Mata - 100 Dni do Matury (2020)

Kategoria poświęcona albumom.

Moderatorzy: Jose, oldschool

Awatar użytkownika
horrypaz
Brak Kultury

Re: Mata - 100 Dni do Matury (17.01.2020) [Zapowiedź]

Post autor: horrypaz »

zemsta1kadluba pisze: 11 gru 2019, 21:50
oldschool pisze: 11 gru 2019, 19:33 Obrazek

Coś w tym jest, mimo, że zwykle na fanpage o rapie spoglądam z politowaniem.
przecież to najlepszy fp okołorapowy a ten post to sama prawda, sam miałem go wklejać, pozdrawiam adminów wiem że tu jesteście
pozdrawiam cieplutko

u mnie był kolo co w 1 gimba (czyli jakies 13 lat właśnie)był wjebany w fete, też jego stary był milionerem, jakieś 2 lata temu stary wpadł za pedofilie, coś może w tym być
Awatar użytkownika
LWD

Post autor: LWD »

Moltisanti pisze: 11 gru 2019, 21:46 Dziecko które w wieku 13 lat skończyło walić KOKAINĘ po nosie, seems legit :lol: Teraz już rozumiem zamysł tego numeru, zrobić to tak żeby młody zbuntowany słuchacz wziął to na poważnie i cyk jedynka na olisie
w latach 90-tych, może nawet na początku dwutysięcznych, a może nawet do dzisiaj w polszy dzieciaki po 10-11 z patologii często waliły fetę
Awatar użytkownika
Rupert
Bodo

Post autor: Rupert »

jaka tam z nich inteligencja, chujuwa totalna
Awatar użytkownika
BENGAL

Post autor: BENGAL »

nie wiem jak wy kura fi to znajdujecie ale kurwa fa koles ma mimo to w huj props bo jako #1 chyba na scenie tej w kraju po tdf sam nawinal otwarcie ze jest bananem i smiga do dobrej szloky i ma wyjebanego pitola na to co ty myslisz o tym a potem se nawija kawalek w wielkiej willi w rozowej pizamie i huj. ja tam wole kurwa sobie pusisc inne nutki
Awatar użytkownika
LWD

Post autor: LWD »

przecież tede do dziś się upiera, że bananem nie jest.
Awatar użytkownika
ebismolarek

Post autor: ebismolarek »

Tylko tede wypuścił kilka fajnych numerów a ten mata to nic :/
Awatar użytkownika
TdW

Post autor: TdW »

Przypominam, że Tede dostał od rodziców TYLKO mieszkanie
Awatar użytkownika
Piters

Post autor: Piters »

mruwa pisze: 11 gru 2019, 21:37 Zawsze obrzydza mnie tak jawne robienie rapu dla grupy „licealiści”, a mata taki robi. Technicznie ok, flow ok, lecz tekst i jego wizerunek to tragedia. Kto kupi ta plyte to może spókojnie jebnac się nią w łeb
miałem wpaść i coś napisać, ale mruwa wyjaśnił. W pełni się zgadzam, jakbym nie rozumiał to może bym uznał, że spoko
Belmondo pisze:Jestem człowiek demolka
Życie to ślizgawka, twoje życie to parodia
Awatar użytkownika
Raph

Post autor: Raph »

Moltisanti pisze: 11 gru 2019, 21:46 Dziecko które w wieku 13 lat skończyło walić KOKAINĘ po nosie, seems legit
Zdziwiłbyś się, co widziałem w życiu, chociaż to, co widziałem to akurat była czysta patologia, a nie dzieciak z dobrego domu :neutral:
W ogóle pamiętam, jak moja koleżanka z bloku, którą pamiętam jakby była zawsze w moim życiu, w 1 klasie gimnazjum paliła fajki, chlała ze znajomymi i brała jakieś gówna, a to było 15-16 lat temu. Nikt mi nie powie, że kiedyś dzieciaki były bardziej ogarnięte niż teraz.
Ostatnio zmieniony 11 gru 2019, 23:27 przez Raph, łącznie zmieniany 1 raz.
aka anthony hotbeats / skwer represent
Awatar użytkownika
SWN
Administrator

Post autor: SWN »

