Baldur's Gate 3
Moderator: con shonery
Re: Baldur's Gate 3
Dzień dobry, nigdy nie grałem w tego typu gierki, mogę zacząć od tej części i napierdalać normalnie czy powinienem coś wcześniej ograć? No i przede wszystkim czy warto?
warto
jakbyś chciał grać w bg1 i 2 to się możesz odbić od archaiczności tego niestety
będziesz musiał w walce (turowej) zarządzać 4 postaciami naraz, ale zawsze możesz zejść z poziomem trudności, byś nie musiał tak min/maxować ekwipunku, buildów, więc warto spróbować
jakbyś chciał grać w bg1 i 2 to się możesz odbić od archaiczności tego niestety
będziesz musiał w walce (turowej) zarządzać 4 postaciami naraz, ale zawsze możesz zejść z poziomem trudności, byś nie musiał tak min/maxować ekwipunku, buildów, więc warto spróbować
no ja ostatnio se pogrywam w baldura 1 i 2 EE po raz pierwszy (w trójke jeszcze nie grałem), i jest to ciężki film czasami, przy pierwszej styczności to nie czasami tylko non stop, wchodzisz do info o postaci a tam jakieś kurwa thaco i inne tego typu rzeczy, o wszystkim samemu musisz się dokształcać w necie
Abstrahując od mechaniki to dwójka jak na dzisiejsze standardy jest dużo przystępniejszą grą ale i tak wypada zagrać w jedynkę przynajmniej przez chwilę bo sporo się traci z immersji w świat jak od razu rzucają cię w wir walki z kamratami z pierwszej części zamiast poznawać ich każdego z osobna no i levelowo jesteś dużo wyżej, masz full ksiege czarów, napierdalasz się od razu z jakimis olbrzymami, co w polaczeniu z poznawaniem mechaniki bez wiedzy z jedynki moze troche przygwozdzic z początku
Ale oguem postaci, dialogi, dubbing, muzyka, lokacje to jest to co trzyma przy takiej dwójce nawet dzisiaj i ja się tam lubię zanurzyć od czasu do czasu
Czy polecam (1 i 2) to nie wiem, jak nie masz ciekawości i gralbys tylko zeby ograc to chyba tak srednio, a jak nigdy nie grales w tego typu gry to w dzisiejszych czasach nawet chyba niewskazane na poczatek zeby sie nie zrazic
Abstrahując od mechaniki to dwójka jak na dzisiejsze standardy jest dużo przystępniejszą grą ale i tak wypada zagrać w jedynkę przynajmniej przez chwilę bo sporo się traci z immersji w świat jak od razu rzucają cię w wir walki z kamratami z pierwszej części zamiast poznawać ich każdego z osobna no i levelowo jesteś dużo wyżej, masz full ksiege czarów, napierdalasz się od razu z jakimis olbrzymami, co w polaczeniu z poznawaniem mechaniki bez wiedzy z jedynki moze troche przygwozdzic z początku
Ale oguem postaci, dialogi, dubbing, muzyka, lokacje to jest to co trzyma przy takiej dwójce nawet dzisiaj i ja się tam lubię zanurzyć od czasu do czasu
Czy polecam (1 i 2) to nie wiem, jak nie masz ciekawości i gralbys tylko zeby ograc to chyba tak srednio, a jak nigdy nie grales w tego typu gry to w dzisiejszych czasach nawet chyba niewskazane na poczatek zeby sie nie zrazic
skończyłem niedawno pierwszy raz i super się grało, nie spodziewałem się że turówka mi tyle frajdy sprawi, teraz zaczynam DOS2 i też mam duże oczekiwania. Teamek miałem jak warlock, shadowheart, karlach(którą z czasem na warriora zmieniłem bo ten barb chujowy jakiś) i jaheira, którą potem zamieniłem na Minska - którego zmieniłem w rogala bo byłem ciekaw klasy(okazała się chujowa fest xD) a nie miałem Astariona bo go w pierwszym akcie odpuliłem w pierwszej rozmowie bo się wydał wkurwiający i myślałem, że będę mógł w gierce rekrutować każdego kogo spotkam i nie spodziewałem się, że każdy kompan ma swoją fabułę dość szeroką. W ogóle w pierwszym akcie ominąłem całą masę fajnych miejscówek i walk mimo, że mega dużo czasu tam spędziłem, w 2 i 3 już chyba sporo lepiej mi pod tym względem poszło ale czuję, że kiedyś jeszcze wrócę to nadrobię
z takich głupotek jeszcze to przez całą grę trzymałem sztabki żelaza itp. bo myślałem, że będę mógł coś z tego crafcić/jakoś ulepszać bronie, tak samo z jakimiś diamentami itp. myślałem że jakieś enchanty czy kij wie co za to se zrobię
z takich głupotek jeszcze to przez całą grę trzymałem sztabki żelaza itp. bo myślałem, że będę mógł coś z tego crafcić/jakoś ulepszać bronie, tak samo z jakimiś diamentami itp. myślałem że jakieś enchanty czy kij wie co za to se zrobię
Zaczynam właśnie przygode z tą grą, nigdy nie przepadalem za turówkami, ale żadna gra na przestrzeni ostatnich 2/3 lat nie miała tak pozytywnego odbioru, wiec mam nadzieje ze sie nie zawiode
- yungXpaproch
WARTO, tez nigdy zbytnio w turowki nie gralem a bawilem sie przednio przez 75h
Skończyłem dziś to dzieło.
