Laikike1 x Soulpete - Rzeczy Naturalne (2023)

Kategoria poświęcona albumom.

Moderatorzy: Jose, oldschool

Awatar użytkownika
kurator

Re: Laikike1 x Soulpete - Rzeczy Naturalne (2023)

Post autor: kurator »

Super się tego słucha. Nie sądziłem, że kiedykolwiek będę miał niewymuszoną ochotę włączyć coś od Laika drugi raz. Soulpete top wiadomka
Awatar użytkownika
SiNi

Post autor: SiNi »

Klimat top, bardziej się skupiałem na tym co się dzieje w tle, niż na pitoleniu Laika, mocno nastrojowy i określiłbym przytulny albumik, słucha się rewelacyjnie - kocham ten podkład w "Sypialny na Londyn" ahhh.
Awatar użytkownika
Master

Post autor: Master »

No siema, siuśki

Całkiem przyjemny wieczór wczoraj spędziłem nastrojony wesołym ciasteczkiem i :joint:
Cały - mimo obowiązków i zajęć - szukałem okazji, żeby odpalić sobie Rzeczy
Nawet na spacer z psem się podniecałem, bo mogłem zarzucić słuchawki na uszy i trochę spędzić czasu w tkance miejskiej.

Od lat nie czułem takiej zajawy i potrzeby mielenia tracków. Chłopaki bezlitośnie trafili w moją piętę achillesową i znęcają się nade mną od wczorajszego ranka.

Chłopaki stworzyli zajebisty klimat, płyta spokojna, płynna, na dojebanych bitach i świetnie rapowanych i zajebiście poskładanych tekstach. Laik rzuca podwójnymi, potrójnymi, bawi się formą, słowem. Nawet elementy bragga, rzucane w sposób tak inny, tak spokojny i wyważony, że :bowdown:
Nie wiem, co to miły MC, ja nim nie jestem
I siedzę na podeście trochę wyżej od innych
Zawsze tak patrzę na to, tak widzę rap
Daje magię jak Akhenaton i Peter Pan
Wchodzę z blaskiem jak stare lato, na czysty kwas
Tworze upgrade na alternator wszystkich faz
Kiedyś Laik by nawinął
Nie zabiję cię za gust, musiałbym wytłuc pół globu
Jak widzę że masz luz, to zazdroszczę psychologów
a dzisiaj
Jeden widzi gwiazdy na scenie
Dla drugiego to Żydzi i błazny na arenie
I oprócz tego, że obrazuję to delikatność tego albumu, to też jakość tekstów które rzucił, ten dwuwers jest przecież prosty c'nie?
Żydzi - stereotypowo im się świecą oczka na flote
Błazny - odpierdalają jakieś szpagaty, żeby zarobić trochę grosza.
I do tego perspektywa, że każdy przecież lubi co chcę. A kiedyś by jebał co nie?

I wiecie co? Ten Gość nagrywa już tyle, lat a dalej widać progres w warsztacie. Te teksty są niesamowicie złożone, zrapowane.
W ogóle Mana to taki wręcz mistyczny klimat.

I kilka zdań do Pete'a - kurwa ta scena byłaby smutna jak pizda, gdyby nie ten Gość. Być może Bons, nigdy nie osiągnąłby prime'u, być może Junes by już nie wrócił, być może wielu nie puściło kolejnych płyt: Erking, Laik. To gwarancja jakości, ostatnia przystań rapu bez spiny, blasków fleszy. Producent, który nigdy się nie sprzedał. Myślicie, że mainstream nigdy o bity nie pytał? Gość, który nagrywa sobie muzyczkę, którą kocha, z raperami, których szanuję i bez parcia na jakikolwiek komercyjny sukces mogą robić co chcą i jak lubią. Ten team nie zawodzi, nigdy i nigdzie.

A tymczasem idę sobie kupić kurwa płytę, bo nie mieć tego gówna na fizyku to chujnia.
Widzę beton i tylko beton, gdy patrzę ślepo
Awatar użytkownika
clockers

Post autor: clockers »

mam nadzieję, że w końcu Włodi na najnowsze solo wziął od Pietrka przynajmniej ze dwa bity.

kurwa ten sampel w Kolor w kolor :bowdown:
moxxi

Post autor: moxxi »

Ehhh, miód na serce, takie rzeczy się nie zdarzają już, dzięki laik dzięki pete :oops:
Biorę pałe i załatwiam nocą sprawe
kshaq pisze: 26 paź 2020, 19:53 Jeżeli te kilka straconych lat było potrzebne, żeby młodzi w tym kraju zaczęli walczyć o swoją wolność, to I ain't even mad.
ether

Post autor: ether »

Master pisze: 28 sty 2023, 13:21 Te teksty są niesamowicie złożone, zrapowane.
Teksty są przepotężne i to naprawdę ciężko mi znaleźć kogokolwiek w PL kto by udzwignal ten poziom, oprócz Afrojaxa. To jest taki level gdzie to nie jest kwestia jedynie tego, że "fajne" i że sie udalo bo sie mialo lepszy dzien, tylko tutaj non stop latają linijki jak pojebane. To jest taki skill, że sie zastanawiam jak on to kurwa robi. I ciesze sie w chuj, ze to wyszlo i mozna jeszcze raz zobaczyc co jest mozliwe do zrobienia z jezykiem polskim w tej materii. Szkoda, ze wykonawców niewielu :)
Awatar użytkownika
legiakurwo

