Rowery

Wszystkie ulubione dyscypliny sportowe w jednym miejscu. Nieważne, którą piłkę wolisz.

Moderatorzy: Sidd, Cz4rny1337

Awatar użytkownika
mateko
Waste Management

Re: Rowery

Post autor: mateko »

Gdzie klasyka jak Lazaro lub Kands, zapomnieli
Awatar użytkownika
trez

Post autor: trez »

Lazaro king szos :bowdown: . Sam mam od paru lat Lazaro Integrala V3. Jebany kloc nie do zajechania. :razz:

Archaiczne 3x9, ale szczerze nie wyobrażam sobie jak ludzie pykają na gravelach mając 1x10.
Awatar użytkownika
mateko
Waste Management

Kands Maestro u mnie na alivio
Awatar użytkownika
yytr

Post autor: yytr »

strobe pisze: 02 kwie 2024, 15:51 Jaki budżet trzeba mieć OKOŁO na taki sprzęt z jakimś sensownym osprzętem dla osoby która chce zacząć jeździć?
Akurat gravele między innymi ze względów popularności są całkiem drogie obecnie. Ja celowałem w zeszłym roku w budżet 5-6k ale już całkiem długo jeżdżę, chciałem coś porządnego i miałem budżet do przeznaczenia. Ziomeczek kupił Kross Esker 4.0 i mimo różnych opinii w necie na temat Krossa jest bardzo zadowolony. Koszt 4k. Myślę, że za 2-3k można kupić spoko rower trekkingowy i jeżeli nie jesteś jakoś nastawiony na zapieprzanie to jest to bardzo fajna opcja, imo najbardziej różnorodna i pewnie najlepsza na początek będąc szczerym. Wiadomo, że na wiosnę jest największy popyt na rowery więc ceny teraz mogą być wyższe, najlepszym okresem na łapanie promocji będzie jesień.
Spoiler
Awatar użytkownika
yaml

Post autor: yaml »

To już triban rc500 lub rc520 nie jest polecany na start?
jesteś poszukiwany przez MOBBYN
hwjsk

Post autor: hwjsk »

Jeszcze warto sie zastanowic czy po lesie nie fajnie byloby sobie pohasać (zwlaszcza jak sie ma duzo gorek w okolicy) i do równania oprócz gravela dorzucić sobie jakiegoś hardtaila mtb który jak sie nabije wiecej powietrza na asfalcie tez da rade bez problemu tym bardziej ze teraz sciezki lesne sa budowane praktycznie wszedzie a mtb is the new narty

(tak wiem ze gravelem tez ludzie robia lesne przeloty ale w porownaniu do mtb to sztuka dla sztuki imo - nie hejtuje, po prostu na gravelu da sie przejechac, a na mtb mozna odpalic wrotki - co kto lubi, jak dla kogos wazniejsza konstrukcja sprzyjajaca wydajniejszej jezdzie po szosie, dluzsze dystanse - gravel)
Awatar użytkownika
yytr

No dlatego myślę, że taki trekking to jednak uniwersalna klasa dla każdego. Wygodny, całkiem efektywny, wjedzie na korzenie z amortyzatorem elegancko więc można po ścieżkach leśnych cisnąć. Górala jako roweru do jazdy na codzień bym nie polecał, bo jest to po prostu męczące, ale też ludzie dają radę, no i więcej spalisz na tej samej odległości co też może być plusem dla kogoś ;P

Z rowerami sprowadza się to do tego, że warto mieć 2 lub 3 ;p

Ale w sumie też słuszna uwaga, bo też różnica z potencjałem trasowym jeżeli mieszkasz w Krakowie a Warszawie.
PS. Trasy raczej krótkie (~ 25 km) i raczej miejskie
No i tutaj pytanie czy raczej ulica czy ścieżki. Ale koniec końców jako pierwszy rower to pewnie trekking git. Ale może jakaś budżetowa retro kolarzówka ;)
hwjsk

Post autor: hwjsk »

Hardtail mtb raczej na codzien bardziej uniwersalny niz trekking, męczący bardziej raczej nie jest - lzejszy, bardziej sportowa geometria czyli wydajniej pedalujesz, opony szersze w mtb ale bijesz 4 bary i wjbn jajca albo zmieniasz na węższe i masz to samo co w trekkingu tylko szybsze i wiekszy wachlarz terenu ktory przejedziesz bez tłuczenia czerepu

trekking to bardziej na dluzsze dystanse zeby plecy nie nadupcały bo mniej sportowa geometria i bardziej wyprostowanym sie jest. No i ten plus ze mozna powinac za grosze jakis fajny sprzecik trekkingowy uzywany niekatowany, w mtb juz ciezej

aaale to juz detale, pierwszy rower po prostu trzeba kupic i wtedy sie czlowiek rozeznaje co mu potrzeba w jego okolicy i stylu jazdy

pzdr

e; a i zapomnialem ze krecimy sie jeszcze w okol postu luxaira, jak sprecyzowane ze tylko miasto no to faktycznie mtb moze bez sensu, aczkolwiek otwiera duzo mozliwosci bo nigdy nie wiadomo gdzie nas nogi poniosa
Awatar użytkownika
checollada

