Niepopularne/kontrowersyjne zdanie o polskim rapie
Re: Niepopularne/kontrowersyjne zdanie o polskim rapie
Doszlifuj przynajmniej proste fakty i sprawdź sobie ikony tego gatunku i ich produkcje.
Zluzujta wora. Wasza dyskusja wygląda jak nagły atak pretensjonalnych nerdów muzycznych co się pucuje na to kto się bardziej zna na kulturze. Też mogę zapostować jakiegoś aphexa twina autechre czy inne e2 e4 Göttschinga tylko po chuj. Rivaldo wcale się nie kreuje na specjaliste w jakiejkolwiek dziedzine więc nie wiem po co ta ofensywa. To, że ktoś big roomu czy innego tiesta albo davida guetty słucha nie robi z niego podczłowieka i kogoś kto nie ma prawa w dyskusji głosu zabierać szanujmy się. Sam masz kurwa kukona i Tymka pięknie zapostowanego w stopce i jedyne co cie ratuje od bycia rozkminionym to ruleta pomiędzy.
-
RIVALDO111
- Zbanowany
@Blendzior
Sini mnie wyśmiewa że nie jestem po szkole muzycznej. Przeżyje to.
Przez to że dziś ten mejn to niesamowite g...o to chociaż nie leży mi głosowo ten Problem to sprawdzę tą płytę na dniach, co mówicie że to najlepsza polska płyta rapowa w historii. Z czystej ciekawości.
Sini mnie wyśmiewa że nie jestem po szkole muzycznej. Przeżyje to.
Przez to że dziś ten mejn to niesamowite g...o to chociaż nie leży mi głosowo ten Problem to sprawdzę tą płytę na dniach, co mówicie że to najlepsza polska płyta rapowa w historii. Z czystej ciekawości.
Siedzimy już nad tym trzy lata, bo obłęd to dar, a nie kara,Mówią nam jak mamy latać, ja wolałbym spotkać Ikara,Szczęście to tylko przywilej, szczęście to tylko na chwilę, szczęście cię zgubi,udusi,zabije i minie ,A w trakcie się wije jak żmije i gnije.
Ja Problemu nie umiem słuchać. Przesłuchałem ten Art Brut jak i te pierwszą epke jak wychodziła w 2013 chyba. Nie sprawia mi żadnej przyjemności słuchanie go wręcz nudzi, irytuje i straszliwie męczy. Jego głos i styl rapowania. Nie mój lot. To samo mam z Sokołem
Głos i brak umiejętności rapowania. Teksty szanuje
Głos i brak umiejętności rapowania. Teksty szanuje
Ja, jo wiym kaj je gryfny maszket 
Wole oskara w prime na offbeacie niż Rycha co z intonacją jak sytezator iwona po lobotomii co się kurczowo trzyma bitu jakby miał mu spierdolić na wieki wieków amen
-
RIVALDO111
- Zbanowany
@8es
Witaj w klubie. Strasznie meczy mnie jego głos, choć i tak mój bezwzględny numer 1 to Białas.
@Blendzior
Cholera puściłem z 3 kawałki z tej płyty to tam jest tyle tekstu w tych trackach, że dzisiaj to byłoby na 15 numerów, szczerze aż głowa mnie rozbolała
Witaj w klubie. Strasznie meczy mnie jego głos, choć i tak mój bezwzględny numer 1 to Białas.
@Blendzior
Cholera puściłem z 3 kawałki z tej płyty to tam jest tyle tekstu w tych trackach, że dzisiaj to byłoby na 15 numerów, szczerze aż głowa mnie rozbolała
Siedzimy już nad tym trzy lata, bo obłęd to dar, a nie kara,Mówią nam jak mamy latać, ja wolałbym spotkać Ikara,Szczęście to tylko przywilej, szczęście to tylko na chwilę, szczęście cię zgubi,udusi,zabije i minie ,A w trakcie się wije jak żmije i gnije.
