PRO8L3M - PROXL3M (2023)
Re: PRO8L3M - TBA (2023) [Zapowiedź]
papryk zapomniał się przelogować
Chłopacy mają ten problem, że wystartowali z tak wysokiego poziomu, że ciężko nagrać coś równie zajebistego, a przecież nawet jak wydali poprawne Fight Club, to ta płyta i tak jest nad całą rapgrą.
"Ich wollte immer nur verstanden werden und hinterlies zum Schluss verbrannte Erde" 
raczej nowy album, Steez gdzieś mówił pod koniec zeszłego roku, że w 2k23 wracają z nowościami.
mogliby już nie wracać, fight club i tym podobne to straszne gowno w porownaniu do nielegali albo pierwszego lp, ile można jechać na tym samym patencie
przydalby sie album oskara na innych bitach i inne wydawnictwa na beatach steeza, moze wyjscie ze strefy komfortu dałoby powiew świeżości, tak to niestety uważam jak wyżej - wypaleni są
i could never be a thug they dont dress this well
Po prostu PRO8L3M-type płyta na PRO8L3M-type bitach
Stupid poor people, stupid poor people
I've got more money than you
They can't even afford food!
I've got more money than you
They can't even afford food!
ilez razy oni sie juz konczyli. pamietam ile glosow, ze to juz nie to samo bylo na starym forum w 2016, jak wychodzil legalny debiut, a przeciez to jest jedna z najlepszych plyt w historii gatunku 
Co nie zmienia faktu ze do art brut nie ma startu
wiesz, jak to spiewal odkrywczo pawel z ursynowa, pierwszy raz jest tylko raz w zyciu. c30-c39 i art brut byly jak nokaut alanika na wiewiorze. no zderzenie ze sciana. nikt nie rapowal tak jak oskar, nikt nie zrobil takiej oprawy z bitami i jeszcze tymi filmowymi wstawkami jak steez, wiec efekt wow byl potezny, ktorego kolejne wydawnictwa dla sluchacza coraz bardziej oswojonego z tym stylem juz miec nie mogly. niemniej podtrzymuje, ze i legalny debiut, i w zasadzie 90% ich dyskografii jest bardzo mocna, nawet art brut 2 ktory przez sam tytul skazany byl na przegrane porownania z art brutem, a jest pelen swietnych numerow. jedynie ten fight club odstaje. wniosek jest prosty - zero gosci i bedzie git
Nieno największym pro8l3mem mam z tymi kurwa bitami steeza ile kurwa można te same klimaty robić, weź steez zrob coś jak na c30 klasycznie, albo jakiś zwrot 180* żeby ten Oskar mógł wysilic mózg i napisał coś świeżego lub zaskakującego
Spoiler
Ps tylko nie zrób kasztanie jakiegoś flirtini/ tego gówna co leci 2020
Wszystko jest kawałem oraz żartem
Wszystko już widziałem, co potrzebneXD
Wszystko już widziałem, co potrzebneXD
Ostatnio zmieniony 08 sie 2023, 9:00 przez hwjsk, łącznie zmieniany 1 raz.
- gods bidness
Akurat Pro8l3m i Ground Zero Mixtape to dwie najlepsze ich płyty, a Art Brut nie.
już 578 razy o tym dyskutowaliśmy, dajcie spokój. mówienie, że PRO8L3M jedzie na tym samym patencie cały czas to zwykła nieprawda i ignoranctwo.
Dodano po 9 minutach 7 sekundach:
Dodano po 9 minutach 7 sekundach:
co nie zmienia faktu, że jak ktoś mówi, że do Art Brut nie ma startu, to nadal self-titled jest znakomitą płytą i jedną z najlepszych jakie polski rap widział. a wg mnie oczywiście ma start (Oskar poprawił warsztat, a Steez zrobił autorskie bity, które były swego rodzaju przełomem).
pro8l3m się skończył, ale i tak skończony Oskar i Steez > cały obecny pl rap
- gods bidness
Zalety zespołu proglę:
- nowatorstwo w bitach i klimacie
- teksty Oskara, łączenie poezji z uliczno-mrocznym sznytem, ale z dala od sztywniutkiego dresostajla o zasadach
- składowe stylu zahaczające o dekadencję, cyberpunk, postapo
Wady:
- coraz większa komercja i normizm w celu uzyskania szerszego odbiorcy w postaci Julek z korpo
- kompletnie przeciętny głos Oskara, niewyróżniający się niczym na plus
- to co było nowatorstwem przestaje nim być jak staje się ogólnie przyjętą zasadą, docenianą przez Julie
- nieodparte wrażenie, że najlepsze co mieli do zaoferowania już dawno temu zaoferowali
- nowatorstwo w bitach i klimacie
- teksty Oskara, łączenie poezji z uliczno-mrocznym sznytem, ale z dala od sztywniutkiego dresostajla o zasadach
- składowe stylu zahaczające o dekadencję, cyberpunk, postapo
Wady:
- coraz większa komercja i normizm w celu uzyskania szerszego odbiorcy w postaci Julek z korpo
- kompletnie przeciętny głos Oskara, niewyróżniający się niczym na plus
- to co było nowatorstwem przestaje nim być jak staje się ogólnie przyjętą zasadą, docenianą przez Julie
- nieodparte wrażenie, że najlepsze co mieli do zaoferowania już dawno temu zaoferowali
Miałem o tym pisać właśnie, że jedyne czego ja sam jeszcze bym mógł sobie od problemu życzyć, to zupełnie odrealnionego concept-albumu z fantazyjnymi storytellingami dziejącymi się w przyszłości. Wszystkie inne Oskarowe klimaty już mam ponad miarę i osobiście nie potrzebuję więcej.gods bidness pisze: ↑11 lut 2023, 13:47 - składowe stylu zahaczające o dekadencję, cyberpunk, postapo
podbijam, dla mnie najlepszy historycznie numer problemu to 2040, ogromne wrażenie na mnie wywarł jak wychodził
i could never be a thug they dont dress this well
-
Telefunken
Ile razy można w odgrzewać tego samego kotleta i ktoś go kupi?
Spoiler
W Polsce - wiele razy.
stratemirat pisze: ↑07 wrz 2022, 17:01 Generalnie to jak ktoś kupił jakieś nft to został oscamowany, raper problem zamienił się w tego hakera, który kradnie ludziom kasę z kont o którym tyle piosenek było![]()
Spoiler
Został oscarowany chyba

Młemłemłemłeeeeeeeeeeeee
3 snippety tu znalazłem https://www.youtube.com/@kiliszewskii