[ankieta] GOAT polskiego rapu

Płyty, zapowiedzi materiałów, dyskusje na temat raperów i producentów z naszej rodzimej sceny.

Moderatorzy: Jose, oldschool

GOAT

Czas głosowania minął 13 sty 2022, 13:36

Peja
14
5%
Tede
28
10%
Pezet
18
6%
Rogal DDL
22
8%
Belmondo
45
16%
OSTR
6
2%
Kaz Bałagane
8
3%
Sokół
6
2%
Laikike1
4
1%
Smarki Smark
13
5%
Sentino
44
16%
Borixon
1
0%
Jimson
14
5%
Magik
2
1%
Intruz
4
1%
Oskar
5
2%
Donguralesko
1
0%
Ten Typ Mes
11
4%
Wankej
3
1%
Pikers
12
4%
dmg96
4
1%
Gog
5
2%
Quebonafide
11
4%
Eis
2
1%

Liczba głosów: 283

Awatar użytkownika
Jose
Brak Kultury

Re: [ankieta] GOAT polskiego rapu

Post autor: Jose »

Gadka szmatka ege szege eszte meszte dzwoni wiśnia

2rzyn pisze: 20 sty 2024, 9:32 Dlaczego Tede Królem Jest
Zibero500
Zbanowany

Post autor: Zibero500 »

@Jose

Strasznie długi materiał, możesz podać swoje top 3 tutaj
Awatar użytkownika
marmolad_k2

Post autor: marmolad_k2 »

3. Peja
2. Oki
1. Paluch
saturn pisze: 10 wrz 2024, 21:56 tu jest normalne forum ślizgawka, więc zwracamy się do siebie normalnie - czasem kolego, czasem kurwo
Awatar użytkownika
Finn

Post autor: Finn »

Włodi :rotfl:
Awatar użytkownika
kapper1

Post autor: kapper1 »

No ten Włodi nad skrzypkiem mnie boli fest
Awatar użytkownika
clockers

Post autor: clockers »

Borixon nad skrzypkiem, to jest dopiero hottejk :lol: Włodi spokojnie top10 wedle tych kryteriów jakie chłopaki przyjęli, także podbijam. mnie dziwi, mimo wszystko, brak Mesa i argumentacja mnie w ogóle nie przekonuje.

@Jose weź podklep ze 3 numery tego Cmaza najlepiej/najpełniej oddające twoim zdaniem jego skilla rapowego.
Awatar użytkownika
2rzyn

Post autor: 2rzyn »

Wklejcie tu ta topke bo boje sie ogladac poki co. Mam dobry humor i teraz przykro byloby go spierdolic
Jose pisze: 08 lut 2026, 22:48 Dlaczego 2rzyn Królem Jest
Awatar użytkownika
Jose
Brak Kultury

@clockers trudne, bo znowu to się rozbija o definicję skilla i jak założymy rondel na głowę, to się okaże, że rymuje same proste sylaby i czasowniki i jest słaby, ale imo te kawałki

nr1
to jest moc
rap ultimate

a wybór też trudny pod tym względem, że u niego często są switche w nawijce, albo kawałki oparte na tym, że rapuje pół zwrotki i przechodzi w śpiew/zaśpiewy czy jakąś luźniejszą, "nieskillową" nawijkę albo odwrotnie, czyli rapem podsumowuje kawałek. a właśnie ta jego wszechstronność, czyli też dobieranie pokurwionych bitów, techno wygrzewów, discopolowców, ambientów, synthpopów, reggae, klasycznych hip-hopowych rzeczy opartych na jakiś dęciakach czy po prostu mocnych bębnach, trapów - chłop próbował wszystkiego i na wszystkim brzmi dobrze, nawet jak czasami forma bywa nierówna, to potrafi w końcu rzucić jakiegoś klasyczka

no ale jak się nie spodoba, to nie, do mnie trafiło po czasie, zostało już ponad dekadę, no i jest zajawa, bo wydaje mi się, że wszystkiego dalej nie odkryłem

@2rzyn - na obu listach jest Smarki i nie ma VNMa, możesz odpalać

Dodano po 4 minutach :
A jeszcze Mes: może jakbym wstał inną nogą, tobym go wrzucił. Finalnie to jednak się rozbija o osobiste preferencje. A u mnie sobie tyle razy zaminusował w ostatnich latach, zarówno rapem, jak i bucerką (której niby nie powinno się brać pod uwagę, no ale kurwa), że wymienienie go za kogokolwiek z dyszki było trudne. Finalnie jakby wpadł to pewnie za Borixona albo za Smarkiego (i to też jest nielogicznie, bo powinien wskakiwać za ostatniego na liście, no miałem osoby, które musiałem tam zmieścić).
jasnejasne

Post autor: jasnejasne »

Wiadomo, że taka lista to zabawa, nie da się takiej postaci w PL obiektywnie ustalić, wszystko rozbija się o przyjęte kryteria + każdy ma coś co go dyskredytuje np.