Post autor: legiakurwo »

SiNi pisze: 28 sty 2023, 11:43 kocham ten podkład w "Sypialny na Londyn"
ktoś zna sampel z tego? bo znaleźć ni huja nie mogę sam znaleźć
Awatar użytkownika
Pshemass1

Post autor: Pshemass1 »

Bisz i laik/solpit ak narazie - ema siurdaki!
Hyphap! |:rotfl: |
Awatar użytkownika
mateko
Waste Management

Post autor: mateko »

Zajebista robota
Awatar użytkownika
lukswgs

Post autor: lukswgs »

Synergia producent/mc to jest 12/10. Usłyszeć rzeczy z tak niesamowitą treścią trafiającą w samo serduszko i dodatkowo poskładane w tak niesamowity sposób to jest jakiś rozpierdol. Nie wiem jak umysł ludzki może być tak plastyczny i tak celnie używać polskiego języka jednocześnie pozostając interesującym i stymulującym z zachowaniem kurwa iskry jak stąd do Cali. Przecież tam żadna sylaba czy dźwięczność słowa nie jest przypadkowa. Obserwacja rzeczywistości lvl tysiąc. Potrzebowałem na zakręcie życiowym usłyszeć kilka wersów max i pomagają mi w codziennym struggle więc mam nadzieję, że Laik się dopiero rozkręca. Choć jak to miałoby być opus magnum to mogłoby nim być bo mimo to, że od lat jestem sajko to w takiej formie, z taką techniką i precyzją a jednoczenie luzem to go nie słyszałem. Kłaniam się w pas a Zwidy to trak dekady.

Soulpete se tę grę wziął, zrobił roma na game boya do kiermany i się bawi na długiej przerwie. Totalnie inny level i wyczucie. Ponad czymkolwiek. Idealnie pasuje do tego jak Laik zamienia w złoto każdy temat, którego się tyka. Że takie rzeczy wychodzą w 2023 to jest kurwa niesamowite.

JAKOŚĆ

:bowdown:
Ladacznico nie zabijaj mojej wibracji
Awatar użytkownika
Jasek

Post autor: Jasek »

lukswgs pisze: 29 sty 2023, 23:33 Zwidy to trak dekady.
Zajebiscie mocny track, "tak więc za nami ideały są do dupy/ a przed nami internaty, w których kształcą się parówy" – dojebanie to nawinięte jest.

Ogólnie to po parunastu odsłuchach ten album brzmi jak doszlifowania tego, czym miało być diamondlife, najbardziej chyba Kręgi są w tym klimacie. Aż mam ochotę kurde spacerować sobie w tę pizgawicę za oknem, aby sobie na słuchawkach album zarzucić
cztery żubry i dwie kurwy
Awatar użytkownika
koxefer

Post autor: koxefer »

:bowdown: :bowdown: Zwidy

kurwa ale jestem szczesliwy ze to dowiozl
Mój ojciec z Santiago Latino, a twój stary pijany Grzesio
freeRivaldo
Awatar użytkownika
IllEisenheim

Post autor: IllEisenheim »

Nawet w najśmielszych oczekiwaniach nie sądziłem, że to będzie tak zajebisty album. Wszystko tu jest na miejscu. Za Zwidy osobny :bowdown:
Awatar użytkownika
kapper1

Post autor: kapper1 »

Dołączam się do bowdownów.
To jest hibhob :oops:
Awatar użytkownika
ogkush

Post autor: ogkush »

przez wasz zachwyt to będzie pierwsze co sprawdzę po milczmenie :)
baqlashan pisze: przyszedł belmondo i każdy wybraniec od razu skminił że on obiektywnie jest najlepszy, nie widzisz to znaczy że nie doznałeś wizji, nie jesteś po prostu wrażliwy na tak subtelnie tętniące zajebistością i ogładą piękno
Kalom

Post autor: Kalom »

@Jose będzie recka??
Awatar użytkownika
Jose
Brak Kultury

Post autor: Jose »

chyba tak
2rzyn pisze: 20 sty 2024, 9:32 Dlaczego Tede Królem Jest
VARAN

Post autor: VARAN »

Pięknie weszło :D Myślę, że sukcesem tego albumu jest spokojne flow Laika, pewność na majku, ale przede wszystkim to, że jego głos jest w centrum uwagi, a bity w tle. Dobry mix/master. W przeszłości było słychać na niektóych trackach, że Laik mocuje się z bitem i nie może błyszczeć. To bit był za głośno i jego nawijka źle zmiksowana. W każdym razie czekam teraz na Tehnikolor z Biszem :P
I got some skeletons in my closet and I don't know if no one knows it
Awatar użytkownika
mopek

Post autor: mopek »

dobrze się tego słucha bo teksty ciekawe a podkłady mega przyjemne ale przeszkadza mi że najgłośniejsze w tych nagraniach są wdechy
Awatar użytkownika
Finn

Post autor: Finn »

coś mu się głos jebie w "zwidach"
ostatni track zajefajny
ODPOWIEDZ