Definicja rapera

Płyty, zapowiedzi materiałów, dyskusje na temat raperów i producentów z naszej rodzimej sceny.

Moderatorzy: Jose, oldschool

Raper to:

nawijacz + tekściarz
78
66%
tylko nawijacz
14
12%
ryjec z plakatu (teksty? nawijka? a co ty kurwa jesteś jebany truskulowiec? hahaha)
8
7%
nie potrafię stworzyć definicji, co nie przeszkadza mi w rzucaniu nie-raperami na prawo i lewo, osoba o tych samych cechach może być dla mnie raperem (jeśli jest moim kolegą albo murzynem z dawnych lat) i tak samo może nim nie być (jeśli go nie lubię albo jest zbyt popularny), jestem debilem i hipokrytą
19
16%

Liczba głosów: 119

Awatar użytkownika
koniec
bruh bruh

Re: Definicja rapera

Post autor: koniec »

a tak ciekawości w sumie wpisałem sobie w gugla "raper definicja" i "rapper definicja" i kurde wszędzie jest napisane, że to osoba, która wykonuje muzykę rap a nie taka, która pisze i wykonuje muzykę rap i co teraz? Szach-mat :exclaim: :exclaim: :exclaim:
Ostatnio zmieniony 31 sty 2022, 16:50 przez koniec, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
FruitOffTheWall

Post autor: FruitOffTheWall »

jak waszka g ale rap
rip zioloziolo
Czas zapierdala? Może ziomie po koksie
Zapierdalala w Las Palmas, nie Europie Wschodniej
https://www.last.fm/user/Tommy_Ovocetti

owoc dziwko może wszystko
Awatar użytkownika
gods bidness

Post autor: gods bidness »

koniec pisze: 31 sty 2022, 16:49 a tak ciekawości w sumie wpisałem sobie w gugla "raper definicja" i "rapper definicja" i kurde wszędzie jest napisane, że to osoba, która wykonuje muzykę rap a nie taka, która pisze i wykonuje muzykę rap i co teraz? Szach-mat :exclaim: :exclaim: :exclaim:
To z ciekawości, jak już czytałeś, że to osoba, która wykonuje muzykę rap, to trzeba było kliknąć w rap i byś przeczytał: Na rap składają się elementy takie jak: treść tekstu (ang. content), tzw. flow (rytm, rymy, akcentowanie) i przekaz (ang. delivery), czyli w oryginalnym znaczeniu intonacja lub ton[6], jednak w obrębie kultury hip-hopowej rozumiany często jako nacechowanie emocjonalne ekspresji bądź tekstu w utworach. :)
Awatar użytkownika
koniec
bruh bruh

no i jak na podstawie tego cytatu ci wyszło, że mówi on o tym, że raper sam ten tekst musi napisać?
Awatar użytkownika
gods bidness

Okej, czyli skoro uważasz, że żeby być raperem wystarczy wykonywać tylko jedną z dwóch składowych rapu (rap = tekst + wykonanie), to rozumiem, że dla ciebie działa to też w drugą stronę i wystarczy pisać same teksty bez ich wykonywania, żeby być raperem?
moody

Post autor: moody »

dlaczego przez paredziesiat lat raperzy staraja sie ukrywac/tuszowac sytuacje, w ktorych nie sa autorami tekstu, tak jak np. wokalisci ukrywaja momenty kiedy jada z playbacku albo spiewa za nich ktos inny? przeciez powinni wiedziec, ze to normalne w ich gatunku :dunno:
ehh murzyny sto lat za polakami ze slizgu
Awatar użytkownika
koniec
bruh bruh

gods bidness pisze: 31 sty 2022, 18:10 Okej, czyli skoro uważasz, że żeby być raperem wystarczy wykonywać tylko jedną z dwóch składowych rapu (rap = tekst + wykonanie), to rozumiem, że dla ciebie działa to też w drugą stronę i wystarczy pisać same teksty bez ich wykonywania, żeby być raperem?
no człowieku, jak masz przepis na naleśniki i masz w nim, że do naleśników potrzeba 2 jajek, to znaczy, że sam te jajka musisz znieść?
Albo jak malujesz i na obraz składa się płótno i farba na nie nałożona to, żeby być malarzem musisz sam se farbę i płótno zrobić?
Już pomijam, że wcale ten argument nie był na poważnie i jako ciekawostkę podałem jak te definicje wyglądają w internecie
Awatar użytkownika
KillerCroc

Post autor: KillerCroc »

Dobrze, że nie mamy na scenie raperów nawijaczy bez flow i delivery bo inaczej ta definicja mogłaby się nie sprawdzić.

