[film] Zielona Granica (2023) Agnieszka Holland

Kategoria poświęcona sztuce małych i dużych ekranów.

Moderatorzy: gogi, con shonery

Awatar użytkownika
mario995

Re: [film] Zielona Granica (2023) Agnieszka Holland

Post autor: mario995 »

jajca pisze: 14 wrz 2023, 10:39 swoja droga ci krytycy tez udani, jakies karoliny korwin piotrowskie na kiju xd gdyby im zabrac przymiotniki wartosciujace, to zostalyby same spójniki i znaki interpunkcyjne, ale niestety w 2023 merytorycznosc jest juz passe, tylko wyraziste werdykty z pozycji samozwanczych autorytetow
Dodajmy, że Filmweb chyba ukrył ocenę użytkowników, bo tam było chyba 2,6 lub 2,5 - no ale ok, premiery jeszcze nie było, niech będzie

https://rozrywka.wprost.pl/filmy/113859 ... webie.html
peterkurten

Post autor: peterkurten »

moody pisze: 13 wrz 2023, 21:59 w zalewie tego hejtu zaskoczyla mnie bardzo wysoka ocena od tomasza raczka, z ktorego recenzjami z reguly sie zgadzam

:rotfl:
Awatar użytkownika
clockers

Post autor: clockers »

jajca pisze: 14 wrz 2023, 10:39
clockers pisze: 13 wrz 2023, 22:35 chciałem zauważyć, że póki co średnia ocen wśród krytyków na filmwebie to 7.7 (12 krytyków).
swoja droga ci krytycy tez udani, jakies karoliny korwin piotrowskie na kiju xd gdyby im zabrac przymiotniki wartosciujace, to zostalyby same spójniki i znaki interpunkcyjne, ale niestety w 2023 merytorycznosc jest juz passe, tylko wyraziste werdykty z pozycji samozwanczych autorytetow
no ale tam jest przecież ograniczona liczba znaków i chyba nie traktujesz tych króciutkuch notek przy ocenach jak pogłębione recenzje? poza tym sprowadziłeś 12 niezależnych krytyków z różnych stron (w tym Raczka) do Karoliny Korwin-Piotrowskiej na kiju. no można w ten sposób rozmawiać i próbować cancelować czy podważać wszystko i wszystkich, tylko gdzie dojdziemy w ten sposób? zresztą co jak co, ale ci krytycy na filmwebie zazwyczaj nie pieszczą się z polskimi produkcjami, nieważne czy to wybitna polska reżyserka, jakieś kultowe nazwisko, zdolny debiutant czy ktokolwiek inny. wystarczy sobie prześledzić oceny różnych głośnych, komentowanych polskich filmów ostatnich lat, by zobaczyć, że teoretyczni "ulubieńcy" krytyki też byli tam niejednokrotnie besztani za swoje dzieła.

Dodano po 1 minucie 17 sekundach:
mario995 pisze: 14 wrz 2023, 10:47
jajca pisze: 14 wrz 2023, 10:39 swoja droga ci krytycy tez udani, jakies karoliny korwin piotrowskie na kiju xd gdyby im zabrac przymiotniki wartosciujace, to zostalyby same spójniki i znaki interpunkcyjne, ale niestety w 2023 merytorycznosc jest juz passe, tylko wyraziste werdykty z pozycji samozwanczych autorytetow
Dodajmy, że Filmweb chyba ukrył ocenę użytkowników, bo tam było chyba 2,6 lub 2,5 - no ale ok, premiery jeszcze nie było, niech będzie

https://rozrywka.wprost.pl/filmy/113859 ... webie.html
no i generalnie imo powinno być tak, że do dnia premiery w PL użytkownicy nie mają możliwości oddania głosu.
Awatar użytkownika
jajca

Post autor: jajca »

clockers pisze: 14 wrz 2023, 11:48 chyba nie traktujesz tych króciutkuch notek przy ocenach jak pogłębione recenzje?
nie, traktuje je jako szum informacyjny i zwykłe "mojsze niż twojsze", w krótkiej notce można też zawrzeć coś więcej niż "zajebiste, 8/10" albo "mocne i trafiające w punkt" i jeśli ktoś nie potrafi tego zrobić to odmawiam uznania go za poważnego krytyka filmowego, a jeśli ktoś potrafi to zrobić ale mu sie nie chciało albo sobie zrobił krótką notkę dla siebie na marginesie to nie będę się na to powoływać z jakimś namaszczeniem
saturn pisze: 11 lis 2025, 21:56 jądra muszą być wyczyszczone z nasienia
Awatar użytkownika
clockers

ja też się nie powołuję na to z namaszczeniem, przywołałem tylko w kontrze do szumu informacyjnego i prawackiego ścieku opinie 12 krytyków, którzy film widzieli, i z których ocen średnia na ten moment wychodzi bardzo przyzwoita.
Bisclavret

