Rapowy offtopic

Płyty, zapowiedzi materiałów, dyskusje na temat raperów i producentów z naszej rodzimej sceny.

Moderatorzy: Jose, oldschool

Awatar użytkownika
koniec
bruh bruh

Re: Rapowy offtopic

Post autor: koniec »

Jasny pisze: 30 cze 2022, 1:25 Dasz sobie rękę uciąć za to, że na koncercie nie korzystaka z tunea, zwłaszcza takie odrzuty jak Bedoes
takimi pytaniami to nie ma co dyskutować, bo można nimi podważyć dosłownie każdego artystę doszukując się autotuna i tak samo dasz sobie rękę uciąć, że Avi czy Smolasty latają bez niego jak ci się to wydaje? Na koncercie jakość jest taka sobie ale tam jak leci Palucha to tak, dam sobie rękę uciąć, że tam nic nie ma.
Jasny pisze: 30 cze 2022, 1:25 jest to używanie programu zakłamującego twój wokal
to tak samo można powiedzieć, że przestery w gitarach elektrycznych zakłamują jej dźwięki albo, że jakakolwiek obróbka dźwięku to zakłamywanie wokalu bo tak na dobrą sprawę to nikt nie brzmi tak samo jak na nagraniach studyjnych, nawet najlepsi, zawsze wchodzą jakieś niedoskonałości, które różnymi sztuczkami studyjnymi są maskowane i tak było już na długo przed autotunem.
Jasny pisze: 30 cze 2022, 1:25 ale to już nie Twój głos.
to twój głos bo ktoś inny na tych samych ustawieniach będzie brzmieć inaczej. Tak samo jak nałożysz żółty filtr na mordę papieża to nadal jest jego morda.
Jasny pisze: 30 cze 2022, 1:25 Trafne porównania o ile ja widzę AT w dużej mierze, jako narzędzie właśnie dla ludzi, którzy nie śpiewają czysto
no i błędnie jest zakładać to z góry.
Jasny pisze: 30 cze 2022, 1:25 Uważam AT za najgorsze co spotkało muzykę w ogóle
a ja za jedną z najlepszych rzeczy jakie spotkały muzykę, nawet zakładając tak jak ty, że używaliby go tylko ludzie, którzy nie potrafią śpiewać to i tak byłoby dla mnie na plus bo dzięki niemu ktoś kreatywny z ciekawymi pomysłami ale bez talentu wokalnego może realizować bez problemu swoje pomysły i tworzyć dobrą muzę.
Jasny pisze: 30 cze 2022, 1:25 zaraz po ujednoliconym odbiorcy masowym.
czasy ujednoliconego odbiorcy masowego to akurat zostały zabite przez streamingi
Jasny pisze: 30 cze 2022, 1:25 natomiast stale twierdzę, że zwłaszcza w rapie, jest to totalne ogołocenie ze sporej wartości.
no właśnie zwłaszcza w rapie autotune na wokalu nie jest zazwyczaj potrzebny i niewiele zmienia bo tak jak wcześniej tłumaczyłem raperzy i tak zazwyczaj nawijają naturalnym głosem i ten autotune jest głównie jako efekt stylistyczny.
Awatar użytkownika
8na10
Zbanowany

Post autor: 8na10 »

koniec pisze: 30 cze 2022, 9:11 to tak samo można powiedzieć, że przestery w gitarach elektrycznych
podmieniłbym to na syntezatory typu wah-wah i mamy całkiem niezły argument, dla mnie kaczucha to zawsze był taki rockowy autotune
jasny wracaj na forum
Awatar użytkownika
OmarStooleyman

Post autor: OmarStooleyman »

Przecież taki Doniz lecący na autotunie "i leci sOOoos, jebany sOoos" w kawałku Bornholm to najpiękniejsza rzecz pod słońcem.
wklz

Post autor: wklz »

Napisałem długi post ale mnie wylogowało, dzięki forum. Odpowiadam ponownie i raczej ostatni raz na temat autotune'a w tej dyskusji bo to jest identyczna rozmowa jak o używaniu sampli albo loopów w utworach. Talentu ani smaku nie wygeneruje żadne narzędzie.

