PRO8L3M - PROXL3M (2023)

Kategoria poświęcona albumom.

Moderatorzy: Jose, oldschool

aezakmy
Zbanowany

Re: PRO8L3M - PROXL3M (2023)

Post autor: aezakmy »

Doceniam warstwę liryczną, bo jak na polski rap jest po prostu topką. Ale wokalnie... Oskar jest mega męczący. Nie potrafię słuchać nic więcej poza pojedynczymi singlami.
Awatar użytkownika
norfnorf

Post autor: norfnorf »

na tym albumie najlepszy vibe mają skity :lol:
Awatar użytkownika
potter

Post autor: potter »

Po pierwszym odsłuchu dla mnie jest lepiej niż na ostatnich dwóch albumach, Steez co dał za bity w Każdy tylko nie ja albo w S-class :bowdown: chyba te dwa numery najbardziej siadły od razu (chociaż refren w drugim mocno przekalkulowany pod koncerty imo), w ogóle początek płyty top, końcówka top a najmniej mnie ciekawiły te historyjki ze środka płyty. Śpiewanie Oskara raczej wkurwia (Nad nami najgorszy ich kawałek w historii?), ale tam raz czy dwa mu siadło coś fajnie, będę jeszcze sprawdzał.
bombel

Post autor: bombel »

przecież "Byłem człowiekiem" i ten refren zsamplowaną Beatą Kozidrak to brzmi, jak te wersy z wpisu na forumku (nie pamiętam autora soraweczka)

PRO8L3M - Aicha

Znów dziś przeszła obok mnie
WALE SETE ALBO DWIE
Nie istnieje dla niej, chociaż wiem
ŚWIATŁO RZUCA BRUDNY CIEŃ
Na spojrzenie czekam lub gest
JAKI TO DZIEŃ TYGODNIA JEST?
Proszę, Aicha, żądaj czego chcesz
Rzucę ci klejnoty do stóp
SAMOTNOŚĆ - BEZLITOSNY WRÓG

PRO8L3M - Byłem człowiekiem

Jezioro ma twój zapach i twój smak
TOŃ JEST BŁĘKITNA, NA DNIE TYLKO PIACH
Czuję to, gdy tylko zanurzę w nim twarz
WYDAJE SIĘ, ŻE MÓGŁBYM DOTKNĄĆ DNA
Jezioro ma twój zapach i twój smak
ODBIJA ZMYSŁY, W KTÓRYCH KIEDYŚ TKWIŁ STRACH
Czuję to, gdy tylko zanurzę w nim twarz
ZABIERA SPOJRZENIE, W KTÓRYM KIEDYŚ BYŁ BLASK
Suseł
PRZEPROŚCIE MEZO

Post autor: Suseł »

Autor "Aichy" here. Po tamtym poście zachwycony Oskar napisał mi priva, żebym został ghostwriterem, bo mu się już kończą pomysły - to miałby sekret, ale nie pykło.
Kupię UNDADASEA – Undaground Mixtape
Awatar użytkownika
Rafał81000

Post autor: Rafał81000 »

Ogólnie produkcja na tym albumie to topka Steeza, jak w sumie nie najlepsza produkcja jaką zrobił. Czuć mocno wpływy i klimat klubowego brzmienia (house, trance, uk garage itp.) co jest mocno na plus, bo tak jak wyżej ktoś napisał jest dużo smaczków, to brzmienie jest dużo bardziej głębsze i wyraziste. Jakby jeszcze zamienić śpiewanie i podśpiewywanie na agresywną, offbeatowa nawijkę Oskara jak z pierwszych płyt ale w trochę bardziej doszlifowanym stylu jak np. na skitach, to myślę, że to by była jedna z ich najlepszych płyt. No i dodatkowo zacytuję koleżkę który dobrze wyjaśnił Oskara.
99mayday pisze: 01 gru 2023, 23:07 Generalnie Oskar ma 40 lat i urodziło mu się dziecko - mógłby się przestać silić na granie storytellingu typu melanż zarobionych elit biznesowo - kryminalnych wymieniając marki luksusowych produktów, a zacząć kurwa punktować życie jak w takim Kłamca Kłamca na przykład albo kiedyś w K-pax...
Najbardziej boli to, że Oskar kurewskie umie to zrobić i ma potencjał do tego żeby wyjaśnić kurwa nam wszystkim o czym myśli 40 latek w jego sytuacji i jakie naprawdę ma refleksje po tym wszystkim co widział ubierając prozę życia sprawnie jak nikt.. ale jednak to są tylko przebłyski na tej płycie..brakuje kropki nad i która wbije w glebę.
Awatar użytkownika
bilderberg

Post autor: bilderberg »