Post autor: Bisclavret »

O matko, ale co to ma za znaczenie. Ten film może nawet być świetny, to w ogóle nie jest temat tej dyskusji. Może być świetny i jednocześnie kłamliwy i naszpikowany kremlowska propaganda (zakładam, że dokładnie taki będzie, no może nie swietny tylko niezły/dobry). Gdyby Smoleńsk był bardzo dobrym z punktu widzenia typowo artystycznego filmem to dalej prezentowałby teorię o zamachu. Krytyce podlega fakt, że ten film wpisuje się w pewną narrację która jest przekłamana i jednocześnie bardzo dla nas szkodliwa. Jeżeli przy okazji film jest bardzo dobry to tym gorzej. A ty wyjeżdżasz z ocenami krytyków którzy oceniają zapewne wszystko od muzyki po grę aktorską :lol:
Awatar użytkownika
clockers

skąd wiesz w jaką narrację się wpisuje?
Awatar użytkownika
phobos
BOR PTKWO

Post autor: phobos »

może z wypowiedzi aktorów można wysnuć pewne wnioski
Polscy kibice wygwizdali antyrasistowską akcję. Nie „nie poparli”. Wygwizdali. Przez pierwsze lata rządów PiS-u, pierwsze, drugie i trzecie afery, nepotyzmy, łamanie praw i norm, myślałem że to jakaś pomyłka, że suweren jest po prostu niedoinformowany i zaraz, jak wszystko wyjdzie na jaw, to się to musi rozlecieć.
Dziś już tak nie myślę. Po prostu tacy jesteśmy i tego chcemy. Nie szczepimy się, nienawidzimy czarnych, Żydów i pedałów, nie chcemy pomagać innym, gardzimy nauką, sztuką, prawem. Mamy w dupie trójpodział władzy i wolne media. Po prostu nic, ale to nic nas to nie obchodzi. A cała reszta (mniejszość) może się z tym a) pogodzić, b)wyjechać, c) żyć w rozpaczy i depresji. To obecnie dla większości Polski nie ma zresztą właściwie żadnego znaczenia.
PS: Myślę, że wyjdziemy z UE. To nie jest dla nas miejsce.
chociaż szczura pewnie też uważasz za autorytet
mój styl życia to piątkowo
twój styl życia to chujowo
:cool:
ffeee pisze: 12 sty 2023, 0:17szkoda, że przez internet nie można komuś zębów wybić :wall: :wall:
lygrys pisze:Nie prawactwo, wie że będzie dojechane za swoje poglądy.
Awatar użytkownika
clockers

:sleep: :sleep:
Awatar użytkownika
phobos
BOR PTKWO

tak to będzie podczas seansu przy łzawych scenach
ffeee pisze: 12 sty 2023, 0:17szkoda, że przez internet nie można komuś zębów wybić :wall: :wall:
Awatar użytkownika
poziomki

Post autor: poziomki »

Zapowiada się interesujący film
Wciąż mam hip hop we krwi
Bisclavret

Post autor: Bisclavret »

clockers pisze: 14 wrz 2023, 13:35 skąd wiesz w jaką narrację się wpisuje?
Nie wiem, cała rozmowa opiera się o założeniach. Tak jak pisałem wcześniej - uwzględniam również scenariusz że będzie inaczej i tak jak pisałem wcześniej - wtedy turbo beka z bicia piany dookoła filmu. Wierzę w to jednak niespecjalnie, a mojej wierze nie dopomaga trailer który jasno wskazuje w kierunku jakiej narracji zmierza autor.
Awatar użytkownika
clockers

a, ok, to sam powiedz - czy skala nagonki na Holland; to krzyczenie o pluciu na mundur, ojkofobii, zrobieniu paszkwila na dzielnych żołnierzy chroniących nasze granice, te oświadczenia SG i generalnie nienawistne wypowiedzi prawicowego komentariatu (na czele z Ziobro zestawiającym jej film z propagandą III Rzeszy), to jednak trochę za dużo i za mocno, jeśli mowa jest nie o filmie, tylko o jakichś założeniach i przypuszczeniach, które sobie projektują owi komentujący we własnych głowach, ew. na podstawie 2-minutowego traileru filmu, który trwa prawie 2 i pół h?
Awatar użytkownika
ConeyIsland

