moore pisze: ↑24 wrz 2025, 22:24
jakby zrobili, że nie wiem Dumbledore jest transem to bym też mówił, że głupota, ale angaż czarnych do serialu produkowanego w UK - gdzie tych czarnych jest trochę - no nie szokuje.
Dumbledore to akurat by pasował, bo w oryginalnym uniwersum jest już pedałem. Za to czarni, gdyby chcieć pożenić lore i woke ideologię w jednym, to pasują na mugoli. Tylko wtedy solidna część obsady to powinni być mulaci.
A już najbardziej pasowaliby Żydzi.
Girls with boyfriends are the kinds I like, I'll steal your honey like I stole your bike
Haczapurjan pisze: ↑24 wrz 2025, 23:12
a nie kurwa zmieniaj już zastane kolory skóry
ale te kolory nie są "zastane", bo czarodzieje nie istnieją xD to wszystko jest zmyslone, czaisz? i jak ktos chce to moze se również wymyslic ze jakas postac jest czarna albo zielona, na tym bajki polegaja
saturn pisze: ↑11 lis 2025, 21:56
jądra muszą być wyczyszczone z nasienia
jajca pisze: ↑25 wrz 2025, 9:36
ale te kolory nie są "zastane", bo czarodzieje nie istnieją xD to wszystko jest zmyslone, czaisz?
Ale wy kurwa palicie głupa. Gdyby to była pierwsza adaptacja/ekranizacja, to chuj w to, ale cały czas z uporem maniaka godnym lepszej sprawy tłumaczę, że w każdym medium te postaci miały jasno sprecyzowany wygląd. W filmach, grach etc. Jak tego nie kumacie, to nie wiem, idźcie z Babis komiks narysować
no i jak ktos chce to moze sobie potraktowac te zmysloną historię jako punkt wyjscia do dalszego zmyslania, lepiej nie sprawdzaj co ludzie z gwiezdnymi wojnami powyrabiali bo wpadniesz w jakas depresje, a jak chcesz 1:1 to samo co w książce albo jakiejs konkretnej ekranizacji to nie wiem moze poczytaj se ksiazke albo te wlasnie ekranizacje obejrzyj, to ze w jakiejs ksiazce dla dzieci ktos opisal wyglad jakiejs postaci jest przeciez w chuj umowne
saturn pisze: ↑11 lis 2025, 21:56
jądra muszą być wyczyszczone z nasienia
No zajebistą ekwilibrystykę w powietrzu uskuteczniasz, ale nadal będę twierdził, że niejaki Paapa Essiedu w roli Snape’a to po prostu realizacja „agendy” (brzmi srogo, wiem) jakiejś pierdolniętej feminy, która sobie ujebała, że w sumie niech każda postać wygląda tak jak w pierwowzorze, niech Weasleye będą rude, niech Hagrid będzie duży i z brodą, niech Harry będzie brunecikiem z gęstymi włosami, ale Snape’a zróbmy czarnym, bo tak i chuj.
No i teraz wszystko się rozbija o to, że to „bo tak i chuj” znajduje kurwa apologetów, którzy tego upośledzonego zabiegu bronią.
moore pisze: ↑25 wrz 2025, 10:38
Nie, raczej chodzi o to, że wyjebane, że dali nigro, tylko dla ciebie ("was") jest to jakoś ważne.
Raczej wkurwiające po prostu, bo dobór postaci z klucza rasowego jest sam w sobie zjebany. Wystarczy zobaczyć, kto gra Fringillę Vigo w netflixowym Wiedźminie. Czarny bazyliszek
Jesteście popierdoleni, świat wychował was źle Prawda jest prosta i przykra, nie jara was troska, a krzywda Tyle zrozumieć to dar a nie wyrok i dlatego nie pluję na czas jaki minął
marzy o tym czarny chłopaczyna z dormitoriów... mieć kociołek, kozacki nimbusik, monet pełna kieszeń, różdżki nowa seria, dupa z gryfindoru na jej dłoni biżuteria...
Ostatnio zmieniony 25 wrz 2025, 11:35 przez eddy_wata, łącznie zmieniany 1 raz.
świadomość swojej ignorancji
to początek drogi do elegancji
moore pisze: ↑25 wrz 2025, 10:49
No ale to Ty chcesz, żeby aktorzy byli biali. A ten Papadu Diop to podobno dobry aktor.
Nie, ja po prostu chcę, że jak już w powszechnej świadomości ich wizerunki zostały utrwalone jako białasów, to niech tak po prostu pozostanie. Nie mam problemu z tym, żeby Essiedu grał np. Kingsleya Shacklebolta. Ot, tylko tyle (i jak się wydaje, dla co poniektórych userów, aż tyle).
ciężko mi się wypowiedzieć bo nie oglądałem tych bajek, zbyt infantylne mi się to wydawało już za dzieciaka. we władcy pierścieni mamy dosyć klasyczną opowieść szeroko nawiązującą do Biblii i jej apokaliptyki, ale wyrażając to wszystko folkowym językiem pradawnych europejskich mitów. przekaz natomiast to klasyczna walka dobra ze złem, ludzi z dzikimi hordami, demokracji z tyranią. istotą lotra jest przemówienie do naszej ciwki, żeby się obudziła i stanęła jak jeden mąż naprzeciw mordorowi takim niewolniczym pomysłom jak unia europejska, czy chiny np.
obczaj, że to jest odezwa do nas tak naprawdę:
I BID YOU STAND, MEN OF THE WEST
a jak z tym jest w harym poterku? podejrzewam, że kiepsko, by nie powiedzieć mizernie