Mata - 100 Dni do Matury (2020)
Re: Mata - 100 Dni do Matury (17.01.2020) [Zapowiedź]
Ogólnie mi siada mocno ten singiel ale wers " mój ziomo pedofil..."

-
Hazardzista
Wchodzę na onet i na pól strony mi wywaliło mordę Maty xD
https://noizz.pl/muzyka/patointeligencj ... cy/p7qs9zx
https://noizz.pl/muzyka/patointeligencj ... cy/p7qs9zx
Re: Mata - 100 Dni do Matury (2020)
xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
Ostatnio zmieniony 03 paź 2020, 7:52 przez Aka M, łącznie zmieniany 1 raz.
- filipthekiddo
przejebane to nowobogackie życie jednak
-
frontkick
Nie rozumiem podejścia koledzy z tymi szyderami i oburzeniem, bogate dzieciaki też mogą mieć problem, też mi się wydaje że gdybym dostawał mercedesa na urodziny to nie mialbym powodu do zmartwien no ale kurwa to moze patrzmy wszyscy przez pryzmat dzieci z Afryki i uznajmy ze mamy zajebiscie i nwm chodzmy pobiegac zamiast miec depresje
imo niecodzienna sytuacja że bananowy chłopak sam zauważa że bezstresowe wychowanie mu trochę krzywdę zrobiło, nie spodziewalem sie takich rozkmin w polskim haipehaope
imo niecodzienna sytuacja że bananowy chłopak sam zauważa że bezstresowe wychowanie mu trochę krzywdę zrobiło, nie spodziewalem sie takich rozkmin w polskim haipehaope
Wygląda jak pedał i nawija tak samo
Jeden nawija, że pierdoli rodziców i to się interpretuje na różne sposoby, drugi przesłał w liście, że by wyruchał matke na hajs i spotkał się z powszechnym ostracyzmem fajnie pod garem ma polski słuchacz
Jeden nawija, że pierdoli rodziców i to się interpretuje na różne sposoby, drugi przesłał w liście, że by wyruchał matke na hajs i spotkał się z powszechnym ostracyzmem fajnie pod garem ma polski słuchacz
Genialny post. Oczywiście, że ten tekst jest wyolbrzymiony i miejscami sarkastyczny. Mata porusza tutaj temat ogólnej mody wśród dzieciaków z dobrych domów na patologię. Dodatkowo w innych trackach poruszał temat spierdolenia dziewczyn jego pokolenia, którym właśnie imponują badboye i patologia, a normalnych gości z ambicjami mają w dupie. Aż mi się przypomnial wers Rasa z Jak z nutgods bidness pisze: ↑11 gru 2019, 23:41 Poczytałem posty i wy serio nie rozumiecie nie tak znowu skomplikowanego, choć niedosłownego, kawałka...
To najlepszy kawałek z tego młodego pokolenia, jaki chyba kiedykolwiek słyszałem. Wiadomo, że jest hiperbolizowany. Wiadomo, że przekoloryzowany. Wiadomo, że nie do końca prawdziwy. Ale...
Jest to chyba pierwszy kawałek hip-hopowy nagrany przez kogoś o ponad pokolenie młodszego ode mnie, który mi coś o tym swoim pokoleniu mówi i je niebezpośrednio diagnozuje.
Jak była Molesta i WWO to raczej nie było tej tzw. klasy średniej w Polsce. Była ogólnie bieda, bogaci to były totalne wyjątki, a jak ktoś był z dobrego domu, to dostawał rower górski i zegarek i taka to była "klasa średnia". Pokolenie pierdoliło o tym, że jest ciężko, że się nie poddają, że są twardzi w boju itd.
Tutaj on, jako głos pokolenia, mówi mi o dzisiejszych nastolatkach, które mają wszystko, bo wszystko dostały. Nie muszą walczyć o nic - o kasę, o przyszłość, o wolność, nie mają się przeciw czemu buntować. Ale ich życie pogrąża taka nuda i zblazowanie, że popadają w depresję i życie instant (wczoraj śmianie się z pipki na przyrze, dzisiaj pokraczny seks po kiblach, z byle kim, byle gdzie) byle by coś przeżyć.
Nie mają z czym walczyć, pochodzą z tzw. dobrych domów, od bogatych rodziców mają tyle miłości, że aż ich nienawidzą, o czym jest końcówka. A często to miłość pieniężna, czyli taty, mamy cały dzień nie ma, ale tata wróci, tata kupi i na korepetycje i na płatne fajne uniwersytety wyśle.
A mimo wszystko od tego nadmiaru czegoś brakuje - uczuć, emocji i żeby tę pustkę zapełnić bogata gówniarzeria bawi się w buntowników, odmrażając sobie uszy.
Dobry kawałek i dobrze rokuje, bo poprzednie były lekko śmieszne, ale rewolucji nie wróżyły.
"Chłopaki mówią jest co ruchać, ale nie ma z kim wyjść"
Nie było czegoś takie w pl rapie i kibicuję mocno temu chłopakowi.