Post autor: ConeyIsland »

:damn:
Awatar użytkownika
clockers

https://kultura.onet.pl/film/wywiady-i- ... ed&utm_v=2
Michalska, pytana gdzie i kiedy widziała "Zieloną granicę", wysyła SMS-a o następującej treści: "Jeżeli Pan uważa, że został pokazany profesjonalizm funkcjonariuszy SG i ich poświęcenie, to proszę oficjalnie podziękować nam w artykule za naszą służbę". Odpowiedź na moje pytanie nie pada.

Pytam więc dystrybutora, czy ktokolwiek z przedstawicieli Straży Granicznej uczestniczył w którymś warszawskim pokazie specjalnym. Film — zwraca uwagę Kino Świat — widzieli w Polsce jedynie dziennikarze oraz fundacje współpracujące przy tym tytule. "Nie jest udostępniany online, a żaden z przedstawicieli Straży Granicznej nie zgłaszał się do nas z prośbą o jego obejrzenie" — podkreśla dla Onetu dystrybutor. Próby kontaktu z nim nie podjął również nikt z rządzących.
piękne pogrążanko
Awatar użytkownika
TdW

Post autor: TdW »

A co to trzeba zjeść gówno żeby poczuć że nim jest?
Awatar użytkownika
clockers

do wszystkiego w życiu tak podchodzisz? współczuję ci małolat
Awatar użytkownika
wrubel
Moderator

Post autor: wrubel »

to nie są dane z pentagonu, że jak do okienka biletowego nie zapukał funkcjonariusz SG to znaczy, że go nie widzieli a nawet jeśli, to dalej nic się nie zmienia
Awatar użytkownika
phobos
BOR PTKWO

clockers pisze: 14 wrz 2023, 17:21 a, ok, to sam powiedz - czy skala nagonki na Holland; to krzyczenie o pluciu na mundur, ojkofobii, zrobieniu paszkwila na dzielnych żołnierzy chroniących nasze granice, te oświadczenia SG i generalnie nienawistne wypowiedzi prawicowego komentariatu (na czele z Ziobro zestawiającym jej film z propagandą III Rzeszy), to jednak trochę za dużo i za mocno, jeśli mowa jest nie o filmie, tylko o jakichś założeniach i przypuszczeniach, które sobie projektują owi komentujący we własnych głowach, ew. na podstawie 2-minutowego traileru filmu, który trwa prawie 2 i pół h?
to czemu nie chcesz założyć się o bana xD po prostu nie wierzysz w to, co piszesz i boisz się, że to prawaki mają rację, nagonka wiadomych środowisk na SG trwa od początku tej operacji specjalnej wyreżyserowanej przez putina

jak nie chcesz ryzykować perma to proponuję inny zakład

w filmie przedstawiona będzie agresja imigrantów będących młodymi chłopami w sile wieku wobec straży granicznej taka jak w rzeczywistości (co swoją drogą uważasz za incydent i zawzięcie bronisz filmu, bo nikt go NIE WIDZIAŁ, a jednocześnie nie dajesz wiary w oświadczenia SG, chociaż też cię tam nie było i NIE WIDZIAŁEŚ, a opinia o incydencie wyrobiona zgodnie ze światopoglądem, chociaż na filmie z granicy możesz zobaczyć rzucanie ciężkimi przedmiotami, czy to konary, czy cegłówki w strażników xd) to spadam na bana na 30 dni, a jak nie będzie to ty
Awatar użytkownika
clockers

wrubel pisze: 14 wrz 2023, 17:55 to nie są dane z pentagonu, że jak do okienka biletowego nie zapukał funkcjonariusz SG to znaczy, że go nie widzieli a nawet jeśli, to dalej nic się nie zmienia
no, nic się nie zmienia - nie widzieli filmu, a pierdolą na lewo i prawo, że są w nim szkalowani xD

niesamowite jest to, że próbujecie bronić SG, którzy w swoim oświadczeniu, oprócz poważnych oskarżeń wobec reżyserki, próbują obrazić także potencjalnych widzów chcących obejrzeć film ("Tylko świnie siedzą w kinie"), a rzeczniczka wprost i bez żenady okłamuje opinie publiczną. napluła by wam na ryj, a wy byście mówili, że deszcz pada.
ODPOWIEDZ