[serial] Ania, nie Anna

Kategoria poświęcona sztuce małych i dużych ekranów.

Moderatorzy: gogi, con shonery

Awatar użytkownika
Jose
Brak Kultury

[serial] Ania, nie Anna

Post autor: Jose »

Obrazek
Fenomenalny serial o irytującej, gadatliwej, nachalnej Ani z Zielonego Wzgórza. Naprawdę fajnie rozpisane postaci, ładne kostiumy, dodatkowym atutem jest pokazanie angielskiej wsi i małych miasteczek z końca XIX wieku. Nie sądziłem, że tak miło będzie mi się to oglądało, wielkich dram i twistów może tu nie ma, ale wątki psychologiczne spoko, plus to taki w dużej mierze ciepły, familijny serial. (Pamiętacie "This is Us"? "Ania" też się Wam spodoba).

Jak na razie dwa sezony, trzeci właśnie został ogłoszony.
2rzyn pisze: 20 sty 2024, 9:32 Dlaczego Tede Królem Jest
Awatar użytkownika
Jiigsi
good kid

Re: [serial] Ania, nie Anna

Post autor: Jiigsi »

1 sezon widziałem i był fajny. Ja w ogóle w latach dziecięcych byłem wielkim fanem książek i do teraz wszystkie stoją na półce.

2 sezon trzyma poziom?
last.fm

She gon' make me feel nice, jiggy jiggy on deck
I got bare gyal 'round, jiggy jiggy on deck
Awatar użytkownika
Jose
Brak Kultury

Deczko słabszy jeśli chodzi o akcję, ale są fajnie wprowadzone nowe postaci, a kilka starych dostaje nowe wymiary (Mateusz i Maryla szczególnie na wielkim propsie). W drugi sezon wpakowali też homoseksualne wątki.
Awatar użytkownika
sugarhill_notausgang

Post autor: sugarhill_notausgang »

Jose pisze: 24 wrz 2019, 19:35 dodatkowym atutem jest pokazanie angielskiej wsi i małych miasteczek z końca XIX wieku
O, akcja książki dzieje się w Kanadzie, w serialu przenieśli ją do Anglii?
Serial na na mojej liście, muszę zobaczyć. Teraz to chyba już poczekam do stycznia na trzeci sezon, żeby łyknąć 3 na raz.
Awatar użytkownika
Jose
Brak Kultury

Kurde, no oczywiście, że w Kanadzie, nie wiem, co mi się uwaliło, siedzą na wyspie jak w książce, przepraszam, jakiś lag mózgu miałem, nasłuchałem się o anglocentrycznej wizji historii w "Europie" Daviesa i mi zostało widocznie.
Awatar użytkownika
sugarhill_notausgang

Post autor: sugarhill_notausgang »

Wiem Jose, ale musiałem Cię podpuścić do tłumaczenia, to było silniejsze ode mnie.
Oni wszyscy są obywatelami Wielkiej Brytanii przecież. Zabawna anegdotka, która nikogo: jak byłem w szkole, to serio chciałem przeczytać cała serię o Ani, bo pierwsza część bardzo fajna, ale już w "Ani z Avonlea" na początku był motyw, że ona poszła do kogoś w odwiedziny i tam w domu na ścianie na honorowym miejscu wisiał portret księcia Wellingtona. A ja, zatwardziały zwolennik Cesarza, pogardzający od wczesnych lat szkolnych imć Wellesley'em, wkurzyłem się, rzuciłem książkę w kąt i już nigdy do niej nie wróciłem :lol:
ODPOWIEDZ