PRO8L3M - PROXL3M (2023)
Re: PRO8L3M - PROXL3M (2023)
imo najslabsza rzecz od nich (fight club ciezko mi ocenic, bo tam wydaje mi sie wciaz dobre bity i oskar w formie, no ale jak zza krzaka co chwile wyskakuje ze zwrota jakis paluch czy inny oxon, no to dej pan spokoj), ale ja jestem w mniejszosci i uwazam, ze hacked by ghost, widmo i art brut 2 to co najmniej dobre albumy
tutaj pierwszy raz mam wrazenie, ze oskar jest tekstowo nudnawy. spiewane momenty w wiekszosci strasznie nieudane, co mnie w sumie dziwi, bo w przeszlosci, gdy podspiewywal duzo rzadziej wychodzilo to imo zajebiscie ("zostawila mnie dziewczyna, a myslalem ze to ja jąąąąąąąąąąą" albo refren u sokola w "napadzie na bankiet"). plyta byla zapowiadana jako koncept, ktory tez wydaje sie jakis metny i po pierwszym odsluchu ciezko go wylapac
tutaj pierwszy raz mam wrazenie, ze oskar jest tekstowo nudnawy. spiewane momenty w wiekszosci strasznie nieudane, co mnie w sumie dziwi, bo w przeszlosci, gdy podspiewywal duzo rzadziej wychodzilo to imo zajebiscie ("zostawila mnie dziewczyna, a myslalem ze to ja jąąąąąąąąąąą" albo refren u sokola w "napadzie na bankiet"). plyta byla zapowiadana jako koncept, ktory tez wydaje sie jakis metny i po pierwszym odsluchu ciezko go wylapac
No właśnie przez cały odsłuch czekałem na ten fragment: https://youtu.be/c5jCltyt94E?t=278 i się nie doczekałem, zajebiście se tu Oskar leci imo xdBunnymen77 pisze: ↑01 gru 2023, 12:18 Nad Nami to zrobiłem wielkie oczy do monitora, jeżeli coś takiego weszło, to ciekawe co mają w odrzutach.
To się da według mnie na lajcie, zaczyna się od S-Class o jakimś zepsutym małolacie, po drodze kawałki o melanżowym trybie życia, zawirowaniach z dupą (Forever), ogólnym zwątpieniu w życie (Otchłań), a dwa ostatnie numery są o tym, że typ ostatecznie się wyhuśtał, między tym 7 skitów które są 7 grzechami głównymimoody pisze:plyta byla zapowiadana jako koncept, ktory tez wydaje sie jakis metny i po pierwszym odsluchu ciezko go wylapac
z grzechami glownymi to jest jasna sprawa, ale tej zapowiadanej fabuly z perspektywy jakiegos tam wirazki to nie wylapalem. na debiutanckim LP podobny zabieg byl duzo lepiej zrealizowany. ale w sumie za mna dopiero 1,5 odsluchu wiec moze mi sie sprawa troche wyklaruje 
3 pierwsze kawalki asluchalne
Pierwsze podejscie

Pierwsze podejscie
świadomość swojej ignorancji
to początek drogi do elegancji
to początek drogi do elegancji
- MalkoNTENT
Te śpiewane refreny są tak paskudna jak panna którą kiedyś ruchałem na obozie i teraz mi wstyd. Mam nadzieję, że Oskarowi też będzie a nawet bardziej bo o mnie wie kilka osób o nim cała Polska.
Malkontent to moje drugie imię odkąd dorosłem
Jest parę fajnych kawałków, ale całościowo raczej ciężko wracać.
Moim zdaniem głównym problemem jest brak spójności z obecnym obrazem Oskara oraz tekstami
Brzmi to jak nawijane pod target
Jak było nawijane Tiramisu 2 albo K-pax, czy nawet Crash Test to słychać było tam oprócz konceptu prawdziwe emocje i przemyślenia człowieka który to nawija.
Na tej płycie jest kilka utworów(nie pamiętam tytułów słuchałem w trasie), które brzmią jak rozliczenia tudzież refleksja kogoś kto ma już połowę życia za sobą i one są sztosem.
Generalnie Oskar ma 40 lat i urodziło mu się dziecko - mógłby się przestać silić na granie storytellingu typu melanż zarobionych elit biznesowo - kryminalnych wymieniając marki luksusowych produktów, a zacząć kurwa punktować życie jak w takim Kłamca Kłamca na przykład albo kiedyś w K-pax...
Najbardziej boli to, że Oskar kurewskie umie to zrobić i ma potencjał do tego żeby wyjaśnić kurwa nam wszystkim o czym myśli 40 latek w jego sytuacji i jakie naprawdę ma refleksje po tym wszystkim co widział ubierając prozę życia sprawnie jak nikt.. ale jednak to są tylko przebłyski na tej płycie..brakuje kropki nad i która wbije w glebę.
