i masz racje, sam dron w wywiadzie z winem mówił ze hewra oznacza 'ekipe'kendo pisze: ↑13 paź 2023, 19:47 Wiadomo coś o etymologii nazwy grupy?
Swego czasu czytałem książkę Sergiusza Piaseckiego pt.: "Kochanek Wielkej Niedźwiedzicy". Autor w międzywojniu parał się m.in. kontrabandą przez granicę polsko-radziecką i w książce zawarł wątki autobiograficzne. Na jej (książki) końcu był słowniczek z wyrażeniami używanymi przez przemytników i znalazło się tam słówko "chewra" oznaczające ekipę, ferajnę.
Erudyta Belmondziarz jako najbarwniejsza postać tego uniwersum może maczał w tym palce.
HEWRA
Re: HEWRA
wiadomo już kto to matka hewra i eryczek?
Nowa wrzuta na kanale Hewry, frontal lobe chronic damage - gary (got it) white & wesley stripes
Nowy drop ciuchów
Nowy drop ciuchów
basement jaxx - where's your head at
- yungXpaproch
kurwa co to za emotka wtf
- bilderberg
Ciekawe co ten 40 letni gimbus ćpun zrobił że pana prezesa tak zabolało
-
czyngis_chan
Zawsze myślałem że zasugerowali się nazwa kopalni soli himalajskiej w Pakistaniekendo pisze: ↑13 paź 2023, 19:47 Wiadomo coś o etymologii nazwy grupy?
Swego czasu czytałem książkę Sergiusza Piaseckiego pt.: "Kochanek Wielkej Niedźwiedzicy". Autor w międzywojniu parał się m.in. kontrabandą przez granicę polsko-radziecką i w książce zawarł wątki autobiograficzne. Na jej (książki) końcu był słowniczek z wyrażeniami używanymi przez przemytników i znalazło się tam słówko "chewra" oznaczające ekipę, ferajnę.
Erudyta Belmondziarz jako najbarwniejsza postać tego uniwersum może maczał w tym palce.
- duch_swiety
W książce Leopolda Tyrmanda pt. "Zły" pada słowo hewra właśnie w kontekście bandy, ferajny.kendo pisze: ↑13 paź 2023, 19:47 Wiadomo coś o etymologii nazwy grupy?
Jest w sieci praca filologiczna, która analizuje język w tej książce i wskazuje, że poprawna forma to chewra , a słowo to pochodzi z jidysz.
Spoiler
ANNA DĄBROWSKA-KAMIŃSKA - Z UWAG O JĘZYKU ZŁEGO LEOPOLDA TYRMANDA
https://www.google.com/url?sa=t&rct=j&q ... i=89978449
https://www.google.com/url?sa=t&rct=j&q ... i=89978449