Jak sie na codzień ze szpakiem czy reto obcuje to nie dziwne, ze od realtalku i dojebanej niewymuszonej i niepretensjonalnei charyzmy glowa boli. Tam masz więcej treści na jednym albumie niz w 100 albumach twoich ulubionych mc. W latach 60 murzyni robili freejazz a coltrane dla niewprawionych uszu brzmiał jak pędząca kakofonia a ludziom w 2022 roku przeszkadza, że oskar nie leci równo z bitem. Jak ci sie nie podoba jego nawijka to sobie chociaż instrumental odpal bo jest nie gorszy.
-
RIVALDO111
- Zbanowany
Znaczy to już nie chodzi czy mi gość pasuje , czy szpaku czy reto itd ale z ręką na sercu ja takie rzeczy mogę zapuścić raz , ale żeby to zapętlać to nie dałbym rady. Po prostu muszę odpocząć a ten Oskar leci i leci. To już bardziej pasuje mi taki Mroku co masz jego numery na ślizgawce i daje więcej przerwy. Takie referaty to po prostu nie moja bajka.
Ja lubię taki styl rapu najbardziej
Ja lubię taki styl rapu najbardziej
Ostatnio zmieniony 06 sty 2023, 1:02 przez RIVALDO111, łącznie zmieniany 1 raz.
Już nie przesadzajmy z tymi referatami bo pewnie stówe przesłuchałeś i myślisz, że oskar to polski eminem. Dla mnie synonimem przyśpieszeń ale takich frajerskich to są 2sławy czy vnm.
-
RIVALDO111
- Zbanowany
@Blendzior
Eminem to akurat jedyny raper którego w życiu słuchałem z USA przed długi okres
Do tej pory ulubiony kawałek
Eminem to akurat jedyny raper którego w życiu słuchałem z USA przed długi okres
Do tej pory ulubiony kawałek
- przedszkolanek
tu się jakiś mem odpierdala w tym temacie 
Leciutko
no ale stanalem w obronie chłopa to nie będę cisnal za eminema mimo, że mógłbym.
ground zero > art brut
To jak juz wiemy, ze ground zero lepszy od art brut a American psycho lepsze od static age czy earth a.d to czekamy na opinie typu st anger>kill em all czy stachurski>death grips 
st anger > kill em all
koniec offtopu blendzior
Dodano po 3 minutach 56 sekundach:
przekonaj mnie że art brut lepszy, ale merytorycznie pls
koniec offtopu blendzior
Dodano po 3 minutach 56 sekundach:
przekonaj mnie że art brut lepszy, ale merytorycznie pls
Widzę, że zostałem wywołany.
Astek i Rado są imo po prostu dobrymi raperami, nie pierdolą gówna z chuja kurwa, są inteligentnymi gośćmi (co już czyni ich w moich oczach dwa levele wyżej od poziomu polskiego hh).
Mają sporo charakterystycznych refrenów, które siedzą jak złoto do wódeczki/before przed imprezą i na koncertach (kilka razy byłem i mega dobrze się bawiłem)
Śledzę ich od Nieśmiertelnej Nawijki i szanuję za progres jaki poczynili, bo nie mają talentu do rapowania jak np. Medium.
Wiem, że tutaj się jebie każdego kto nie ma magicznych wersów z kieszeni jak Belmondo, ale równie dobrze tutaj propsuje się Szpaka i gęg squad, którzy powinni nawijać w suahili, żebym nie czuł żenady sięgającej czytania Mai Staśko na twitterze.
Nie widzę powiązań z VNMem i jego ę,ą, napychaniem sylab, żeby rym się zgadzał czy tryhardu.
Być może mam przeżarty łeb Jimsonem (top1 oczywiście), Bonsonem i Biszem, ale niczego nie żałuję.
Później doszedł też ejmatt, Świnia i Flojd na pamięć.
A, porównywanie ich do jakichś wacków typu asthma czy rusina, którzy gdy rapują to kolega ściska im jaja to
No i jednak mam słabość do takich wersów, no nic nie zrobię:
Z Archiwum X2 byłoby niżej jeszcze kilka lat temu, wyrzuciłbym kilka numerów (tragiczny Śnieg -,- ), ale no mamy co mamy.