Lista ciumcioków ślizgawki: lygrys, saturn, Patryk233, azar, 2rzyn, Szaju, benzoabuser, Addicted, samcro, DJ_BOBO, hwjsk, RIVALDO111, Moltisanti, the badman, WHITE, JastrzabHBO, 4-HO-MET, Indio, camzat, baqlashan
Kurczę, ja mogę się zgodzić z tym, że Mata podjął tu ważny temat, to co piszecie w poście wyżej, dodałbym do tego życie marzeniami/wymaganiami rodziców. Często te dzieci z dobrych domów są zmuszane do chodzenia do dobrych szkół, na setki korepetycji, dodatkowe zajęcia, etc. Oczywiście rodzice robią to w dobrej wierze, często mają rację, ale nastolatkowie odbierają to bardziej jak represje i się buntują i o tym buncie jest ten numer. Szczególnie te ostatnie wersy - matka z ojcem daliby mu wszystko, a on wolałby, żeby trochę odpuścili, wypuścili spod klosza, dali mu do pokonania kilka przeszkód w życiu, a nie ciągle słali mu drogę różami. Po prostu chciałby mieć jakąś historię, doświadczać trudności, itd. To może nielogiczne z perspektywy dwudziestoparolatków, ale nastolatkowie tak mają, nie pamiętacie, jak cielęciami byliście?
Problem jest w tym, że jest to podane w fatalny, przerysowany sposób, od klipu, przez ekspresję, aż do linijek, które brzmią dość infantylnie, tak jakby rzeczywiście pisał je gimnazjalista, który chciałby się jedynie komuś przypodobać, zaszpanować, itd. Brakuje mi flaków w tym kawałku, brakuje dobrych wersów, a jest natomiast sporo linijek, po których czuć totalny cringe ("dilerka dla sportu", aha).
Do tego picie przed lekcjami, wódka w coli, robienie dzieciaków w nastoletnim wieku, palenie szlugów/trawki, picie na szkolnych wyjazdach, no to nie są problemy uczniów z dobrych domów, tylko problemy może nie większości, ale na pewno części licealistów z każdej jednej szkoły i nie wierzę, że nie znacie/nie mieliście takich historii.
Problem jest w tym, że jest to podane w fatalny, przerysowany sposób, od klipu, przez ekspresję, aż do linijek, które brzmią dość infantylnie, tak jakby rzeczywiście pisał je gimnazjalista, który chciałby się jedynie komuś przypodobać, zaszpanować, itd. Brakuje mi flaków w tym kawałku, brakuje dobrych wersów, a jest natomiast sporo linijek, po których czuć totalny cringe ("dilerka dla sportu", aha).
Do tego picie przed lekcjami, wódka w coli, robienie dzieciaków w nastoletnim wieku, palenie szlugów/trawki, picie na szkolnych wyjazdach, no to nie są problemy uczniów z dobrych domów, tylko problemy może nie większości, ale na pewno części licealistów z każdej jednej szkoły i nie wierzę, że nie znacie/nie mieliście takich historii.
Picie na szkolnych wyjazdach to nie był problem, to był obowiązkowy przedmiot 
"...jest eśmy małymi cząstkami wielkich rzeczy..."

pieseczek dla ślizgawkera

Użytkownik Jose propsy, podbijam
aka anthony hotbeats / skwer represent
industry plant który max w 2021 zagra na jakimś opku
potencjał jakiś jest, jak trochę dorośnie i zacznie lepiej pisać to może coś z tego będzie fajnego
potencjał jakiś jest, jak trochę dorośnie i zacznie lepiej pisać to może coś z tego będzie fajnego
Caly dzień sobie nuce, 
mój ziomo pedofil, mój ziomo zoofil
z Jose zgadzam się właściwie ze wszystkim oprócz tego:
wg mnie forma podania tego zarówno pod kątem technicznym jak i emocjonalnym stoi na dobrym poziomie, zwłaszcza jeśli weźmiemy pod uwagę, że raper jest jeszcze dość młody. Poza tym ja na niego patrzę trochę pod kątem tego, że w większości tych 'groźnych' ujęć to jednak w jakimś stopniu autoironia, ale nie przekracza to jeszcze jakiejśtam mojej, prywatnej granicy dobrego smaku. Ja mu kibicuję. Nie to, że jakoś zacznę go teraz namiętnie słuchać, bo zapewne w większości kawałków do mnie nie trafi (89 here), ale jednak nie da mu się odmówić, że to gość, który faktycznie przywiązuję wagę do jakości tekstów i techniki zwłaszcza przez ciekawe nawarstwianie rymów. Udało mu się mnie zainteresować, a wśród młodych raperów na naszej scenie to rzadkie zjawisko. A i ogólnie, tym numerem wstrzelił się chyba dość szeroko. Tak sobie teraz myślę, może niepotrzebnie, czy ten numer może mieć jakiś wpływ na środowisko nauczycieli, dyrektorów i np. jak ja bym się poczuł jako, nie wiem, dyrektor Batorego, gdyby mój były uczeń nawijał, że w sumie to przez 3 lata walił wiadro w łazience na przerwach? Może to mieć jakieś konsekwencje czy standardowo osranko i potem tłumaczenie 'fikcją literacką'?
