PRO8L3M

Kategoria poświęcona wykonawcom.

Moderatorzy: Jose, oldschool

Awatar użytkownika
99mayday

Re: PRO8L3M

Post autor: 99mayday »

Bolo pisze: 17 gru 2019, 16:44 No ale jak borygo wydaje płytę to beka z preorderu to spoko ale jak problem opierdala xhujowa czapkę za 120zl to prawilnie. Czy ta różnica polega na tył ze borixona nie lubi się ogólnie to można go cisnąć a raper problem jest szanowany wiec spoko ruch niech zarabiają hajs?
różnica polega na tym, że produkty, które można uznać za substytut ich produktu mają przybliżone ceny. Natomiast 150zł za PREORDER kawałków z YouTube to moim zdaniem dość znaczna różnica cen w porównaniu do mediany w branży. Zaznaczę, że absolutnie nie mam problemu z ceną za płytę Borixona. Jedynie pod nosem pojawia się lekki jednostronny uśmiech, w żadnym wypadku oburzenie.

Warto też zaznaczyć, że PRO8L3M prowadzi tę samą politykę cenową od bardzo dawna, jeśli nie od samego początku istnienia. Nie interesowałem się tematem, ale gdybym przeczytał jakąś zapowiedź, że wjadą czapki zimowe, nie spodziewałbym się ceny niższej niż 100zł, a wręcz przewidywałbym większą i nawet nie drgnęłaby mi brew gdyby tak się stało. :dunno:
Nie bardzo rozumiem, dlaczego akurat to wywołało oburzenie biorąc pod uwagę np. ceny katan czy dresów.

Chyba, że temat tych czapek to tylko pretekst do wyrażania aluzyjnie krucjaty przeciwko horrendalnym marżą przemysłu odzieżowego czy bunt przeciw ślepej wierze w loga, to wtedy nie było tematu.

Pozdr ;]
twoja familia to typy poznane wczoraj
tu co drugi golas robi z siebie ulicznego profesora
Awatar użytkownika
KapitanRozpierdol

Post autor: KapitanRozpierdol »

Jest jakis sajko chlopakow, ktory ma acapelle do Flar? [byla puszczona z jakims remix konkursem]
Truekisiel

PROBL3M FENOMEN?

Post autor: Truekisiel »

Byłbym bardzo wdzięczny gdyby ktoś mi wyjaśnił na czym polega fenomen tego artysty?/Składu? Bo naprawdę tego nie rozumiem. Utwory proste jakby pisał je dzieciak na przerwie między lekcjami, techniki zero, głosu zero, liryki zero, więcej instrumentala niż tekstu, a jednak albumy zawsze są w topce roku(przeważnie top1). Może ja czegoś nie czaję...? W porównaniu do prawdziwego rapu (bo ponoć Prpbl3m to rap...) wypadają żenująco. Więc czy jest tu ktoś kto jest w stanie to wyjaśnić??? Albo przynajmniej podać chociaż jeden atut tego wykonawcy? Z góry dzięki :D
Johnny

Post autor: Johnny »

Może jeszcze mamy ci wytłumaczyć, jak to jest, że jedni lubią zupę pomidorową, a inni nie? :wall:

Marne prowo.
Awatar użytkownika
KillerCroc

Post autor: KillerCroc »

Nie wiem kolego, ja odpaliłem losowy numer tego rapera i o dziwo jest dużo głosu tam, może instrumentali słuchałeś?
Gdybym urodził się gdzieś indziej miałbym szansę...
Awatar użytkownika
oldschool
Moderator

Post autor: oldschool »

Truekisiel pisze: 02 lut 2020, 5:44 Utwory proste jakby pisał je dzieciak na przerwie między lekcjami, techniki zero, głosu zero, liryki zero, więcej instrumentala niż tekstu
Mi to się wydaje, że ty w ogóle jakichś innych płyt słuchałeś, może cię ktoś wkręca i ci coś innego podpisał PRO8L3M?
Ona mnie pyta skąd woń tej esencji
To zbita kula spod kutasencji
Awatar użytkownika
Rozpierdalator

