Kaz Bałagane

Kategoria poświęcona wykonawcom.

Moderatorzy: Jose, oldschool

Awatar użytkownika
aleksy

Re: Kaz Bałagane

Post autor: aleksy »

Na pewno są ludzie, dla których ulubionymi raperami są Paluch i Białas.

Ale reszta? Reto, Mielzky, Borixon, ktoś z Dwóch Sław? Kurwa nie sądzę. Są ludzie, którzy ich lubią, ale ulubienie raperzy? Niemożliwe.
na ślizgawce cisnę beczkę
co chwilę wbijam szpileczkę
Awatar użytkownika
SWN
Administrator

Post autor: SWN »

Przypominam że jest na forum laska, której ulubionym raperem i kraszem jest RY23 RAMONA PDG KARTEL

Jeśli takie postacie mają swoje groupies, to czemu Reto miałby nie mieć

To po pierwsze, a po drugie nie traktujcie tych ulubionych raperów tak dosłownie, to miało po prostu oddać jak popularnym pomysłem na feat wydaje mi się Słoń, tej.
B to G strikes again, thick hay on the bread... For me it's a lifestyle, you say that's about swag
Awatar użytkownika
eddy_wata

Post autor: eddy_wata »

CeHaTeHaCe pisze: 19 mar 2026, 11:15 banda narzekaczy, ode mnie props przyjemny numer
świadomość swojej ignorancji
to początek drogi do elegancji
Awatar użytkownika
Popi

Post autor: Popi »

Z jednej strony dobrze, że nie o tym samym znowu. Z drugiej kurwa mać, ale żeby fantazjować o byciu żulem? Słoń czemu twoja zwrotka nie jest śmieszna o co chodzi
Popi.jaku
Awatar użytkownika
DoubleB

Post autor: DoubleB »

no właśnie, a było takie pole do popisu, na przykład o sraniu w gacie i rzyganiu w tramwaju

Dodano po 10 minutach 5 sekundach:
Awatar użytkownika
NEGRO

Post autor: NEGRO »

nuda
If the streets were a coin won't be head or tails
Would be death or jail, two fails, I got the better L.
Awatar użytkownika
sebring

Post autor: sebring »

Gdyby nie ten słoń nieszczęsny to powiedziałbym, że zajebiste
♫ Beefing with my chick while I'm in jail ♫
Awatar użytkownika
TdW

Post autor: TdW »

Dla mnie formuła rapu Kaz Bałagane już się dawno wyczerpała, wszystko co chciał powiedzieć już nagrał. Szansą byłoby jakby zniknął na jakiś czas, odciął się od social mediow i niespodziewanie wrócił z nową płytą
georgefloyd

Post autor: georgefloyd »

Jak słyszę Słonia to wiem co jest największym problemem polskiego rapu. Po prostu raperzy nie są w jakikolwiek sposób muzykalni. Ale nie ma co się dziwić skoro dla nich Eminem jest zajebistym raperem. Załóżmy, że w zwrotce jest miejsce na x sylab to te amuzykalne łajzy wrzucają ich tam te x. Jest jedna wielka ściana tekstu. Tak jakby grali na gitarze i przez 2 minuty nakurwiasz arpeggio, nawet nie bo na jednym dźwięku. Nie wiem jak wy macie ale ja słyszę, że komuś sprawiało przyjemność nagrywanie piosenki. Da radę wyczuć emocje, w jaki sposób ktoś to nagrywał. Np. wchodzi słoniu do kabiny ze spiętą dupą, tekstem i wszystko od pierwszego słowa do ostatniego słowa z taką samą miną. Jak już coś chce zmienić to czuć, że to jest wymuszone i wkłada to siłę by brzmiało inaczej przez co właśnie jest jeszcze bardziej chujowe. To samo dotyczy Palucha quebonafide, taco Hemingwaya itp. Chciałbym żeby wysłali polskich raperów w Afryki, prawdziwego murzyńskiego studia i kazali polskiemu raperowi zarapować całą piosenkę. Potem nauczyć Murzynka Bambo Słowo po słowie i idę o zakład, że murzynek sprawiłby że brzmiałoby to tysiąc razy lepiej. Ciężko to wytłumaczyć ale u nas raperzy mają muzykę 2d a tacy Afrykańczycy 3d. Mam wrażenie, że to też jest przez pisanie wersów. Gdy wbijają wersy bez pisania to muszą się dostosować do melodii i to inaczej od razu brzmi. Oczywiście traci na tym treść ale to nie książka tylko muzyka więc chuj z nią.
Awatar użytkownika
Jose
Brak Kultury

Post autor: Jose »

Ale uważasz, że ta stylówka Słonia to problem polskiego rapu, a nie po prostu zapatrzenia w podobny rap ze Stanów, np. jakieś Jedi Mind Tricks czy innych Dope D.O.D i Snowgoons z Europy? On faktycznie pewnie średnio potrafi inaczej, ale nie wiem, czy kiedykolwiek do tego aspirował (może tak, nie znam aż tak dobrze dyskografii, bo mnie męczy ten "morderczy" rap na dłuższą metę).
2rzyn pisze: 20 sty 2024, 9:32 Dlaczego Tede Królem Jest
georgefloyd

