WSP - Wspólnicy [2002]

Kategoria poświęcona albumom.

Moderatorzy: Jose, oldschool

Awatar użytkownika
arboozrap

WSP - Wspólnicy [2002]

Post autor: arboozrap »

Obrazek

1. Intro
2. Chwila Nieuwagi
3. Nie Zapomnij Kim Jesteś
4. Kaganiec (Skit)
5. Rap Kaganiec
6. Pare Groszy (Skit)
7. Zarobek (feat. Sokół)
8. Konsekwencje
9. Takie Społeczeństwo
10. Ludzkie Istnienie
11. P...S...Y...
12. To Trzeba Przeżyć (feat. 2QS)
13. Diabeł Z Fontanny (Skit)
14. Defekt (feat. Koras)
15. Faktem Jest
16. Terra Incognita
17. Ciśnienie (Skit)
18. Nie Zaciskaj Pasa, Zaciśnij Pięść (feat. Fu)
19. P...S...Y... Remix
20. Outro

Uważam, że taki prawdziwy bandycki rap musiał się znaleźć na ten forum. Aż dziwne, że jeszcze nie było tematu. WSP to z jednej strony ciężkie patusy odpowiedzialni za siarę u Druha Sławka, a z drugiej bezkompromisowi uliczni raperzy, którzy zdobyli szacun w swoim środowisku. Lubię włączyć od czasu do czasu, jest tu kilka mocnych kawałków. Ale też w 2002 roku wyszło dużo o wiele lepszych wydawnictw.
P.S. Dobra jest akcja z pobiciem Pezeta :rotfl:

lysy

Re: WSP - Wspólnicy [2002]

Post autor: lysy »

Niesamowicie jarałem się tym albumem swego czasu. Słyszałem plotkę, że któryś z chłopaków jest głównym bohaterem kawałka Wielcy bandyci WWO
arboozrap pisze: 12 paź 2022, 21:05 Ale też w 2002 roku wyszło dużo o wiele lepszych wydawnictw.
Z ciekawości, co byś postawił wyżej z ulicznego rapu? Ja wolę wspólników od WWO i Firmy z tego samego roku
Awatar użytkownika
Burak
kadłub chuj

Post autor: Burak »

Zajebista zwrotka Jurasa w Konsekwencje, jak chce to potrafi / potrafił
https://youtu.be/d-1emBbJy6Q?t=62
Rydawarrior dostępny na wszystkich platformach streamingowych
FREE BORTWICK
FREE SMLY
FREE MAJONEZ
FREE RIVALDO111
FREE 4-HO-MET
FREE PWK
Awatar użytkownika
sychy

Post autor: sychy »

arboozrap pisze: 12 paź 2022, 21:05
P.S. Dobra jest akcja z pobiciem Pezeta :rotfl:
Napiszcie coś więcej o tym

Co do albumu, oczywiście beka i do dzisiaj pamiętam "psy, jebane skurwysyny czają się za rogiem"
Jak słucham twoje traczki, to wtedy faktycznie zbiera mnie do sraczki
Awatar użytkownika
jajca

Post autor: jajca »

https://glamrap.pl/krzysztof-kozak-zlec ... ie-pezeta/
Chuj wie ile w tym prawdy, jak z wiekszoscia historyjek kozaka
Spoiler
W następnym rozdziale: zleciłem pobicie Łony całemu ZIP składowi i molescie oraz całej dzielnicy Ursynów, pojechali na 3 autobusy i jeszcze z Pruszkowa mafia tramwajem za nimi dla ochrony, zapłaciłem im niebotyczną jak na tamte czasy kwotę 25zl i halówki po tedem
Łone w dorwali na Niebuszewie w Szczecinie jak się ukrywał w piwnicy z rodzina ale zrobił smutne minę to go przytulili, wzięli od niego 10zl na takse na dworzec i było po sprawie
A muszę dodać że być ścigany przez zdisowanie Dr Dre na co nie mogłem sobie pozwolić jako car Europy wschodniej
Zresztą zawezwałem go potem do mojego loża gdy trochę zachorzałem i myślałem że to moja ostatnia godzina. Powiedziałem że mu wybaczam i może donosic czółenka po tedem a on padła na kolana polizał mój sygnet (muszę dodać że zdrowo go przelizal, zresztą wcześniej sypnalem na niego cukier żeby znecic tego młokosa) i tak rozstaliśmy się w przyjaźni. Potem zawsze był grzeczny raz tylko napluł mi w pysk i raz sprzedał buta mojej matce.
KKozak
Ostatnio zmieniony 13 paź 2022, 9:12 przez jajca, łącznie zmieniany 1 raz.
saturn pisze: 11 lis 2025, 21:56 jądra muszą być wyczyszczone z nasienia
Awatar użytkownika
con shonery
Moderator

