W.E.N.A./Quiz - Monochromy (2015)
- KillerCroc
Re: W.E.N.A./Quiz - Monochromy (2015)
Ja wspominam Wene jako zajebistego ziomeczka do pogadania, do pośmieszkowania, chętnie pione zbije, płytę podpisze, no ta łatka szafiarki-buca która została do niego przypięta nie ma w ogóle pokrycia do tego jaki w rzeczywistości był w stosunku do fanów. Zawsze mnie rozkurwiało jak ludzie cisnęli go za ten pamiętny story-telling - BO BYŁ WYMYŚLONY 
Gdybym urodził się gdzieś indziej miałbym szansę...
Ja tam ze storytellingiem i pamiętnym wersem o bejsbolówce nie miałem problemów, czaiłem o co chodzi, ale jednak dla mnie potem został bucem z za wysokim mniemaniem o sobie. No a w 2011 przed wyjściem Dalekich Zbliżeń to uważałem, że to mój ulubiony raper (fakt, że miałem wtedy pewnie z 2-3 rocznie ulubionych, no ale)
Belmondo pisze:Jestem człowiek demolka
Życie to ślizgawka, twoje życie to parodia
ja nigdy go nie uważałem za buca
nigdy takiego wrażenia nie sprawiał
za to od kilku lat zaczął sprawiać wrażenie komercyjnej dziwki
a po ostatniej reklamie tego szczocha kapitana dżeka to
ale muzykę lubię, chociaż ostatnie lata nierówne\
wyższe dobro to wciąż moje top 10 podziemia
a monochromy to klasyk, piękne bity, piękne rymy
no i WENA ma mega płynne flow, jako jeden z niewielu na scenie
nigdy takiego wrażenia nie sprawiał
za to od kilku lat zaczął sprawiać wrażenie komercyjnej dziwki
a po ostatniej reklamie tego szczocha kapitana dżeka to
ale muzykę lubię, chociaż ostatnie lata nierówne\
wyższe dobro to wciąż moje top 10 podziemia
a monochromy to klasyk, piękne bity, piękne rymy
no i WENA ma mega płynne flow, jako jeden z niewielu na scenie
-
fantasauce
Ciekawostka - Wena mówił w jakimś wywiadzie, że Lato w mieście pisał pod bit do Funeral Maca Millera, co jest dla mnie przepięknym i niesamowitym dopełnieniem, wszystkie te utwory trafiają prosto w moje serduszko (razem z Janka Rap również nawinięte pod bit do Funeral).
Fajna płyta, ale nie mogę w zbyt dużej ilości słuchać W.E.N.Y, jakoś cały czas tak samo leci. Tekstowo się nie przypierdalam, do bitów Quiza również.
Ma ktoś może gdzieś na dysku instrumentale z tej płyty? Kilka krąży po necie, ale niestety nie wszystkie, a są przepiękne cudowne, nikt w Polsce jak Quiz. Szkoda, że tak mało jego produkcji można dorwać bez wokalu, dałbym się pokroić za instrumentalną wersję Materiału producenckiego...
-
teeteeries
Kapitalna płyta i na bank najlepsza w jego dyskografii. Magnolia najlepsza, a jedyny kawałek, który mi nie podchodzi, to Taniec Ryzyka. Oby wrócił z nowym materiałem w takim klimacie.
Dzieki za przypomnienie, wrocilem sobie i nie moge przestac zapetlac lato w miescie
Na pewno jedna z mocniejszych plyt tego zawodnika, ale chyba do tych 2 najnowszych czesciej wracam
Jem pizzę, piszę teksty, teraz jestem w prime jak Szczęsnyprzyszedłem się tu napierdalać a nie kurwa jakieś Ania powiedziała czy kurwa Klaudia
Szacunek za bycie sobą i za wersy
Wy tak bardzo się staracie, że każdy jest pierwszy lepszy
Najlepszy materiał od Weny, jak to wychodziło to nie słuchałem bo Laik powiedział, że Wena chuj. Ostatnio nadrabiam wszystko od tego gracza i wbił się u mnie w topkę, a ten album to pierdolony majstersztyk! Magnolia, Lato w mieście - te emocje wyrzygane tak bezpretensjonalnie, brakuje mi tego w rapie i tylko kilku graczy w PL potrafi tak położyć biografie i przemyślenia na bity. Nie pasuje mi przeważnie do rapu określenie piękny, ale tutaj się go nie wstydzę. Piękny rap <3
Popi.jaku
Bit w Od wiernej to jest taka truskulowa forteca, że hej
Dojebana płyta. Systematycznie wracam do niej. Chociaż bawi ten feat tedzika który jest dissem na wenę na jego własnej płycie
A ja nie wracam zbyt czesto tbh, chyba juz czesciej do montana maxx i niepamieci. Po czasie mi sie chyba znudzily te kawalki i jakos srednio mi sie chce do tego wracac, ofc oprocz lata w miescie ktory moglby byc nawet opus magnum weny i ktory sie nie nudzi nigdy i nigdzie
@tkss czemu diss na wene? Wiadomo ze pozniej mieli jakas absurdalna spine miedzy soba ale to inna akcja i sama zwrotka nie wyglada mi jak diss na wene (i na kogokolwiek innego niz on w sumie)
Dodano po 1 minucie 40 sekundach:
Dobra odpalilem sobie jeszcze magnolie i moze sobie poslucham calosci bo dawno nie sluchalem
Dzieki za przypominajke dlatego kocham slizgawke bo ciagle przypomni o czym zajebistym albo powiadomi ze cos zajebistego gdzies tam w czelusciach internetu istnieje 
@tkss czemu diss na wene? Wiadomo ze pozniej mieli jakas absurdalna spine miedzy soba ale to inna akcja i sama zwrotka nie wyglada mi jak diss na wene (i na kogokolwiek innego niz on w sumie)
Dodano po 1 minucie 40 sekundach:
Dobra odpalilem sobie jeszcze magnolie i moze sobie poslucham calosci bo dawno nie sluchalem
Jem pizzę, piszę teksty, teraz jestem w prime jak Szczęsnyprzyszedłem się tu napierdalać a nie kurwa jakieś Ania powiedziała czy kurwa Klaudia
Szacunek za bycie sobą i za wersy
Wy tak bardzo się staracie, że każdy jest pierwszy lepszy
Z tym dissem na wene to ludzie sobie wkrecili chyba po jednym z wywiadow tedego ktory gadal o takim kawalku, ale nic nie wskazywalo na to ze to pocisk po wenie. I nie pamietam czy to nie jeden z tych numerow ktore sa tam niby gdzies nagrane ale nigdy nie wyszly.
