Kaz Bałagane
-
georgefloyd
Re: Kaz Bałagane
Melodie nie były podjebane i wyczucia rytmu też nie podjebiesz. A co do adlibów to xdd. Jak Polacy czy nawet z innych krajów rzucali sławne „yo” to co? W tamtej erze cały świat robił skrrr skrr, od latynosów, przez sferę ebbaste i Niske po Chińczyków. Chodziło mi o brzmienie języka, nikt tak nie składał wcześniej i nikt wcześniej nie sprawił, że nasz język tak brzmiał.
Dla mnie mógł se to robić w kółko, tylko nawet największym funom prędzej czy później się to nudzi i jak trzeba nagrać LP wyrwany ze strefy komfortu to pojawiają się ciężary patrz nwm Schafter, który po 15 numerze z rzędu o foreign whip z twoją bitch zaczął przynudzać.
Są raperzy-raperzy i są raperzy którzy bez punktu odniesienia na nic nie wpadną.
Dodano po 2 minutach 15 sekundach:
Przecież on pisał wtedy jakieś randomowe linijki zapychacze żeby tylko track nie składał się z samego refrenu, murzyni takie rzeczy podpisują chociaż FREESTYLE, a ja mam dyskutować o tym jak SKŁADAŁ, co on jest kurwa Big L xdd
B to G strikes again, thick hay on the bread... For me it's a lifestyle, you say that's about swag
- qualite_de_schizoide
Sentino i Kronkel dom, później długo długo nic
żabson nie jest zły w tym elemencie jeszcze
a co do tego nowego tracka bałagane to w ogóle nie widzę potrzeby włączanie tego ponownie, 0% repeat value, niepotrzebny track
żabson nie jest zły w tym elemencie jeszcze
a co do tego nowego tracka bałagane to w ogóle nie widzę potrzeby włączanie tego ponownie, 0% repeat value, niepotrzebny track
Na zdrowie dzieciak niech kapie
Chcę tu i teraz, bo znudziło mi się kurwa czekanie łapiesz?
Chcę tu i teraz, bo znudziło mi się kurwa czekanie łapiesz?
Jebany nawet jak nagrał kawałek o byciu żulem to musiał w nim być O B R O T N Y M żulem.
Ona mnie pyta skąd woń tej esencji
To zbita kula spod kutasencji
To zbita kula spod kutasencji
Jest fresh, wziął prawdziwych żuli do klipu
Dodano po 12 minutach 19 sekundach:
Dodano po 12 minutach 19 sekundach:
Biznesmenel
Światem kręcą pieniądze
Jeśli życie to dziwka, robi dla mnie pole dance
Toć gdzie Schafter a gdzie Igi. Pierwszy nagrał kilka fajnych kawałków, drugi kilka zajebistych płyt.SWN pisze: ↑19 mar 2026, 16:32Dla mnie mógł se to robić w kółko, tylko nawet największym funom prędzej czy później się to nudzi i jak trzeba nagrać LP wyrwany ze strefy komfortu to pojawiają się ciężary patrz nwm Schafter, który po 15 numerze z rzędu o foreign whip z twoją bitch zaczął przynudzać.
Są raperzy-raperzy i są raperzy którzy bez punktu odniesienia na nic nie wpadną.
I jacy raperzy niby wpadają na coś bez punktów odniesienia? Nie ma żadnego takiego rapera, bo to tak po prostu nie działa. Każdy słucha, inspiruje się i na podstawie tego tworzy. A że Igi inspirował się akurat Thuggerem a nie Nasem, to już ludziom zaczęło śmierdzieć, bo tych murzynów to "kopiować" nie możemy.
Mam w domu szafkę, w której trzymam
Wszystkie dostępne dzieła Lenina
-
georgefloyd
Xddd, praktycznie wszystkie murzyńskie piosenki to właśnie takie fristajle. Widocznie nie rozumiesz o czym oni rapują i tyle. Zawsze mnie śmieszy gdy ktoś pierdoli jaki to poziom w Ameryce jest, gówno prawda. Po prostu dobrze brzmi, nic więcej. Co do Big L’a to bym się tak nie zapędzał.SWN pisze: ↑19 mar 2026, 16:32Dla mnie mógł se to robić w kółko, tylko nawet największym funom prędzej czy później się to nudzi i jak trzeba nagrać LP wyrwany ze strefy komfortu to pojawiają się ciężary patrz nwm Schafter, który po 15 numerze z rzędu o foreign whip z twoją bitch zaczął przynudzać.
