Wszystko co chciałeś wiedzieć, ale bałeś się zapytać

Płyty, zapowiedzi materiałów, dyskusje na temat raperów i producentów z naszej rodzimej sceny.

Moderatorzy: Jose, oldschool

Awatar użytkownika
Ablazir

Re: Wszystko co chciałeś wiedzieć, ale bałeś się zapytać

Post autor: Ablazir »

jak się nie mylę to grali już w warszawie po tych spinach
Obrazek
Awatar użytkownika
Ablazir

Post autor: Ablazir »

jak co to Żyto wrzucił w relacji jakąś nową zajawkę ze studia :shock: :)
Obrazek
2ps__

Post autor: 2ps__ »

no i super, czyli jednak nie pierdolił, tylko faktycznie coś się dzieje

czekanko
Awatar użytkownika
Jaayu

Post autor: Jaayu »

ktoś z PL nawijał na ten bit? Bo kojarzy mi się Pikers
E : no przecież, że znany w klubach jako Pan Alvarez, kajam się :oops:
You got opps, ain't you?
No, we ain't all angels
Awatar użytkownika
Buchol

Post autor: Buchol »

W jakim kawałku były, chyba w refrenie, obok siebie cuty "przecież nie będę płakać" OSTRa i "teraz nie chcę już do tego wracać" Małolata?
Awatar użytkownika
niuhniuh

Post autor: niuhniuh »

Jak to jest, że niektórzy Polscy raperzy mają więcej wyświetleń pod klipami niż typy z USA, którzy mają fanów na całym świecie? Mam teorię (ch*j wie, czy słuszną), że w USA sobie ludzie zobaczą klip raz z ciekawości, potem kontynuują słuchanie na streamingach, a w PL dalej główną platformą do słuchania muzyki jest YouTube. Ale ta teoria pada jak się weźmie pod uwagę, że raperów z USA słucha cały świat, a raperów z PL praktycznie tylko Polacy.

Kilka przykładów:

Paluch - 'Gdybyś Kiedyś' 77 mln wyświetleń vs Kanye West - 'BLKKK SKKKN HEAD' 48 mln wyświetleń (tego nie ogarniam najbardziej, Black Skinhead pojawiło się w kilku dużych trailerach i reklamach)

A$AP Rocky - 'Goldie' 52 mln wyświetleń vs Quebo ft. Reto- 'Half Dead' 81 mln wyświetleń

Watch The Throne - 'No Church in The Wild' 79 mln wyświetleń vs Tymek 'Język Ciała' 93 mln wyświetleń

Wiem, że każdy z powyższych artystów ma też kawałki, które na spokojnie przebijają wyświetlenia raperów z PL, ale sam fakt, że takie Goldie czy Black Skinhead jakimś cudem mają mniej wyświetleń niż podane kawałki jest zastanawiający :dunno:
Awatar użytkownika
bilderberg

Post autor: bilderberg »

niuhniuh pisze: 03 paź 2019, 19:50 Jak to jest, że niektórzy Polscy raperzy mają więcej wyświetleń pod klipami niż typy z USA, którzy mają fanów na całym świecie? Mam teorię (ch*j wie, czy słuszną), że w USA sobie ludzie zobaczą klip raz z ciekawości, potem kontynuują słuchanie na streamingach, a w PL dalej główną platformą do słuchania muzyki jest YouTube. Ale ta teoria pada jak się weźmie pod uwagę, że raperów z USA słucha cały świat, a raperów z PL praktycznie tylko Polacy.

Kilka przykładów:

Paluch - 'Gdybyś Kiedyś' 77 mln wyświetleń vs Kanye West - 'BLKKK SKKKN HEAD' 48 mln wyświetleń (tego nie ogarniam najbardziej, Black Skinhead pojawiło się w kilku dużych trailerach i reklamach)

A$AP Rocky - 'Goldie' 52 mln wyświetleń vs Quebo ft. Reto- 'Half Dead' 81 mln wyświetleń

Watch The Throne - 'No Church in The Wild' 79 mln wyświetleń vs Tymek 'Język Ciała' 93 mln wyświetleń

Wiem, że każdy z powyższych artystów ma też kawałki, które na spokojnie przebijają wyświetlenia raperów z PL, ale sam fakt, że takie Goldie czy Black Skinhead jakimś cudem mają mniej wyświetleń niż podane kawałki jest zastanawiający :dunno:
No I dobrze myślisz, USA to same stramingi, w chuj raperów w nie również zainwestowało jak np Jay Z w Tidala. Ale nie tylko w USA tak jest, zachód to też w większości streamingi. YouTube obecnie to mały procent udziału w wyświetleniach a teledyski pewnie lecą jeszcze na ich muzycznych kanałach więc mają wyjebane na jutubowe reklamy i marnotrawstwo pakietu danych na teledysk.
Awatar użytkownika
przedszkolanek

