Wszystko co chciałeś wiedzieć, ale bałeś się zapytać
Re: Wszystko co chciałeś wiedzieć, ale bałeś się zapytać
jak się nie mylę to grali już w warszawie po tych spinach

jak co to Żyto wrzucił w relacji jakąś nową zajawkę ze studia

no i super, czyli jednak nie pierdolił, tylko faktycznie coś się dzieje
czekanko
czekanko
ktoś z PL nawijał na ten bit? Bo kojarzy mi się Pikers
E : no przecież, że znany w klubach jako Pan Alvarez, kajam się
You got opps, ain't you?
No, we ain't all angels
No, we ain't all angels
W jakim kawałku były, chyba w refrenie, obok siebie cuty "przecież nie będę płakać" OSTRa i "teraz nie chcę już do tego wracać" Małolata?
Jak to jest, że niektórzy Polscy raperzy mają więcej wyświetleń pod klipami niż typy z USA, którzy mają fanów na całym świecie? Mam teorię (ch*j wie, czy słuszną), że w USA sobie ludzie zobaczą klip raz z ciekawości, potem kontynuują słuchanie na streamingach, a w PL dalej główną platformą do słuchania muzyki jest YouTube. Ale ta teoria pada jak się weźmie pod uwagę, że raperów z USA słucha cały świat, a raperów z PL praktycznie tylko Polacy.
Kilka przykładów:
Paluch - 'Gdybyś Kiedyś' 77 mln wyświetleń vs Kanye West - 'BLKKK SKKKN HEAD' 48 mln wyświetleń (tego nie ogarniam najbardziej, Black Skinhead pojawiło się w kilku dużych trailerach i reklamach)
A$AP Rocky - 'Goldie' 52 mln wyświetleń vs Quebo ft. Reto- 'Half Dead' 81 mln wyświetleń
Watch The Throne - 'No Church in The Wild' 79 mln wyświetleń vs Tymek 'Język Ciała' 93 mln wyświetleń
Wiem, że każdy z powyższych artystów ma też kawałki, które na spokojnie przebijają wyświetlenia raperów z PL, ale sam fakt, że takie Goldie czy Black Skinhead jakimś cudem mają mniej wyświetleń niż podane kawałki jest zastanawiający
Kilka przykładów:
Paluch - 'Gdybyś Kiedyś' 77 mln wyświetleń vs Kanye West - 'BLKKK SKKKN HEAD' 48 mln wyświetleń (tego nie ogarniam najbardziej, Black Skinhead pojawiło się w kilku dużych trailerach i reklamach)
A$AP Rocky - 'Goldie' 52 mln wyświetleń vs Quebo ft. Reto- 'Half Dead' 81 mln wyświetleń
Watch The Throne - 'No Church in The Wild' 79 mln wyświetleń vs Tymek 'Język Ciała' 93 mln wyświetleń
Wiem, że każdy z powyższych artystów ma też kawałki, które na spokojnie przebijają wyświetlenia raperów z PL, ale sam fakt, że takie Goldie czy Black Skinhead jakimś cudem mają mniej wyświetleń niż podane kawałki jest zastanawiający
- bilderberg
No I dobrze myślisz, USA to same stramingi, w chuj raperów w nie również zainwestowało jak np Jay Z w Tidala. Ale nie tylko w USA tak jest, zachód to też w większości streamingi. YouTube obecnie to mały procent udziału w wyświetleniach a teledyski pewnie lecą jeszcze na ich muzycznych kanałach więc mają wyjebane na jutubowe reklamy i marnotrawstwo pakietu danych na teledysk.niuhniuh pisze: ↑03 paź 2019, 19:50 Jak to jest, że niektórzy Polscy raperzy mają więcej wyświetleń pod klipami niż typy z USA, którzy mają fanów na całym świecie? Mam teorię (ch*j wie, czy słuszną), że w USA sobie ludzie zobaczą klip raz z ciekawości, potem kontynuują słuchanie na streamingach, a w PL dalej główną platformą do słuchania muzyki jest YouTube. Ale ta teoria pada jak się weźmie pod uwagę, że raperów z USA słucha cały świat, a raperów z PL praktycznie tylko Polacy.
Kilka przykładów:
Wiem, że każdy z powyższych artystów ma też kawałki, które na spokojnie przebijają wyświetlenia raperów z PL, ale sam fakt, że takie Goldie czy Black Skinhead jakimś cudem mają mniej wyświetleń niż podane kawałki jest zastanawiający![]()
- przedszkolanek
Znalazłem fajny pdf na ten temat: https://www.ifpi.org/downloads/music-co ... t-2018.pdf
Kilka perełek, np 28% Polskich słuchaczy wybrało Disco Polo, Polska jest światowym liderem słuchania muzyki z radia
No wyjaśnia to troszkę zacofanie i niechęć do streamingów.
Kilka perełek, np 28% Polskich słuchaczy wybrało Disco Polo, Polska jest światowym liderem słuchania muzyki z radia
Kiedyś był taki wrocławski posse-cut w którym występowało pełno ludzi od T?mona przez Pacivo po chujowych reggae-grajków, tylko zdaje się Zioła nie zaprosili. Podeślecie?
Stupid poor people, stupid poor people
I've got more money than you
They can't even afford food!
I've got more money than you
They can't even afford food!
- mlodyperkez
ostatnie dni z mlodym G w roli glownej chyba mi odpowiedzialy na to pytanie najlepiej jak sie da. tu nie chodzi o jego rap stricte, tu chodzi o zjawisko.checix69 pisze: ↑04 wrz 2019, 14:54 o co chodzi w fenomenie Mobbyn i calym fanbejsie Belmondziaka? pytam szczerze bez hejtu, po prostu staram sie zrozumiec zjawisko. osobiscie nie jestem w stanie tego sluchac, kwadratowe flow, tekstowo poziom dna, no powiedzialbym muza dla jebanych glabow. czy tu chodzi wlasnie o beke z tego i nikt tego nie bierze na powaznie? jesli mi ktos wytlumaczy bede wdzieczny bo serio mnie to ciekawi![]()
ja tam gardzilem polskim rapem do momentu poznania G
baqlashan pisze: przyszedł belmondo i każdy wybraniec od razu skminił że on obiektywnie jest najlepszy, nie widzisz to znaczy że nie doznałeś wizji, nie jesteś po prostu wrażliwy na tak subtelnie tętniące zajebistością i ogładą piękno
Wytłumacz ktoś czym jest "pretensjonalność"
Influencer.
- filipthekiddo
rep tego typa geja, albo sariusa
jak ktoś używa słowa "pretensjonalny" w znaczeniu "łatwo wpadający w stan naburmuszenia" to mam ochotę go udusić. Jest takich osób sporo. Już wolę tych mówiących "bynajmniej" zamiast "przynajmniej" bo to jest chociaż zabawne.
Kto w polskim rapie użył bitu z "ether"??? Bo mi się kojarzy a nie mogę przypomnieć
- przedszkolanek
dlaczego jak słucham polskiego truskulu np ostatniego singla OSTRa tu jestem niemal zawsze zażenowany tekstem, a jak słucham rapera Tymek albo Żabson to już dużo mniej albo wcale?
Chyba zwyczajnie kwestia gustu i podejścia muzyki