Dodano po 2 minutach 15 sekundach:Przecież on pisał wtedy jakieś randomowe linijki zapychacze żeby tylko track nie składał się z samego refrenu, murzyni takie rzeczy podpisują chociaż FREESTYLE, a ja mam dyskutować o tym jak SKŁADAŁ, co on jest kurwa Big L xdd
xdddd, wybitne arcydzieło.My guns go "boom-boom" and your guns go "pow-pow"
I'm known to have a hottie open, I keep the shotty smokin'
Front, and get half the bones in your body broken
And when it comes to gettin' nookie I'm not a rookie
I got girls that make that chick Toni Braxton look like Whoopi
I run with sturdy cliques, I'm never hittin' dirty chicks
przecie ten tekst powstał w dużej mierze podczas freestylu właśnie
MÓJ TEMACIK! -> viewtopic.php?t=10448
DJ SCREW VS HEWRA/MOBBYN
-> https://www.youtube.com/watch?v=C2KMna2KQK0
viewtopic.php?p=1138703#p1138703
Jasne że możemy, sam podkreśliłem że np. lato 2017 minęło mi z ziomkami na słuchaniu właśnie m.in. Igiego, mnie obchodzi nie tyle on sam w sobie, co zobaczyłem posta z tymi bowdownami że ależ to zrobił w końcu ktoś w Polsce i wydało mi się to przesadzone, to zareagowałem, bo nie był ani pierwszy, ani oryginalny, ani czarny.
Ot "mamo możemy mieć Young Thuga??" i fajny napchany bangerami mixtape nagrany przez 17 letnich czy ile on tam wtedy miał wiggerów-bananów, a jak przyszedł moment kariery że trzeba było nagrać coś innego, to przyszły ciężary, chyba nie ma w tym nic kontrowersyjnego?
georgefloyd pisze: ↑19 mar 2026, 16:14 Potem był już tylko dół i dół, po OIO te dwa pety całkowicie wyssały z niego talent. Dzisiaj jest już tylko przeciętniakiem.
B to G strikes again, thick hay on the bread... For me it's a lifestyle, you say that's about swag
chujowo teraz nagrywa, ale nwm czy powodem jest to, że chciał albo ktoś mu kazał albo przyszedł czas, żeby nagrać coś innego
Tak se napisałem skrót myślowy z tymi "musiał" "trzeba", równie dobrze mogło być tak, że zwyczajnie sam się zmęczył/zmienił mu się gust, normalne w tym wieku.
- FruitOffTheWall
słon tragiczne flow, ale tekstowo spoko. Ostatni wers z bełtem zajebisty 
rip zioloziolo
Czas zapierdala? Może ziomie po koksie
Zapierdalala w Las Palmas, nie Europie Wschodniej
https://www.last.fm/user/Tommy_Ovocetti
owoc dziwko może wszystko
Czas zapierdala? Może ziomie po koksie
Zapierdalala w Las Palmas, nie Europie Wschodniej
https://www.last.fm/user/Tommy_Ovocetti
owoc dziwko może wszystko
@SWN Moim zdaniem problem Young Igiego leży gdzie indziej. Kiedy rapował, że mój kusz się lepi ajajajajajaj to był fresh. Oczyma wyobraźni widziałem, jak zjarany nastolatek bez większego przygotowania wbija do studia i sobie rapuje. I akurat to tak wychodzi, że kawałek jest zajebisty, tak jakby przypadkiem. A teraz on jest zawodowym raperem, który podchodzi do tematu profesjonalnie. I to jest jego problem, bo w kawałkach to czuć. Ostatnio jak słuchałem jego track, to tak czysto intelektualnie nawet propsowałem nawijkę, bo kleiło się z bitem jak trzeba, flow się zmieniało jak trzeba, generalnie wszystko brzmiało "jak trzeba". Ale moje serce i uszy nie podzielały zachwytu, bo hiphop nie lubi takiego podejścia. Tak naprawdę to było zbyt idealne, czyste i nudne.
Rusina, Sentino, Gucci Mnich
- gods bidness
Sentino nie jest muzykalny. To znaczy umiejętność wygenerowania z siebie discpolowopodobnej melodii dla mnie to nie muzykalność, której bym oczekiwał od rapera.