@Jasny
Jasny pisze: 30 cze 2022, 1:25 jest to używanie programu zakłamującego twój wokal
Jasny pisze: 30 cze 2022, 1:25by A to było A
W profesjonalnym użyciu autotune'a używa się częściej wewnątrz nuty (żeby A to nie było A-20ct), albo kreatywnie/efektowo tak jak w podesłanym wcześniej utworze Cher.

Przypominam, że jest to program, którą podstawową funkcjonalnością jest modulacja wysokości dźwięku. Leslie, phaser i flanger modulują wysokość w inny sposób - w takim razie czy oszustwem jest narzędzie czy intencja jego wykorzystania? Czy uważasz za oszustwo używanie efektów kontrolujących odczuwalną głośność albo zmieniają barwę dźwięku? One mają ogromny wpływ na impakt, kontekst i stanowią podstawę kreacji brzmienia. Dlaczego akurat to kontrola wysokości ma być oszustwem.
Jasny pisze: 30 cze 2022, 1:25 na ile to w ogóle twój głos, skoro tu brzmi inaczej, a tam inaczej
Źródłem głosu jest ciało ludzkie. Postawa, oddychanie, rezonatory, pudło rezonansowe, dodane efekty pokroju chrypy czy wibracji, a nawet napięcie mięśni MOS mają kluczowy wpływ na rezultat. Mikrofony uwydatniają bądź tłumią właściwości konkretnego wykonania, głos jest twój.

Jasny pisze: 30 cze 2022, 1:25 tworzy genialną muzykę.
Nie lubię muzyki typa :) Poza tym, że był pierwszym viralowcem z looperem to patenty ma przeciętne. Rozumiem, że może działać efekt wow.

Jasny pisze: 30 cze 2022, 1:25 narzędzie właśnie dla ludzi, którzy nie śpiewają czysto
No ale tak nie jest. To, że AT ma ogromny rynek w twórcach amatorskich to jest tak jak z przyjęciem się Rolanda TR-808 i MPC u twórców Detroit Techno. Początkowo to miały być narzędzia dla live bandów bez perkusistów, a trafiły w ręce ludzi którzy znaleźli konkretne zastosowanie. Różnica jest naprawdę w tym, że detroit techno to zajebista muza, a jęczenie na AT rzadko.
Jasny pisze: 30 cze 2022, 1:25 Uważam AT za najgorsze co spotkało muzykę w ogóle

Gorsze, niż progi w gitarze? :)

Jasny pisze: 30 cze 2022, 1:25 wystarczyło jakoś pisać i jakoś brzmieć - tyle
Sprawdź sobie jak wyglądały studia nagraniowe w czasach o których mówisz (bo nie wiem o jakim "niedawno" mówisz) i w jakich cenach chodzą sprzęty, które wówczas były w standardzie. Do tej pory dużo najpopularniejszych utworów działa na zasadzie nostalgii, emulując brzmienie poprzednich lat - i wymaga to pracy większej niż "jakos".
Awatar użytkownika
koniec
bruh bruh

Post autor: koniec »

wklz pisze: 30 cze 2022, 11:23 w takim razie czy oszustwem jest narzędzie czy intencja jego wykorzystania?
apropo, to też zapomniałem wspomnieć - oszustwem to mogłoby być jakby to się z tym krył a jak ktoś leci na autotune to zazwyczaj to ewidentnie eksponuje i się z tym w żaden sposób nie ukrywa, a już szczególnie w rapie tak jest.
Awatar użytkownika
Jasny
Zbanowany

Post autor: Jasny »

@koniec Nigdy nie napisałem, że Smolasty czy Avi latają bez AT, wręcz przeciwnie - po prostu słyszałem ich bez autotunea, słyszałem też Young Leosię i jest asłuchalna.
Z tym o przesterach to trochę bez sensu, ponieważ i na gitarze tworzysz muzykę i autotunem tworzysz muzykę - więc tak czy siak tworzysz muzykę, jak śpiewasz i puszczasz przez autotunea, to też tworzysz muzykę.
Nie - jak sobie skorygujesz mordę w photoshopie, to nie jest twoja morda ani zdjęcie twojej mordy - co najwyżej grafika bazująca na zdjęciu twojej mordy, być może wiele z niej czerpiąca - ale na 100% to nie jest zdjęcie twojej mordy. Do tej pory jedyne zdjęcia Bel na forum to wrzuciłem ja, ona wrzucała jakieś parodie przepuszczone przez x filtrów - @bel to kolejna świetna analogia do AT, ale zbędna, mamy lepsze.
Więc czy tworzysz muzykę na gitarze elektrycznej, czy nagrywasz pojedyncze nuty i czynisz z nimi cuda, czy tniesz sample i mixujesz, tworzysz muzykę.

