Ukryci bananowcy z początków polskiego hip hopu

Płyty, zapowiedzi materiałów, dyskusje na temat raperów i producentów z naszej rodzimej sceny.

Moderatorzy: Jose, oldschool

Awatar użytkownika
aleksy

Re: Ukryci bananowcy z początków polskiego hip hopu

Post autor: aleksy »

beką jest też to, że oni robili z siebie wielkich antysystemowców, niechcianych nielubianych, gości których głosu nikt nie chciał słuchać i którzy nie mieli żadnych szans w życiu, a teraz się okazuje, że często mieli wysoko postawionych rodziców, pieniądze, jeździli sb na zagraniczne wycieczki, mieszkali w wielkim mieście, no w chuj możliwości, przecież bez rapu spokojnie by sobie poradzili i zgarnęli jakąś ciepłą posadkę
dla nich jesteś nikim
sprawiedliwość dorwie cię jak wiking
weź od córki te płyty, posłuchaj tej muzyki
kiedy ci wlecą po długi panowie z ciemnej bryki
Awatar użytkownika
badi
BIZNESMENEL

Post autor: badi »

jajca pisze: ↑28 sie 2022, 9:26 W czasach kiedy Pono sobie jezdzil na kucykach (stad ta ksywa???)
:rotfl:
Awatar użytkownika
jogi

Post autor: jogi »

Dobra ale co z tym wilkiem wwdz?
Yakuza not mafia, Yakuza wa kazoku.
Bisclavret

Post autor: Bisclavret »

aleksy pisze: ↑28 sie 2022, 12:00 wgl to robienie z bloków murzyńskich gett nie wiem, kto to wymyślił, ale powinien dostać lepę na ryj od jakiegoś chłopaka z polski powiatowiej, bo to jest po prostu brak szacunku dla ludzi, którzy naprawdę mają pod górkę
Nie no ziomuś, nie deprecjonowałbym blokowisk w latach 90 i 00, bo jednak w szczycie bezrobocia to były serio ciężkie i przepełnione hardkorowa patologia miejscówki. Ja mieszkałem na blokowisku raczej z tych bezpieczniejszych, ale i tak pełno tam było ciężkich historii i ciężkich ludzi, wystarczy powiedzieć że mój sąsiad z klatki zajebał typa siekiera pod blokiem za parę stów długu. Jednak dorastanie w takim miejscu może nieźle rozjebac psyche i jak nie masz wzorca w domu to droga do kryminalnych klimatów jest bardzo krótka.

A też nikt tym hordom 20-30latków na bezrobociu łojacym taterke pod blokiem nie mówił wtedy - panowie, spokojnie, za parę lat mieszkanie w dużym mieście to będzie wygryw i mega start, wystarczy poczekać dekadę. Perspektywy jakie rysowały się przed nimi były wtedy bardzo marne, stąd przyjął się ten pogląd o blokowych gettach
Awatar użytkownika
aleksy

Post autor: aleksy »

no na pewno były też takie bloki, ale uogólnienie, że blokowisko = getto jest po prostu nieprawdziwe, jak byłem dzieckiem nigdy nie mogłem tego rozkminić, bo w rapie słyszałem o tych strasznych blokach, a w życiu widziałem, że bloki to po prostu miejsce zamieszkania ludzi z miasta i to byli normalni ludzie tylko bogatsi od nas - wieśniaków, więc tak kmimiłem czy oni mówią o jakichś konkretnych blokach, a ja tego nie rozumiem i w sumie nadal nwm, byłoby to jakieś wytłumaczenie tego marudzenoa
dla nich jesteś nikim
sprawiedliwość dorwie cię jak wiking
weź od córki te płyty, posłuchaj tej muzyki
kiedy ci wlecą po długi panowie z ciemnej bryki
Awatar użytkownika
jajca

Post autor: jajca »

Tak jak aleksy mowi, bloki to bylo normalne miejsce zamieszkania, u nas w miescie mieszkali w blokach lekarze, celnicy (w 90s byli oni absolutna elita finansowa xD), biznesmeni i politycy, klatke obok byl reprezentant polski w kosza, ale tez totalni patusy, ochlejmordy, menele i mordercy, proporcje rozne ale wszystko bylo wymieszane, dla bananow to może było getto bo czuli sie tam moze niepewnie, ale w domach w miescie to chyba tylko ludzie z listy forebesa. A i tak najwieksza patola mieszkala w kamienicach na rynku, obecnie przerobionych na fancy apartamenty warte miliony na airb'n'b xD mieszkanie w bloku to byl sen polskiej klasy sredniej
saturn pisze: ↑11 lis 2025, 21:56 jądra muszą być wyczyszczone z nasienia
ffeee pisze: ↑03 cze 2026, 8:29 jedyną przeciwwagą do złodziejstwa i hipokryzji pisu oraz nacjolów konfiarzy jest obecny rząd
Awatar użytkownika
8na10
Zbanowany

Post autor: 8na10 »

że z kamienic najwieksza patola to prawda. i w sumie huj wie czemu tak jest, skoro w prlu rozdawali mieszkania w blokach randomowo miedzy klase robotniczą
jasny wracaj na forum
Awatar użytkownika
jajca