Fakt że Słoń jest drewniany w chuj jeśli chodzi o rap. Ale takie coś się naprawia wyczuciem rytmu a nie śpiewaniem.
Dlatego muzykalność u rapera to wyczucie rytmu, czego faktycznie ogromnie brakuje na polskiej scenie.
Taki Jay Z nigdy nigdzie nie śpiewał, ale wyczucie rytmu ma takie, że mógł się dowolnie bawić pauzą, zmianami tempa, lagiem na barze względem bitu i zawsze to było zajebiste.
Polski raper się od razu wypierdoli przy takich próbach i Sentino nie jest tu żadnym wyjątkiem.
Fakt że Słoń jest drewniany w chuj jeśli chodzi o rap. Ale takie coś się naprawia wyczuciem rytmu a nie śpiewaniem.
Dlatego muzykalność u rapera to wyczucie rytmu, czego faktycznie ogromnie brakuje na polskiej scenie.
Taki Jay Z nigdy nigdzie nie śpiewał, ale wyczucie rytmu ma takie, że mógł się dowolnie bawić pauzą, zmianami tempa, lagiem na barze względem bitu i zawsze to było zajebiste.
Polski raper się od razu wypierdoli przy takich próbach i Sentino nie jest tu żadnym wyjątkiem.
Belmondo
Jantar czy Kukulska - wybrałbym mamę z dwóch
dzieciaki rozkminiały kim jest kurwa DJ Buhh
dzieciaki rozkminiały kim jest kurwa DJ Buhh
To co teraz na storke wrzucił będzie wyjebiste.
If the streets were a coin won't be head or tails
Would be death or jail, two fails, I got the better L.
Would be death or jail, two fails, I got the better L.
Oby, bo żaden z trzech ostatnich singli nie siadł (numer z quebo, blondynki, żul)
Światem kręcą pieniądze
- gods bidness
Fajny kawałeczek bo jest trumpet czyli trąbka czy tam sax
-
MetinowyGosu
- Zbanowany
Słoń o dziwo nawet fajna zwrotka, kwas bałągane jak zwykle asłuchalny z tą swoją modulacją głosu.
Dodano po 21 minutach 54 sekundach:
A co do słonia to po prostu on leci na jednym flow, gdzie napierdala sylaby jak robotyczny, zaprogramowany cykacz na beatmaszynce. Zero swingu, i każdy utwór tak męczy na tym patencie.
Przecież to zupełnie nie ta stylówka, nie mówiąc już o tym, że pomiędzy jmt i dope dod również jest stylowa przepaść, a w warstwie instrumentalnej to już w ogóle.
Słoń to bardziej rejony Tech N9ne albo King Gordy.
Dodano po 21 minutach 54 sekundach:
Bo eminem jest zajebistym raperem i na przykład ja nie mam oporów, by to przyznać, mimo że nie lubię go już słuchać, a wiele jego kawałków uważam wręcz za krindżowy kornbolizm. Chyba tylko debil nie jest zdolny do docenienia techniki składania eminema, która jest wyśmienita. No i jeszcze w kontekście muzykalności raperów i braku tejże u raperów polskich, to kurwa trochę chujowy przykład, bo eminem ma zarówno muzykalność, bardzo dobre wyczucie rytmiki i jeszcze na dodatek jest producentem.georgefloyd pisze: ↑19 mar 2026, 15:02 Ale nie ma co się dziwić skoro dla nich Eminem jest zajebistym raperem.
A co do słonia to po prostu on leci na jednym flow, gdzie napierdala sylaby jak robotyczny, zaprogramowany cykacz na beatmaszynce. Zero swingu, i każdy utwór tak męczy na tym patencie.
Kolego, ale serio zestawiasz JMT i Dope D.O.D. obok Słonia?Jose pisze: ↑19 mar 2026, 15:24 Ale uważasz, że ta stylówka Słonia to problem polskiego rapu, a nie po prostu zapatrzenia w podobny rap ze Stanów, np. jakieś Jedi Mind Tricks czy innych Dope D.O.D i Snowgoons z Europy? On faktycznie pewnie średnio potrafi inaczej, ale nie wiem, czy kiedykolwiek do tego aspirował (może tak, nie znam aż tak dobrze dyskografii, bo mnie męczy ten "morderczy" rap na dłuższą metę).
Słoń to bardziej rejony Tech N9ne albo King Gordy.