[serial][Polsat] Świat Według Kiepskich (1999 - 2022)
Moderatorzy: gogi, con shonery
[serial][Polsat] Świat Według Kiepskich (1999 - 2022)
najlepszy serial jaki stworzono. założyłem se taki temat, bo o miodowych latach jest, a o kiepskich nie było.
jak dla mnie serial umierał w 3 fazach, a po fazie ostatniej umarł już na dobre. najpierw obniżył loty kiedy przestali kręcić w oryginalnej kamienicy i przerzucili się na te lipne studio. ja tam od dziecka czułem, że po wyrzuceniu z kamienicy coś tutaj nie gra i po latach dopiero dowiedziałem się co. niemniej dalej był to dobry serial. potem odszedł walduś a w związku z tym rozpisano później nieco inaczej postacie - halina stała się bardziej zrzędliwa, a ferduś nie miał aż tylu błyskotliwych pomysłów, ale mimo wszystko dalej dobrze się to oglądało kurde. ale najgorsze dopiero miało nadejść i nadeszło bo finalnie po 282 odcinkach z reżyserki zrezygnował Okił Khamidow, stary Komila, który jak sie okazało w dużej mierze był odpowiedzialny za klimat i absurdalność tego tworu. potem do kręcenia dorwał się yoka, który wcześniej tylko współtworzył niektóre scenariusze i to był już początek końca. jego pierwszy sezon z 2008 roku (nie ma sensu gadać który, bo fani wyszczególniają kilka różnych numeracji i niewiadomo jak to liczyć) był jeszcze dobry scenariuszowo, mimo iż zmienił sposób kręcenia i wygląd postaci nie do poznania. ale im dalej w las tym mniej perełek a więcej robienia z ferdka jakiegoś znudzonego życiem buca pesymiste i alkoholika. odradzam oglądanie kiepskich po 282 odcinku jako twór, choć jak mówiłem są perełki np mistrzowski odcinek "cały ten jazz"
generalnie to serial umarł wraz z odejściem Okiła od kamery
jak dla mnie serial umierał w 3 fazach, a po fazie ostatniej umarł już na dobre. najpierw obniżył loty kiedy przestali kręcić w oryginalnej kamienicy i przerzucili się na te lipne studio. ja tam od dziecka czułem, że po wyrzuceniu z kamienicy coś tutaj nie gra i po latach dopiero dowiedziałem się co. niemniej dalej był to dobry serial. potem odszedł walduś a w związku z tym rozpisano później nieco inaczej postacie - halina stała się bardziej zrzędliwa, a ferduś nie miał aż tylu błyskotliwych pomysłów, ale mimo wszystko dalej dobrze się to oglądało kurde. ale najgorsze dopiero miało nadejść i nadeszło bo finalnie po 282 odcinkach z reżyserki zrezygnował Okił Khamidow, stary Komila, który jak sie okazało w dużej mierze był odpowiedzialny za klimat i absurdalność tego tworu. potem do kręcenia dorwał się yoka, który wcześniej tylko współtworzył niektóre scenariusze i to był już początek końca. jego pierwszy sezon z 2008 roku (nie ma sensu gadać który, bo fani wyszczególniają kilka różnych numeracji i niewiadomo jak to liczyć) był jeszcze dobry scenariuszowo, mimo iż zmienił sposób kręcenia i wygląd postaci nie do poznania. ale im dalej w las tym mniej perełek a więcej robienia z ferdka jakiegoś znudzonego życiem buca pesymiste i alkoholika. odradzam oglądanie kiepskich po 282 odcinku jako twór, choć jak mówiłem są perełki np mistrzowski odcinek "cały ten jazz"
generalnie to serial umarł wraz z odejściem Okiła od kamery
skromny sympatyk kultury gruzińskiej
a siatkówka to jest pedalskie gówno
Re: Świat Według Kiepskich czyli serial szechczasów
przekult, spaniałe uniwersum gdzie absurd gonił absurd + genialna satyra polskiego mentalu, oczywiście stare odcinki walą na cyce te późniejsze odcinki z jolasią. Grabowski, Kotys i Gnatowski, po prostu urodzili się, żeby stworzyć te legendarne postaci, nie wiem czy jest bardziej ikoniczna postać w polskiej kinematografi od Paździocha,
uwielbiam odcinek pt Niszczyciel, w ktorym boczek wychodząc z kibla rozdupca(sic!)Marianowi model samolotu
I jak Boczek na nastepny dzien przychodzi do pazdziochów z naprawionym na prędce modelem i otwiera Helena i Arnold mówi "bo ja, żem normalnie skleił ten samolocik", a Pażdziochowa patrzy na niego spode łba i odpowiada
uwielbiam odcinek pt Niszczyciel, w ktorym boczek wychodząc z kibla rozdupca(sic!)Marianowi model samolotu
Spoiler
skleić to se pan możesz dupe
NO LEGENDARNE
"...jest eśmy małymi cząstkami wielkich rzeczy..."