Odpaliłem sobie właśnie Patointeligencję, bo wyskoczyła mi w propozycjach na yt i powiem tak: faktycznie pierwsze skojarzenie jakie wpada do głowy (jeszcze przed przeczytaniem tego screena wyżej), to Bedoes z czasu AŚMZ i ten narracyjno-społeczny model kawałków z groźnym spojrzeniem w stronę pana kamerzysty. Nie przekonuje mnie to jakoś w tym przypadku, w sumie sam nie wiem czemu. Nie przepadam za przepełnionym narzekaniem rapem o ciężkich startach, które w tej sytuacji wyglądają i tak na mocno naciągane z tymi wszystkimi młodocianymi tragediami. Dobre chłopaki pozujące na uliczników z groźnym spojrzeniem spode łba zawsze wyglądają trochę bekowo i tak też jest w tym przypadku, od razu pojawia mi się w głowie Young Multi tłumaczący, że był na dnie bo miewał smutny humor i nie miał hajpowych ciuchów tylko zwykłe z sieciówki, no nie potrafię takim typom po prostu zaufać i w tym względzie Bedi porwał mnie o wiele szybciej i skuteczniej. Przejrzałem też komentarze i jestem szczerze zaskoczony jak dobrze przyjęła się ta stylówka na wkurwionego z dobrego domu, bo dla mnie Taco wycisnął tę konwencję już dawno, tymczasem chłopak faktycznie może mieć najlepsze cyferki przed sobą i spore grono młodziaków będzie mówiło sobie pod nosem 'kuurde to o mnie ;d' słuchając debiutu.

Jak w końcówce wymienia te katolickie szkoły, korty, korki i dodatkowe zajęcia, to serio zalatuje to parodią jakiegoś innego znanego kawałka w stylu ((przeróbki z różnych klas społecznych)), gdzie jedną robią gospodynie wiejskie, jedną ksiądz, jedną grubasy, a tutaj zapierdolił sobie typek ze szkolnej ławki. No nie potrafię jakoś potraktować na poważnie mimo tej poważnej miny Maty, ale kto wie.
B to G strikes again, thick hay on the bread... For me it's a lifestyle, you say that's about swag
Awatar użytkownika
gods bidness

Post autor: gods bidness »

Poczytałem posty i wy serio nie rozumiecie nie tak znowu skomplikowanego, choć niedosłownego, kawałka...

To najlepszy kawałek z tego młodego pokolenia, jaki chyba kiedykolwiek słyszałem. Wiadomo, że jest hiperbolizowany. Wiadomo, że przekoloryzowany. Wiadomo, że nie do końca prawdziwy. Ale...

Jest to chyba pierwszy kawałek hip-hopowy nagrany przez kogoś o ponad pokolenie młodszego ode mnie, który mi coś o tym swoim pokoleniu mówi i je niebezpośrednio diagnozuje.

Jak była Molesta i WWO to raczej nie było tej tzw. klasy średniej w Polsce. Była ogólnie bieda, bogaci to były totalne wyjątki, a jak ktoś był z dobrego domu, to dostawał rower górski i zegarek i taka to była "klasa średnia". Pokolenie pierdoliło o tym, że jest ciężko, że się nie poddają, że są twardzi w boju itd.

Tutaj on, jako głos pokolenia, mówi mi o dzisiejszych nastolatkach, które mają wszystko, bo wszystko dostały. Nie muszą walczyć o nic - o kasę, o przyszłość, o wolność, nie mają się przeciw czemu buntować. Ale ich życie pogrąża taka nuda i zblazowanie, że popadają w depresję i życie instant (wczoraj śmianie się z pipki na przyrze, dzisiaj pokraczny seks po kiblach, z byle kim, byle gdzie) byle by coś przeżyć.

Nie mają z czym walczyć, pochodzą z tzw. dobrych domów, od bogatych rodziców mają tyle miłości, że aż ich nienawidzą, o czym jest końcówka. A często to miłość pieniężna, czyli taty, mamy cały dzień nie ma, ale tata wróci, tata kupi i na korepetycje i na płatne fajne uniwersytety wyśle.

