[serial][HBO] Harry Potter (2026)

Kategoria poświęcona sztuce małych i dużych ekranów.

Moderatorzy: gogi, con shonery

Awatar użytkownika
oldschool
Moderator

[serial][HBO] Harry Potter (2026)

Post autor: oldschool »

Podczas prezentacji Warner Bros. Discovery oficjalnie ogłoszono serial Harry Potter. Będzie to nowa - jak twórcy zapowiadają - wierna adaptacja książek J.K. Rowling. Sama pisarka będzie pełnić funkcję producentki wykonawczej. Projekt tworzony jest dla platformy Max, która zastąpi HBO Max. Jedna powieść Rowling będzie zekranizowana w jednym sezonie serialu. Łącznie ma być ich siedem.
https://naekranie.pl/aktualnosci/harry- ... 1681323386

Ja tam normalnie czekam. Jak nie zjebią tego wątkami typu LGBT czy silne kobiety, to nie ma aktorów większych od roli, a ja ktoś uważa inaczej to przypominam Jokera z DC, którego miał zjebać Ledger, a potem poprawił Phoenix.
Ona mnie pyta skąd woń tej esencji
To zbita kula spod kutasencji
Awatar użytkownika
piernikowyskoczek

Re: [serial] Harry Potter

Post autor: piernikowyskoczek »

oldschool pisze: 13 kwie 2023, 1:50 Jak nie zjebią tego wątkami typu LGBT czy silne kobiety,
zjebią, zjebią, przecież zachód jest pełen clockersów, co wręcz oczekuje takich wątków, bo inaczej bojkot
rakieta_rakieta pisze: 16 kwie 2020, 19:20 Ja aż zadzwoniłem do inposta o chuj chodzi i mają lagi w pokazywaniu statusów, bo dziś w nocy stawiają nowy serwer
Krzysztof_

Post autor: Krzysztof_ »

Szkoda, że nie było netflixa te 15-20 lat temu, aby zrobili serial w "oryginalnej" obsadzie. Niemniej za dzieciaka uwielbiałem te książki i czekałem na ich premiery, po czym pochłaniałem w 1-2 dni każdą z nich, więc z sentymentu na pewno obejrzę.
Awatar użytkownika
mateko
Waste Management

Post autor: mateko »

no i bajka, czekamy
Awatar użytkownika
DoubleB

Post autor: DoubleB »

ciekawe, ciekawe, jak będzie ciekawy to obejrzę całość, oby tego nie zjebali, całego pottera znam na pamkę na wyrywki, więc wnoszę o uszanowanie legendy
Kalom

Post autor: Kalom »

mam nadzieję że weaslejowie będą rudymi murzynami :oops:
hwjsk

Post autor: hwjsk »

nie no, po chuj, dzieci w afryce gloduja
Awatar użytkownika
Krew

Post autor: Krew »

10 lat temu byloby jaranko, teraz hermionka murzynka, ron rudy żyd a Snape kochajacy sie w ojcu Harrego, pierdolone lewactwo
hwjsk

Post autor: hwjsk »

no, najpierw sie podjaralem ze j.k rowling jako producentka, ale pewnie użyją/użyje tego serialu właśnie po to żeby ją/siebie wybielić
Awatar użytkownika
DoubleB

Post autor: DoubleB »

hwjsk pisze: 13 kwie 2023, 10:14 po to żeby ją/siebie wybielić
o ironio
Awatar użytkownika
Krew

Post autor: Krew »

Haha zaśmiane z wybielenia
Awatar użytkownika
gawi

Post autor: gawi »

No i zajebiście. Parę lat temu dopiero obejrzałem z dziećmi wszystkie części, a teraz czytamy razem, już na 5 części jesteśmy. Oby tylko nie zjebali...
Sprzedam płyty CD (głównie rap amerykański, ale jest i Ortega Cartel - LAVORAMA)

viewtopic.php?f=31&t=9041&p=661906#p661906
irokez88

Post autor: irokez88 »

oldschool pisze: 13 kwie 2023, 1:50 Ja tam normalnie czekam. Jak nie zjebią tego wątkami [...] silne kobiety
Jak będą wreszcie trzymać się fabuły książek, to żebyście się nie zdziwili, bo silnych postaci kobiecych tam nie brakuje. Gdyby nie Hermiona to te dwa debile zginęliby w pierwszej książce, mcgonagall trzęsie szkołą bardziej niż upośledzony dumbledore, bellatrix to szatan wcielony i taki w sumie magiczny kozak, nawet ruda mama molly weasley ma swój moment chwały. \