pieseczek dla ślizgawkera

mógłbym o tym serialu pisać do jutra ale ogranicze sie do jednej obserwacji - niespotykane jest jaka naturalność i luz biją z tego serialu. po prostu da się naprawdę zapomnieć, że oglądasz serial kurde i wsiąknąć w ten niedorzeczny świat. pomimo iż to są postacie absurdalne to jednak wiarygodne. dla mnie tadek i norek to są zmanierowani aktorzy którym kazano coś zagrać. natomiast waldek był tym waldkiem, tak samo jak ferdek, arni, paździoch i w sumie to większość tej plejady. to jest sukces którego nie powtórzył już żaden inny serial typu sitcom. zauważcie jak śwk odstaje na tle innych sitcomów, jakby wręcz był innym gatunkiem serialu komediowego. przy miodowych latach czy innym the office ja to czuje, że to jest zobligowane na to aby jakieś śmieszne tekściki mnie rozbawiły. a to jest potworne uczucie. w śwk wszystko jest takie niewymuszone, a to w sitcomie jest sztuka i to prawdziwa sztuka.
dobrze powiedziane, coś w tym jest.pomimo iż to są postacie absurdalne to jednak wiarygodne. dla mnie tadek i norek to są zmanierowani aktorzy którym kazano coś zagrać. natomiast waldek był tym waldkiem, tak samo jak ferdek, arni, paździoch i w sumie to większość tej plejady.
"...jest eśmy małymi cząstkami wielkich rzeczy..."

pieseczek dla ślizgawkera

- scam_sakawa
Tutaj mogę zakończyć dyskusję, bo nie ma najmniejszego sensu rozpisywać się na temat zalet ŚWK, pozdro dla kumatych
Wszystkie moje posty są wyłącznie fikcją literacką i nie mają żadnego pokrycia w rzeczywistości.
Najlepsze odcinki wg mnie:
Bob
Radny
Kocham biurokrację
Zły Boczek
Azzazel Pazuzu
Niezastraszeni
Ogór
To najlepszy okres w tym serialu "przygody 3 sąsiadów"
Ostatni normalny sezon to 16, po powrocie Waldka to już równia pochyła, jedynie Krzysztof Dracz (jakim hurwa prawem on większej roli komediowej nie dostał to nie wiem, niedoceniony jak Paweł Wawrzecki) odgrywający 1000000
różnych postaci zasługuje na osobny
Bob
Radny
Kocham biurokrację
Zły Boczek
Azzazel Pazuzu
Niezastraszeni
Ogór
To najlepszy okres w tym serialu "przygody 3 sąsiadów"
różnych postaci zasługuje na osobny
- scam_sakawa
Dodałbym na pewno do klasyków Trzy Ananasy i Tyrtum Pyrtum
Wszystkie moje posty są wyłącznie fikcją literacką i nie mają żadnego pokrycia w rzeczywistości.
za całokształt bardziej lubię Miodowe Lata
ale jakby wybrać te 131 najlepszych odcinków to ŚWK przebija bo naprawdę są niezłe bengery momentami
ale jakby wybrać te 131 najlepszych odcinków to ŚWK przebija bo naprawdę są niezłe bengery momentami
-
RIVALDO111
- Zbanowany
Grabowski prywatnie nienawidził tej postaci , nawet uważał że ten serial padnie po 2-3 odcinkach bo to wielkie g..o 
Trochę w szoku byłem gdy powiedział że to jego całe życie bo z faceta z średniego wieku stał się starcem , a tu patrzę na Wiki i wylatuje 71 lat
Trochę w szoku byłem gdy powiedział że to jego całe życie bo z faceta z średniego wieku stał się starcem , a tu patrzę na Wiki i wylatuje 71 lat
Siedzimy już nad tym trzy lata, bo obłęd to dar, a nie kara,Mówią nam jak mamy latać, ja wolałbym spotkać Ikara,Szczęście to tylko przywilej, szczęście to tylko na chwilę, szczęście cię zgubi,udusi,zabije i minie ,A w trakcie się wije jak żmije i gnije.