Post autor: przedszkolanek »

niuhniuh pisze: 03 paź 2019, 19:50 PL dalej główną platformą do słuchania muzyki jest YouTube
to jest wytłumaczenie fenomemu, kombinowanie czegoś więcej jest bez sensu imo
Awatar użytkownika
niuhniuh

Post autor: niuhniuh »

Znalazłem fajny pdf na ten temat: https://www.ifpi.org/downloads/music-co ... t-2018.pdf

Kilka perełek, np 28% Polskich słuchaczy wybrało Disco Polo, Polska jest światowym liderem słuchania muzyki z radia :rotfl: No wyjaśnia to troszkę zacofanie i niechęć do streamingów.
Awatar użytkownika
Luxair

Post autor: Luxair »

Kiedyś był taki wrocławski posse-cut w którym występowało pełno ludzi od T?mona przez Pacivo po chujowych reggae-grajków, tylko zdaje się Zioła nie zaprosili. Podeślecie?
Stupid poor people, stupid poor people
I've got more money than you
Stupid poor people, stupid poor people
They can't even afford food!
Awatar użytkownika
mlodyperkez

Post autor: mlodyperkez »

checix69 pisze: 04 wrz 2019, 14:54 o co chodzi w fenomenie Mobbyn i calym fanbejsie Belmondziaka? pytam szczerze bez hejtu, po prostu staram sie zrozumiec zjawisko. osobiscie nie jestem w stanie tego sluchac, kwadratowe flow, tekstowo poziom dna, no powiedzialbym muza dla jebanych glabow. czy tu chodzi wlasnie o beke z tego i nikt tego nie bierze na powaznie? jesli mi ktos wytlumaczy bede wdzieczny bo serio mnie to ciekawi :dunno:
ostatnie dni z mlodym G w roli glownej chyba mi odpowiedzialy na to pytanie najlepiej jak sie da. tu nie chodzi o jego rap stricte, tu chodzi o zjawisko.
Awatar użytkownika
ogkush

Post autor: ogkush »

ja tam gardzilem polskim rapem do momentu poznania G
baqlashan pisze: przyszedł belmondo i każdy wybraniec od razu skminił że on obiektywnie jest najlepszy, nie widzisz to znaczy że nie doznałeś wizji, nie jesteś po prostu wrażliwy na tak subtelnie tętniące zajebistością i ogładą piękno
Awatar użytkownika
WHITE

Post autor: WHITE »

Wytłumacz ktoś czym jest "pretensjonalność"
Influencer.
Awatar użytkownika
filipthekiddo

Post autor: filipthekiddo »

WHITE pisze: 08 paź 2019, 1:10 Wytłumacz ktoś czym jest "pretensjonalność"
jak komuś chcesz powiedzieć "nie zesraj sie", to jest pretensjonalny
Awatar użytkownika
baqlashan

Post autor: baqlashan »

rep tego typa geja, albo sariusa
Awatar użytkownika
jajca

Post autor: jajca »

jak ktoś używa słowa "pretensjonalny" w znaczeniu "łatwo wpadający w stan naburmuszenia" to mam ochotę go udusić. Jest takich osób sporo. Już wolę tych mówiących "bynajmniej" zamiast "przynajmniej" bo to jest chociaż zabawne.
saturn pisze: 11 lis 2025, 21:56 jądra muszą być wyczyszczone z nasienia
ffeee pisze: 03 cze 2026, 8:29 jedyną przeciwwagą do złodziejstwa i hipokryzji pisu oraz nacjolów konfiarzy jest obecny rząd
Awatar użytkownika
etrus

Post autor: etrus »

Kto w polskim rapie użył bitu z "ether"??? Bo mi się kojarzy a nie mogę przypomnieć
Awatar użytkownika
przedszkolanek

Post autor: przedszkolanek »

dlaczego jak słucham polskiego truskulu np ostatniego singla OSTRa tu jestem niemal zawsze zażenowany tekstem, a jak słucham rapera Tymek albo Żabson to już dużo mniej albo wcale?
Awatar użytkownika
Artazz

Post autor: Artazz »

Chyba zwyczajnie kwestia gustu i podejścia muzyki
ODPOWIEDZ