[serial][HBO] Harry Potter (2026)

Kategoria poświęcona sztuce małych i dużych ekranów.

Moderatorzy: gogi, con shonery

Awatar użytkownika
chuj
Zbanowany

Re: [serial] Harry Potter

Post autor: chuj »

no to prawda, ogólnie nawet głosik ma za cieniutki
złap książkę, złap reset

free smly
Awatar użytkownika
dr zjeb

Post autor: dr zjeb »

Filmowy Aragorn to kompromitacja cwela, upuścił palantir jak pizda a nie jak Król przez duże K.

Co do Harrego, to to jest napisane podobnie jak Lotr w tym sensie, że jest full wykorzystanych motywów biblijnych, średniowiecznych, alchemicznych czy typowo anglosaskich.
Przykłady:
- Ginny Weasel - Ginewra, jej brachol a dziwnym trafem przy okazji najlepszy fumfel Harrego ma na imię Ron, czyli imię włóczni króla Artura;
- według średniowiecznych bestiariuszy, łasica (weasel) figuruje jako zwierzę chrystologiczne i potrafiące zabić bazyliszka (za cenę krwi niestety);
- chrystologiczne znaczenie gryfa, jelenia - nie ma co się rozdrabniać, wszyscy kumają o co kaman. Od siebie dodam tylko, że ziomalki Harrego w Gryffindorze to Katie Bell i Alicja Spinnett, dzwon wiadomo, ale spinnett to taki instrument klawiszowy, w średniowieczu wykorzystywany do wykonywania muzyki religijnej,
- alchemiczne fazy albedo (Albus Dumbledore), rubedo (Rubeus Hagrid) i nigredo (czerń - Syriusz Black) - cały cykl, jeśli chodzi o to co się dzieje w książkach fabularnie i nastrojowo, jest o to oparty.

Jest tego w cholerę, można by wymieniać cały esej. Elegancko to Rowlingowa ugotowała.
Girls with boyfriends are the kinds I like, I'll steal your honey like I stole your bike
Awatar użytkownika
chuj
Zbanowany

no dobra, wygląda fajnie to co piszesz ale i tak za huja dzwona nie mogę się przełamać żeby to wziąc i obejrzeć w roku 2025 kiedy nie miałem na to żadnej fazy za gówniarza.
złap książkę, złap reset

free smly
Awatar użytkownika
Czak

Post autor: Czak »

zdziwiłbym się jakby udało ci się zajarać filmami będąc dorosłym chłopem, cała fazka w tym, że ja jak i pewnie spory procent fanbejsu lyknelismy to w wieku 6-10 lat gdzie to wchodziło jak zimne piwo w upał, jakbym do tego usiadł w wieku nwm 16 lat to pewnie dziury w logice by mnie od tego odepchnęły, no i ja mówię o książkach, nie o filmach, lubię je ale gdyby nie istniały nic by się dla mnie nie stało
Awatar użytkownika
chuj
Zbanowany

no ale mamy taką diunę np (nie cierpie) gdzie dużo dorosłych chłopów zajarało się tymi filmami ostatnio, a ksiażek na oczy nie widzieli. a uniwersum też raczej takie fantasiowe bajeczkowe.
złap książkę, złap reset

free smly
Awatar użytkownika
moore

Post autor: moore »

Diuna jest mniej dziecinna niż lotr. A Harry to wiadomo, w chuj nie realistyczne i dziury w logice.
Awatar użytkownika
oldschool
Moderator

Post autor: oldschool »

No trudno, żeby realistyczna była seria o kurwa magii xD

Ja jestem prosty człowiek i w piździe mam jakieś motywy biblijne, po prostu Harry Potter to zajebiście wykreowany świat bez konkurencji. Wiadomo, że są wady i może bardziej by mnie odrzucały gdybym nie zajarał się za dzieciaka.

Ale jak różnego rodzaju fantasy z orkami i elfami jest od chuja, tak czy jest jakieś drugie lepsze uniwersum (może być tylko w książkach) gdzie obok zwykłego, współczesnego świata istnieje magia i to nie podana w jakiś totalnie średniowieczny sposób?

