z piwnicy na piętro ósme [8 pytań]

Płyty, zapowiedzi materiałów, dyskusje na temat raperów i producentów z naszej rodzimej sceny.

Moderatorzy: Jose, oldschool

Awatar użytkownika
Rupert
Bodo

z piwnicy na piętro ósme [8 pytań]

Post autor: Rupert »

Siemano ziomale!(yoł!)

Chciałbym porozmawiać o ewolucji polskiego rapu na przestrzeni lat. Zaczynając od lat 90., kiedy to rap w Polsce był bardziej niszowy i undergroundowy, aż po dzisiejsze czasy, gdy wielu raperów osiąga sukcesy w mainstreamie. Interesuje mnie Wasze zdanie na temat kluczowych etapów rozwoju tej muzyki w Polsce i artystów, którzy mieli największy wpływ na jej kształtowanie.

Oto kilka pytań, na które proszę postarajcie się odpowiedzieć:

1Jakie były Wasze pierwsze doświadczenia z polskim rapem?
2Którzy artyści, Waszym zdaniem, mieli największy wpływ na rozwój polskiej sceny hip hopowej?
3Jakie albumy lub utwory uważacie za przełomowe dla polskiego rapu?
4W jaki sposób zmieniło się podejście do produkcji muzyki i tekstów od lat 90. do dzisiaj?
5Czy uważacie, że mainstreamizacja polskiego rapu wpłynęła na jego jakość?
6Jakie były kluczowe momenty, które sprawiły, że rap stał się tak popularny w Polsce?
7Jak oceniacie wpływ mediów i internetu na rozwój polskiego hip hopu?
8Które młode talenty uważacie za przyszłość polskiego rapu?
Awatar użytkownika
Sialala

Re: z piwnicy na piętro ósme [8 pytań]

Post autor: Sialala »

1. Scyzoryk, spawacze, wzgórze, kaliber, skandal.
2. Warszawska uliczna scena, potem pikers, pewnie sentence, jakiś quebo czy inny taco problem.
3. Skandal. Klasyczna, hajs hajs hajs, Któryś quebo pewnie, nie wiem.
4. Polski rap stracił swój klimat. Produkcyjnie/brzmieniowo jest o wiele lepiej ale nie ma juz polskiego klimatu w tych bitach. Raperzy piszą chujowo, rapują o niebo lepiej niż kiedyś.
5. Ta. Gowno z chuja kurwa.
6. Quebo, taco, problem.
7. Nijak. Piszą bo to popularna muzyka.
8. Żadne. Spalcie to w pizdu.
Awatar użytkownika
chi

Post autor: chi »

1. jak mialem 6 lat to brat kolegi przez cala noc sylwestrowa puszczal piha, a kilka lat pozniej na kolejnym sylwestrze gruba impre z rysiem 2 przez cztery godziny w zapetleniu
2. firma i gang albanii
3. bezczel - adhd
4. lipa w chuj
5. polski rap przestal istniec w momencie mainstreamizacji
6. powstanie skladu fabuła
7. okropnie zly wplyw
8. mlody west
grzechu1312

Post autor: grzechu1312 »

1. pezet, onar, peja, PFK, Donguralesko, kasta, molesta, Eldo, grammatik, trzeci wymiar, Hemp Gru, O.S.T.R
2. ReTo
3. ReTo - DAMN., chada - tego nie da sie naprawic
4. same beztalencia teraz
5. polski rap sie skonczyl i chuj
6. pezet - muzyka poważna
7. tragedia
8. chudy dredd, zeamsone, mlody west
Awatar użytkownika
inspektorgadzet

Post autor: inspektorgadzet »

1. Ziomek puszczający peje i nasze bloki, potem molesty, sokoły, paktofonika
2. kiedys tede, kaliber, w nowożytniej historii może gang albanii, jakies poczatki trapu typu alcomindz
3. Ksiega Tajemnicza, skandal, muzyka klasyczna najebawszy i wsjisr dinali przez inspiracje i wzor dla miliona truskuli
4. Ktos wczesniej madrze napisal, brak wlasnego stylu i klimatu w polskich bitach, a co do tekstow co artysta to obyczaj, ale wydaje mi sie ze jest coraz gorzej pod wzgledem jakości. Mam na myśli technikę oraz jakąś głębszą rozkmine czy jakiś artyzm.
5. Oczywiscie że kurwa nie
6. Za mojego życia chyba film o paktofonice a potem popularność gangu albanii, Jakoś od taconafide zacząłem zauważać powoli że osoby nigdy nie interesujące się wcześniej rapem zaczynają go słuchać, ale może była to też kwestia bycia w gimnazjum XD
7. W większości negatywnie, promowane jest dopaminowo opłacalne modne gówno, mało jaki dobry raper wychodzi na tym dobrze
8. W większości nie sprawdzam co się dzieje na scenie, ale wierze w młodego dzbana(chociaż czy on taki mlody, bo troche lysy?) i mario kontrargumenta, ale on tez specjalnie jakos młody nie jest.
b-boye kręcą głową, nie podoba im się hiphop mój
Awatar użytkownika
mlodykociak

Post autor: mlodykociak »

1. chyba pfk, po obejrzeniu "jestem bogiem" zacząłem się bardziej interesować tematem, pamiętam że pózniej zgrałem "koniec żartów" i "muzykę poważną" na mp3, a pierwsza płyta rapowa jaką samemu kupiłem to chyba coś od grubsona
2. dinal, łona, ten typ mes, pezet/noon, grammatik, tede, molesta, syny
3. skandal, kinematografia, światła miasta, gdzie jest eis, żółty dinal, najebawszy ep, gang albanii królowie życia
4. kiedyś to było teraz to nie ma
5. nom
6. taconafide
7. nijak, wiadomo że piszą tylko o mainstreamie bo to się klika
8. tonfa, ziomcy, mosa.tech
ODPOWIEDZ