OSTR
+ najlepszy run albumowy w polskim rapie ever, lata 00 (słusznie) należały do niego
- od długiego czasu nie nagrał nic na miarę swojego potencjału i jest cieniem dawnej potęgi

Łona
+ zero poważnych flopów w karierze
- nie da rady słuchać go w większej ilości

Quebonafide
+ najlepiej poprowadzona kariera w rapie
- dyskografia nie daje rady do końca, płyty-memy

Borygo
+ najmocniejszy kandydat wg mnie, siedzi w rapie od zawsze i co jakiś czas się wychyli by rozjebać
- od chuja diskopolowych naleciałości i przypałowych numerów

Smarki
- on chuja nagrał przecież, kult jego twórczości to jedno wielkie rozkładanie parasola w dupie

i tak dalej
Awatar użytkownika
2rzyn

Quebo to jakies nieporozumienie tu powyzej. Co ma prowadzenie kariery do bycia goatem jak plyty chujowe? :dunno:

Rownie dobrze mozna napisac w plusach kogokolwiek że ma najładniejsze buty zawsze do klipów

Ilosc nagranych rzeczy tez nie do konca ma znaczenie. Tede nagral 485755484 albumów z czego może 2 to klasyki a jesli chodzi o czasy 99-2002 to raczej nie mial konkurencji.
Jajonasz nic nie nagral prawie a rapowal najlepiej na scenie. Pezet nagral dwa klasyki a reszte dyskografii ma turbo chujowa ale wiele osob wjebaloby go do top 5.

Goat dla mnie to kombinacja stylu, skillu i przynajmniej jednego klasyka na koncie.
Awatar użytkownika
Jose
Brak Kultury

no bez przesady z tymi tylko dwoma klasykami Tedego :dunno:
Awatar użytkownika
Konfident

Post autor: Konfident »

GOAT polskiego rapu to zdecydowanie Peja
Awatar użytkownika
scam_sakawa

Post autor: scam_sakawa »

Tede jest GOATem, dorośniecie kiedyś do tego stwierdzenia, jeśli jeszcze tak nie sądzicie
Wszystkie moje posty są wyłącznie fikcją literacką i nie mają żadnego pokrycia w rzeczywistości.
Awatar użytkownika
Don Ciccio

Post autor: Don Ciccio »

GOAT polskiego rapu to raczej gość który najlepiej dostosował styl do zmieniających się trendów rapowych. To czyni go najlepszym, że niezależnie od trendów dorzucał tam coś swojego. Nie to, że Bonus na trapach nawija jak Bonus tylko że szybciej - bardziej, że adoptuje trendy do odrębnego lotu.

Warto przemyśleć rozróżnienie rapu przed H&M i po rewolucji kreatywnej jaką Hewra wprowadziła. Stąd nie dziwi rozpiętość między Belmondem a Peją.

Bazując na tym, to CMAZ najlepiej potraktował stylistykę jak zabawkę.
Awatar użytkownika
Jasek

Post autor: Jasek »

To świadczy tylko o przystosowaniu i adaptacji. Wtedy goatem byłby Frosti Rege zmieniający styl co dwa tygodnie, albo Diox podpierdalający nawijkę od tego, z kim się, kurwa, aktualnie buja.
cztery żubry i dwie kurwy
Awatar użytkownika
2rzyn

No Jasek wyjasnil bo juz chcialwm sie napierdalac.
Jakie klasyki ma tede na koncie?

Dla mnie Nastukafszy, pieknie sie slucha po dzis dzien.
I wtedy nie wiem. Sport tylko czesc nunerow, HHH tylko wersje ze spalonego dysku i to tez nie wszystkie numery, swiat zwariowal w 23 lata powinno byc maxisinglem i bylyby 2 klasyki xD
Awatar użytkownika
horrypaz
Brak Kultury

Post autor: horrypaz »

nastukafszy, sport, hhh, esende mylffon to na luzaku (tak samo jak pare buhhow)

do tego notes (ludzie troche zapomnieli bo nie ma streamingach) tak samo jak powrocifszy

do tego vanilla hajs to pewnie jeden z najlepszych mainstreamowych albumow (i komercyjnie tez) chociaz tu fanem nie jestem az tak
Ostatnio zmieniony 29 kwie 2024, 12:16 przez horrypaz, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
2rzyn

No notes i powrocifszy chcialem tu wpisac ale nie uznaje tego jako klasyki tylko zajebiste albumy. Moze musialbym wrocic do tego drugiego.

Reszty to niestety nie moge sluchac w calosci. Takie esende sie brzydko zestarzalo.
Awatar użytkownika
Don Ciccio

Post autor: Don Ciccio »

Jasek pisze: 29 kwie 2024, 11:49 To świadczy tylko o przystosowaniu i adaptacji.
Ty mówisz o czymś odwrotnym. Ja mówię o wzięciu stylistyki i pojechaniu po swojemu, a nie cherry picking co modne, żeby skopiować.
Awatar użytkownika
Jasek

Post autor: Jasek »

No, a potem dajesz Goga, który z trendami rapowymi miał tyle wspólnego, co ja z narkotykami xd
cztery żubry i dwie kurwy
ODPOWIEDZ