Szczyl - Polska Floryda (2021)

Kategoria poświęcona albumom.

Moderatorzy: Jose, oldschool

Awatar użytkownika
Luxair

Re: Szczyl - Polska Floryda (2021)

Post autor: Luxair »

Technicznie dojrzały i udany debiut (on gdzieś wcześniej już się udzielał?). Bardzo podoba mi się jak używa dwugłosu zamiast po prostu nawarstwiać identyczne chórki. Oldschoolowe rapowanie i (jak mniemam) żywe instrumenty dają dobry i często mocno oddalony od hip-hopu vajb - taki np. "Cień" mógłby być kawałkiem Republiki (przynajmniej tak mi się kojarzy).

Jedyne co mnie razi to nieciekawy, zmulono-niski głos Szczyla. Po wesołej okładce spodziewałem się że sympatyczny rudzielec będzie miał o wiele wyższy głos a całość będzie zbiorem letniaków pokroju grillfunk...
Stupid poor people, stupid poor people
I've got more money than you
Stupid poor people, stupid poor people
They can't even afford food!
Awatar użytkownika
yungXpaproch

Post autor: yungXpaproch »

Luxair pisze: 27 gru 2021, 13:58 on gdzieś wcześniej już się udzielał?
nawijal w podziemiu przed starterem i to chyba sporo ale podobno po wejsciu do startera mu kazali usunac stare numery z neta. nie pamietam ksywy starej ale ktos napewno pamieta i pewnie sa jakies reuploady
pzdr z farcikiem
obczaj se muzyczke synku :joint:
https://www.youtube.com/@yung_paproch
Awatar użytkownika
F88G

Post autor: F88G »

Tak to jest wejść do SB startera. A Białas i tak Ci powie, że daje szanse młodym.
Awatar użytkownika
Yayo

Post autor: Yayo »

Nie wiem skąd wziął się ten koleżka, do tego czytając tych haseł, że to debiutant roku byłem raczej zniechęcony i zupełnie inaczej wyobrażałem sobie jego brzmienie. A jest fajnie, klasycznie i bardzo chilloutowo, jaram się bardzo. Będą z niego ludzie, o ile nie zmieni swojego brzmienia jak choćby taki Otsochodzi po którym również spodziewałem się wielkich rzeczy, a wyszło jak wyszło (czyli jak zawsze). Klimacik zasługuje na bowdown, rapowo myślę, że jeszcze się bardzo rozwinie, w końcu młody jest ziomek, będę śledził uważnie jego następne ruchy.
Awatar użytkownika
Wolny

Post autor: Wolny »

ale on by się wpasował w album Knapa i Undy
Gdynia płodzi dobrych wykonawców
Dawno nic mnie tak w tej jebanej Polsce nie zaciekawiło jak ten ziomek.
cyk
RIVALDO111
Zbanowany

Post autor: RIVALDO111 »

Po roku ,,Polska Floryda" pokryła się oficjalnie złotem. Sprzedano ponad 15 tysięcy sztuk.

Siedzimy już nad tym trzy lata, bo obłęd to dar, a nie kara,Mówią nam jak mamy latać, ja wolałbym spotkać Ikara,Szczęście to tylko przywilej, szczęście to tylko na chwilę, szczęście cię zgubi,udusi,zabije i minie ,A w trakcie się wije jak żmije i gnije.
Rymekk

Post autor: Rymekk »

Wczoraj sobie o tym przypomniałem, bardzo udany album, taki wholesome. Produkcje mocno mi siedzą, a Szczyl na dużym propsie. Polecam każdemu, kto jeszcze przypadkiem tego nigdy nie słyszał.
Awatar użytkownika
sheider

Post autor: sheider »

w ostatnich dniach moj algorytm troche sie zeszczylił i zaczal przypominac mi o tym zawodniku, dobry tajming, bo niebawem wlatuja nowe rzeczy, czekam
Awatar użytkownika
sqlie

Post autor: sqlie »

Udane momenty ma ten album, ale to taka trochę nierówna płyta, bo pomiędzy tymi przebłyskami to jakoś zapominam, że to leci. Sprawdziłem to już kiedyś z dwa razy, odpaliłem dzisiaj raz jeszcze i nadal mam takie odczucie.
zuperhero

Post autor: zuperhero »

ja podobnie, spoko płytka ale trochę o niczym, strasznie losowe są te teksty, co zdziwiło mnie tym bardziej, po tym jak czytałem że właśnie są mocną stroną albumu.
Awatar użytkownika
ConeyIsland

Post autor: ConeyIsland »

teksty losowe ale świetnie chłopak brzmiał na tych (niektórych no) bitach. lubie wracać do tej płytki jak jestem nad morzem :lol:
Anastazja, tupet, hiphopkryta
Awatar użytkownika
Konczal

Post autor: Konczal »

Jako mieszkaniec Trójmiasta nie mogę nic złego o chłopaku powiedzieć, bardzo dobrze jest mieć takiego gracza u siebie. Album dobry, momentami może rzeczywiście nierówny, takie BANG to bym wyjebał, ale TUPET to czysta poezja. I nie wiem czy to przemyślane, ale jak się wsiądzie w SKMkę to album trwa mniej więcej tyle ile podróż np z Gdańska do Gdyni. Grechuta polskiego rapu.
Ostatnio zmieniony 04 sie 2026, 14:45 przez Konczal, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
v3sp347ine

Post autor: v3sp347ine »

Bardzo dobry album jak na debiut. Szczyl ma bardzo spoko barwę głosu, no ale fakt, niektóre numery brzmią jak jakiś freestyle. Mimo wszystko broni się i ja tam lubię tę płytę. Hiphopkryta zdecydowanie moim ulubionym trackiem.
Jezus Maria, styl jak krezus
Awatar użytkownika
marmolad_k2

Post autor: marmolad_k2 »

Również ciepło wspominam.
saturn pisze: 10 wrz 2024, 21:56 tu jest normalne forum ślizgawka, więc zwracamy się do siebie normalnie - czasem kolego, czasem kurwo
Woland666

Post autor: Woland666 »

Kompletnie o nim zapomniałem,a koleś z mojego miasta,"fenomenalny","cień","wielkie miasta" najlepsze kawałki z płyty,sprawdziłem sobie na last fm,bo ostatni raz słuchałem tego 5 lat temu,jak ten czas zapierdala to szok :dunno: Aż sobie przesłucham po trochu :) //sprawdziłem po latach i strasznie to pretensjonalne,"nic mi nie wychodzi,nie wiem jak wyrywać panny" xD + jego ryjec + ta ksywa.Nie jest to nic fenomenalnego,raczej muza dla dziewczynek,ale posłuchać można bez bólu.Ktoś pisał wyżej,że niedługo nowe rzeczy - nie sprawdzę na 100 %.
Awatar użytkownika
Jose
Brak Kultury

Post autor: Jose »

Woland666 pisze: wczoraj, 1:39 muza dla dziewczynek
+1
Awatar użytkownika
horrypaz
Brak Kultury

Post autor: horrypaz »

Woland666 pisze: wczoraj, 1:39 a koleś z mojego miasta
industry plant, pozer i muzyka dla dziewczynek +1

beka z tego gdyniowania u niego bo sie w ogole z tym miastem nie kojarzy i nikt go tu chyba nie wymiania jako cos istotnego i nikogo
ODPOWIEDZ