Post autor: con shonery »

Jakoś nigdy nie słuchałem (poza Psami, których wersy były w mojej głowie memem od lat), widząc ten temat coś mnie tknęło, żeby sprawdzić i :bowdown:
Terra incognita :shock: co za energia. Po kilku losowych kawałkach zabieram się za album w całości.
Awatar użytkownika
arboozrap

lysy pisze: 12 paź 2022, 23:56 Z ciekawości, co byś postawił wyżej z ulicznego rapu? Ja wolę wspólników od WWO i Firmy z tego samego roku
Napisałem ogólnie szerzej o polskim rapie. WWO w 2002 roku to bardziej był już rap zaangażowany, niż uliczny.
grubcioo

Post autor: grubcioo »

Jedna z moich ulubionych płyt z ulicznego nurtu. Bardzo się jaralem nią swego czasu. Psy to wiadomo na pamięć znane. Z gosci jedynie ten 2qs mi zawsze przeszkadzał poza tym wszyscy w moim odczuciu dobrze polecieli.
Awatar użytkownika
8na10
Zbanowany

Post autor: 8na10 »

jajca pisze: 13 paź 2022, 9:00 W następnym rozdziale: zleciłem pobicie Łony całemu ZIP składowi i molescie oraz całej dzielnicy Ursynów, pojechali na 3 autobusy i jeszcze z Pruszkowa mafia tramwajem za nimi dla ochrony, zapłaciłem im niebotyczną jak na tamte czasy kwotę 25zl i halówki po tedem
Łone w dorwali na Niebuszewie w Szczecinie jak się ukrywał w piwnicy z rodzina ale zrobił smutne minę to go przytulili, wzięli od niego 10zl na takse na dworzec i było po sprawie
A muszę dodać że być ścigany przez zdisowanie Dr Dre na co nie mogłem sobie pozwolić jako car Europy wschodniej
Zresztą zawezwałem go potem do mojego loża gdy trochę zachorzałem i myślałem że to moja ostatnia godzina. Powiedziałem że mu wybaczam i może donosic czółenka po tedem a on padła na kolana polizał mój sygnet (muszę dodać że zdrowo go przelizal, zresztą wcześniej sypnalem na niego cukier żeby znecic tego młokosa) i tak rozstaliśmy się w przyjaźni. Potem zawsze był grzeczny raz tylko napluł mi w pysk i raz sprzedał buta mojej matce.
KKozak
haha CO
jasny wracaj na forum
Awatar użytkownika
sychy

Post autor: sychy »

8na10, Ty tak na serio?
Jak słucham twoje traczki, to wtedy faktycznie zbiera mnie do sraczki
Awatar użytkownika
8na10
Zbanowany

Post autor: 8na10 »

no nabrałem sie
jasny wracaj na forum
Awatar użytkownika
2rzyn

Post autor: 2rzyn »

O co chodzi z siara u druha slawka?
Jose pisze: 08 lut 2026, 22:48 Dlaczego 2rzyn Królem Jest
Połas

Post autor: Połas »

Zacytuję fragment ze strony CREAM - CDs Rule Everything Around Me
Pamiętam WSP, kiedy pojawili się u Druha Sławka w audycji - miałem wtedy niezłą polewkę, bo kolesie bluzgali i puszczali swoje numery, gdzie motyw przewodni brzmiał 'jebać policję'. Sławek z zażenowaniem wyłączał i wyciszał przekleństwa a i tak mnóstwo poszło w eter. Miałem ubaw, bo wiedziałem, jak zarząd Radiostacji krzywo patrzył na takie teksty, sami to przerabialiśmy z Układem kilka lat wcześniej, ale jak przyszli WSP, to chyba był już nowy zarząd... Zresztą, część tej wizyty z Raptime trafiła właśnie na skit na tym krążku.
Obrazek
Awatar użytkownika
arboozrap

