Polskie kino z okresu PRL

Kategoria poświęcona sztuce małych i dużych ekranów.

Moderatorzy: gogi, con shonery

hardy

Polskie kino z okresu PRL

Post autor: hardy »

To kino zupełnie inne od tego, co widzimy teraz. To rozwój polskiej myśli filmowej, czas Kieślowskiego, Barei, Wajdy, czas kina moralnego niepokoju, ale też ponadczasowe komedie.
Co sądzicie o tym kinie? Jakie są wasze ulubione pozycje z tego okresu? Czy może kompletnie nie lubicie tych filmów i nie rozumiecie ich? Ja tak miałem bardzo długo, że podchodziłem ze złym nastawieniem do tych filmów, ale potem dojrzałem filmowo.

Wczoraj nadrobiłem Amatora, bo leciał na TVP Kultura. Dobry film.

Wg mnie filmy, które trzeba zobaczyć z tej półki to na pewno
1. Dekalog Kieślowskiego. Widziałem jeden po drugim i potem dostałem małej depresji po seansie.
2. Przypadek
3. Przesłuchanie
4. Popiół i diament
5. Człowiek z marmuru i Człowiek z żelaza (nie widziałem jeszcze)
6. Pętla (zajebisty)
7. Zakazane piosenki (jako pierwszy polski film powojenny z piękną Danutą Szaflarską)

Komedie mam prawie nieruszone, seriale także. My siedzimy na Netfliksie, a nasi ojcowie i dziadkowie siedzieli przed TV i oglądali Alternatywy 4, Stawka większa niż życie, Czterej pancerni i pies, Czterdziestolatek, albo Janosik. Hmm, w sumie dużego wyboru nie mieli, a większość seriali polskich opierała się na pokazywaniu codziennego życia w PRL w krzywym zwierciadle.
Awatar użytkownika
Tiquill

Re: Polskie kino z okresu PRL

Post autor: Tiquill »

Baza ludzi umarłych, Konopielka, Wniebowzięci, Hydrozagadka, Big Bang, Gwiezdny Pył, Pętla, Kanał, komedie Barei, Przypadek, tryptyk z Kargulem i Pawlakiem, sporo jest dobrych filmów z tamtego okresu, a także seriali - Dom, Daleko od szosy, Jan Serce, Zmiennicy, Alternatywy 4.
Niczego nie żałuję.
3rzypo3rzy

Post autor: 3rzypo3rzy »

Ewa chcę spac, Gangsterzy i filantropii, Nie lubię poniedziałku - taki oldschool komediowy.
Wodzirej, Barwy Ochronne, Hallo szpicbródka, Wielki Szu, Trójkąt bermudzki, Zmowa
Prywatne śledztwo, Zabij mnie glino - końcówka PRLu, kino sensacyjne robione w stylu Juesej
Co lubią tygrysy - to już w sumie prawie III RP, ale film z takim vibem jak żaden inny przedtem i potem. Nie jest to dzieło wybitne, ale chyba jedyna polska produkcja posiadająca stylistykę rodem z amerykańskiego "letniego" klimatu z lat 70/80.
Awatar użytkownika
joey

Post autor: joey »

Polskie Drogi oczywiście, swoją drogą nieźle przytrollowane przez google
trójkąt bermudzki wola mokotów
ODPOWIEDZ