Nic nie zostało zabite, a wręcz jest coraz gorzej - wystarczy zerzygać się do mikrofonu i może nie każdy słuchacz to przyjmie, ale środowisko i słuchacze polskiego rapu to akurat zjedzą KAŻDE gówno - dlatego jak rusza JAKIKOLWIEK projekt, to odnosi sukces - nie ma mniej wymagającego słuchacza, niż słuchacz polskiego rapu, możliwe, że i na całym świecie.

Nic mi nie przeszkadza, że jakieś beztalencie sobie coś nagra i zrobi to lepiej, niż gdyby Autotunea nie wymyślono - myślę o tym co myślę i można sobie słuchać autotunowców, natomiast nazywać kawałek pozbawiony ścieżki wokalisty rapem, to ciężka sprawa. Może rzeczywiście są jakieś odmiany rapu, w których nie musi być wokalu i jest to rap - póki co o tym nie wiem. Tak jak przerobiona morda na zdjęciu nie jest twoja, tak przerobiony głos w programach nie jest twój - a że ktoś będzie brzmiał inaczej na tych samych ustawieniach to już nie wiem po co pisano - na aimbocie też osiągną różni gracze różnce wyniki, a jak zastosujesz filtry to obrazek końcowy będzie inny w zależności od modela - i co?! Wciąż jest to cheatowanie
@wklz odniosę się troszkę później
I live my life free of compromise and step into the shadows without complaint or regret.

Those who would give up essential Liberty, to purchase a little temporary Safety, deserve neither Liberty nor Safety
Awatar użytkownika
jajca

Post autor: jajca »

ciekawostka, ze Kurt Cobain nie chcial sie zgodzic na dublowanie sciezek wokalnych w celu ich "wzmocnienia", bo uwazal ze to oszustwo wobec sluchacza, zgodzil sie dopiero jak mu producent powiedzial ze Lennon tak robil, no i jak kazdy truskulowiec zle skonczyl
saturn pisze: 11 lis 2025, 21:56 jądra muszą być wyczyszczone z nasienia
Awatar użytkownika
Jaayu

Post autor: Jaayu »

Jasny pisze: 30 cze 2022, 12:23 natomiast nazywać kawałek pozbawiony ścieżki wokalisty rapem, to ciężka sprawa
?????
cos przegapilem w waszej dyskusji chyba
You got opps, ain't you?
No, we ain't all angels
Awatar użytkownika
Jasny
Zbanowany

@Jaayu Moja tez jest taka, że jeśli moduljesz głos programami zewnętrznymi, to nie jest twój głos, nie jest twoje flow i nutkę może i fajną zrobisz, ale nie możesz mówić, że ty w tym kawałku zaśpiewałeś - tak jak nie możesz wysyłać sphotoshopowanych zdjęć i powiedzieć, że tak wyglądasz/wyglądałeś - twój głos i zdjęcia mogą być co najwyżej bazą
I live my life free of compromise and step into the shadows without complaint or regret.

Those who would give up essential Liberty, to purchase a little temporary Safety, deserve neither Liberty nor Safety
wklz

Wrzucam numer z oszustwem w postaci klepnięcia palcem zdublowanej taśmy z wokalem.
Spoiler
Awatar użytkownika
Jaayu

Post autor: Jaayu »

no ale program nie zaspiewal za Ciebie tylko wykorzystales go w celach stylistycznych i po to, zeby wyrownac pare rzeczy w wokalu
to rownie dobrze mozna powiedziec ze korzystanie z kompresji, equalizera czy innych deesserow to oszustwo
You got opps, ain't you?
No, we ain't all angels
Awatar użytkownika
OmarStooleyman

Post autor: OmarStooleyman »

