PRO8L3M - PROXL3M (2023)
- marmolad_k2
Re: PRO8L3M - PROXL3M (2023)
Jakby nie rapował, to by była lepsza.
lepiej mi to siedzi, niz wiekszosc plyty
Trochę to, co pisał @SWN dawno temu, trochę rozwinięcie tej myśli, ogólnie ładne podsumowanie zjazdu
https://www.dwutygodnik.com/artykul/110 ... bvHXqbKvbY
Osiągnięcie takiego komercyjnego sukcesu oznacza, że PRO8L3M stał się bodaj najbardziej popularnym i akceptowalnym przez normalsów ulicznym projektem w historii polskiego rapu.(...)
Gatunkowo przypomina to zatem zjawisko „harlekinów dla przegrywów”, czyli past popularnych w incelosferze, których główny bohater – absurdalnie bogaty samiec alfa Oskar Deweloperski – imprezuje i zalicza kolejne seksualne podboje. W historiach tych powraca fraza, która przypomina ich odbiorcom: „nie dla przegrywa to, dla chada to!”. Harlekiny są tworzone i czytane po to, żeby w sposób autoironiczny pofantazjować o zmyślonym, lepszym, bardziej emocjonującym życiu, do którego nie ma się dostępu.
Odbiorcy PRO8L3M-u są trochę jak incele czytający harlekiny. Słuchają kawałków, w których z politowaniem mówi się o tym, że zarabiają pięć koła na rękę, sto złotych to dla nich zauważalny wydatek, a poza tym „widzieli pizdę przez bieliznę”. Ale w zamian dostają zastrzyk adrenaliny i możliwość utożsamienia się z bohaterem, który sączy drinki w RPA i żyje pełnią życia.
https://www.dwutygodnik.com/artykul/110 ... bvHXqbKvbY
No to zestawienie z opowieściami z wykopu wyjątkowo nietrafione i można się zastanawiać co autor miał na myśli, ale poza tym raczej bliżej stwierdzalnych faktów niż osobistych narzekactw, pozdro Dominika
B to G strikes again, thick hay on the bread... For me it's a lifestyle, you say that's about swag
- marmolad_k2
Odbiorcy PRO8L3M-u są trochę jak Saturn tworzący ruchające się kasztany 
- ConeyIsland
Tytuł "KLASA ŚREDNIA MARZY O GANGSTERCE" akurat trafny więc + dla Dominiki
Jaka ona jest najgorsza ja pierdolę
Pomijając to dziwne porównanie to rzuciła proste fakty, props
Trochę poprawiłem.marmolad_k2 pisze: ↑10 sty 2024, 7:33 Ruchanie nawet w wykonananiu kasztanów dla Saturna jest nieosiągalne jak historie zawarte w twórczości PRO8L3M dla trzeźwo myślących normalsów
A artykułu ma sens.
to jest bonus track? średni ale nadal lepszy niż większość płyty
Explosion dobre w chuj, ale to chyba przez teledysk się wkręciło (zajebisty)
Płyty sprawdzać nie zamierzam
Płyty sprawdzać nie zamierzam
To proste - jak pójdę leżeć to w końcu odpocznę
Wiem jak to się kończy, nie jestem głupcem
Będę bogaty w kurwę! lub martwy, okaże się wkrótce
Wiem jak to się kończy, nie jestem głupcem
Będę bogaty w kurwę! lub martwy, okaże się wkrótce
harlekiny dla przegrywów
ciezko sie nie zgodzic, tyle, że do tej definicji możnaby podciągnąć większość "utworów" wszelkiej masci
dobry artykuł
dobry artykuł
- gods bidness
I co wraca ktoś jeszcze do tej płyty? Ja do dziś nie dałem rady jej dokończyć.
Dobra płyta, ale jedna z gorszych Problemu.
Wracam do kilku utworów. Całości nie chciałoby mi się raczej słuchaćgods bidness pisze: ↑19 lut 2024, 18:52 I co wraca ktoś jeszcze do tej płyty? Ja do dziś nie dałem rady jej dokończyć.
- MalkoNTENT
Wracam tylko do Miyabi, Otchłań, byłem człowiekiem, wieczna gra
Malkontent to moje drugie imię odkąd dorosłem
Wiadomo cokolwiek o tym evencie dla ludzi co kupili telefon?
- ConeyIsland
- gods bidness
Tak teraz patrzę, to nie dość, że prawdę ta Dominika napisała (czytałem tylko wklejony tu fragment), to do tych fantastów zaliczyć trzeba też samych twórców. I nie to, że od razu przegrywów. Po prostu można mieć nudną robotę i fascynować się gangsterką w pop kulturze. Patryk Vega, Ślepnąc od Światła, Problem. Te klimaty.
I tak sobie rozkminiam, może to przez to, że nie wracam do tej płyty, ani nie przesłuchałem jej do dziś w całości, ale jak na takie fantastyczne, skomplikowane i wizjonerskie przedsięwzięcie artystyczno-kulturowe, to przeszło to ostatecznie bez echa. Tu jakieś eventy, strzelające z dupy lasery, aktorzy, Andrzej Chyra, stare nokie jako białe kruki za %%% ceny rynkowej, armata wielka jak gruba berta, a na końcu wystrzał z kapiszonu.
I tak sobie rozkminiam, może to przez to, że nie wracam do tej płyty, ani nie przesłuchałem jej do dziś w całości, ale jak na takie fantastyczne, skomplikowane i wizjonerskie przedsięwzięcie artystyczno-kulturowe, to przeszło to ostatecznie bez echa. Tu jakieś eventy, strzelające z dupy lasery, aktorzy, Andrzej Chyra, stare nokie jako białe kruki za %%% ceny rynkowej, armata wielka jak gruba berta, a na końcu wystrzał z kapiszonu.