Najfajniejsze filmy 2023
Moderatorzy: gogi, con shonery
Najfajniejsze filmy 2023
Ode mnie to idzie tak:
1. Poor Things
2. Past Lives
3. Spider-Man Into the Spider-Verse
4. The Boy and the Heron
5. Killers of the Flower Moon
Chciałbym wciąż zobaczyć: Fallen Leaves, Evil Does Not Exist, Anatomy of a Fall, American Fiction, Zone of Interest, Reality, Blue Giant, Runner, Passages, Priscilla, The Holdovers, Return to Seoul, Monster, Perfect Days, Bottoms
1. Poor Things
2. Past Lives
3. Spider-Man Into the Spider-Verse
4. The Boy and the Heron
5. Killers of the Flower Moon
Chciałbym wciąż zobaczyć: Fallen Leaves, Evil Does Not Exist, Anatomy of a Fall, American Fiction, Zone of Interest, Reality, Blue Giant, Runner, Passages, Priscilla, The Holdovers, Return to Seoul, Monster, Perfect Days, Bottoms
Ostatnio zmieniony 12 sty 2024, 18:18 przez poziomki, łącznie zmieniany 4 razy.
Wciąż mam hip hop we krwi
Re: Najfajniejsze filmy 2023
proszę The Holdovers dopisać do listy
Oczywiście Oppenheimer
Perfect days można jak najbardziej jeszcze jak
I ode mnie jeszcze Infinity Pool, i nie wiem jak z Aftersun bo to jednak 2022 ale u nas w ciemnogrodzie kinowym to wiadomo ze rok później wszystko co dobre
Perfect days można jak najbardziej jeszcze jak
I ode mnie jeszcze Infinity Pool, i nie wiem jak z Aftersun bo to jednak 2022 ale u nas w ciemnogrodzie kinowym to wiadomo ze rok później wszystko co dobre
Wiele jeszcze nie ma dobrej kopii, ale kolejność bez znaczenia :
1. Przesilenie zimowe
2. Czas krwawego księżyca
3. Gdy czai się zło
4. Jesteś tam, Boże? To ja, Margaret
5. Śnieżne bractwo
6. Godzilla Minus One
7. Anatomia upadku
8. Dźwięk wolności
9. Poprzednie życie
10. Strażnicy Galaktyki vol. 3
11. Znachor
12. John Wick 4
13. Saltburn
14. Air
13. Mission: Impossible - Dead Reckoning Part One
14. Oppenheimer
15. Chłopiec i czapla
16. Spider-Man: Poprzez multiwersum
17. Przymierze
No i to na pewno będą sztosy "Biedne istoty", "Bracia ze stali", "American Fiction" "Strefa interesów" "Monster" "The Bikeriders", "Wśród wyschniętych traw", "Opadające liście", " , "Bękart" oraz " Dobrzy nieznajomi"
1. Przesilenie zimowe
2. Czas krwawego księżyca
3. Gdy czai się zło
4. Jesteś tam, Boże? To ja, Margaret
5. Śnieżne bractwo
6. Godzilla Minus One
7. Anatomia upadku
8. Dźwięk wolności
9. Poprzednie życie
10. Strażnicy Galaktyki vol. 3
11. Znachor
12. John Wick 4
13. Saltburn
14. Air
13. Mission: Impossible - Dead Reckoning Part One
14. Oppenheimer
15. Chłopiec i czapla
16. Spider-Man: Poprzez multiwersum
17. Przymierze
No i to na pewno będą sztosy "Biedne istoty", "Bracia ze stali", "American Fiction" "Strefa interesów" "Monster" "The Bikeriders", "Wśród wyschniętych traw", "Opadające liście", " , "Bękart" oraz " Dobrzy nieznajomi"
Ode mnie taka piąteczka filmów, które widziałem w ubiegłym roku i zostały w mojej głowie na dłużej. Kolejność dowolna.
1. Przejścia (reż. Ira Sachs)
2. Reality (reż. Tina Satter)
3. Limbo (reż. Ivan Sen)
4. Holy Spider (reż. Ali Abbasi)
5. How to Have Sex (reż. Molly Manning Walker)
1. Przejścia (reż. Ira Sachs)
2. Reality (reż. Tina Satter)
3. Limbo (reż. Ivan Sen)
4. Holy Spider (reż. Ali Abbasi)
5. How to Have Sex (reż. Molly Manning Walker)