A mimo wszystko od tego nadmiaru czegoś brakuje - uczuć, emocji i żeby tę pustkę zapełnić bogata gówniarzeria bawi się w buntowników, odmrażając sobie uszy.

Dobry kawałek i dobrze rokuje, bo poprzednie były lekko śmieszne, ale rewolucji nie wróżyły.
Ostatnio zmieniony 11 gru 2019, 23:46 przez gods bidness, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
Ablazir

Post autor: Ablazir »

zajebiste
fajny zabieg w refrenie jest z purchase your track today, nie wiem, czy ktoś to już pisał na forumku
Obrazek
Awatar użytkownika
zemsta1kadluba

Post autor: zemsta1kadluba »

SWN pisze: 11 gru 2019, 23:25 Odpaliłem sobie właśnie Patointeligencję, bo wyskoczyła mi w propozycjach na yt i powiem tak: faktycznie pierwsze skojarzenie jakie wpada do głowy (jeszcze przed przeczytaniem tego screena wyżej), to Bedoes z czasu AŚMZ i ten narracyjno-społeczny model kawałków z groźnym spojrzeniem w stronę pana kamerzysty. Nie przekonuje mnie to jakoś w tym przypadku, w sumie sam nie wiem czemu. Nie przepadam za przepełnionym narzekaniem rapem o ciężkich startach, które w tej sytuacji wyglądają i tak na mocno naciągane z tymi wszystkimi młodocianymi tragediami. Dobre chłopaki pozujące na uliczników z groźnym spojrzeniem spode łba zawsze wyglądają trochę bekowo i tak też jest w tym przypadku, od razu pojawia mi się w głowie Young Multi tłumaczący, że był na dnie bo miewał smutny humor i nie miał hajpowych ciuchów tylko zwykłe z sieciówki, no nie potrafię takim typom po prostu zaufać i w tym względzie Bedi porwał mnie o wiele szybciej i skuteczniej. Przejrzałem też komentarze i jestem szczerze zaskoczony jak dobrze przyjęła się ta stylówka na wkurwionego z dobrego domu, bo dla mnie Taco wycisnął tę konwencję już dawno, tymczasem chłopak faktycznie może mieć najlepsze cyferki przed sobą i spore grono młodziaków będzie mówiło sobie pod nosem 'kuurde to o mnie ;d' słuchając debiutu.

Jak w końcówce wymienia te katolickie szkoły, korty, korki i dodatkowe zajęcia, to serio zalatuje to parodią jakiegoś innego znanego kawałka w stylu ((przeróbki z różnych klas społecznych)), gdzie jedną robią gospodynie wiejskie, jedną ksiądz, jedną grubasy, a tutaj zapierdolił sobie typek ze szkolnej ławki. No nie potrafię jakoś potraktować na poważnie mimo tej poważnej miny Maty, ale kto wie.
no ja jak tylko zobaczyłem te groźne miny i gesty przy tych twarzach dobrych dzieciaków to cringe złapałem, ja rozumiem że fascynacja złem, byciem patusem i w ogóle chce się dotknąć tego świata po drugiej stronie, ale tu wygląda to komicznie.
Swoją drogą przypomniało mi to akcję z osiedla wiele lat wstecz jak jeden bananowiec naoglądał się panów murzynów rapujących jak opierdalają zielsko i umyślił sobie że zostanie dilerem tak o po prostu, ale w stylu amerykańskim, pełnym blichtru, a nie swojskim polskim gdzie filujesz każdy ruch. Robił to więc w strasznie przypałowy sposób, atencjując się co niemiara, co oczywiście dawało mu okazję na zaruchanie paru tępych szmul z podobnego środowiska co jego których jarał taki bed boj z dobrego domu. Skończyło się to jednak tak że paru prawdziwych bed boji wpadło mu na stancję, zajebało cały towar, zajebało pieniądze a na koniec zajebało mu na łeb i się fascynacja złem skończyła a zostały długi które spłaciła mama.
Odbiłem od tematu ale generalnie według mnie jak masz jakieś perspektywy na życie to je realizuj a zabawę w nielegal zostaw tym co ich nie mają
mołpy są kozackie
onizuka

Post autor: onizuka »

zajebisty beat, nawet fajne zwrotki, ogólnie spoko.

