łap film dokumentalny, białe czarnuhy się tam przewijająprzedszkolanek pisze: ↑26 sie 2019, 19:23 ekoledzy jest w stanie ktoś coś napisać o składzie Białe Czarnuhy z Białego, ewentualnie coś wrzucić?
pamiętam, że parę lat temu (gdzieś po 2012) słuchałem tego na wrzucie xD, ale już nic z tego nie pamiętam
...
Wszystko co chciałeś wiedzieć, ale bałeś się zapytać
Re: Wszystko co chciałeś wiedzieć, ale bałeś się zapytać
3 lata temu pisałes że słuchałeś ich kiedyś
Fp białostocki hip hop grono pisał 11 lat temu że ma ich numery na dysku i może udostępnić, to jakiś zajawkowicz widać i dalej czasem publikuje więc tam myślę że możesz się odezwaćprzedszkolanek pisze: ↑23 sie 2023, 2:35 flint piszący 120 utworów na 20 lat polskiego hiphopu napisał coś takiego
czy ktoś wie, skąd on wziął te białostockie Białe Czarnuhy? nigdzie nic o tym nie ma119. Trials X – "Czujee się Lepiey" (1994)
J. Tiger i DJ Platoon tworzyli już w 1992 roku. Jako, że Kazik jest ojcem przyszywanym i w dodatku nieprzyznającym się, tę datę uznać należy za narodziny gatunku - wówczas zawiązywały się pionierskie składy, by wspomnieć tylko białostockie Białe Czarnuhy czy śląskiego Tuwandaala.
@Burak?
Może ta szydera to mechanizm obronny?dziejaszek pisze: ↑22 sie 2023, 20:05 Kto jak kto, ale Ty powinieneś najlepiej wiedzieć, że naśmiewanie się z innych, to bardzo nieeleganckie.
I może po latach bullyingu w moją stronę, zdrowo jest sobie uświadomić, że też mogę kogoś skrytykować, z czymś się nie zgodzić.
Nie chodzi mi o wet za wet (czy jak rapował skrzypek: "grzech za grzech"), ale o prawo do wyrażenia negatywnej opinii.
Uargumentowałem w poście wyżej, co uważam za śmieszną pozę w ich muzyce i to właściwie tyle.
Nie zamierzam nikogo dissować ani nasyłać skarbówki.
(tak, wiem Czak, że nie jesteś autorem tej historyjki)
No ja nie powiedziałbym czegoś podobnego i bynajmniej nie dlatego, że się boję.
Po prostu zawsze będę propsował ludzi, którzy uprawiają seks jakąś formę sztuki. Mają mój szacunek - to słowo raczej stoi wysoko w hierarchii Pawła Włodkowskiego.
Chyba, że chłop przez jaranie ziułka, o którym tak ochoczo nawija, zaniedbuje rodzinę - wtedy chuj mu na kurwę. Ale to już nie są kwestie stricte muzyczne.
Tym różnimy się od zwierząt, że możemy zostawić po sobie kulturę. I chociaż chciałbym czasem być jętką jednodniówką, żeby nie użerać się z kurestwem tego świata dłużej niż tydzień (nazwa gatunkowa wprowadza w błąd), to możliwość stworzenia jakiegoś "dzieła" jest przezajebistym uczuciem.
A że coś mnie bawi lub coś mi się nie podoba? Normalna sprawa, odbiór sztuki jest subiektywny i (niestety) podświadomy. Piszę "niestety", bo sam wolałbym lubić metal zamiast rapu czu soulu. Wciąż ciekawi mnie na ile można wytrenować swój mózg tak, by akceptował rzeczy, które wcześniej go odrzucały. Czy rzeczywiście człowiek jest w stanie przyzwyczaić się do wszystkiego na dowolnym etapie życia?
Nie wiem dokąd zmierza ten post. Po prostu ZiPy, Molesta - szorstkie rymy na dobrych bitach, ale traktuję to wszystko trochę jak kreację.
I zajebiście, bo nigdzie nie zostało ustalone, że hiphop (czy jakikolwiek inny gatunek) musi być prawdziwy. Afrika Bambaataa nie ślubował z ręką na gramofonie.
Tylko mam wrażenie, że oni akurat naprawdę w to wierzą, tak już poza kokonem swojej twórczości. Dorosłe chłopy. Z tego dożywotnia beka.
Ale wciąż - nie oceniam ich człowieczeństwa przez ten pryzmat. Może nawet takie życie mitem własnej wyobraźni jest łatwiejsze, może właśnie dlatego ludzie zostają artystami.
przegrałem swoje życie..
#stopNFZ
Polscy lekarze najgorsi w Europie?
#stopNFZ
np. chodzi spać o 19 albo za glosno oglada tv
Nie życzę Ci pa(cunt)rujących uszu po kilkugodzinnym stosowaniu słuchawek wygłuszających, bo w salonie nie ma drzwi, które hamowałyby Tomasza Knapika czy innego Macieja Gudowskiego napierdalającego z telewizora, kiedy próbujesz się uczyć
Nie życzę Ci również chodzenia na palcach w porze popołudniowej, bo ktoś uznał, że zajebistym argumentem w dyskusji będzie rozłożenie wersalki i zgaszenie światła.
I wiem, że "dzieci w Afryce mają gorzej". Zawsze, kurwa, znajdzie się ktoś, kto ma gorzej. W momencie kiedy piszę to zdanie, ma pewnie miejsce jakieś morderstwo czy wypadek. Ale ja chcę dążyć do poprawy swojej sytuacji, a nie licytować się na nieszczęścia.
eot
(po ostatnich awanturach wygląda to trochę lepiej - chyba wszyscy doszli do wniosku, że są już zmęczeni taką atmosferą i ustaliliśmy pewne zasady: nie kończymy wymiany zdań krzykiem/trzaśnięciem drzwiami; pomagam w codziennych obowiązkach; do końca września przedstawiam swój plan edukacyjno-zawodowy)
przegrałem swoje życie..