Bo wtedy sie jarano nowymi blokami, a nikt nie chcial w tych starych ruderach mieszkac, zostali tam ci ktorzy musieli, sporo mieszkan socjalnych tam było itd, dopiero boom turystyczny podniosl wartosc tych kamienic i zgentryfikowal bo dobra lokalizacja, autentycznie z historią i duszą etc, a hipsterom zamarzyly sie polskie soho
ffeee pisze: ↑03 cze 2026, 8:29 jedyną przeciwwagą do złodziejstwa i hipokryzji pisu oraz nacjolów konfiarzy jest obecny rząd
Awatar użytkownika
Hyperborea

Post autor: Hyperborea »

Zgadzam się, że piękny temat i cała masa świetnych komentarzy. Spróbuję chociaż trochę wnieść od siebie.

O ile Vienio na pewno nie był biedny (choć bardziej klasa średnia niż bananowiec), o tyle Włodi raczej lekko nie miał i był całkiem autentyczny. Jego matka była sprzątaczką, jeśli się nie mylę. Nie wiem, czy miał ojca. Myślę, że Wilku też do bogatych wtedy nie należał, chociaż bardziej zgaduję - będe musiał się w końcu zabrać do obejrzenia filmu...

Abradab i Joka byli z klasy średniej, ich ojciec był psychologiem. Zresztą tego nigdy nie ukrywali ani nie próbowali grać uliczników. Były komentarze, że na tle pochodzenia były konflikty między nimi a Magikiem, ale nie wiem, czy to prawda. Magik w filmie był przedstawiony jakby ledwo wiązał koniec z końcem, nawet już po przebiciu się do mainstreamu z Kalibrem. Być może przedtem faktycznie tak było, bo pochodził z typowo robotniczej rodziny, ale po debiucie Kalibra źle już raczej nie było.

Wszyscy niby wiedzą, z jakiej rodziny są Fisz i Emade, ale na RHX i debiucie Fisza oni ukrywali swoje pochodzenie. Szczególnie RHX był w przeważającej części mocno uliczny i blokowy, co było, można powiedzieć, absurdalne. O ile matka OSTR-a mogłaby faktycznie być finansowo w dolnej części albo trochę poniżej klasy średniej (bo wykładowcy uniwersyteccy delikatnie mówiąc nie zarabiają zajebiście dużo), o tyle Waglewski musiał mieć porządny hajs z muzyki. Czytałem kiedyś wywiad z Tomaszem Stańką, gdzie mówił, w jakim standardzie żył w czasach PRL-u - głównie dzięki koncertom w Stanach, ale nie tylko.

Eldo chyba nigdy raczej nie grał biednego, przynajmniej nigdy tego tak nie odebrałem - no i biedny też nie był.

Jeśli chodzi o Fusznika, to wyjazdy do Tajlandii w latach 2000-2002 raczej nie powinny być wyznacznikiem bycia lub niebycia bananowcem. On był wtedy już 2-3 lata w mainstreamie, grał koncerty z ZIP Składem i Ziperą i miał już pierwszą solówkę na koncie. Pezet mówił, że w tamtych czasach jednym koncertem potrafił zarobić tyle, co jego matka przez miesiąc, a wtedy - wiem, że to kurwa brzmi nieprawdopodobnie z dzisiejszego punktu widzenia - hajp na Zipów był większy niż na Płomień. Raczej po prostu wyjeżdżał za kasę z rapu, a jak było wcześniej, to inna historia.

Sokół to bardzo ciekawy case, dobry materiał dla jakiegoś dobrego stalkera. Za mało mam danych, żeby cokolwiek powiedzieć. Pewnie image, który wykreował jest w jakimś stopniu prawdziwy, ale pewnie też to, co mówi, jest bardzo wybiórcze.

Inny ciekawy case to Quebonafide. Z jednej strony faktycznie sam się wybił i zbudował swoją "potęgę", z drugiej strony teraz kreuje się na gościa, który żył w jakiejś totalnej biedzie przed 2013 - pokazuje to cały wizerunek Jakuba Grabowskiego, ale też np. tekst kawałka "Refren trochę jak Lana Del Rey". Na pewno tak skrajnie nie było, gość jednak studiował na UW i na bitwach freestyle'owych był już całkiem nieźle ubrany. Jego ojciec sprzedawał na Stadionie Dziesięciolecia, a teraz sprawdziłem, że jego matka też prowadziła jakiś sklep. No na pewno nie byli poniżej klasy średniej w tamtych latach.
Awatar użytkownika
OmarStooleyman

Post autor: OmarStooleyman »

Wiecie, bloki blokom nie równe. W prlu też były lepsze i gorsze osiedla. Kamienice to inny case bo zwykle tuż po wojnie zasiedlano je imigrantami ze wschodu i innymi przesiedleńcami, robiono z nich osiedla socjalne i tak sobie żyją w nich patusy z pokolenia na pokolenie (dziedziczenie mieszkania socjalnego to dla mnie coś nie do pojęcia). Gdańsk Orunia to jeden z bardziej dobitnych przykładów jakie znam.
Awatar użytkownika
8na10
Zbanowany