Post autor: Rozpierdalator »

Ale go ciśniecie :lol: Ja bardzo lubię p83 za to, że podchodzą do rapu w sposób nieszablonowy. W bitach jest dużo elektroniki (którą kocham), mają ciekawe storytellingi (tutaj rozumiem że przypierdalają się, że nie słuchałeś bo to akurat trzeba docenić nawet jak forma Ci nie odpowiada), kawałki są O CZYMŚ (a to się ostatnio rzadko zdarza na naszym mainstreamowym podwórku). Nie chce mi się dalej wyjaśniać bo mam wrażenie, że przesłuchałeś z dwóch kawałków i CHUJOWE!!!!111

Wczoraj to samo musiałem koleżce na melanżu wyjaśniać jak mi Ritz Carlton wyłączył
Awatar użytkownika
Wtn

Post autor: Wtn »

PRO8L3M - Art. 258 REMIX
Remix numeru Art. 258, który mogliście usłyszeć w serialu HBO "Ślepnąć od świateł" w reżyserii Krzysztofa Skonieczniego.
https://soundcloud.com/steez83/pro8l3m- ... I4O0UsBENw
Awatar użytkownika
jajca

Post autor: jajca »

Truekisiel pisze: 02 lut 2020, 5:44 Byłbym bardzo wdzięczny gdyby ktoś mi wyjaśnił na czym polega fenomen tego artysty?/Składu? Bo naprawdę tego nie rozumiem. Utwory proste jakby pisał je dzieciak na przerwie między lekcjami, techniki zero, głosu zero, liryki zero, więcej instrumentala niż tekstu, a jednak albumy zawsze są w topce roku(przeważnie top1). Może ja czegoś nie czaję...? W porównaniu do prawdziwego rapu (bo ponoć Prpbl3m to rap...) wypadają żenująco. Więc czy jest tu ktoś kto jest w stanie to wyjaśnić??? Albo przynajmniej podać chociaż jeden atut tego wykonawcy? Z góry dzięki :D
Ale to zależy, czy pytasz o C30, art brut czy o cała reszte (już nawet nie pamiętam co tam jeszcze było, bo mi się zlało w jedno)
saturn pisze: 11 lis 2025, 21:56 jądra muszą być wyczyszczone z nasienia
Awatar użytkownika
Bolo

Post autor: Bolo »

Ja tez nigdy nie kumalem podjarki na problem bo Oskar rapuje jak z beki z lokalnych i nikt mi nigdy nie wyjaśnił sensownie czemu ich lubi pomijając jakieś sarkastyczne docinki oraz teksty o legendarnym przekazie i flow. Dwa kawałki lubie, stówa i ten hm 2050? No jakiś rok na pewno w nazwie ale żeby tak się jarac kazda zwrotka to nie kumam czemu a chciałbym zrozumieć

Pomijając również te ich loty na wyjątkowość ich rapu jakieś limitowane dropy jak art brut 2 lol i ogólna bucowatosc. Chodzi mi muzycznie tylko
Wygrzeszam Cię, mordzia.
Awatar użytkownika
mlodyperkez

Post autor: mlodyperkez »

bolo ja ci to kiedys wytlumacze, ale jeszcze nie dzis
Awatar użytkownika
aleksy

Post autor: aleksy »

przede wszystkim flow, jarałeś się eisem? flow oskara to takie eisowe tylko lepiej rozwinięte i bardziej świadome (u eisa mimo tego, że zajebiście leciał, często miałem wrażenie, że nie jest to zamierzony zabieg, że on po prostu w ten sposób sb gada na bicie, co nie jest w żadnym wypadku minusem), przeciwieństwo drewna/lecenia od linijki do linijki, tu zwolni, tam da jakiś dziwny akcent, tu da przerwę na kilka sekund i robi to jednocześnie z taką pewnością, że niektóre wejścia to dla mnie klasyki przy pierwszych odsłuchach, np. Rasmentalism - Duch, myślę, że ta zwrotka, a szczególnie początek dobrze wyjaśni ocb