Sama koncepcja jest na tyle trafiona, że wciągnęła miliony ludzi na całym świecie. A, że szukając dziury w całym te dziury znajdziemy? No trudno. Jakbym nie znał w ogóle tego uniwersum i dowiedział się, że coś takiego istnieje to samym pomysłem by mnie to wystarczająco kupiło.
Ona mnie pyta skąd woń tej esencji
To zbita kula spod kutasencji
Awatar użytkownika
chuj
Zbanowany

No ale te fantasy z orkami to właśnie Tolkien stworzył, reszta tego gatunku to z grubsza ripoffy jego pracy

Dobra a co o tej gierce harypoterowej sądzisz? Bo jest na promce na plejce i nie wiem czy powijac
złap książkę, złap reset

free smly
Awatar użytkownika
moore

Post autor: moore »

oldschool pisze: 25 wrz 2025, 18:45 No trudno, żeby realistyczna była seria o kurwa magii
No przecież żartowałem, uśmiechałem sie jak tamto pisałem.

Dla mnie ten świat harrego Pottera jest jakis nie wiem płaski. Dużo niekonsekwencji, od chuja deus ex machina I jakichś ad hoc rozwiązań. Diuna czy LOTR są wlasnie w miarę spójne.

Ale wiadomo, spoko się czytało, bo Rowling umie pisać.
Awatar użytkownika
oldschool
Moderator

Post autor: oldschool »

chuj pisze: 25 wrz 2025, 18:47 No ale te fantasy z orkami to właśnie Tolkien stworzył, reszta tego gatunku to z grubsza ripoffy jego pracy
Ja wiem, ale mam np. równie fajne dla mnie uniwersum Warcrafta jako konkurencję, a HP tej konkurencji zupełnie nie ma nie wiedzieć czemu.

Takie coś kiedyś oglądałem i zupełnie mnie nie przekonywało: https://www.filmweb.pl/serial/Magicy-2015-742955
chuj pisze: 25 wrz 2025, 18:47 Dobra a co o tej gierce harypoterowej sądzisz? Bo jest na promce na plejce i nie wiem czy powijac
Jak nie jesteś fanem uniwersum to nie polecam.

Spoko system walki, wiele dziur logicznych (możesz zaklęciami niewybaczalnymi napierdalać bez większych konsekwencji itd.), Hogwart niby fajnie zrobiony, ale jakoś brakuje mu tej magii co w starych gierkach z HP.

Fabuła też jakaś z pizdy, zupełnie nie jara tak jak książki.

To się broni tym, że to jest gra z tego uniwersum i nie było żadnej dobrej od 20 lat, a wtedy to jednak gry były o wiele prostsze. Tutaj masz więcej mechanik, no i gra nie ogarnicza się do Hogwartu. Ogółem można się elegancko wkręcić w ten świat, ale tak na trzeźwo patrząc to nie jest to jakiś wybitny tytuł.

Pierwsze 10h jesteś oczarowany, kolejne 15-20 jest spoko, a jak robiłem platynę to po 70h byłem przemęczony fest.
Ona mnie pyta skąd woń tej esencji
To zbita kula spod kutasencji
Awatar użytkownika
mql
Moderator

Post autor: mql »

nie no fabularnie i ogólnie swiatotworczo to Hogwarts Legacy sprawia wrażenie stworzonej przez siedmiolatka, infantylna i płaska historia, bohaterowie z generatora

z drugiej strony to wszystko dzieje się w świecie, gdzie maszyna do cofania czasu zostaje kanonicznie użyta w celu stuprocentowej frekwencji w trzeciej klasie, więc trudno cokolwiek tam bardziej zepsuć, a już tym bardziej pochodzeniem etnicznym bohaterów
Awatar użytkownika
Karleone

Post autor: Karleone »

dr zjeb pisze: 25 wrz 2025, 16:52 Filmowy Aragorn to kompromitacja cwela, upuścił palantir jak pizda a nie jak Król przez duże K.

Co do Harrego, to to jest napisane podobnie jak Lotr w tym sensie, że jest full wykorzystanych motywów biblijnych, średniowiecznych, alchemicznych czy typowo anglosaskich.
Przykłady:
- Ginny Weasel - Ginewra, jej brachol a dziwnym trafem przy okazji najlepszy fumfel Harrego ma na imię Ron, czyli imię włóczni króla Artura;
- według średniowiecznych bestiariuszy, łasica (weasel) figuruje jako zwierzę chrystologiczne i potrafiące zabić bazyliszka (za cenę krwi niestety);
- chrystologiczne znaczenie gryfa, jelenia - nie ma co się rozdrabniać, wszyscy kumają o co kaman. Od siebie dodam tylko, że ziomalki Harrego w Gryffindorze to Katie Bell i Alicja Spinnett, dzwon wiadomo, ale spinnett to taki instrument klawiszowy, w średniowieczu wykorzystywany do wykonywania muzyki religijnej,
- alchemiczne fazy albedo (Albus Dumbledore), rubedo (Rubeus Hagrid) i nigredo (czerń - Syriusz Black) - cały cykl, jeśli chodzi o to co się dzieje w książkach fabularnie i nastrojowo, jest o to oparty.

