Lil Flip - Undaground Legend (2002)

Kategoria poświęcona albumom.

Moderatorzy: instinkt, luk0as

Awatar użytkownika
lygrys

Lil Flip - Undaground Legend (2002)

Post autor: lygrys »

[okładka]
Spoiler
Obrazek
Lil Flip - Undaground Legend (2002) 27 Sierpnia

1. "What I Been Through" (featuring Big T, Lil' Ron & Yung Redd) [p:Lil' Flip & Young Sears] 4:29
2. "U See It" (featuring Chamillionaire) [p:Lil' Flip & Young Sears] 4:20
3. "8 Rulez" (featuring Shasta) [p:Ke'Noe & Lil' Flip] 3:55
4. "I Shoulda Listened" (featuring Seville) [p:Bigg Tyme & Lil' Flip] 3:34
5. "7-1-3" [p:Lil' Flip & Mr. Mixx 4:00
6. "The Way We Ball" [p:Kojack, Lil' Flip & Young Sears] 4:43
7. "Get Crunk" (featuring Big T, Lil' Ron & David Banner) [p:Lil' Flip & Young Sear] 5:08
8. "Haters Still Mad" (featuring Big T & Lil' Ron) [p:Ke'Noe & Lil' Flip] 3:14
9. "We Ain't Scared" (featuring Bizzy Bone) [p:Ke'Noe & Lil' Flip] 5:14
10. "Make Mama Proud" [p:Lil' Flip & Tommy Granville] 3:06
11. "I Can Do Dat (Remix)" (featuring Juvenile & Skip) [p:Bigg Tyme & Lil' Flip] 4:01
12. "Tonight" (ft Seville) [sampled: I Need Your Body by The Isley Brothers (1983)] [p:Lil' Flip & Slugger] 4:21
13. "What Y'all Wanna Do" (ft C-Note & David Banner) [Sampled: Introduction (Titles) by Danny Elfman (1990)] [p:David Banner & Lil' Flip] 4:07
14. "It's A Fact" [p:Lil' Flip & Young Sears] 4:28
15. "R.I.P. Screw" (featuring Bizzy Bone) [p:Joe Traxx] 5:13
16. "Forget The Fame" [p:Chop Shop Productions & Lil' Flip] 5:05

[Bonus CD]

1. "The Way We Ball (Remix)" (featuring Lil' Ron & Yung Redd) Kojack, Lil' Flip & Young Sears 4:44
2. "The Way We Ball (Screwed & Chopped)" Kojack, Lil' Flip & Young Sears 5:39
3. "Da Roof" ----- 2:45
4. "Texas Boyz (Screwed & Chopped)" (featuring Yung Redd) ----- 4:34
5. "U See It (Screwed & Chopped)" (featuring Chamillionaire) Lil' Flip & Young Sears 5:19
6. "Look At Me Now" ----- 4:43
7. "Haters Still Mad (Screwed & Chopped)" (featuring Big T & Lil' Ron) Ke'Noe & Lil' Flip 3:50

[spotify]
Spoiler
[teledyski/wideoklipy]
"The Way We Ball" [p:Kojack, Lil' Flip & Young Sears]
Spoiler
W sobotę była była 20 rocznica ukazania się drugiego albumu Lil Flipa i zarazem pierwszego dla dużej wytwórni, więc to jest idealny powód by sprawdzić album po latach.
Album osiągnął platynę i w sumie nie wiem czemu, bo singlowe "The Way We Ball" takie dosyć średnie.
Jeżeli chodzi o resztę kawałków to album nawet mi się podobał, fajne zróżnicowane między wolnymi, a szybkimi kawałkiami opartych na dość ciekawych syntentycznych brzmieniach - bardzo dużo też kawałków opartych na brzmieniach organ.

Takie wolne "I Shoulda Listened"
Spoiler
wbija się w ucho po kilku sekundach.
Jak ktoś się orientuje czy to jest jakiś sampel to niech napisze, bo mam wrażenie, że gdzieś już to słyszałem.
Jeżeli chodzi o flow Lil Flipa, to jest charakterystyczne, ale dość mało zróżnicowane i może niektórych nużyć w nadmiarze, chociaż Flip robi co może by je wyginać.
To takie flow, które się kocha, albo nienawidzi.

Z gości na pewno warto wyróżnić David Bannera, który dał naprawdę świetny crunkowy bit "What Y'all Wanna Do" , który jest oparty na samplu z filmu "Edward Scissorhands".
Brzmi to tak niesamowicie i niepokojąco, że jestem zdziwiony tym, że DJ Paul i Juicy J tego nie samplowali.
Szkoda, że ten kawałek nie wyszedł jako singiel, bo jest lepszy niż "The Way We Ball", a z drugiej strony mocno nie typowy jak na rapery z Texasu.
Ke'Noe też zaskakuje w porównaniu z tym co robił dla C-Murdera i No Limit Records, ale nie są to jakieś mega rzeczy.
Podsumowując całkiem miłe zaskoczenie i chyba sprawdzę rzeczy wcześniejsze od Lil Flipa.
+48 22 29 22 597
www.aborcjabezgranic.pl
Jak mnie nie ma na forum, to od was odpoczywam.
Awatar użytkownika
Yayo

Re: Lil Flip - Undaground Legend (2002)

Post autor: Yayo »

Bardziej polecałbym Ci następne albumy Lygra, a najbardziej "I Need Mine $$"" mimo, że dwupłytowy to to jest mój ulubiony materiał Flipa.
Ten to średniak, Lil Flip był ogólnie średni, T.I. zamordował mu karierę imo. "Respect Me" i collabosy z Mr. Capone-E jeszcze lubię.
Na free był/jest kozakiem.
ODPOWIEDZ