druga sprawa to bezkompromisowość, zło, półświatek, ja po latach torturowania "truskulem" (cudzysłów żeby nikt się znowu nie przyjebał) z miejsca daje propsa każdemu kto jest interesujący, kto wychodzi poza schemat, jest niezależny i nie do końca interesuje go co po odsłuchanie jego muzyki zrobi dziecko z drugiej klasy podstawówki, teraz oskar traci tę bezkompromisowość, co skutkuje słabszymi rzeczami, tak samo były z tymi jego bajkami dla gimbusów, że komputery opanują ziemię i wezmą nas za zakładników czy coś takiego nie wiem dokładnie
słyszałem wiele głosów, śmiech i płacz
poznałem wiele osób, których nie chcę znać
Johnny

Ja pierdziele, przecież to jak pytać kogoś "wytłumacz mi dlaczego smakuje ci ogórkowa, bo ja nie lubię i nie mogę zrozumieć jak ktoś może lubić"
Nie reagujcie na głupie prowo, zresztą nie każdemu się musi wszystko podobać
Awatar użytkownika
jajca

Nie, to nie tak samo. Normalnie można se używać argumentów w dyskusji o muzyce, bo jak się pisze tylko "fajnie/chujowo/zajebiste" to nie jest dyskusja, tylko dziecinna przekomarzanka. Wiadomo, że obiektywizm nie istnieje, ale jednak ludzkość przez te kilka tysięcy lat wypracowała całkiem bogaty zestaw narzędzi do dyskusji o tworach kultury i sprowadzanie tego do "podoba/nie podoba mi się, ale kurcze nie mam pojęcia dlaczego i nawet nie chce wiedziec, po prostu tak czuje w serduszku" to jednak trochę regres
Johnny

Bzdura, to jakbyś twierdził ze argumentami można sprawić żeby komuś się to zaczęło podobać. Nie można i szukanie zaczepek w stylu "wytłumacz mi co w tym takiego fajnego" jest bez sensu. Nie podoba się - nie słuchać. Ja nie wchodzę w tematy, nie wiem, Hemp Gru i nie dziwie sie tam na pokaz, jak to może się komuś podobać.
Awatar użytkownika
aleksy

Post autor: aleksy »

no i czemu nie, wchodź sb, pytaj, może ktoś ci wytłumaczy ty się nie zgodzisz, stworzy się dyskusja, a potem, kto wie, może nawet jakieś forum o tematyce muzycznej
słyszałem wiele głosów, śmiech i płacz
poznałem wiele osób, których nie chcę znać
moody

Post autor: moody »

dyskutowac mozna, no ale przekonywac kogos, ze flow oskara to nie jest poziom beki z lokalnych, a ich numery wcale nie brzmia jak napisane na kolanie, wrecz przeciwnie - brzmia na bardzo dokladnie przemyslane, to przesada. to tak jakby komus tlumaczyc, dlaczego margot robbie jest niezla laska. tak ze no, troche odechciewa sie czlowiekowi na starcie. jezeli pewnych oczywistosci ktos sam nie zauwaza, to tym bardziej ich nie zrozumie, jak ktos inny bedzie mu je wbijal do glowy

jak mozna pisac, ze brzmia jak wymyslone w 5 minut numery pisane w calosci z perspektywy banknotu albo takie, na ktore sie sklada kilkadziesiat jedno/dwuwersowych storytellingow ukazujacych znaczenie przypadkowosci w ludzkim zyciu?? https://www.youtube.com/watch?v=I5cdk4Eqrk0