Cudowna gra
Nie wiem czy ktoś przebije w ciągu najbliższej dekady te produkcje, oczywiście mam na myśli turówki izometryczne 3d. Kurwa kosmos.
Głos pani narrator <3 DOS 2, które uważam za wspaniała produkcję, uważam, że po prostu blednie przy rozmachu BG3. Finał gry to mix epickości LOTR + Wiedźmina trójki
Cudowna gra
Głos pani narrator <3 DOS 2, które uważam za wspaniała produkcję, uważam, że po prostu blednie przy rozmachu BG3. Finał gry to mix epickości LOTR + Wiedźmina trójki
"...jest eśmy małymi cząstkami wielkich rzeczy..."

pieseczek dla ślizgawkera

bg3 czy clair obscur co polecacie narpiew
świadomość swojej ignorancji
to początek drogi do elegancji
Clair jest bardziej skoncentrowane na dużo lepsza historię
poza tym że walka jest turowa w obydwu grach to niewiele je łączy
Bierz expedycje a potem pogramy na multi w bg3 z fartem
poza tym że walka jest turowa w obydwu grach to niewiele je łączy
Bierz expedycje a potem pogramy na multi w bg3 z fartem
nawet te walki imo praktycznie nic nie łączy poza założeniem turowości, zupełnie inne mechaniki i feeling
clair jest liniowe, a BG3 to takie względnie rób se co chcesz i jak chcesz
przez to ja bym powiedział, że clair ma lepszy pacing, ale to zależy co się woli w sumie
osobiście clair mi siadło dużo bardziej, ale ja jestem fanem liniowych gier bo mam niezdrowe nawyki lizania ścian i potem nudzenia się przez to
clair jest liniowe, a BG3 to takie względnie rób se co chcesz i jak chcesz
przez to ja bym powiedział, że clair ma lepszy pacing, ale to zależy co się woli w sumie
osobiście clair mi siadło dużo bardziej, ale ja jestem fanem liniowych gier bo mam niezdrowe nawyki lizania ścian i potem nudzenia się przez to
Belmondo pisze:Jestem człowiek demolka
Życie to ślizgawka, twoje życie to parodia
najpierw Clair, bo w baldurze spędzisz 100h+
- yungXpaproch
po bg3 już nic nie będzie takie samo…
jak sie gra multi bg3? znajomi ze steama czy jak to działczy
-
genocidegeneral
larianowe konto robisz i bzikasz, crossplay jest z konsolowcami
dzieki, a voicechat jest embedowany czy trzeba TEAM SPEAKA
- mlodyperkez
od 2 lat podchodze do tej gierki jak do jeza, wiem ze bedzie zajebista ale wizja rozpoczynania gry 100h + mnie kurwewsko przytlacza. ja uncharteda 4 ogrywalem pół roku xD
to nie ma aż takiego znaczenia w grach typu crpg, są podzielone na akty, a akty na pomniejsze lokacje, więc można powoli nabijać levele
ale wielkość przygody stojącej przed graczem przytłacza. mam podobnie.
złap książkę, złap reset
free smly
free smly
pierwsza sesyjka dziś za mną bo chyba tak można to nazwać i dobrze się bawiłem, natomiast rzut strasznie męczy mi oczy, są jakieś mody na 1 osobowy czy coś XD?
dobra juz widze, ze sa mody ciekawe czy uda sie w co-opie je zastosować,
druid ziemii bagnisty elf leśny akolita here
dobra juz widze, ze sa mody ciekawe czy uda sie w co-opie je zastosować,
druid ziemii bagnisty elf leśny akolita here
-
masz_szluge_
ogrywam z ziomkiem na ps5 w co-opie. zaczelismy w marcu 2024, mamy juz jakies 100h za soba, niedlugo koniec. piekna przygodamlodyperkez pisze: ↑28 wrz 2025, 12:13 od 2 lat podchodze do tej gierki jak do jeza, wiem ze bedzie zajebista ale wizja rozpoczynania gry 100h + mnie kurwewsko przytlacza. ja uncharteda 4 ogrywalem pół roku xD