Awatar użytkownika
2rzyn

Post autor: 2rzyn »

Ale wiesniaki pierdolone :bowdown:
Jose pisze: 08 lut 2026, 22:48 Dlaczego 2rzyn Królem Jest
lysy

Post autor: lysy »

XD właśnie tak sobie ich wyobrażałem
Awatar użytkownika
CeHaTeHaCe

Post autor: CeHaTeHaCe »

Hahahh jakie zoo :lol:
con shonery pisze: 13 paź 2022, 9:00 Jakoś nigdy nie słuchałem (poza Psami, których wersy były w mojej głowie memem od lat)
Przecież to wejście jest nie do podjebania :bowdown: W tym kawałku nawet bit pierdoli policje
Psy! Jebane skurwysyny czają się za rogiem
Z pomniejszych ciekawostek to
preorder.pl pisze:Ostatnia reedycja tytułu posiada wadę poligrafii, polegającą na błędnie wydrukowanym grzbiecie płyty (właściwym dla albumu Wzgórze Ya-Pa-3 'Mam to, co Ty'). Producent nie zapowiedział dodruku nowej poligrafii, jak również wydania nowej edycji tytułu. Wersja z błędem poligrafii jest jedyną aktualnie dostępną w sprzedaży edycją płyty.
mowa o reedycji Terror Muzik z 2008
TdW pisze: 11 gru 2019, 23:28 Chciałbym nominować słowo rondlarz do młodzieżowego słowa roku
Awatar użytkownika
myron

Post autor: myron »

Kiedyś katowałem w chuj. Uliczny rap. Jarałem się jak byłem nastolatkiem. Robiło wtedy wrażenie. Teraz sobie myślę, że jebać tę patologię. Mało wartości w tym agresywnym rapie. Jaram zioło, psy pierdole, najważniejsi ziomkowie, a idź pan w chuj. Zresztą jeśli dobrze pamiętam, to jakiś tam z wsp zajebał się chyba. Kiedyś szukałem albumu na YT, to prawie nic nie było. Jarałem się oporowo gdzieś w czasach technikum ale nie było z kim pogadać o tym albumie, mało osób znało wśród znajomych. Byłem wręcz oczarowany tym ulicznym sznytem, ulicznymi zasadami, chłopy z jajami pierdolące system. Nie polecam dzieciom.

W każdym razie moja topka z albumu.
- Nie zapomnij kim jesteś - ten bicik do dziś robi robotę, najlepszy dla mnie numer z płyty
- Rap kaganiec
- Zarobek
- Takie społeczeństwo
- Psy
- Fakt jest faktem
- Terra incognita
Spoiler
Kamyl pisze:eazy-e momentami mógłby spokojnie spełnić swoje ambicje artystyczne w szeregach hemp gru.
Youtube
Spoiler
Znam cały Polski rap, jestem jego znawcą. Nie słucham tylko tego chujowego składu Afront
Awatar użytkownika
Burak
kadłub chuj

Post autor: Burak »

brzmieniowo chyba jedna z najbardziej mrocznych płyt w Polskim rapie, dojebane bity na tej płycie są, szkoda że 2QS chyba nic więcej oprócz tej płyty nie wyprodukował(?)

życiówka Jurasa w Konsekwencje :bowdown:
Rydawarrior dostępny na wszystkich platformach streamingowych
FREE BORTWICK
FREE SMLY
FREE MAJONEZ
FREE RIVALDO111
FREE 4-HO-MET
FREE PWK
Awatar użytkownika
rany1odbytu

Post autor: rany1odbytu »

No jak Smarki w wywiadzie ze Ślizgu mówił ze bał sie za małolata słuchać "Skandalu", to ja tak mialem ze "Wspólnikami". Dobry hardkor ta plyta, Molesta przy nich brzmi jak harcerzyki.
ODPOWIEDZ