OmarStooleyman pisze: ↑23 lip 2022, 23:34 Gdy masz jakąś wrażliwość i głębszą refleksję to nie nagrywasz jakiegoś rapu z pizdy i nie próbujesz wypacać swojej wizji świata przed mikrofonem z zajebistym flow
???
OmarStooleyman pisze: ↑23 lip 2022, 23:34 Gdy masz jakąś wrażliwość i głębszą refleksję to nie nagrywasz jakiegoś rapu z pizdy i nie próbujesz wypacać swojej wizji świata przed mikrofonem z zajebistym flow
Jakie inne formy ekspresji? Inne gatunki typu blues, reagge, czy pop nie przemycają nie wiadomo jakich treści. Właśnie w rapie jest ten pazur, którego w innych gatunkach brakuje (dlatego ta forma muzyki do mnie trafia najbardziej). Rapowanie, to idealna forma do przekazania swojej historii, brudu, bo jest na to miejsce przez rymowaną formę. W klasycznej, śpiewanej piosence popowej nie upchasz tyle treści ile w rapie. Z reguły wszystko jest to ugrzecznione, ładne (wiadomo, rap też taki bywa). A to, że raperzyny mają tendencje do rymowania głupot (co czasem jest fajne, a czasem nie), to jest to wpisane w gatunek - co też zauważyłeś pewnie. Ale miejsca na ekspresję jest w cholerę.OmarStooleyman pisze: ↑23 lip 2022, 23:34 jest tyle innych lepszych form ekspresji w muzyce, bez konotacji ulicznych i hedonistycznych, na które nastawiony jest rap z definicji
To też prawdaOmarStooleyman pisze: ↑23 lip 2022, 23:34 Gdy masz jakąś wrażliwość i głębszą refleksję to nie nagrywasz jakiegoś rapu z pizdy i nie próbujesz wypacać swojej wizji świata przed mikrofonem z zajebistym flow.
Z bluesem jeszcze bym dyskutował, bo fakt, lirycznie są to utwory proste ale czasami trafne i rel w chuj. Taka kwintesencja życia, najczęściej smutnego życia.
No i czasami less is more, rapy czasami aż za bardzo bombardują cię linijkami i gdzieś pointa utworu rozmywa się w steku najebanych słów by podwójne się zgadzały. Z czym zresztą się w sumie zgodziliśmy.
Skąd takie info?OmarStooleyman pisze: ↑23 lip 2022, 23:46 [...] ostatecznie przegrał ze swoim mózgiem i się wykorbił.
nic dziwnego, skoro Mrozowi teksty pisze głównie Ras
Żabson podobno jeszcze pare lat temu był do tego stopnia nieogarnięty, że nie potrafił taxy zamowic z punktu a do punktu b.erotsreppir pisze: ↑28 lip 2022, 23:34nic dziwnego, skoro Mrozowi teksty pisze głównie Ras![]()
w ogóle mnóstwo słyszę tekstów Rasa w tym polskim słodko-pierdzącym popie. Łatwo go poznać. Dla Rosalie napisał nawet numer zawierający swoje linie sprzed 10 lat ("cokolwiek dają mi za kontrakt to już mam w kieszeni").
a co do tematu to większość to głupcy wiadomo, myślę że jeszcze Qlop nie padł i 3/4 zip składu, Josef Bratan
i podbijam - żabson oraz ten typ pet