Ja czekam, ale liczę na trzy rzecz (które pewnie się nie wydarzą)
1. Wierne trzymanie się materiały źródłowego, który sam w sobie zupełnie nie potrzebuje podkręcania czy objazdów (Ginny wiąże buta Harremu, nosz kurwa).
2. Lepszy casting. W filmach absolutnie wszyscy poza Mcgonagall, Bellatrix, Snapem i może Voldemortem to jakieś kurwa nieporozumienie.
3. Lepsza reżyseria. Jedyna filmowa odsłona, którą da się oglądać to Więzień Azkabanu, gdzie widać rękę fachowca Cuarona. A to tym szaroburym wyrzygu Yates'a nawet nie chce myśleć.
Awatar użytkownika
oldschool
Moderator

irokez88 pisze: 13 kwie 2023, 14:25 Jak będą wreszcie trzymać się fabuły książek, to żebyście się nie zdziwili, bo silnych postaci kobiecych tam nie brakuje. Gdyby nie Hermiona to te dwa debile zginęliby w pierwszej książce, mcgonagall trzęsie szkołą bardziej niż upośledzony dumbledore, bellatrix to szatan wcielony i taki w sumie magiczny kozak, nawet ruda mama molly weasley ma swój moment chwały. \
I nie mam z tym żadnego problemu, bo nie są to wątki wciśnięte na siłę.
Awatar użytkownika
Fleming

Post autor: Fleming »

irokez88 pisze: 13 kwie 2023, 14:25 Jak będą wreszcie trzymać się fabuły książek
No, a w pierwotnej ekranizacji się jakoś nie trzymali fabuły książek? No na moje to mase rzeczy pominęli, żeby całość zmieścić w w ramach filmu, ale jakiś zniekształceń fabuły większych i niezgodności to nie było.
irokez88 pisze: 13 kwie 2023, 14:25 2. Lepszy casting. W filmach absolutnie wszyscy poza Mcgonagall, Bellatrix, Snapem i może Voldemortem to jakieś kurwa nieporozumienie.
Nie powiedziałbym. Dużo postaci jeszcze postaci obsadzonych zajebiści lub dobrze/poprawnie.
irokez88 pisze: 13 kwie 2023, 14:25 Lepsza reżyseria. Jedyna filmowa odsłona, którą da się oglądać to Więzień Azkabanu
Ja dorastałem niemalże równolegle z filmowym Potter i każda część mi się podobała. Wiadomo, że pierwsze są bardziej dla dzieci i to bardziej sentyment, ale uważam że 6/7 letni ja obrał se zajebisty obiekt fascynacji i po latach wstydu nie ma. Jakoś teraz nie dostrzegam tak jakościowych uniwersów dla dzisiejszych dzieciaków/młodziezy.
Stawiam kołnierz przed wejściem na dyskotekę
Kurwy mówią bzdury, ja się staram dobrym być człowiekiem
Awatar użytkownika
oyama

Post autor: oyama »

na chuj to teraz? Pewnie wyjdzie gowno jak The Witcher
Alles is literêre fiksie, die inhoud wat ek publiseer is jou verbeelding. Jy het alles uitgedink. Ek is nie eens ’n skaduwee in jou wêreld nie, ek haal nie asem as ’n lewende wese nie. Hou op om aan my te dink. Laat my uit jou gedagtes verdwyn.
Awatar użytkownika
oldschool
Moderator

Pamiętaj, że robi to HBO, a nie Netflix czy Amazon. Ja jestem dobrej myśli. A na chuj to? Za duża podnieta Hogwarts Legacy u ludzi, żeby nie zobaczyć, że tam jest masa kasy do wyciśnięcia tylko trzeba robić to co ludzi interesuje a nie fantastyczne zwierzęta na kiju.
Awatar użytkownika
mas

Post autor: mas »

Fleming pisze: 13 kwie 2023, 15:22 Ja dorastałem niemalże równolegle z filmowym Potter i każda część mi się podobała. Wiadomo, że pierwsze są bardziej dla dzieci i to bardziej sentyment, ale uważam że 6/7 letni ja obrał se zajebisty obiekt fascynacji i po latach wstydu nie ma. Jakoś teraz nie dostrzegam tak jakościowych uniwersów dla dzisiejszych dzieciaków/młodziezy.
no ale sam tu siebie wyjaśniasz gdzie że od razu widać wpływ nostalgii; filmy nie są tragiczne, na tle swojej kategorii wypadają przyzwoicie, ale tak jak było wspomniane wcześniej odejmując łatkę nostalgi i sympatię do uniwersum poza WA ciężko powiedzieć że filmy są bardzo dobre same w sobie. Co do zgodności - wiele wątków jest usuniętych, pociątych, bez kontekstu, potraktowanych po macoszemu, wiele postaci zostało powycinanych - najgorzej chyba wypada pod tym względem "zgodności" wg. mnie część 4 - zresztą gdzieś na YT mignęło mi filmik punktujący rozbieżności między książkami i filmem, jeśli skupią się na tym, budowaniu postaci na podstaiwe ich charakteru a nie koloru skóry czy seksualności to jest tu spory potencjał
tymczasem możemy odpalić małego typera:
kogo pomalują na czarno
kto będzie bi/homo
kto będzie niebinarny
???
CobraBOY pisze: 25 wrz 2025, 17:43 to juz wolę polecieć na ręcznym albo zaczepić jakąś bezdomną czy emerytkę
Awatar użytkownika
oldschool
Moderator

Moje typy:
- czarna - Hermiona
- bi/homo - Snape po odrzuceniu przez matkę Pottera
- niebinarny - Luna Lovegood
Awatar użytkownika