Skąd jest ta linia melodyczna w Tekkenie wydaje mi się że kiedyś słuchałem jakiegoś boiler roomu i ktoś grał coś podobnego
Awatar użytkownika
Groszek

Post autor: Groszek »

Ten refren w miyabi :lol:
Fajne bity nawet

Dodano po 1 godzinie 13 minutach 15 sekundach:
Przesłuchałem całe i kurwa nuda w chuj stez jak coś na twój temat to pierdolilem to przepraszam bo bity fajne, ale ten nudziarz pierdolony z chujowy śpiewaniem wszystko marnuje jak leci :sleep:
Wszystko jest kawałem oraz żartem
Wszystko już widziałem, co potrzebneXD
Awatar użytkownika
jajca

Post autor: jajca »

Pasowalby tu wykres objasniajacy sekret równej formy duetu rasmentalism
saturn pisze: 11 lis 2025, 21:56 jądra muszą być wyczyszczone z nasienia
moody

Post autor: moody »

na soundcloudzie jest jak cos bonusowy' 'taniec na linie'
Marcin_

Post autor: Marcin_ »

bilderberg pisze: 03 gru 2023, 10:28 Skąd jest ta linia melodyczna w Tekkenie wydaje mi się że kiedyś słuchałem jakiegoś boiler roomu i ktoś grał coś podobnego
Da Hool - Meet her at the Loveparade.
YouTube poniżej:
Spoiler
Nedvved

Post autor: Nedvved »

Steez x Porsche dokument ile to sprzętu nie nakupowane i narobione tylko po to żeby użyć tego samego sampla/preseta co na białym tunelu.

Nie jestem w stanie tego w całości przesłuchać
kawarano

Post autor: kawarano »

przy art brut 2 była współpraca z technicsem i też mi stanął siurek na myśl o tym ile będzie super skreczy na płycie, a chłop jedyne, co zrobił, to dwa razy smyrnął płytę palcami i elo
funt, kurwa, drahma czy Dinal???
Awatar użytkownika
Prez

Post autor: Prez »

trochę się osłuchałem i ma ta płyta niezłe momenty, ma turbo chujowe (Nad nami najgorszy numer P83 ever) ale przede wszystkim te wielokrotne Oskara brzmią w chuj na siłę, często są bez sensu i wywołują ciary żenady, co wcześniej zdarzało się o wiele rzadziej, o ile w ogóle. Oskar jest bez formy, albo pisze już tak specjalnie na odpierdol, mniej więcej od AB2

ten lansowany koncept albumu też taki meh, nic specjalnego
lygrys pisze: 11 maja 2022, 21:05 świetny dzień, jeden z najlepszych w moim życiu.
Dziękuje ci zjebana Polsko.
Raperzy, choć lecą okropnie, wszędzie się pchają
Jedyne co robią wielokrotnie, to mnie wkurwiają
mbunt

Post autor: mbunt »

dojebana plyt k

mozliwe ze najlepsza z ich plyt
zapraszam do sprawdzenia
https://youtu.be/5s5QPZM7Pec
Awatar użytkownika
ConeyIsland

Post autor: ConeyIsland »

:what:
Awatar użytkownika
kapper1

Post autor: kapper1 »

3 spoko numery, 3 znośne, reszta chujowa.
Norymberga dla Oskara za te podśpiechujki, Steez na autopilocie. Skity oczywiście do wyjebania jak na prawie każdej płycie, przypomniały mi się te bezbeki czarka z abstrachuje i maćka z dupy
Awatar użytkownika
Usemq

Post autor: Usemq »

Przesłuchałem i chyba rozumiem czemu słucham pro8l3mu. Dla bitów steeza. Oskar nadaje jakiś klimat, ale zwykle to jest dla mnie jakieś pierdolenie na którym szczególnie się nie skupiam. Album okej. Byłem człowiekiem najbardziej siada. Nad Nami to jest największe XD tej płyty.
iufo

Post autor: iufo »

Nie no, te śpiewy to są uber chujowe. Nie jest to zły album, taki spoko/10, ale póki co bez szału. Najciekawsze są... skity i osobiście mam nadzieję, że to jest element większej całości, tzn. gotowa jest druga płyta z tymi kawałkami zajawianymi w skitach właśnie. Jeśli nie to zmarnowany potencjał.
PISZĘ TO POD WEWNĘTRZNYM PRZYMUSEM
ŻE MYŚLĘ ŻE MÓGŁBYM BYĆ PLATYPUSEM
BYŁBYM W TEJ ROLI NIEZAWODNY
BYŁBYM KURWA JAJORODNY
Awatar użytkownika
carl

Post autor: carl »

Też uważam, że te skity mają największy potencjał, bardzo bym chciał żeby coś z tego wyszło większego
ODPOWIEDZ