Mata
Re: Mata
coś w tym jest bracie, tak jak qry nawinałhwjsk pisze: ↑15 lip 2022, 19:57 Bez kitu pokolenie 90-00 najchujowsze pod słońcem. Po jednej stronie starzy i szkoła którzy tłukli do głowy że nauka to potęgi klucz, po to żeby większość skonczyła po tych 15 latach nauki w korpo 4k na reke w miedzyczasie przez te 15 lat spędzając czas na narzekaniu i ironicznych zartach jak to w tej polsce chujowo, po drugiej młodziaki 00 w górę, które myślą dużo bardziej życiowo i zajawkowo, są pewni siebie i props dla nich. Do tego mają przeważnie w już miare dobrze sytuowanych starych, bo jednak coś się poprawiło pod tym względem w tym kurwidołku i wiedzą na starcie do czego powinien służyć internet.
Mówili, ze to błąd błąd bo nie robię tej szkoły
Dzisiaj mam na to podgląd robiąc to co kocham robić
-
MalinowyJogurt
No nie zgadzam się, Bedoes, Quebonafide czy Taco jak się wybijali to słuchacz jeszcze jako tako musiał się tym zainteresować i samemu do nich dotrzeć, a teraz ci raperzy to już z lodówki wyskakują, tik-toki, relacje na instagramie od wielkich wytwórni i jazda jak kolejna Wiktoria z Jessicą zaczną udostępniać to na story, o wiele łatwiej jest teraz nabić sobie wyświetlania od słuchaczy, ale też o wiele łatwiej będzie zgasnąć. Przeglądając sobie na kiblu tik-toka trafiłem na ten klip Maty z Leosią o jaraniu i powiem tak, łaska małolatek na pstrym koniu jeździ. Mata wystarczy, że powie coś nie tak i zaraz go juleczki nazwą jakimś nowym słowem opisującym osobe im nieprzychylną i heja. Z resztą zobaczymy w którą stronę pójdzie moda, Mata będzie coraz starszy, szesnastki przestaną się jarać, chłopcy w szkołach nie będa się ubierali jak on i hajp stopniowo zacznie gasnąć.RIVALDO111 pisze: ↑15 lip 2022, 19:34 Skoro Bedoes,Que i Taco osiągnęli status kultu, to żeby taki Mata wygasł musiałby zabić zakonnice na pasach.
-
RIVALDO111
- Zbanowany
Zgodziłbym się ale podałem wiele przykładów, ze to tak nie działa. I juz od nastu lat czytałem, ze te osoby się pokończą, a jak zapełniały stadiony i kolejne nowe 15 latki na nich latają tak latają.
i Ciagle przypominam, ze Mata wczoraj czy tam przedwczoraj skończył 22 lata , bo czasami czytając te forum mam wrażnienie, ze ma 38 lat.
i Ciagle przypominam, ze Mata wczoraj czy tam przedwczoraj skończył 22 lata , bo czasami czytając te forum mam wrażnienie, ze ma 38 lat.
Siedzimy już nad tym trzy lata, bo obłęd to dar, a nie kara,Mówią nam jak mamy latać, ja wolałbym spotkać Ikara,Szczęście to tylko przywilej, szczęście to tylko na chwilę, szczęście cię zgubi,udusi,zabije i minie ,A w trakcie się wije jak żmije i gnije.
Takiego Peję 18 lat temu znało mnóstwo ludzi, a nie sądzę żeby dzisiaj miał szansę w polityce, mimo, że dalej ma fanów i ludzie o nim nie zapomnieli.
Taki Mata pewnie kojarzony będzie, ale po 10 latach wcale nie będzie musiał robić super wyświetleń.
Taki Mata pewnie kojarzony będzie, ale po 10 latach wcale nie będzie musiał robić super wyświetleń.
Ona mnie pyta skąd woń tej esencji
To zbita kula spod kutasencji
To zbita kula spod kutasencji
-
RIVALDO111
- Zbanowany
Peja to uliczny raper. W tych miękkich czasach nie ma szans na duże wyświetlenia.
12-18 letnie Julki go nie pokochają, a moim zdaniem to dziś 90 procent siły która zapełnia koncerty i robi viewsy.
12-18 letnie Julki go nie pokochają, a moim zdaniem to dziś 90 procent siły która zapełnia koncerty i robi viewsy.
Siedzimy już nad tym trzy lata, bo obłęd to dar, a nie kara,Mówią nam jak mamy latać, ja wolałbym spotkać Ikara,Szczęście to tylko przywilej, szczęście to tylko na chwilę, szczęście cię zgubi,udusi,zabije i minie ,A w trakcie się wije jak żmije i gnije.