Przeczytalem właśnie caly temat i nie wierzę. Niektórzy chyba naprawdę mają problem z samodzielnym myśleniem, zawsze bierzecie tak wszystko dosłownie? Wersy o rodzicach to oczywiście fikcja, z tego co wiem po wywiadach to Mata ma dobre relacje z rodzicami, szczególnie z ojcem, który wspiera zajawkę syna. Także już ogarnijcie się z tym kamieniowaniem młodego za te wersy.
Wracając jeszcze do kwestii tematyki kawałka i zdziwienia, ze hurr durr jak to banany bawią się w ulicę, przecież oni wszystko mają. A niech pierwszy rzuci kamieniem ten, co nie chciałby chociaż przez jeden dzień stać się jedną z postaci z kawałków Kaza.
Wracając jeszcze do kwestii tematyki kawałka i zdziwienia, ze hurr durr jak to banany bawią się w ulicę, przecież oni wszystko mają. A niech pierwszy rzuci kamieniem ten, co nie chciałby chociaż przez jeden dzień stać się jedną z postaci z kawałków Kaza.
Lista ciumcioków ślizgawki: lygrys, saturn, Patryk233, azar, 2rzyn, Szaju, benzoabuser, Addicted, samcro, DJ_BOBO, hwjsk, RIVALDO111, Moltisanti, the badman, WHITE, JastrzabHBO, 4-HO-MET, Indio, camzat, baqlashan
beka, bo to przecież temat znany od lat
Wkurwiam się, to się staje modne
Bo handlują już tu ci, których starzy mają te pieniądze
Oni chcą być jak my, tym którym łatwo upaść ale ciężko podnieść
A my chcemy być jak oni i mieć to na co dzień
wgl skąd nagle tyle stron rozkmin na temat jakiegoś nołnejma
Robert Lewandowski pisze:Dobra, puściliście już swoje numery, a teraz wjeżdża ZBUKU
Re: Mata - 100 Dni do Matury (2020)
xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
Ostatnio zmieniony 03 paź 2020, 7:51 przez Aka M, łącznie zmieniany 1 raz.
Ciekawe ile razy ktoś mu w gimbazie wyjebał plecak przez okno.
- filipthekiddo
wordAka M pisze: ↑13 gru 2019, 10:38 Ulica jest dla tych co nie mają wyboru, a nie dla łbów co kurwa idą w to z pełną świadomością. Od zawsze ludzie którzy, wpierdalali się w ulicę a nie musieli, byli gnojeni i będą. Zrozumcie to kurwa, że za słowem ulica idzie w chuj rzeczy złych, niemoralnych, brudnych, a taka jebana ciućma nie musiała ani nie musi w to brnąć. Zresztą, z takim wyglądem nie potrafię w to uwierzyć, że chociaż jednego ulicznika z krwi i kości poznał w życiu. Bardziej mi to przypomina typa, który poznał się z bananami i mieli swoje krzywe odloty w okresie szkolnym, a tacy zawsze byli w cieniu i napierdalani w kiblach na przerwach. Pretensje ma do ognia, że parzy i robi krzywdę, no kurwa debil
-
nigdyniebralemkoksu
Brawo. Dorzucę, że największym problemem jest to, że puentą utworu jest to, że możesz być z dobrego domu a i tak widzieć pato akcje, to dość banalna puenta. Ale niektórym wystarczy do szukania tu przekazu, że odczuwa jakąś pustkę przez to.Jose pisze: ↑13 gru 2019, 8:14Problem jest w tym, że jest to podane w fatalny, przerysowany sposób, od klipu, przez ekspresję, aż do linijek, które brzmią dość infantylnie, tak jakby rzeczywiście pisał je gimnazjalista, który chciałby się jedynie komuś przypodobać, zaszpanować, itd. Brakuje mi flaków w tym kawałku, brakuje dobrych wersów, a jest natomiast sporo linijek, po których czuć totalny cringe ("dilerka dla sportu", aha).
- gods bidness
Myślisz, że psychopaci rodzą się tylko w patologii i że nie ma takich w dobrych domach? Zwykle tacy zostają jakimiś brudnymi prawnikami czy coś w tym stylu, ale niekoniecznie.Aka M pisze: ↑13 gru 2019, 10:38 Ulica jest dla tych co nie mają wyboru, a nie dla łbów co kurwa idą w to z pełną świadomością. Od zawsze ludzie którzy, wpierdalali się w ulicę a nie musieli, byli gnojeni i będą. Zrozumcie to kurwa, że za słowem ulica idzie w chuj rzeczy złych, niemoralnych, brudnych, a taka jebana ciućma nie musiała ani nie musi w to brnąć. Zresztą, z takim wyglądem nie potrafię w to uwierzyć, że chociaż jednego ulicznika z krwi i kości poznał w życiu. Bardziej mi to przypomina typa, który poznał się z bananami i mieli swoje krzywe odloty w okresie szkolnym, a tacy zawsze byli w cieniu i napierdalani w kiblach na przerwach. Pretensje ma do ognia, że parzy i robi krzywdę, no kurwa debil