moze chujowe to z mojej strony ale szkoda, ze z SB kolejny raper wypływa na szerokie wody. Po cichu miałem nadzieje ze bedoes to ich ostatni produkt a teraz juz tylko równa pochyła xD
Awatar użytkownika
Ablazir

^^ale wy wiecie, że ten teledysk jest na pewno w jakimś stopniu autoironiczny?
Obrazek
Awatar użytkownika
oldschool
Moderator

Post autor: oldschool »

[mention]gods bidness[/mention] dla mnie w tym kawałku jest to samo co zdarza się u Bedoesa. Ten, gdy chce nawinąć, że jest zwykłym chłopakiem z nieciekawego osiedla robi to albo w chujowy sposób (Jestem z bloków, miałem umrzeć na chodniku, czy Bałem się wychodzić z domu, bo czekali na ławce na mnie z nożami) albo w zajebisty (rzadko kiedy ktoś tutaj ma dwóch rodziców)

W kawałku Maty jest dokładnie to samo. Dobre linijki przeplatają się z wręcz karykaturalnymi. I niestety tych chujowych jest sporo, co mam wrażenie miało wzmocnić odbiór kawałka wśród jego głównego targetu. To się na pewno uda, ale ten patent do mnie nie trafia.
Ona mnie pyta skąd woń tej esencji
To zbita kula spod kutasencji
Awatar użytkownika
SWN
Administrator

Post autor: SWN »

Ablazir pisze: 11 gru 2019, 23:48 ^^ale wy wiecie, że ten teledysk jest na pewno w jakimś stopniu autoironiczny?
No nie wiem, te ziomki za plecami wyglądają na wyraźnie wczutych i teledyski Skepty pewnie były mocno katowane między korepetycjami, a prawem rzymskim. Ogólnie zaczyna mnie powoli denerwować ten trend na wykrzykiwany rap, emocje zdartych gardeł i rozdzieranych koszul, końcówki teledysków w których gość z trudem zbiera hausty powietrza po swoim gigu.
B to G strikes again, thick hay on the bread... For me it's a lifestyle, you say that's about swag
Awatar użytkownika
gods bidness

Post autor: gods bidness »

Bedoes to jest cringe'owe, rozemocjonowane dziecko z histerią, przewrażliwione na własnym punkcie. U niego to faktycznie brzmi jak parodia, gdy tym swoim dramatycznym głosem wrzeszczy, że dzieci się śmiały, bo miał tani plecak.

Tutaj on mówi o swoich ziomach, a nie sobie samym i to jest celowy zabieg. Bynajmniej nie jest to żadne bragga, ani bezpośrednia próba żalenia się na ciężkie życie banany. On pokazuje, że w pełni świadomy jest tego, że wszystko ma, jego ziomy mają wszystko na talerzu, a mimo to błądzą i cierpią. C

I oczywistym jest, że przejaskrawia i robi to celowo. I oczywiście, że jest tu dużo autoironii tak w tekście, jak i teledysku. A ich groźne miny pokazują bardziej gniew niż groźbę. Gniew, którego przejawem nie byłaby bójka jak u pato dresa, tylko raczej autoagresja, jak to u chłopców z dobrych domów. Ale przeciętny słuchacz rapu dalej chyba na to nie jest gotowy, żeby nie odbierać wszystkiego dosłownie i jeden do jednego. Ma gnojek talent i dobrze wróży.
Awatar użytkownika
Ablazir

no o ile w Pihu się nie zgadzałem i nie pasowała mi cała retoryka to tu [mention]gods bidness[/mention] bardzo dobre posty!
Obrazek
Awatar użytkownika
WHITE

Post autor: WHITE »

Nie pamiętam czy już ktos to pisał, ale móglby Mata przebic spokojnie Bedoesa jesli nie dorownac. No, ale wlasnie to wychowanek SB, więc sie zdziwię jak to nie pojdzie w cringe'owo-karykaturalną stronę, można uznawać, ze już poszlo, ale daje kredyt zaufania póki co.

[mention]SWN[/mention] gdzie mozna posluchac Taco w podobnej konwencji?
Influencer.
ODPOWIEDZ