Dyskutujemy o ewentualnej popularności w 2040 (czyli za 18 lat), a ty podałeś przykłady gości mających peak no umówmy się rok/dwa lata za sobą (tutaj oczywiście możliwa dyskusja, po prostu chodzi mi o to że taki Taco jest prawdopodobnie LEDWIE na górce lub w najgorszym przypadku lekko za nią) i mają one brawurowo udowadniać, że nastolatki nie zapominają o swoich ulubionych wykonawcach. No nie zapominają, bo dla takich małolatek lubujących się w Taco jego dyskografia jest jednocześnie klasyką, czymś co wychodziło niedawno i tym co wychodzi teraz, bo czas ich interesowania się jest krótszy niż sama dyskografia osób, które wymieniłeś.RIVALDO111 pisze: ↑15 lip 2022, 20:59 Zgodziłbym się ale podałem wiele przykładów, ze to tak nie działa.
Może odwołamy się do kogoś, kto faktycznie ma te wspomniane 18 lat na liczniku (bo polski rap ma przecież już na tyle, że istnieje cała grupa takich dinozaurów), bo to, że White nie skończył się po, nie wiem, trzech latach nie jest jakimś epokowym odkryciem.
No właśnie, dziś. A skąd wiemy, że trend się nie odwróci, Julki nie przerzucą się w 2025 na, nie wiem, j-pop albo metal, a za dekadę Mata będzie klasyką jedynie dla tych, którzy poznali go w peaku. Przykład Rycha który się pojawił to właśnie to o czym pisałem wyżej: gość mający na liczniku dwie dekady, kilkukrotną zmianę trendów i sił w rapie. Takimi ksywami mierzmy longevity, a nie raperami, którzy na dobrą sprawę ledwie zdążyli się rozpędzić.RIVALDO111 pisze: ↑15 lip 2022, 21:12 12-18 letnie Julki go nie pokochają, a moim zdaniem to dziś 90 procent siły która zapełnia koncerty i robi viewsy.
B to G strikes again, thick hay on the bread... For me it's a lifestyle, you say that's about swag
-
RIVALDO111
- Zbanowany
Akurat to nie było w kontekście 2040, bo kolo pisał , ze Mata może wypaść z meja za 10 lat i po ptakach.
I ja wtedy napisałem, ze to niemożliwe.
Ale to nie jest żadne epokowe odkrycie , to był przykład bo juz wiele razy czytałem tu , ze jak Mata bedzie miał 27-28 lat to Julki go porzuca.
Otóż nie i podałem za przykład White,Que czy Taco.
I ja wtedy napisałem, ze to niemożliwe.
Ale to nie jest żadne epokowe odkrycie , to był przykład bo juz wiele razy czytałem tu , ze jak Mata bedzie miał 27-28 lat to Julki go porzuca.
Otóż nie i podałem za przykład White,Que czy Taco.
Ostatnio zmieniony 15 lip 2022, 21:19 przez RIVALDO111, łącznie zmieniany 1 raz.
tylko peja był opdbierany jako głos nizin społecznych, poza tym ta popularność z tych lat 2000-2005 była zbudowana na jakichś epizodycznych występach telewizyjnych, ewentualnie wywiadach w gazetach, więc to w dużej mierzę pamięć o peji zależała od nie w pełni zależnych od niego czynników, przeniesienie popularności 1:1 z telewizji do internetu też nie było takie oczywiste, mata i ci młodzi raperzy budują w pełni te swoje kariery o social media, więc poza łaską algorytmów, są kowalami własnego losu i raczej tam gdzie budują swoją popularność tam ich followersi będą za te 10-15 lat. i jednak mata jest odbierany jako jakiś głos pokolenia - błędnie - zarówno przez osoby należące do tego niby pokolenia jak i tych co do niego nie należą, więc jest to na pewno lepsza baza do kariery politycznej
-
RIVALDO111
- Zbanowany
To jasne, ze taki Peja nie bedzie giga popularny, bo to dawny gracz, z innej medialnej epoki.
Taki np Mata juz ma tylko na insta 1 mln 300 tysiecy ludzi , i lata na kanale, który ma 3 mln subów . W Polsce tylko jakis Karol Wiśniewski ma więceJ subów na yt , wiec nie ma co porównywać Peji do Maty bo pod katem fanbasu to jak Maluch do F1.
Taki np Mata juz ma tylko na insta 1 mln 300 tysiecy ludzi , i lata na kanale, który ma 3 mln subów . W Polsce tylko jakis Karol Wiśniewski ma więceJ subów na yt , wiec nie ma co porównywać Peji do Maty bo pod katem fanbasu to jak Maluch do F1.
Ostatnio zmieniony 15 lip 2022, 21:28 przez RIVALDO111, łącznie zmieniany 1 raz.
-
MalinowyJogurt
@RIVALDO111 Dalej się nie zgadzam, bo dla tych małolatek, które jarają się Quebo to był taki pierwszy raper, który zrobił coś innego, on w momencie wydawania takiego Madagaskaru już był dla nich klasykiem, chociaż jeszcze tego nie wiedziały, każdy kolejny już będzie miał trudniej o takie zapamiętanie i takie możliwości. Poza tym zbija mega dużo hajpu przez tą jego pseudo tajemniczość, jakieś psychologiczne jazdy, dupeczkę z show-biznesu. Ja jako przykład oprócz Quebo mogę podać Tedego, pierwszy który tak mocno wyszedł z komercją i od tamtego czasu ma swoje grono fanów, raperzy którzy później chcieli iść w jego ślady już mieli gorzej.