miodowe lata nie umywaja sie do kiepskich chocby z tego wzgledu, ze to marna kalka na amerykanskiej licencji (i to obrzydliwie mialka momentami), gdzie kiepscy to czysty wytwor khalidovej wyobrazni czerpanej z naszej rzeczywistosci (wiem, ze niepopularna opinia, ale rodzina zastepcza > miodowe lata)
znakomity serial, bez cienia ironii, czlowiek jeszcze bardziej docenial ogladajac po raz setny powtorki na jakims polsat2 z tym sam bananem co x lat wczesniej
i fajowo ze los oddal grabowskiemu za to jak ten serial byl odbierany zaraz po premierze, cos co mialo byc plama na aktorskim honorze dalo jemu i reszcie obsady prawdziwa niesmiertelnosc
znakomity serial, bez cienia ironii, czlowiek jeszcze bardziej docenial ogladajac po raz setny powtorki na jakims polsat2 z tym sam bananem co x lat wczesniej
i fajowo ze los oddal grabowskiemu za to jak ten serial byl odbierany zaraz po premierze, cos co mialo byc plama na aktorskim honorze dalo jemu i reszcie obsady prawdziwa niesmiertelnosc
-
RIVALDO111
- Zbanowany
pardon pisze: ↑09 sie 2023, 1:41 miodowe lata nie umywaja sie do kiepskich chocby z tego wzgledu, ze to marna kalka na amerykanskiej licencji (i to obrzydliwie mialka momentami), gdzie kiepscy to czysty wytwor khalidovej wyobrazni czerpanej z naszej rzeczywistosci (wiem, ze niepopularna opinia, ale rodzina zastepcza > miodowe lata)
Bzdura był na licencji Honeymoon, ale scenariusz to kompletnie co innego niż wersja USA. Tego nawet nie ma co porównywać. Wiele już było o tym na ytbach.
Ta Miodowe Lata zywą kalką Amerykańców to by w życiu nie było tak popularne.
Siedzimy już nad tym trzy lata, bo obłęd to dar, a nie kara,Mówią nam jak mamy latać, ja wolałbym spotkać Ikara,Szczęście to tylko przywilej, szczęście to tylko na chwilę, szczęście cię zgubi,udusi,zabije i minie ,A w trakcie się wije jak żmije i gnije.
- ebismolarek
ofc klasyk który wychował miliony Polaków
-
RIVALDO111
- Zbanowany
No pierwsze sezony tak do 100 ilus odcinków były mocne.
Ogólnie Śwk do 100 odcinków i Miodowe lata cenie najmocniej z wszystkich seriali komediowych .
13 posterunek w wielu kręgach też jest legendą ale dla mnie był już zbyt zidiociały i nie dawałem rady tego oglądać.
Ogólnie Śwk do 100 odcinków i Miodowe lata cenie najmocniej z wszystkich seriali komediowych .
13 posterunek w wielu kręgach też jest legendą ale dla mnie był już zbyt zidiociały i nie dawałem rady tego oglądać.
Pan grabowski to kurczaq chyba jeden z najlepszych aktorow w Polsce, tutaj pije browara FULL a pozniej rozwiazuje kryimanlne akcje jako detektyw na stolycy jako gebels, wielkie 5 dla niego
A no I props DLA tego khalidova Bo swiat wedlug kiepskich to naprawde kurczaq smieszny serial, I chyba trzeba cos Mac W. Glowie zeby zrobic takie cos
A no I props DLA tego khalidova Bo swiat wedlug kiepskich to naprawde kurczaq smieszny serial, I chyba trzeba cos Mac W. Glowie zeby zrobic takie cos
Chief Keef pisze: I'm so fly, I'm so fly, in Hawaii eating Thai
You gotta pay me for a comment, and that comment might be why
Asian ho, say she think I'm nice, why 'cause I eat rice?
Bitch, I'm mean, go and get your things, you can spend the night
Re: [serial] Świat Według Kiepskich (1999 - 2022)
Rivaldo ja fenomenu 13 posterunku tez nie rozumiem, co więcej ostatnio się dowiedziałem Ze nawet graczykowie i daleko od noszy maja swoje fandomy
Podłączam się do tematu, ŚWK do powrotu Waldka (jakoś 2008 rok) mocarny serial. Dodatkowy props za wszelkie przeróbki programów telewizyjnych oglądane przez bohaterów - Mleko czy Kakao, Koncert życzeń, Kuba Rarytas itp.
Z mocnych odcinków dorzuciłbym
Zaczadzony umysł
Portier
Okaz zdrowia
Puste butle (tu Ferdek jako bohater opozycji niszczy xd)
Krawczyk
Z mocnych odcinków dorzuciłbym
Zaczadzony umysł
Portier
Okaz zdrowia
Puste butle (tu Ferdek jako bohater opozycji niszczy xd)
Krawczyk
ma ktos jakas polecajke/liste odcinkow najbardziej absurdalnych/glupich/jak to mlodziez mowi odklejonych, przypominajacych sny? pamietam ze takie watki mi sie najbardziej podobaly
Mario995 Waldek wrócił w 2011, a w 2008 to się dopiero Yoka do kamery dorwał i tylko pierwszy sezon joki był w miarę bekowy, wolałem go w kalibrze
Art wrócę na chatę to ci podeśle listę z moimi ulubionymi odc
Art wrócę na chatę to ci podeśle listę z moimi ulubionymi odc