Pezet/Noon - Muzyka klasyczna (2002)
-
jasnejasne
Re: Pezet/Noon - Muzyka klasyczna (2002)
"Klasyczna" jest klasyczna dzięki Noonowi, rap Pezeta z wtedy zestarzał się pod każdym względem.
Dla odmiany na "Poważnej" proporcje są już 50/50, obydwaj autorzy dali życiówki. "Najlepsze gówno z Polski" - jestem bardzo bliski by przytaknąć, polskie TOP3 ever z całą pewnością. W niczym się ten album nie zestarzał, jest brzmieniowo i skillowo ponadczasowy.
Dla odmiany na "Poważnej" proporcje są już 50/50, obydwaj autorzy dali życiówki. "Najlepsze gówno z Polski" - jestem bardzo bliski by przytaknąć, polskie TOP3 ever z całą pewnością. W niczym się ten album nie zestarzał, jest brzmieniowo i skillowo ponadczasowy.
klasyczna się okropnie zestarzała, dzisiaj nie ma co tego słuchać, ale w tamtych czasach była zajebista
poważna się nie zestarzała i jest zajebista, ostatnio słuchałem jak miałem chujowy nastrój i wchodzi jak złoto
rozrywkowa to najlepsza płyta w polskim rapie, ale czy pezeta? pewnie, że tak, przecież jedno wynika z drugiego (a raczej drugie z pierwszego)
generalnie te trzy płyty to niezaprzeczalne klasyki polskiego hiphopu i jak mówisz, że interesujesz się tą muzyką, to musisz znać
poważna się nie zestarzała i jest zajebista, ostatnio słuchałem jak miałem chujowy nastrój i wchodzi jak złoto
rozrywkowa to najlepsza płyta w polskim rapie, ale czy pezeta? pewnie, że tak, przecież jedno wynika z drugiego (a raczej drugie z pierwszego)
generalnie te trzy płyty to niezaprzeczalne klasyki polskiego hiphopu i jak mówisz, że interesujesz się tą muzyką, to musisz znać
na ślizgawce cisnę beczkę
co chwilę wbijam szpileczkę
co chwilę wbijam szpileczkę
- IllEisenheim
Poważna > wszystko inne od Pezeta
- oKulTywowany
Mata>Przereklamowanie<Pezet
This page is no longer available.
bardzo dobry album, chociaż na nim noon króluje a pezet plus goście gdzieś tam w tle i dopiero na poważnej obydwaj panowie stanęli na wysokości zadania i wydali top 1 album w polskim rapie
Rydawarrior dostępny na wszystkich platformach streamingowych
FREE BORTWICK
FREE SMLY
FREE MAJONEZ
FREE RIVALDO111
FREE 4-HO-MET
FREE PWK
FREE BORTWICK
FREE SMLY
FREE MAJONEZ
FREE RIVALDO111
FREE 4-HO-MET
FREE PWK

Taki promo cd wygrzebałem. Track 1 leciał kiedyś w radio i krąży po sieci przycięty nieco i w gorszej jakości. Są tam gadki z sesji nagraniowych, niewykorzystane bity i jakieś tam smaczki jeszcze. Tutaj oczywiście całość. Track 2 to "Mantra" i z tego, co się dowiedziałem, to nawet na oryginalnej płycie ten track był z MP3 wzucony, a tutaj wersja lossless. Link do pobrania w opisie.
YOUTUBE: https://youtu.be/UMwvqs4ERY8?si=oQZZ7D9dekHWf8aX
- marmolad_k2
Ooo, w końcu w dobrej jakości wrzuta 
- CeHaTeHaCe
Aj juz myslalem ze pierwszy numer w pelnej wersji bedzie... w sumie to tylko dodana jest ta gadka nanpoczatku w calosci "charyzma to moj talizman..."
Mantre mam na reedycji
Mantre mam na reedycji
O, Pezio leci tutaj Ukryty w mieście krzyk pod ten sam sampel, który później Ajronowi posłużył do zrobienia Zza szyby na Eternię Leszka.
Dzięki!
Dzięki!
-
tybdo_yntogliw
Odsłuchałem sobie Klasyczną i skończyłem na tym, że przez tydzień non-stop słuchałem instrumentali Noona. Rozpierdala mi łeb, że tak po prostu po roku od Świateł Miasta ogarnął płytę na takim poziomie, a dwa lata później cisnął już z elektroniczną Poważną czy glitch-hopowymi Grami Studyjnymi.
Wyczucie przestrzeni w tych loopach, a jednocześnie ich konkret. Kurde, jednak rzeczywiście był to unikalny wkład PL beatmakingu w historię hip-hopu, niby to jest inspiracja Ninja Tune / trip-hopem / downtempo z UK, ale tak naprawdę nic z tego UK nie jest takie jak Noon. Na Klasycznej ten element jest obecny, ale te bity są bardzo "tight", ścisłe, tak elegancko pocięte i są tak hipnotyczne że no... chce się słuchać instrumentali jak oddzielnego bytu.
Wyczucie przestrzeni w tych loopach, a jednocześnie ich konkret. Kurde, jednak rzeczywiście był to unikalny wkład PL beatmakingu w historię hip-hopu, niby to jest inspiracja Ninja Tune / trip-hopem / downtempo z UK, ale tak naprawdę nic z tego UK nie jest takie jak Noon. Na Klasycznej ten element jest obecny, ale te bity są bardzo "tight", ścisłe, tak elegancko pocięte i są tak hipnotyczne że no... chce się słuchać instrumentali jak oddzielnego bytu.
tedashi60tedashi60tedashi60tedashi60tedashi60tedashi60tedashi60tedashi60tedashi60tedashi60tedashi60tedashi60tedashi60tedashi60tedashi60tedashi60tedashi60tedashi60tedashi60tedashi60tedashi60tedashi60tedashi60tedashi60
Jakiś czas temu złapałem się na tym, że trochę zmęczyłem się słuchaniem smęcenia Pezeta czy to jak Jotuze napierdala czestochowskimi na Grammatiku. Zwyczajnie rzadko kiedy mam nastrój by słuchać tych tekstów i już często z wieloma rzeczami się nie utożsamiam. Dlatego właśnie odpalam wersje instrumentalne i to jest bajka co wyczynił Pan Mikołaj.
Taka pętla z "Bez twarzy" to mi raz w tygodniu gra w głowie
Taka pętla z "Bez twarzy" to mi raz w tygodniu gra w głowie
Bardzo dobre są bity na tej płycie i szkoda że Noon tak szybko odbił od klepania hip-hopowych bitów 
Rydawarrior dostępny na wszystkich platformach streamingowych
FREE BORTWICK
FREE SMLY
FREE MAJONEZ
FREE RIVALDO111
FREE 4-HO-MET
FREE PWK
FREE BORTWICK
FREE SMLY
FREE MAJONEZ
FREE RIVALDO111
FREE 4-HO-MET
FREE PWK
-
starydobryhiphop
No poważna rzeczywiście nadal bawi w wieku ponad 30 lat a klasyczna raczej na wyrywki lub z sentymentu. A już 5,10,15 to cringe , i to nie tylko przez obecność Mesa . A bity no to tu nie ma dyskusji.
Z poważnej wywalilbym tylko a mieliśmy być poważni. Sam koncept fajny ale numer totalnie średni. Mógłby być banger ale to by musiał być beat na miarę seniority
Z poważnej wywalilbym tylko a mieliśmy być poważni. Sam koncept fajny ale numer totalnie średni. Mógłby być banger ale to by musiał być beat na miarę seniority