-
RIVALDO111
- Zbanowany
przecież Mata medialnie już dawno zjadł Quebo na śniadanie.
Bo przede wszystkim powinniśmy na starcie zdefiniować czym jest to omawiane "porzucenie" i jeszcze częściej padające "skończenie się". Przykładowo - uznajemy że taki W.E.N.A. się skończył, czy nie? Nadal ma na instagramie ludzi, którzy proszą o pozdrowienia, piszą komentarze pod zdjęciem tego co wpierdalał na śniadanie albo pytają czy jest szansa na koncert w Mławie. Ma fanów, którzy nadal śledzą jego prywatne życie, ale wszyscy na dobrą sprawę wiemy, że muzycznie jest martwy. Jeszcze raz powtórzę: chyba nikt w tym temacie pisząc o "skończeniu się" Maty nie ma na myśli sytuacji, w której nikt go nie słucha, nikt nie zna i w ogóle chłop wyparuje, ale zwyczajnie stracić pozycję może i za kilka lat.RIVALDO111 pisze: ↑15 lip 2022, 21:17 juz wiele razy czytałem tu , ze jak Mata bedzie miał 27-28 lat to Julki go porzuca
10 lat, no dobra. To sprawdźmy kto w okolicach dekady temu królował na olisie i wydawał się mieć niepodważalny statusRIVALDO111 pisze: ↑15 lip 2022, 21:17 to nie było w kontekście 2040, bo kolo pisał , ze Mata może wypaść z meja za 10 lat i po ptakach
-„Gruby brzuch”, Grubson, 2012
-„Piątek 13-go”, Kaen, 2014
-„Królowie życia”, Gang Albanii, 2015
-„Król Albanii”, Popek/Matheo, 2016
Do tego w między czasie jakaś Ganja Mafia i tym podobne. Pamiętam peaki wszystkich z nich, pamiętam jak zalane merchem były szkoły i sklepy, jak portale branżowe łapały się za głowę jak możliwe są takie wyświetlenia (a potem pojawiali się nowi z jeszcze większymi i jeszcze większymi...). To były jedne wielkie fale, które przelewały się przez każdy pierdzący głośnik bluetooth na przystanku, a mimo wszystko nie skończyła się jeszcze dekada i czy któreś z nich wyprzedałoby solowo Narodowy? Śmiem wątpić. Czy pamiętają o nich ludzie? No pamiętają, ale to taka pamięć na zasadzie "heh, nom miałem bluzę kiedyś nawet ale sprzedałem na olxie;p;p", a jeszcze kilka lat temu liczniki przekręcały się jak szalone.
Podsumowując: wyobrażenie sobie, że coś może nie być popularne jest kurewsko nierzeczywiste, jeśli rozmawiamy o tym w momencie szczytu popularności.
B to G strikes again, thick hay on the bread... For me it's a lifestyle, you say that's about swag
-
RIVALDO111
- Zbanowany
No wszystko fajnie, ale wszystkie te nazwiska nie maja startu do Maty. Wy naprawde nie zdajecie sobie sprawy jak on jest potężnie obudowany, szczególnie bije tu do SBM Label.
Dla mnie dobrym przykładem jest Bedoes, który w meju siedzi juz prawie 10 lat i jak teledyski lataja kolo 10 mln , tak latają, a przypominam ze Mata juz go zjadł.
Dla mnie dobrym przykładem jest Bedoes, który w meju siedzi juz prawie 10 lat i jak teledyski lataja kolo 10 mln , tak latają, a przypominam ze Mata juz go zjadł.
Ostatnio zmieniony 15 lip 2022, 21:41 przez RIVALDO111, łącznie zmieniany 1 raz.
-
MalinowyJogurt
Mówisz tak, bo patrzysz na to z teraźniejszej perspektywy jako młody słuchacz. Seweryn ci ładnie napisał, wtedy były inne czasy, bańka wyświetleń robiła ogromne wrażenie, ciężej było trafić do ludzi i taki Popek czy Kaen to były wręcz fenomeny i każdy się zastanawiał jakim cudem im się udało a w ich ciuchach latał każdy dzieciak, niektórzy sobie skaryfikacje robili XD
Ta, trzydzieści od razu xdRIVALDO111 pisze: ↑15 lip 2022, 21:39 Dla mnie dobrym przykładem jest Bedoes, który w meju siedzi juz prawie 10 lat [...] a przypominam ze Mata juz go zjadł.
Według portalu internetowego Glamrap.pl został przyznany mu Debiut Roku w 2017
W tym samym roku raper dostał kontrakt w wytwórni SB Maffija.
Pięć lat temu w ogóle ZACZĄŁ karierę (wiem że nagrywał se wcześniej, ale mówię o karierze na poważnie) i już teraz nie jest top1, a niedowierzasz jak ktoś powie, że za drugie tyle Mata może się spierdolić ze stołka.