@Połas 4 to 2022 
Kos zajebisty. Tylko nie wiem jak kwalifikować rocznik.
Rzeczywiście; pokaz prasowy był w styczniu i zapomniałem, że wcześniej było w Cannes. W każdym razie warto, bo przez kina przeszło raczej niezauważone, a na VOD legalnie wjechało niedawno.
Jeszcze teraz sobie całkiem ciepło pomyślałem o Perfect Days Wima Wendersa. Aż sobie przypomniałem, że byłem w ubiegłym roku na Nowych Horyzontach

"Bękart" odhaczony z mojej listy powyżej, kolejne dobre kino w kostiumowym klimacie.
https://www.imdb.com/title/tt20561198/?ref_=fn_al_tt_1
https://www.imdb.com/title/tt20561198/?ref_=fn_al_tt_1
Przesilenie Zimowe top. Najlepsze kino z ameryczki od czasu Manchester By The Sea
barbie
Saltburn ktoś widział, bo opinie ma skrajne z tego co widzę?
Widziałem Saltburn na Camerimage i od razu po wyjściu z kina widać było, jak niektórzy łapią za głowę, a inni są zachwyceni. Prostackie kino, które toczy bekę ze swojego rzekomego artyzmu, a przy okazji obśmiewa też wszystko dookoła, z angielską arystokracją na czele. No wszystko tutaj jest kawałem oraz żartem, jakby powiedział gdyński poeta Tytus Szyluk. Żonglowanie filmowymi gatunkami, prowokowanie dla samego prowokowania, a wszystko to w anturażu wielkiej imprezy. Trochę Zemsta frajerów, trochę 50 twarzy Greya w wydaniu biseksualnym. Piękne zdjęcia, a całość jest wybornie zagrana. Bawiłem się przednio na seansie. Później sobie powtórzyłem w domu i wciąż fajniutko, chociaż kurewsko szkoda, że w finale tak wypierdolili kawę na ławę, jakby widz był debilem. Ale scena finałowego tańca 

obiecująca młoda kobieta oczywiście świetny film, ale to z 2020 lmao, miałem zonk że nie z zeszłego
Mnie tam Saltburn wkurwiło, bo dałem się oszukać, że to jakieś ambitne kino jest, a okazało się, że w tym filmie to w sumie nie chodzi kurwa o nic, tylko prowokuje dla samej prowokacji
Mało w tym roku widziałem ale zdecydowanie obejrzałbym jeszcze raz Chłopów i Wonkę
Do Bękarta dopisuje American Fiction, odfajkowany i bardzo dobry.
Cztery córki - mocna rzecz. Dokument, który zmieszany jest z fabułą, ale to wszystko znajduje swoje uzasadnienie w tej piekielnie bolesnej historii, jaka prezentowana jest na ekranie. To trochę filmowa terapia poranionej rodziny, gdzie chwile, gdy matka wyzywała córki od kurewek, wspomina się z uśmiechem na twarzy, zresztą dokładnie tak samo, jak fakt, iż matka nie chciała oddać się mężowi w noc poślubną, więc obiła mu ryj. Smutny obraz kobiet w Tunezji, gdzie piekło urządzają im zarówno mężczyźni, jak i same kobiety, które nad swoje dobro przekładają dawne obyczaje oraz tradycje, co boli jeszcze bardziej. Same sobie zgotowały ten los w jakimś stopniu. Twoje ciało nie należy do ciebie, tylko do twojego męża. Nawet, gdy go jeszcze nie znasz - karci jedną z córek główna bohater w rekonstrukcji sceny. Nic więc dziwnego, że w takich momentach szuka się ucieczki od rodziny, od swojej sytuacji, a niebezpieczeństwo czyha tuż za rogiem. Łatwo dać sobą manipulować. Całość jest szalenie gęsta od emocji, które reżyserka tak stopniuje, że życzę jej Oscara za najlepszy dokument. To jest życie. To jest kino.
PS Kaouther Ben Hania w 2017 roku zrobiła film Piękna i bestie, który z ręką na serduszku polecam. Tam też była moc.
PS Kaouther Ben Hania w 2017 roku zrobiła film Piękna i bestie, który z ręką na serduszku polecam. Tam też była moc.