Astek i Rado są imo po prostu dobrymi raperami, nie pierdolą gówna z chuja kurwa, są inteligentnymi gośćmi (co już czyni ich w moich oczach dwa levele wyżej od poziomu polskiego hh).
Mają sporo charakterystycznych refrenów, które siedzą jak złoto do wódeczki/before przed imprezą i na koncertach (kilka razy byłem i mega dobrze się bawiłem)
Śledzę ich od Nieśmiertelnej Nawijki i szanuję za progres jaki poczynili, bo nie mają talentu do rapowania jak np. Medium.
Wiem, że tutaj się jebie każdego kto nie ma magicznych wersów z kieszeni jak Belmondo, ale równie dobrze tutaj propsuje się Szpaka i gęg squad, którzy powinni nawijać w suahili, żebym nie czuł żenady sięgającej czytania Mai Staśko na twitterze.
Nie widzę powiązań z VNMem i jego ę,ą, napychaniem sylab, żeby rym się zgadzał czy tryhardu.
Być może mam przeżarty łeb Jimsonem (top1 oczywiście), Bonsonem i Biszem, ale niczego nie żałuję.
Później doszedł też ejmatt, Świnia i Flojd na pamięć.
A, porównywanie ich do jakichś wacków typu asthma czy rusina, którzy gdy rapują to kolega ściska im jaja to
No i jednak mam słabość do takich wersów, no nic nie zrobię:
Ja lubię ruletkę, jest jak Stany Zjednoczone
Otóż biały robi hajs na czarnym i czerwonym
Spoiler
to wszystko o czym piszą Rivaldo i Kapper1 to w skrócie powód dlaczego rap od 2010 był chujowy i wstyd było go słuchać.
Ten kawałek tego Mroku

Ten kawałek tego Mroku
Eldoka pozdrawia wszystkich pis jol
No i co w związku z tym? Co to ma do rzeczy w kwestii pisania że Tiesto to techno, chyba niezbyt zrozumiałeś post i jego wydźwięk, mnie nie interesuje co kto słucha i jaki ma gust, ale u Ciebie wręcz przeciwnie,widać już, że czujesz jakbyś miał go ponad choćby mnie i pewnie wszystkich tutaj, tekst o „bycie rozminionym” rozbawiło mnie mocno, jakby jakieś dziecko go napisało. Topka to mój indywidualny wybór i nic Ci do tego mój niekolego, mogłoby być tam cokolwiek.
@RIVALDO111 Nie wyśmiewam Cię bo nie każdy posiada wiedzę na temat historii muzyki, ale właśnie bardzo często tak jak w Twoim przypadku ludzie błędnie definiują gatunki, napisałeś o techno, że się na nim wychowałeś w co wątpię jak widać po podanej propozycji, więc mnie to zaciekawiło, sam w latach 90 mocno inspirowałem się tym graniem.
A ja mam trochę na odwrót, bardziej przypada mi granie w rapie od bodajże 2018r przez nowoczesne bity, lepszą jakość i bardziej melodyczną stylistykę i przede wszystkim poprzez mieszanie gatunkowe różnorodnych stylów od jazzu poprzez punk i wszystko inne, choć uwielbiam też dajmy na to taką Hałastrę i ich szorstką nawijkę na dobrych podkładach.Peja jest dla mnie bardziej przystępny na Magierskich rzeźbach.Ogólnie staram się przesłuchać wszystkie rzeczy jakie wychodzą u nas w Pl i to po kilka razy i sprawia mi to ogromną przyjemność, chyba, że jest coś skopane nagraniowo to u mnie od razu dostaje to na tacy i średnio chce się wracać do takich bubli.
Fajne były lat jak polskie rap stawał się bardziej melodyjny ale nie brakowało w nim charakternych. Teraz to już szkoda gadać a muzyka brzmi jak tanie disco polo. Koło 2019 skończył się ten spoko okres. Teraz era youtuberów a Paluch ostrzegał na Kontroli Jakości to się śmiało forum.
@azar, dałeś byku Muzykę Komercyjną do top płyt roku.
Nie wiem czy można się z tego wybronić
Nie wiem czy można się z tego wybronić