Napisałem długi post ale mnie wylogowało, dzięki forum. Odpowiadam ponownie i raczej ostatni raz na temat autotune'a w tej dyskusji bo to jest identyczna rozmowa jak o używaniu sampli albo loopów w utworach. Talentu ani smaku nie wygeneruje żadne narzędzie.
@Jasny
Jasny pisze: ↑30 cze 2022, 1:25
jest to używanie programu zakłamującego twój wokal
Jasny pisze: ↑30 cze 2022, 1:25by A to było A
W profesjonalnym użyciu autotune'a używa się częściej wewnątrz nuty (żeby A to nie było A-20ct), albo kreatywnie/efektowo tak jak w podesłanym wcześniej utworze Cher.
Przypominam, że jest to program, którą podstawową funkcjonalnością jest modulacja wysokości dźwięku. Leslie, phaser i flanger modulują wysokość w inny sposób - w takim razie czy oszustwem jest narzędzie czy intencja jego wykorzystania? Czy uważasz za oszustwo używanie efektów kontrolujących odczuwalną głośność albo zmieniają barwę dźwięku? One mają ogromny wpływ na impakt, kontekst i stanowią podstawę kreacji brzmienia. Dlaczego akurat to kontrola wysokości ma być oszustwem.
na ile to w ogóle twój głos, skoro tu brzmi inaczej, a tam inaczej
Źródłem głosu jest ciało ludzkie. Postawa, oddychanie, rezonatory, pudło rezonansowe, dodane efekty pokroju chrypy czy wibracji, a nawet napięcie mięśni MOS mają kluczowy wpływ na rezultat. Mikrofony uwydatniają bądź tłumią właściwości konkretnego wykonania, głos jest twój.
tworzy genialną muzykę.
Nie lubię muzyki typa

Poza tym, że był pierwszym viralowcem z looperem to patenty ma przeciętne. Rozumiem, że może działać efekt wow.
narzędzie właśnie dla ludzi, którzy nie śpiewają czysto
No ale tak nie jest. To, że AT ma ogromny rynek w twórcach amatorskich to jest tak jak z przyjęciem się Rolanda TR-808 i MPC u twórców Detroit Techno. Początkowo to miały być narzędzia dla live bandów bez perkusistów, a trafiły w ręce ludzi którzy znaleźli konkretne zastosowanie. Różnica jest naprawdę w tym, że detroit techno to zajebista muza, a jęczenie na AT rzadko.
Uważam AT za najgorsze co spotkało muzykę w ogóle
Gorsze, niż progi w gitarze?
wystarczyło jakoś pisać i jakoś brzmieć - tyle
Sprawdź sobie jak wyglądały studia nagraniowe w czasach o których mówisz (bo nie wiem o jakim "niedawno" mówisz) i w jakich cenach chodzą sprzęty, które wówczas były w standardzie. Do tej pory dużo najpopularniejszych utworów działa na zasadzie nostalgii, emulując brzmienie poprzednich lat - i wymaga to pracy większej niż "jakos".