Najbardziej długowieczny Raper w Polsce

Płyty, zapowiedzi materiałów, dyskusje na temat raperów i producentów z naszej rodzimej sceny.

Moderatorzy: Jose, oldschool

Awatar użytkownika
Mietek

Najbardziej długowieczny Raper w Polsce

Post autor: Mietek »

Chciałbym zacząć dyskusję o tym, który z obecnie jeszcze relatywnie młodych raperów (powiedzmy że przed 35tką) ma szanse być najbardziej długowiecznym raperem w Polsce.

Osobiście stawiam na Pikersa, mam wrażenie, że to jest taki typ co nawet w wieku 45 lat będzie odkrywał siebie, a nawet zaryzykuję stwierdzenie że będzie jeszcze lepszy niż jest teraz.

I ogólnie ciekawi mnie co sprawia że artysta staje się długowieczny. Taki Bowie do końca życia potrafił robić super rzeczy, dlaczego waszym zdaniem jeden tak może, a drugi kończy się wraz z młodością?
Awatar użytkownika
sztyc

Re: Najbardziej długowieczny Raper w Polsce

Post autor: sztyc »

nie wiem ziomuś może talent, szeroko pojęta muzykalność i otwartość umysłu, żeby nie zamykać się cały czas w tych samych ramach oraz umiejętność dobierania sobie odpowiednich współpracowników, żeby stale cię ktoś inspirował?

jeżeli bierzemy pod uwagę te cechy to polski hip hop nigdy koło żadnej z nich nie stał
dla drużyny wezmę wyrok na klatę
----
prawdziwe białasy na forum ślizgawka wolący cycki od dupy: mancipium, phobos, OmarStooleyman, jajca, kapper1, aleksy, Deyker, ART, camzatizbak, mas, Korben Dallas, fifi, pardon (?)
Awatar użytkownika
2rzyn

Post autor: 2rzyn »

Pyskaty rozjebalby nowym materialem
Jose pisze: 08 lut 2026, 22:48 Dlaczego 2rzyn Królem Jest
Awatar użytkownika
guzi

Post autor: guzi »

wg mnie Ero trzyma poziom cały czas, nie daje słabych zwrotek ( mimo, że nagrywa cały czas jedną tę samą :D )
Awatar użytkownika
CL500

Post autor: CL500 »

Największą szansę na długowieczność w polskim rapie mają raperzy, którzy nie będą robili rapu dla ogółu tylko do konkretnej grupy odbiorców, tak jak wyżej Ero zawsze będzie słuchany przez osoby zajarane graffiti, kolejnym przykładem może być taki Łona, ciągle ma swoją grupę słuchaczy "inteligentnego" rapu i co nie wypuści to zawsze te osoby to sprawdzą, wymienię też Goga z LSO Syberia tutaj podobnie, specyficzna muzyka i ciągle ktoś będzie tym zajarany. Z młodych wydaje mi się, że kimś takim mógłby być Zdechły Osa, dla jednych od razu gówno, inni zajarali się takim klimatem i będą to sprawdzać dopóki chłopak będzie nagrywał. Obecnie raperzy w mainstrimie szybko zdobywają miliony wyświetleń, ale równie szybko są zapominani, kluczem do długowieczności jest znalezienie swojej niszy. Kaz Bałagane również wydaje mi się, że może być takim raperem, póki będzie posługiwał się "swoim językiem" i młode dynamiczne byczki będą się tym jarać. Może być też Taco - nawet jak już znudził się nastolatkom, to będzie sprawdzany przez 28 letnie Pauliny na stanowisku sekretarki w korpo, która między kawą a kolejnym mailem posłucha o warszawskich szklanych domach. Za to raperem, który mógł mieć swoją niszę, która da mu długowieczność i wszystko zjebał przez chujowe zwrotki jest Kabe
MalinowyJogurt 2
Awatar użytkownika
Rupert
Bodo

Post autor: Rupert »

grand pappa dziad
Awatar użytkownika
sztyc

Post autor: sztyc »

gogu faktycznie dobry typ, ale godleś jest muzyką, a nie jebanym nudziarzem
dla drużyny wezmę wyrok na klatę
----
prawdziwe białasy na forum ślizgawka wolący cycki od dupy: mancipium, phobos, OmarStooleyman, jajca, kapper1, aleksy, Deyker, ART, camzatizbak, mas, Korben Dallas, fifi, pardon (?)
Awatar użytkownika
rbj

Post autor: rbj »

Jot <znaki>
właśnie dzisiaj wjechała nowa płytka
Awatar użytkownika
FruitOffTheWall

Post autor: FruitOffTheWall »