Moim zdaniem głównym problemem jest brak spójności z obecnym obrazem Oskara oraz tekstami
Brzmi to jak nawijane pod target
Jak było nawijane Tiramisu 2 albo K-pax, czy nawet Crash Test to słychać było tam oprócz konceptu prawdziwe emocje i przemyślenia człowieka który to nawija.
Na tej płycie jest kilka utworów(nie pamiętam tytułów słuchałem w trasie), które brzmią jak rozliczenia tudzież refleksja kogoś kto ma już połowę życia za sobą i one są sztosem.
Generalnie Oskar ma 40 lat i urodziło mu się dziecko - mógłby się przestać silić na granie storytellingu typu melanż zarobionych elit biznesowo - kryminalnych wymieniając marki luksusowych produktów, a zacząć kurwa punktować życie jak w takim Kłamca Kłamca na przykład albo kiedyś w K-pax...
Najbardziej boli to, że Oskar kurewskie umie to zrobić i ma potencjał do tego żeby wyjaśnić kurwa nam wszystkim o czym myśli 40 latek w jego sytuacji i jakie naprawdę ma refleksje po tym wszystkim co widział ubierając prozę życia sprawnie jak nikt.. ale jednak to są tylko przebłyski na tej płycie..brakuje kropki nad i która wbije w glebę.
twoja familia to typy poznane wczoraj
tu co drugi golas robi z siebie ulicznego profesora
tu co drugi golas robi z siebie ulicznego profesora
- Cz4rny1337
- Moderator
- yungXpaproch
sszybko mozna wyznaczyc najlepszy numer
Vae Vistic wydał w czwartek genialny album i myślałem, że Problem bezkonkurencyjnie pobije ten krążek, niestety tak się nie stało, nie mniej jednak Steez oraz Oskar dowieźli sporą dawkę dobrej muzy. Duży zarzut do preorderu bo Panowie zapomnieli, że wydruk tracklisty to jednak przydatna rzecz, okładka tragiczna, tylko jeden bonus track oraz Steez w niektórych numerach zapomniał co to znaczy mięcho na bicie, a faworyzowanie wokalu nie jest dobrym pomysłem. Produkcyjnie momentami genialnie i innowacyjnie, zaś surowy rap Oskara trzeba po prostu lubić w innym wypadku będzie męczący, te śpiewane momenty w kompozycjach były akurat fajnym dodatkiem i czymś nowym, mi kompletnie nie przeszkadzały. Spodziewałem się trochę bardziej rozbudowanego krążka przepełnionego produkcjami, które wgniotą mnie w fotel swoją stereofonią, jeden wielki plusik za aksamitny wokal na refrenie w numerze "Byłem człowiekiem", a drugi za długość albumu z 24 trackami, ogólnikowo bardzo fajna rzecz i kolejna do kolekcji. Nie mogę sobie przypomnieć z czego jest początkowy sampel w "kłamca, kłamca" a to przecież tak znany numer.
Najebali tyle kawałków, że któryś musi siąść. I to by było na tyle z podsumowania tej płyty.
wjeżdża największy kaliber, twoja ekipa koliber
wersow lepsza plytka z ostatnich premier
Nie mogłem sobie przypomnieć, ale udało się, melodia z "Kłamca Kłamca" była użyta na świetnym albumie Biały Tunel w numerze "Ostatni raz"
Za pierwszym odsłuchałem wydawało mi się, że płyta jest słaba i najsłabsza od lat, ale po 6 odsłuchu siada mocno.
Ostatnio zmieniony 02 gru 2023, 17:22 przez Damian, łącznie zmieniany 1 raz.
no u mnie grower też, co nie zmienia faktu, że 3-4 numery do wyjebania na pewno. muzycznie zaczynam wyłapywać coraz więcej smaczków i wpływów, a jest tu tego naprawdę sporo i ostatnie co można powiedzieć to, że produkcyjnie nudy. chyba słuchał Steez trochę więcej brytyjskich brzmień w ostatnich latach.
po 50 jaram się w opór
- manymanecki
w polowie jestem i od razu mi sie rzuca na uszy ze steez ugotowal przetluste bity a oskar co drugi w jakis sposob je niszczy, albo nudnym tekstem, albo wymuszonym spiewem. na pewno jest juz lepiej niz fight club ale do poczatkow daleko.
- ConeyIsland
Przy pierwszym odsłuchu płyta nie porywa ale jak się jej da szansę to okazuje się po czwartym przesłuchaniu że jest zwyczajnie chujowa.
Jakby to była krótka epka składająca się z utworów:
Kłamca Kłamca
Nad nami
Miyabi
Byłem człowiekiem
Wieczna gra
to by mi się podobało, nawet bardzo
byłem człowiekiem imo top utworów zespołu pro8l3m
e; i false flag moznaby dorzucic
Kłamca Kłamca
Nad nami