#stopNFZ
#stopNFZ
najgorsze to gaszenie swiatla po poludniu
Dodano po 1 minucie 49 sekundach:
Dodano po 1 minucie 49 sekundach:
i wlodiemu tez nikt nie zyczyl tych rzeczy, a skad wiesz ze jego albo sokola ojcowie tez nie ucinali sobie popoludniowych drzemek? to chyba maja prawo nawijac ze im bylo ciezko
- zemsta1camzata
sprawdzales sluchawki z anc?
jaki dresscode? w klubie w dresach
za nogawką ukryta jest maczeta
za nogawką ukryta jest maczeta
dzięki saturn że zignorowałeś mój poprzedni post, w którym ci to wytłumaczyłemsaturn pisze: ↑22 sie 2023, 15:16Nie no, nie ma żadnych twardych dowodów. Zresztą ja nie oczekuję od raperów, żeby pokazywali mi rozliczenia PIT-u za '94. Po prostu każda okazja jest dobra do pośmiania się z naszych ortalionków.dziejaszek pisze: ↑22 sie 2023, 10:16 A kim jest dsc (bez urazy), że to takie pewne źródło informacji w tej kwestii?
Tak jak ktoś wcześniej napisał - bycie mieszkańcem Warszawy z automatu czyni Cię uprzywilejowanym. Chyba Flint o tym wspominał, że kiedy przyjechali kręcić reportaż do Kielc, to tam dopiero zobaczyli co znaczy prawdziwa bieda. A właśnie Wzgórzaki czy Veto skupiali się w swoich nawijkach raczej na kolektywnej zabawie i ew. między wierszami wklejali jakieś swoje socjologiczne obserwacje. Nie robili z siebie betonowych mędrców, chociaż teoretycznie mieli do tego większe prawo.
Serio, rodząc się w stolicy mogłeś obrać dosłownie KAŻDĄ ścieżkę. Oni postawili na bycie jakimiś sztywnymi samurajami z półpiętra - ich czopka. Ale ma prawo mnie to przeokrutnie bawić.
I tarzam się ze śmiechu gdy Włodi nawija cienkim głosikiem: "nie sądź, to B-Ó-G może tylko"![]()
Obrońcy Tytułu potrafili opowiedzieć o swoich problemach w mniej karykaturalny sposób. A pewnie jeździli z ZIP-ami tą samą linią metra.
I tak koniec końców to tylko muzyka. Dopóki Jaszczomp pisze dobre zwrotki, dopóty wybaczam mu vibe'owanie w dyskotece gypsy jacka.
Ja naprawdę lubię te płyty. Nawet takie archiwalia jak FU - N.O.C.C. (Czarna chmura). Tylko odkąd wyszedłem z podstawówki, zawsze będę traktował te wszystkie elo-przypowieści z przymrużeniem oka.
W temacie o bananowcach padło zdanie, które uważam za świetne podsumowanie:Szczególnie, że robienie rapu w latach 90-tych wymagało chociażby dostępności tego "chujowego komputera atariego"RappaR pisze: ↑21 sie 2023, 17:51 generalnie tak - kultura prawie nigdy nie wchodzi w pierwszym pokoleniu. Biznesy, lekarze, prawnicy, inżynierowie - owszem.
Ale kultura rzadkość. Powody są proste - jak ktoś jest ogarnięty, nie mając zaplecza, nie będzie leciał za marzeniem. Tak jest wszędzie - kultura wymaga wzorców z domu i zabezpieczenia. Dlatego obecnie prawie wszyscy w kulturze to są z bardzo dobrych rodzin.
Zdobycie (i obsługa) takiego sprzętu to nieco większa logistyka niż zajebanie gitary ze sklepu muzycznego, żeby grać dwuakordowego jabolpunka przy alejach jerozolimskich
@lysy ajj, rzeczywiście, był Twój wpis parę stron temu. Ten argument o Warszawie jako default city, to chyba nawet podświadomie z niego zaczerpnąłem. Sorewicz 
przegrałem swoje życie..
#stopNFZ
#stopNFZ
- przedszkolanek
Luxon coś produkuje jeszcze? wpadłem dzisiaj na numer który katowałem w chuj na studiach i mi się o nim przypomniało, pamiętam że chyba dał bit na Fight Club P83
-
dziejaszek
- ConeyIsland
Roma, która śpiewała u Bonsa swego czasu co nieco, nagrywała również i z jakimś innym MC? Jeśli tak to coś wartego?
Spoiler
Spoiler
- ConeyIsland
jezu ziomek ja ten śpiew syren musiałem kiedyś słyszeć, propsy ale mi nutę przypomniałeś ło.
No tutaj najlepszy numer live jaki słyszałem w polskim rapie
CAŁE ŻYCIE MAM
SKANDAL PIJĄC HENNESSY PARADIS
Lepiej za miedzą niż pleksą ~Olgierdos
SKANDAL PIJĄC HENNESSY PARADIS
Lepiej za miedzą niż pleksą ~Olgierdos
to mało słyszałeś
https://youtu.be/UD4lt6AOVZQ?si=LOyIBdPJUn8olTdV
PIERDOLONY HARDKOR DZIEWCZYNKOOO
PIERDOLONY HARDKOR DZIEWCZYNKOOO