Jest tego w cholerę, można by wymieniać cały esej. Elegancko to Rowlingowa ugotowała.
Kurwa dobre info, tych faktów nie znałem choć słyszałem sporo innych, odnośnie nazw czarów np itp itd

Ale brakuje mi tu najważniejszego - wg mnie voldemort to po prostu hitler, a wojna czarodziejów to alegoria drugiej wojny światowej, faszystow i prześladowanych, do tego gobliny to ewidentnie Żydzi xd

Więc myślę że nie odbiega to głębią od lotr, które dla mnie akurat jest nudne i nie do przejścia a hp kocham do śmierci.

Myślę że da się w to wkręcić będąc starym - moją kobietę wkręciłem na tyle, że np. w trakcie seansu piątki przeżywała śmierć Syriusza

A co do dziur w logice poruszanych przez wielu użytkowników - oglądałem swego czasu sporo imaginarium na yt i każda taka niby dziura była tam logicznie wytłumaczona, jkr naprawdę porządnie to wszystko rozkminila i jest tam dużo ukrytego sensu, ciężkiego do wyłapania bez bycia sajko na punkcie tego świata
Awatar użytkownika
dr zjeb

W Polsce wyszedł zajebisty artykuł "Dziedzic Gryffindora - o Harrym Potterze inaczej" w "Arcanach" nr 67 (1/2006) gdzie jest szczegółowa rozkmina na wysokim poziomie, niestety zdaje się że nie ma wersji PDF ogólnodostępnej w necie. Ale jeśli ktoś ma pod ręką w swojej lokalnej bibliotece i go to interesuje, to namawiam w opór.

Co do samej alchemicznej struktury, to jeśli ktoś czyta w lengłydżu (albo ma do dyspozycji dobrego AI-niewolnika do tłumaczenia), to choćby tu są dwa dobre wpisy wyjaśniające o co kaman:

HARRY'S JOURNEY TOWARDS GOLD: ALCHEMICAL SYMBOLS IN THE HARRY POTTER SERIES
https://www.harrypotterforseekers.com/a ... togold.php

The Connection of Ring Composition and Literary Alchemy in the Layout of the Seven Book Harry Potter Series
https://www.hogwartsprofessor.com/guest ... er-series/
Girls with boyfriends are the kinds I like, I'll steal your honey like I stole your bike
Awatar użytkownika
Mizter

Re: [serial][HBO] Harry Potter (2026)

Post autor: Mizter »

otwieram temat na nowo, słucham państwa
Jara mnie to-o-o-o-o-o-o-o-o
Jara mnie to-to-to-to-to-to-o-o-o-o-o
Awatar użytkownika
Haczapurjan

Post autor: Haczapurjan »

Tfw praktycznie całą obsadę dobrałeś idealnie, ale dostałeś na krótki moment wodogłowia:

Obrazek
Awatar użytkownika
wujot
ave

Post autor: wujot »

gówno obesrane po zwiastunie
WÓDA KOKS KOBIETY
LEGIA SPORT BALETY
Kalom

Post autor: Kalom »

hagrid dobrze dopasowany
Awatar użytkownika
dr zjeb

Haczapurjan pisze: 25 mar 2026, 20:09 Tfw praktycznie całą obsadę dobrałeś idealnie, ale dostałeś na krótki moment wodogłowia:
Snape - postrach dzielnicy szkoły, buja się z gangusami.. Resztę dopowiedz sobie sam :eek:
Awatar użytkownika
FLoo

Post autor: FLoo »

Kozak fchuj, dawać to
Awatar użytkownika
Mizter

Post autor: Mizter »

rowniez zajawka, 25.12 godzina 16:00, po rodzinnych obowiązkach, zaczyna się robić ciemno, pełna lodowka, świąteczny gibon i maraton nowego hp essa
Jara mnie to-o-o-o-o-o-o-o-o
Jara mnie to-to-to-to-to-to-o-o-o-o-o
ODPOWIEDZ