Co jest większym kłamstwem w rapie? Używanie AT czy rapowanie, że z bratem zarabiasz papier, a w rzeczywistości robisz na 1/4 etatu w firmie przeprowadzkowej, nie płacisz alimentów, a wszystkie eksponaty z teledysków są z wypożyczalni?
wklz

OmarStooleyman pisze: 30 cze 2022, 13:24 Co jest większym kłamstwem w rapie? Używanie AT czy rapowanie, że z bratem zarabiasz papier, a w rzeczywistości robisz na 1/4 etatu w firmie przeprowadzkowej, nie płacisz alimentów, a wszystkie eksponaty z teledysków są z wypożyczalni?
Żadne z nich, muzyka to jedna z form sztuki. Sztuka bazuje na kreacji.
Jeśli ktoś stoi przy tej kreacji poza muzyką to albo jakiś totart albo kłamczuch, wtedy można zawijać w dywan.

Inną rzeczą jest wartość estetyczna takiej kreacji. Mi się na przykład bujanie przy wypożyczonej furze i hedonistyczna treść nie podoba.
Awatar użytkownika
DJ_BOBO

Post autor: DJ_BOBO »

Ani jedno ani drugie nie jest kłamstwem. Autotune to instrument. Czy granie na puzonie zamiast gwizdania na palcach jest oszustwem? No nie.
A co do nawijania o zarabianiu kiedy faktycznie nie zarabiasz. Nie ma nic złego w tym że nawijasz że wsiadasz do lambo podczas gdy tak naprawde jeździsz komunikacją miejską. To jest tylko kreacja. Złe jest to kiedy nawijasz że wsiadasz do lambo a jeździsz komunikacją, ale wszystkim mówisz że to co nawijasz to prawda. Wtedy to nie jest kreacja tylko obłuda. I to jebać
https://youtu.be/UD4lt6AOVZQ?si=LOyIBdPJUn8olTdV
PIERDOLONY HARDKOR DZIEWCZYNKOOO
Awatar użytkownika
SuperRapMaster

Post autor: SuperRapMaster »

Dyskusja o autotune jest bez sensu. Wiadomo, że jak ktoś dobrze brzmi kiedy go używa, jak Quebonafide albo Młody Dron, to spoko, a jak brzmi źle, jak raperzy nie będący Quebonafide ani Młodym Dronem, to nie mam zamiaru tego słuchać.
Awatar użytkownika
8na10
Zbanowany

Post autor: 8na10 »

jestem czuły jak ojciec
każdy z was to mój syn
jasny wracaj na forum
Awatar użytkownika
koxefer

Post autor: koxefer »

Przeczytalbym wiecej perelek w stylu federera. Powinnismy miec jakies zlote usta glamrapu
Mój ojciec z Santiago Latino, a twój stary pijany Grzesio
freeRivaldo
Awatar użytkownika
oldschool
Moderator

Post autor: oldschool »

frycek pisze: 21 cze 2022, 14:42 Jest coś ciekawego teraz w ulicznym rapie? Jacyś następcy Rogala i Bonusa na horyzoncie?
Ona mnie pyta skąd woń tej esencji
To zbita kula spod kutasencji
Awatar użytkownika
LuvSic

Post autor: LuvSic »

Jasny pisze: 30 cze 2022, 12:42 @Jaayu Moja tez jest taka, że jeśli moduljesz głos programami zewnętrznymi, to nie jest twój głos, nie jest twoje flow i nutkę może i fajną zrobisz, ale nie możesz mówić, że ty w tym kawałku zaśpiewałeś - tak jak nie możesz wysyłać sphotoshopowanych zdjęć i powiedzieć, że tak wyglądasz/wyglądałeś - twój głos i zdjęcia mogą być co najwyżej bazą
Co jezeli twój głos nagrywany jest mikrofonem X, który wycina pewną część wokalu odbieranego na żywo? Czy taki zabieg powoduje, że muzyka nagrana nie jest legitna? :rotfl:

Jak nawciągasz się helu albo heksafluoru siarki (głos staje się grubszy) to też zakłamujesz swój wokal? :D
Awatar użytkownika
Jasny
Zbanowany

Nazywa się to syntezatorem głosu, w czym jeszcze mogę pomóc?
A czy to będzie mój głos, jak wyrwę struny głosowe i zacznę e nie chuchać? Serio?

ODPOWIEDZ