Post autor: checollada »

wkurwia mnie ta moda na gravele, bo prawie sam się dałem ponieść i poczułem chęć posiadania takiego roweru. ale potem oprzytomniałem, ja nie mam lasów żadnych pod domem, ewentualnie szutrowe ścieżki między polami, ale i tak byłoby to u mnie pewnie jeżdżenie 70% asfalt jednak. więc obecnie mam nowy cel westchnień ,chciałbym sobie kupić szosę endurance. wygodniejsza pozycja i możliwość włożenia opony do 35mm (spokojnie pojedziesz po twardym szutrze jak trzeba będzie) spełniają 100% moich potrzeb. w sumie to zachorowałem na rower rose reveal al 105, bardzo lekki jak na aluminiową ramę, a do tego zintegrowany kokpit pięknie wygląda, minimalizm. chuj może poczekam na jakieś promki i se dam taki
Awatar użytkownika
mateko
Waste Management

Jak to jest z tym oświetleniem w rowerze, jak jeździcie, migająco czy na stałe?
Awatar użytkownika
phobos
BOR PTKWO

Post autor: phobos »

na stałe, miganie przeszkadza w ocenie odległości
mój styl życia to piątkowo
twój styl życia to chujowo
:cool:
ffeee pisze: 12 sty 2023, 0:17szkoda, że przez internet nie można komuś zębów wybić :wall: :wall:
lygrys pisze:Nie prawactwo, wie że będzie dojechane za swoje poglądy.
Awatar użytkownika
wrubel
Moderator

Post autor: wrubel »

@checollada miałem przez pół sezonu gravela, opierdoliwszy go wybrałem szosę enudurance i to był strzał w dziesiątkę, karbonowa rama, dalej wygodna pozycja i najlepszy na świecie napęd 105 dokładnie jak w tym rose co wrzuciłeś, aż mi się zachciało powrócić bo teraz pykam na hardtailu dla odmiany (porównania)
Awatar użytkownika
cloud
chmura

Post autor: cloud »

trochę szkoda mi kasy inwestować we wpinane pedaly w moim starym singlu, także pomyślałem o tego typu rzepach jako substytut
https://allegro.pl/oferta/paski-rzepy-s ... 2544327494

ktoś może się wypowiedzieć, czy to w ogóle warte zakupu? odczuję różnicę?
lygrys pisze: 22 sty 2024, 9:47 Wszystkim fanom zimy życzę by zamarzli na śmierć.
Awatar użytkownika
checollada

Post autor: checollada »

każde rozwiązanie, które umożliwia ciągnięcie do góry podczas pedałowania, będzie bardziej efektywne niż samo naciskanie na pedały. ja kiedyś jeździłem w takich koszykach na buty na pedały i działało to ok. kolega jeździł w takich paskach na ostrym i nie narzekał
Awatar użytkownika
KamilNO

Post autor: KamilNO »

Tak odczujesz, strapy top, najlepsze rozwiązanie do miasta, nie wyobrażam sobie łażenia w butach spd, albo jeżdżenia z drugą para butów w plecaku na zmianę
Awatar użytkownika
wrubel
Moderator

Post autor: wrubel »

gdzieś kiedyś nie pamiętam dokładnie czytałem badanie na ten temat i przy amatorskiej jeździe zyskujesz może z 5% mając spd albo jakieś przylepce
Awatar użytkownika
cloud
chmura

dzięki za pomoc, zamawiam jak pogoda będzie lepsza :twisted:
lygrys pisze: 22 sty 2024, 9:47 Wszystkim fanom zimy życzę by zamarzli na śmierć.
Awatar użytkownika
yytr

Paski zajebiste, ultra wygodne, mam na swojej retro kolarzówce. Kupiłem takie za 15 zł z allegro i się sprawdzają XD Genialny feeling roweru
Awatar użytkownika
cloud
chmura

thx!

chciałem się jeszcze podpytać o serwis mojego roweru - jest to najzwyklejszy singiel, który mogę sobie przestawić na ostre koło, ale ostatnio rozmarzyłem się trochę jeśli chodzi o przerzutki (po prostu męczą mnie już podjazdy na tym samym biegu)

czy w serwisach w ogóle podjęliby się opcji zamontowania takowych przerzutek? strzelam, że to nie jest prosty interes, orientujecie się ile taki interes mógłby mnie kosztować? znając życie to zapewne totalnie worthless i już lepiej pewnie będzie kupić nowy rower, ale może pozytywnie się zaskocze

zdjęcie podglądowe:
Spoiler
Obrazek
genocidegeneral

Post autor: genocidegeneral »

jechałem sobie rowerkiem z paczkomatu i co kilka naciśnięć pedałów czułem taki dziwny ruch, jakby cała korba przeskakiwała do przodu, chciałem dojechać do domu i ogarnąć temat, ale nagle opór w pedałach zniknął całkiem, patrzę za siebie, a łańcuch mnie goni po ulicy

zakładam, że to przeskakiwanie było pierwszym objawem tej awarii, z tego co widzę to ogniwo jest całe, tylko po prostu rozpięte

da się to jakoś zrobić samemu, bez żadnych specjalnych narzędzi i umiejętności, których brak u naszych ojców i dziadków wywołałby jedynie uśmiech politowania? bo jak mam rozwalić to wolę zaprowadzić do ancymonka co robi rowery

no i przede wszystkim pytanie - co to spowodowało i jak się przed tym zabezpieczyć?
ODPOWIEDZ