez piekny punch
no i Eldoka tez wylapal od Talibali Kwelli i chlopaki z pod celi
ODPOWIEDZ