Słoń tu jest jedynie przykładem. Mówię tylko o nawijce, bo na innych płaszczyznach jest wyrazistym raperem i ma swoje grono fanów, zajebiście. Robi to co lubi i jeszcze becel kręci, brawo. Chodzi mi o brak muzykalności, brak poczucia estetyki i o brzmienie. Sam nie wiem czy to wina języka czy chuj wie czego. Ktoś musi przyjść i pokazać, że da się zrobić to inaczej. Tak żeby to brzmiało, a nigdy nie będzie brzmieć jeżeli dukasz od pierwszej stopy do ostatniego bębnu ścianę tekstu. Być może tak jak mówisz, może to właśnie przez to, że za dużo rapu się słucha choć teoretycznie Słoń mówił, że słucha kapel hm. Dziwne bo słyszałem parę piosenek i w niczym się nie przełożyło.
Awatar użytkownika
scam_sakawa

Post autor: scam_sakawa »

Raperzy w Polsce, na ogół, są kiepsko muzykalni, a jak próbują iść na lekcje śpiewu to kończy się refrenami w stylu VNMa czy Oskara P83.

Podajcie przykłady najbardziej muzykalnych raperów.
Wszystkie moje posty są wyłącznie fikcją literacką i nie mają żadnego pokrycia w rzeczywistości.
Awatar użytkownika
aleksy

Post autor: aleksy »

mes, bedoes, young igi
na ślizgawce cisnę beczkę
co chwilę wbijam szpileczkę
Awatar użytkownika
DoubleB

Post autor: DoubleB »

polskich? ten typ mes potrafi śpiewać i zaciągać
Awatar użytkownika
niuhniuh

Post autor: niuhniuh »

I cmokać językiem o podniebienie, ck
Awatar użytkownika
Burak
kadłub chuj

Post autor: Burak »

Polscy raperzy potrzebują producentów wykonawczych, którzy będą mogli wprost raperowi powiedzieć że to co nagrywa to jest chujnia, a nie yesmanów którymi się raperzy otaczają zapewne niestety
Ostatnio zmieniony 19 mar 2026, 16:15 przez Burak, łącznie zmieniany 1 raz.
Rydawarrior dostępny na wszystkich platformach streamingowych
FREE BORTWICK
FREE SMLY
FREE MAJONEZ
FREE RIVALDO111
FREE 4-HO-MET
FREE FROMAGE
FREE PWK
georgefloyd

aleksy pisze: 19 mar 2026, 15:56 mes, bedoes, young igi
Mes jest tryhardem i nie ma gustu. Ale tak to jest jak twój dziadek urodził się w 1897, a ty dzielisz dni na pijące i niepijące. 6 butelek na 10 dni przed trzeźwą środą.. ciężar ;/ Kiedyś pisałem tu, że jak pierwszy raz usłyszałem Igiego, chyba Afryka to pomyślałem ja jebie, gość to zrobił. Tak to powinno brzmieć. Była piosenka gdzie wrzucił swoją zwrotkę do Travisa i Thuggera. W niczym nie odstawała, jakby przesiedział 20 minut więcej to perfetto. Potem był już tylko dół i dół, po OIO te dwa pety całkowicie wyssały z niego talent. Dzisiaj jest już tylko przeciętniakiem.
Awatar użytkownika
SWN
Administrator

Post autor: SWN »

georgefloyd pisze: 19 mar 2026, 16:14 pierwszy raz usłyszałem Igiego, chyba Afryka to pomyślałem ja jebie, gość to zrobił. Tak to powinno brzmieć. Była piosenka gdzie wrzucił swoją zwrotkę do Travisa i Thuggera
Podsumowując, bardzo dobrze udawał rapowanie w stylu znanego murzyna nierzadko używając dosłownie tych samych adlibów i dźwięków (SZKY SZKYYYR), a jak ludzie powiedzieli ok a umiesz coś innego?? to zaczęły się kłopoty.

Też nuciliśmy sobie z ziomkami najebani refren Asteroidy, ale no kurwa, typ nie wykształcił w swojej postaci ani jednego elementu który nie byłby udawaniem murzyna którego lubi, tylko koloru skóry się niestety nie dało podpierdolić.

Po co słuchać udawania Barter 6, jak można se włączyć Barter 6.
B to G strikes again, thick hay on the bread... For me it's a lifestyle, you say that's about swag
Awatar użytkownika
ART

Post autor: ART »

a po chuj mial umiec cos innego skoro robil cos w czym byl dobry
dobry przyklad rapera muzykalnego: rusina
jest modelką z instagrama
co z nią zrobię to już nie jest twoja sprawa

rym| last.fm
Awatar użytkownika
xxxkawo

Post autor: xxxkawo »

scam_sakawa pisze: 19 mar 2026, 15:53 Podajcie przykłady najbardziej muzykalnych raperów.
Cooks, Sentino, Malik, Gibbs, Zeamsone
Światem kręcą pieniądze
Jeśli życie to dziwka, robi dla mnie pole dance
ODPOWIEDZ