Hyperborea pisze: ↑28 sie 2022, 15:39 no i biedny też nie był
na blokersach przewijał że chodził w ciuchach po starszej siostrze
jasny wracaj na forum
Awatar użytkownika
jajca

No wez wytlumacz to bedoesom z prywatnej szkoly ktorzy sie flexuja samym mieszkaniem w bloku ze im bylo ciezko, ojciec bracie itd., i mysla ze na kims w polsce to robi wrazenie
Awatar użytkownika
8na10
Zbanowany

OmarStooleyman pisze: ↑28 sie 2022, 15:49 Kamienice to inny case bo zwykle tuż po wojnie zasiedlano je imigrantami ze wschodu i innymi przesiedleńcami
w sumie prawda, kompletnie mi to wyleciało z głowy
jasny wracaj na forum
Awatar użytkownika
jajca

8na10 pisze: ↑28 sie 2022, 15:57 na blokersach przewijał że chodził w ciuchach po starszej siostrze
ale to nie z biedy
Awatar użytkownika
Hyperborea

Aha, przypomniało mi się. Zdecydowanie bananowcem był też Franek Toeplitz vel raper Franek - syn Krzysztofa Teodora Toeplitza i dawny naczelny "Ślizgu". W ogóle myślę, że ludzie związani w tamtych latach ze "Ślizgiem" byli w większości bananami fest. Typowo warszawskie środowisko, musieli być w całkiem niezłej sytuacji, żeby pracować nad tym pismem de facto hobbystycznie.
8na10 pisze: ↑28 sie 2022, 15:57 na blokersach przewijał że chodził w ciuchach po starszej siostrze
OK, ale nawet wtedy nie ukrywał tego, kim byli jego rodzice. Grammatik od początku uderzał w innych odbiorców niż scena uliczna, zresztą o tym też otwarcie mówili od czasu EP(+).
Awatar użytkownika
8na10
Zbanowany

Hyperborea pisze: ↑28 sie 2022, 16:00 OK, ale nawet wtedy nie ukrywał tego, kim byli jego rodzice
a kim byli?
Hyperborea pisze: ↑28 sie 2022, 16:00 Grammatik od początku uderzał w innych odbiorców niż scena uliczna
no jasna sprawa, ale można być z biedy a odbijać od ulicznego imagu
Hyperborea pisze: ↑28 sie 2022, 16:00 W ogóle myślę, że ludzie związani w tamtych latach ze "Ślizgiem" byli w większości bananami fest. Typowo warszawskie środowisko
a dałoby się być skejtem w tamtych czasach i nie być bananem? dla mnie skejterzy to subkultura typowo bananowa
jasny wracaj na forum
Awatar użytkownika
Hyperborea

8na10 pisze: ↑28 sie 2022, 16:02 Hyperborea pisze: ↑3 min temu
OK, ale nawet wtedy nie ukrywał tego, kim byli jego rodzice
a kim byli?
Było już napisane w temacie, że działali politycznie w czasach PRL-u (a przynajmniej byli z tym jakoś powiązani), a ojciec był dodatkowo naukowcem. Podobnie Eldoka kiedyś mówił w wywiadach, ale czytałem je daaawno temu.
8na10 pisze: ↑28 sie 2022, 16:02 no jasna sprawa, ale można być z biedy a odbijać od ulicznego imagu
Pewnie, że można, ale ja w ich tekstach nie wychwytywałem takiego przekazu w formie "in your face", co jest oczywiście plusem.
8na10 pisze: ↑28 sie 2022, 16:02 a dałoby się być skejtem w tamtych czasach i nie być bananem? dla mnie skejterzy to subkultura typowo bananowa
Zgadzam się i nie mam w sumie nic do dodania. Można to nawet rozwinąć, bo polski rap historycznie był jednak powiązany mocno z deskorolką (szczególnie warszawska scena), co bardzo mocno przeczy przekazowi raperów z tamtych lat i w pewnym sensie się nawet wyklucza.
Awatar użytkownika
TdW

Post autor: TdW »

Co do Wilka to w filmie o Molescie pokazywał swoje mieszkanie w kamienicy z tamtych lat, gdzie nie było nawet łazienki tylko była wspólna na korytarzu, więc na pewno się nie przelewało
Awatar użytkownika
jogi

Post autor: jogi »

E niekoniecznie. Znałem skejtow z robotniczych rodzin i byli w chuj wymiataczami. Na deski i sprzęt musieli się napocić albo nakombinować.
Tera to już generalizujecie jak ja ze każdy raper to banan.

Dodano po 1 minucie 44 sekundach:
Aha. Spoza Warszawy to kalber. Magik tam kiedyś coś syczał że joka i dab to pudingi.
Yakuza not mafia, Yakuza wa kazoku.
Awatar użytkownika
many-s

Post autor: many-s »

Czytając ten wspaniały temat mam wrażenie, że za 10 lat internauci będą rozliczali pseudo-bogaczy jak tu dzisiaj rozlicza się pseudo-uliczników. The tables have turned :)

To tylko rozrywka.
ODPOWIEDZ