co do flow oskara, to uwazam, ze jest to scisla, scisla czolowka w kraju. powiedzialbym, ze malo jest raperow, ktorzy sa tak swiadomi siebie na bicie. on dokladnie wie, co chce zrobic, kazdy akcent, zajakniecie, czy przeciagniecie sylaby jest zarapowana w z gory zaplanowanym stylu (fajnie widac to bylo, jak oskar pokazywal swoj brudnopis i oznaczenia, jakie stosuje). przykladow jego kunsztu sa dziesiatki, numery gdzie nawija dwoma glosami, numery gdzie nawija jako jakala czy sepleniajacy koles, czy np. numer z takim podzialem rytmicznym flow, jakiego w zyciu nie widzialem (wers zaczyna sie jakby w polowie petli i konczy w polowie nastepnej) https://www.youtube.com/watch?v=sZOoo6Jz54c - przeciez to jest majstersztyk

moim zdaniem glowna sila pro8l3mu jest ten idealny balans miedzy brudem, takim ulicznym/gansterskim stylem w tekstach sprawiajacych ze nie dla nich rotacja w radiach z jednoczesna przebojowoscia numerow, ktore sa pisane kapitalnie i maja bardzo duzy repeat value. to troche jak z the weekndem, ktory spiewa tym swoim anielskim falsecikiem o tym, ze tak sie scpal, ze nie czuje mordy, ale jednoczesnie o sa tak melodyjnie dobre numery, ze i tak slucha ich kazdy i maja miliaard na youtubie

to, jakim teksciarzem jest raper dobrze pokazuje odpalenie geniusa i przeczytanie losowej zwrotki "na sucho", bez bitu. dopiero wtedy czlowiek zdaje sobie sprawe, jakich kocopolow slucha u 90% sceny tylko przez fajnie niosacy podklad, a kto ma dobre pioro

I tak do usranej już śmierci
Niżsi, coraz szersi, ewentualnie w dół piersi
Żyć na ziemi to stres, dziś jestem mądrzejszy
Chcę sjesty, a czuję się jak Kevin Spacey w K-Pax
Miej żonę, dom, auto, dzieci - potem je wykształć
Nie mrugaj, bo życie pomknie jak wystrzał
Zrób swoje, potem śmiało - zdychaj
Chwilę popłaczą - zwłaszcza jak zobaczą co żeś im zapisał
Awatar użytkownika
clockers

Post autor: clockers »

[mention]moody[/mention] tak bardzo podbijam.
Awatar użytkownika
Bolo

Post autor: Bolo »

Dziękuje za ta długa odpowiedz, poniekąd mimowolnie to czuć oczywiście o czym piszesz bo nie mam xhuja w uchu i muzycznie coś potrafię i rozumiem te wszystkie argumenty ale całościowo i tak do mnie to nie trafia bo brzmi to kurde nie umiem tego przypisać, muszę się zastanowić.
Wygrzeszam Cię, mordzia.
Awatar użytkownika
jajca

Johnny pisze: 18 kwie 2020, 12:31 Bzdura, to jakbyś twierdził ze argumentami można sprawić żeby komuś się to zaczęło podobać. Nie można i szukanie zaczepek w stylu "wytłumacz mi co w tym takiego fajnego" jest bez sensu. Nie podoba się - nie słuchać. Ja nie wchodzę w tematy, nie wiem, Hemp Gru i nie dziwie sie tam na pokaz, jak to może się komuś podobać.
No wszystko zależy od tego, jakie masz kryteria wartościujące, ale jesli św Graalem krytyki (nie tylko muzycznej) jest wyekstraktowanie kryteriów maksymalnie zbliżonych do obiektywnych, to jednak poziom wyżej od rozkminy, że "jest klimacik" będzie próba dotarcia do tego, co się na ten klimacik sklada. Bo jednak są to konkretne zabiegi np. dźwiękowe, rytmiczne czy harmoniczne. Moim zdaniem życie jest ciekawsze, kiedy zderzając się z formą, która wydaje się zniechęcająca, próbuje się ją zrozumieć, oswoić i dotrzeć do treści. Wymaga to czasu, ale w przypadku czegoś tak uniwersalnie propsowanego jak problemy, nie dziwię się, że ktoś ma ochotę.
ODPOWIEDZ