Głupi raperzy

Płyty, zapowiedzi materiałów, dyskusje na temat raperów i producentów z naszej rodzimej sceny.

Moderatorzy: Jose, oldschool

Awatar użytkownika
Jaayu

Re: Głupi raperzy

Post autor: Jaayu »

OmarStooleyman pisze: 23 lip 2022, 23:34 Gdy masz jakąś wrażliwość i głębszą refleksję to nie nagrywasz jakiegoś rapu z pizdy i nie próbujesz wypacać swojej wizji świata przed mikrofonem z zajebistym flow

???
You got opps, ain't you?
No, we ain't all angels
Awatar użytkownika
OmarStooleyman

Post autor: OmarStooleyman »

No to Rogal to taki lekki inteligent zamknięty w ciele patusa który może w innym środowisku wykrzesałby z siebie trochę więcej, ostatecznie przegrał ze swoim mózgiem i się wykorbił. To są jednostkowe przykłady. Zresztą wyżej wspomniany Belmondziak też został ofiarą własnej ciekawości świata i ostatecznie skończyło się wizytą w wannie. To nie jest dobre środowisko do rozwoju.
Awatar użytkownika
aleksy

Post autor: aleksy »

a kanye west?

mógł zostać genialnym producentem, a to chyba szlachetniejsze zajęcie w opinii osób, dla których rap to przypał
Mam w domu szafkę, w której trzymam
Wszystkie dostępne dzieła Lenina
Patryk233

Post autor: Patryk233 »

OmarStooleyman pisze: 23 lip 2022, 23:34 jest tyle innych lepszych form ekspresji w muzyce, bez konotacji ulicznych i hedonistycznych, na które nastawiony jest rap z definicji
Jakie inne formy ekspresji? Inne gatunki typu blues, reagge, czy pop nie przemycają nie wiadomo jakich treści. Właśnie w rapie jest ten pazur, którego w innych gatunkach brakuje (dlatego ta forma muzyki do mnie trafia najbardziej). Rapowanie, to idealna forma do przekazania swojej historii, brudu, bo jest na to miejsce przez rymowaną formę. W klasycznej, śpiewanej piosence popowej nie upchasz tyle treści ile w rapie. Z reguły wszystko jest to ugrzecznione, ładne (wiadomo, rap też taki bywa). A to, że raperzyny mają tendencje do rymowania głupot (co czasem jest fajne, a czasem nie), to jest to wpisane w gatunek - co też zauważyłeś pewnie. Ale miejsca na ekspresję jest w cholerę.

Ostatnio słuchałem nowej płyty Mroza i pomimo, że podoba mi się ta płyta od strony muzyki, to teksty (z nielicznymi wyjątkami), to papka ładnych słów. I nic więcej. Odpalę dla przykładu pierwszą lepszą piosenkę rapową o tym "że kiedyś nie miałem, a teraz mam" i trafia to do mnie bardziej.

Co do ekspresji jeszcze - można również zostać producentem i wyrażać się przez dźwięk i tworzyć swoje "obrazy".

Dodano po 1 minucie 51 sekundach:
OmarStooleyman pisze: 23 lip 2022, 23:34 Gdy masz jakąś wrażliwość i głębszą refleksję to nie nagrywasz jakiegoś rapu z pizdy i nie próbujesz wypacać swojej wizji świata przed mikrofonem z zajebistym flow.
To też prawda
"Ich wollte immer nur verstanden werden und hinterlies zum Schluss verbrannte Erde" 💥
krecik
Zbanowany

Post autor: krecik »

Pięknie Phobosek opluted, brawo chłopaki, niech broni się dyskusja, a nie rosyjskie wpływy. Brawo dla was za merytorykę i nie chowanie głowy w piasek.
Awatar użytkownika
OmarStooleyman

Patryk233 pisze: 24 lip 2022, 0:23 Jakie inne formy ekspresji? Inne gatunki typu blues, reagge, czy pop nie przemycają nie wiadomo jakich treści.
Z bluesem jeszcze bym dyskutował, bo fakt, lirycznie są to utwory proste ale czasami trafne i rel w chuj. Taka kwintesencja życia, najczęściej smutnego życia.

Bardziej mi chodziło o jakieś formy gitarowe, gdzie można melodią i linią basową bardziej wywołać nastrój, dodać do tego instrumenty żywe i nie zapętlać się w 8 taktach.
Patryk233 pisze: 24 lip 2022, 0:23 klasycznej, śpiewanej piosence popowej nie upchasz tyle treści ile w rapie
No i czasami less is more, rapy czasami aż za bardzo bombardują cię linijkami i gdzieś pointa utworu rozmywa się w steku najebanych słów by podwójne się zgadzały. Z czym zresztą się w sumie zgodziliśmy.
Awatar użytkownika
mopek

Post autor: mopek »

OmarStooleyman pisze: 23 lip 2022, 23:46 [...] ostatecznie przegrał ze swoim mózgiem i się wykorbił.
Skąd takie info?
Awatar użytkownika
erotsreppir