Jak ktos ma linka do tego wywiadu to niech wrzuci i ocenimy.
Jak ktos ma linka do tego wywiadu to niech wrzuci i ocenimy.
Nie mogę znaleźć tego wywiadu konkretnego w którym mówi że ta zwrotka to diss.
W cytowanych wersach widać nawiązania do tej sytuacji.
Pamiętam też że Tede zaznaczył w zagubionym wywiadzie ostatni wers tj Nigdy tego nie ogarniesz, tylko dla forsy odnośnie tego że wena nie wie że to diss na niego.
Czasowo też się to zgrywa bo eliminati to 2013, monochromy 2015, a kilka lat później TDF miał "medialny" konflikt z wena i chodził i pierdolił wszędzie o tym.
Postaram się znaleźć ten wywiad (inny niż zalinkowany nowszy chyba) żeby nie być gołosłownym. Interpretacje wersów możecie ocenić sami.
Ogólnie chodzi o to że wena wyjebał się na tedego gdy był w dołku i zapraszał wenę na "Tak się robi remix", a gdy tedemu hype podskoczył to pchał mu się do studia. Mówi o tym tutaj https://youtu.be/6rh71f6axIM w 37 minucie.Ziom, W.E.N.A wziął na feat mnie
Teraz jestem nią, biznes kwitnie
Parę lat temu była bieda - teraz kwit jest
I choć mam Meravelkę i stale toczę felgę
To teraz V-Powera palę litr za litrem sprytnie
Taa, goście chcą się grzać w moim świetle
W cytowanych wersach widać nawiązania do tej sytuacji.
Pamiętam też że Tede zaznaczył w zagubionym wywiadzie ostatni wers tj Nigdy tego nie ogarniesz, tylko dla forsy odnośnie tego że wena nie wie że to diss na niego.
Czasowo też się to zgrywa bo eliminati to 2013, monochromy 2015, a kilka lat później TDF miał "medialny" konflikt z wena i chodził i pierdolił wszędzie o tym.
Postaram się znaleźć ten wywiad (inny niż zalinkowany nowszy chyba) żeby nie być gołosłownym. Interpretacje wersów możecie ocenić sami.
Jesli ten wywiad jest z 2018 to wychodzi na to ze tede mu sie dogral a 3 lata pozniej pierdoli o tym ze go zdissuje wiec wykluczaloby to te akurat zwrotke z monochromow.
O tym jak Wena wypiął się na Tedego, gdy ten go zapraszał na feat na Eliminati Tede mówił w jakimś wywiadzie z Rawiczem lata temu. Żeby było ciekawiej to przedstawiał to tak, że po sukcesie Eliminati Wena strasznie nalegał na dogranie się do Kurta Rolsona, a Tede nie był zainterewamy i skończyło się tym, że Wena niby dosłownie wpakował się mu do studia i nagrał zwrotkę, która koniec końców i tak nie trafiła na krążek.
Początkowo nie chciał powiedzieć o kogo chodziło, bo “lampka w kamerze się świeci”, ale w końcu powiedział, że chodziło o Wenę i rzucił jeszcze jakąś historyjką, jak to Wena żebrał o ciuchy PLNY dla swojej dziewczyny instagramerki, że zrobi niby reklamę, a Tede odpowiedział, że jak chce to może sobie je kupić.
O ukrytym dissie w feacie u Weny wtedy nic nie mówił, ale wywiad dość stary był chyba, więc może to było przed premiera Monochromow.
Początkowo nie chciał powiedzieć o kogo chodziło, bo “lampka w kamerze się świeci”, ale w końcu powiedział, że chodziło o Wenę i rzucił jeszcze jakąś historyjką, jak to Wena żebrał o ciuchy PLNY dla swojej dziewczyny instagramerki, że zrobi niby reklamę, a Tede odpowiedział, że jak chce to może sobie je kupić.
O ukrytym dissie w feacie u Weny wtedy nic nie mówił, ale wywiad dość stary był chyba, więc może to było przed premiera Monochromow.