DMG bedzie w chuj to robił, Kony z ekipy cpaj stajl też ( i jeżeli chodzi ci o rozwój o którym napomknąłeś to go bym też typował bo ten człowiek to wieczny progres i definicja RAPER KURWA PODZIEMIE I NARA)

a z tych znanych to borixon, długowieczny czyt napierdalał muze do końca swych dni (nie ważne jakie jakości) to bym go typował.

definicja długowieczny jak dla mnie to że ktoś będzie robił rap do śmierci, a nie da sie być dobrym na każdym materiale. Jak wiadomo raperzy im starsi to już nie cpaja, nie są tak wkurwieni bla bla bla wiec czy się bedą rozwijać czysto rapersko? no ni chuja. To nie elektronika

zajebistym przykładem jest rychu ktory od lat drepta w miejscu, dla ludzi lubiących jego rap jest to super, jego numery są słuchalne nie jest tak że napiszesz ale gówno no bo rychu to rychu. Ale czy on sie rozwija? kurwa nie sondze, fakt poleci na jakims bicie trapowym sobie albo ala trapowym i jest to w jakimś sensie rozwój ale jak wyda taka płytę, jedna, druga, trzecia to jest kurwa dreptanko w miejscu
rip zioloziolo
Czas zapierdala? Może ziomie po koksie
Zapierdalala w Las Palmas, nie Europie Wschodniej
https://www.last.fm/user/Tommy_Ovocetti

owoc dziwko może wszystko
Awatar użytkownika
oldschool
Moderator

Post autor: oldschool »

rbj pisze: 11 sty 2023, 16:51 Jot <znaki>
właśnie dzisiaj wjechała nowa płytka
On ma po 30 wyświetleń na kawałku i 2 osoby na streamach YT.
Ona mnie pyta skąd woń tej esencji
To zbita kula spod kutasencji
Awatar użytkownika
OmarStooleyman

Post autor: OmarStooleyman »

Każdy raper, który wykrystalizuje sobie przez lata fanbase, a nie będzie tylko sezonowcem typu Schafter, będzie żył na tyle długo, ile będą żyli jego słuchacze.

Wiadomo, są lata grube, są lata chude, ale jak jakiś raper wystarczająco mocno wbije się na scenę kilkoma dobrymi płytami/epkami, to nawet jak wróci po latach to zawsze ktoś tam będzie go kojarzył i sprawdzi nawet ze względu na stare czasy. Dobrym przykładem z życia wziętym jest Kuban, który jak widać nie umarł w świadomości ludzi, a jego powrót zrobił trochę szumu w otoczeniu.

Ogólnie patrząc na muzykę jako ogół, to rzadko kiedy artysta wydaje lepsze rzeczy w późnym etapie kariery. Zawsze można coś nagrywać i wrzucać, ale iskra już nie ta, wkurw na świat zmalał, a generacja z którą się utożsamia twórca też się zmienia. Takiego Kazka czy Belmondziaka zawsze odsłucham, ale nie oczekuję już od nich bycia warszawskimi huhustlerami latającymi za sosem. Tematyka z czasem się tonuje i uderza w bardziej dorosłe tony. Jeżeli w tym zostanie jakiś ślad zadzioru z tamtych lat, to mamy przepis na długowieczną karierę. Nudziarze, którzy wypstrykają się z tematów po dwóch płytach staną się karykaturami samych siebie i zjedzą ich młodziaki, którzy zrobią to samo, ale lepiej, zgodnie z panującymi trendami.
RIVALDO111
Zbanowany

Post autor: RIVALDO111 »

Schafter się nie skończy bo jego płyta wyjdzie pod labelem 2020. Zrobi featy z Okim i Young igim i witamy.

PS: Schafter w tym roku kończy....20 lat/chyba tylko Bedoes szybciej wbił do mainstreamu w historii/, więc on jeszcze może sobie karierę budować 5 razy na nowe sposoby , a będąc w labelu 2020 to już w ogóle bajka.

Jednosezonowcem z młodych to może być Qry, gdzie spacerange umiera, ale Schafi to jest ustawiony na lata.

Sam kiedyś sądziłem że może zniknąć, ale label 2020 to dziś topka Polski i go odbudują z łatwością.
Siedzimy już nad tym trzy lata, bo obłęd to dar, a nie kara,Mówią nam jak mamy latać, ja wolałbym spotkać Ikara,Szczęście to tylko przywilej, szczęście to tylko na chwilę, szczęście cię zgubi,udusi,zabije i minie ,A w trakcie się wije jak żmije i gnije.
Awatar użytkownika
Ema

Post autor: Ema »

Tylko jedna osoba mi przychodzi do głowy i to już obecnie jest zgred, którego dalej słuchają tłumy tak jak to było 20 lat temu. Chodzi o sokoła , zobaczcie jak się jego dwie ostatnie solówki sprzedały , ile ludzi przychodzi na koncerty. To jest jedyny raper z tych zgredow, który tak dobrze się sprzedaje
ODPOWIEDZ