Post autor: erotsreppir »

Patryk233 pisze: 24 lip 2022, 0:23 Ostatnio słuchałem nowej płyty Mroza i pomimo, że podoba mi się ta płyta od strony muzyki, to teksty (z nielicznymi wyjątkami), to papka ładnych słów. I nic więcej.
nic dziwnego, skoro Mrozowi teksty pisze głównie Ras :lol:

w ogóle mnóstwo słyszę tekstów Rasa w tym polskim słodko-pierdzącym popie. Łatwo go poznać. Dla Rosalie napisał nawet numer zawierający swoje linie sprzed 10 lat ("cokolwiek dają mi za kontrakt to już mam w kieszeni").

a co do tematu to większość to głupcy wiadomo, myślę że jeszcze Qlop nie padł i 3/4 zip składu, Josef Bratan

i podbijam - żabson oraz ten typ pet
Awatar użytkownika
pynchon

Post autor: pynchon »

Diox, Borixon, Filipek, Głowa pmm
Awatar użytkownika
koniec
bruh bruh

Post autor: koniec »

@OmarStooleyman Lupe Fiasco jest w chuj inteligentnym typem na pewno, w każdym razie naciągasz w chuj tę swoją teorię i za brakuje ci do tego dystansu imo, to nie jest tak, że inteligentni ludzie muszą odwalać jakiś mega ambitny szajs, Doda też jest podobno w chuj inteligentna i jest członkinią mensy a muze robi jaką robi.
Awatar użytkownika
Oportunistycznyebaka

Post autor: Oportunistycznyebaka »

erotsreppir pisze: 28 lip 2022, 23:34
Patryk233 pisze: 24 lip 2022, 0:23 Ostatnio słuchałem nowej płyty Mroza i pomimo, że podoba mi się ta płyta od strony muzyki, to teksty (z nielicznymi wyjątkami), to papka ładnych słów. I nic więcej.
nic dziwnego, skoro Mrozowi teksty pisze głównie Ras :lol:

w ogóle mnóstwo słyszę tekstów Rasa w tym polskim słodko-pierdzącym popie. Łatwo go poznać. Dla Rosalie napisał nawet numer zawierający swoje linie sprzed 10 lat ("cokolwiek dają mi za kontrakt to już mam w kieszeni").

a co do tematu to większość to głupcy wiadomo, myślę że jeszcze Qlop nie padł i 3/4 zip składu, Josef Bratan

i podbijam - żabson oraz ten typ pet
Żabson podobno jeszcze pare lat temu był do tego stopnia nieogarnięty, że nie potrafił taxy zamowic z punktu a do punktu b.

Juras za to wystąpienie, rozwiało moje wątpliwości, które nachodziły mnie podczas słuchania utworów.

https://m.youtube.com/watch?v=0G8r1Sqke5s
wklz

Post autor: wklz »

Dzięki za przypomnienie, że z Jurasem wódki bym się nie napił.
Awatar użytkownika
OmarStooleyman

Ja pierdole, jaki muł :bag:

Poziom wypowiedzi jak u bohaterów Chłopaków do wzięcia
elkacpero

Post autor: elkacpero »

haha myślałem, że nie ma nic gorszego niż słuchanie jego kawałków, okazuje się, że słuchanie jego wypowiedzi jest jeszcze gorsze
Awatar użytkownika
d3luge1

Post autor: d3luge1 »

Wlaczylem na pytanie o duchowosci (gdzies 14:25). Cos wspanialego :D
kark to nie debil, mówił mi tak laik
Awatar użytkownika
8na10
Zbanowany

Post autor: 8na10 »

no właśnie sprawdziłem tę konkretną wypowiedź licząc na popis głupoty i się kurwa zawiodłem, bo jest elegancka, kompletnie adekwatna. tak, człowiek "uduchowiony" to taki, którego decyzje są świadome, przepuszczone przez procesy myślowe - a nie automatyczne, bazowane tylko na instynkcie. życie w wiecznej reakcji na potrzeby organizmu to jest życie zwierzęcia. duchowość właśnie sprowadza się do tego, że stawiamy swój umysł i wszelkie jego abstrakcyjne urojenia - ponad bezwzględny determinizm chemii naszego mózgu.
jasny wracaj na forum
wklz

Post autor: wklz »

Ale tam jest waflowanie. Jakby z tym samym dziennikarzem podobny wywód rzucił BGC to nikt by się tam sensu nie doszukiwał, tutaj typ mu przytakuje "wow mocne". A też nie jestem przekonany, żeby dziennikarz na biegu filtrował tę wypowiedź żeby wydobyć z "zapisywania w wodzie" sensu o wyższości uświadomienia nad instynktem.

Tam jest sporo takich momentów zażenowania prowadzącego, ale wiadomo - pan sportowiec to trzeba się zaśmiać z żartu o szczaniu na matkę widza.

Na podobnym poziomie:
Spoiler
ODPOWIEDZ