Czekam, aż dojdziemy do momentu, w którym będziemy dyskutować czy używanie czyjegoś flow jest równoznaczne z użyciem czyjegoś tekstu i dlaczego nie.
Gdybym urodził się gdzieś indziej miałbym szansę...
Awatar użytkownika
gods bidness

Skoro rap to tekst plus wykonanie, to jak chcesz tworzyć rap bez tworzenia tekstu? Skoro żeby tworzyć naleśniki potrzebujesz jajek i mąki, to jak chcesz stworzyć naleśniki mając tylko jajka?
Awatar użytkownika
KillerCroc

Rap = tekst + wykonanie, a czyj to jest tekst to chyba sprawa drugorzędna.
Awatar użytkownika
aleksy

Post autor: aleksy »

a czyje wykonanie?
na ślizgawce cisnę beczkę
co chwilę wbijam szpileczkę
Awatar użytkownika
gods bidness

Otóż to, tylko kto wtedy jest raperem?
moody

Post autor: moody »

@KillerCroc dasz przyklad jakiegos rapera, ktory ma podobne podejscie i np. zapowiada ze dostal fajne teksty, wybral bity i niedlugo puszcza plyte albo np. dziekuje autorowi tekstow po dobrym odbiorze jego plyty?
Awatar użytkownika
koniec
bruh bruh

Normalnie, jak nie napiszesz tekstu sam, to ci napisze go ktoś inny i finalny produkt zawiera w sobie tekst :wall:
Awatar użytkownika
KillerCroc

moody pisze: 31 sty 2022, 18:20 @KillerCroc dasz przyklad jakiegos rapera, ktory ma podobne podejscie i np. zapowiada ze dostal fajne teksty, wybral bity i niedlugo puszcza plyte albo np. dziekuje autorowi tekstow po dobrym odbiorze jego plyty?
Nie dam bo nie znam, z tym, że nie przeszkadzałoby mi to w słuchaniu takiej płyty i nazywaniu jej szerokopojętym terminem muzyki rap jeśli by istniała.

Dr. Dre nigdy nie ukrywał faktu, że używa ghost writerów ale tutaj już został nazwany nie-raperem więc nie wiem czy mogę się posłużyć tym przykładem.

A same podziękowania chyba są zbędne jeśli mamy przy płycie dostępne writer creditsy i możemy zauważyć, kto miał wpływ na finalny tekst. Ale tu dochodzi wasz problem, że nie da się zidentyfikować kto miał jak duży wpływ na dany tekst więc musimy go przypisać raperowi i z góry założyć, że to tylko niewielki odsetek słów albo wtrąceń.
gods bidness pisze: 31 sty 2022, 18:19 Otóż to, tylko kto wtedy jest raperem?
Według mojego poglądu, który prezentuje od początku tej dyskusji raperem będzie osoba nazywana przez was N A W I J A C Z E M, nie przeszkadza mi to w uznaniu go za rapera jeśli ten tekst zarapował a nie wydukał.
Ostatnio zmieniony 31 sty 2022, 18:28 przez KillerCroc, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
koniec
bruh bruh

I wcale się nie zgadzam, że rap to tekst + wykonanie, już pisałem wcześniej, że:
koniec pisze: 30 sty 2022, 15:38 Rap to forma ekspresji wokalnej, jakby być bardziej dokładnym to specyficzna forma śpiewu, bo wpisuje się w jego definicje.
a dyskusja o tym, że śpiew nadal jest śpiewem nawet gdy nie napiszę się tekstu tego śpiewu już była.
oyche

Post autor: oyche »

gods bidness pisze: 31 sty 2022, 18:16 Skoro rap to tekst plus wykonanie, to jak chcesz tworzyć rap bez tworzenia tekstu? Skoro żeby tworzyć naleśniki potrzebujesz jajek i mąki, to jak chcesz stworzyć naleśniki mając tylko jajka?
Skoro nalesnik to jajko i maka to jak chcesz stworzyc nalesnika bez tworzenia jajka?
Awatar użytkownika
gods bidness

koniec pisze: 31 sty 2022, 18:24 Normalnie, jak nie napiszesz tekstu sam, to ci napisze go ktoś inny i finalny produkt zawiera w sobie tekst :wall:
Ale jak wtedy możesz powiedzieć, że jesteś twórcą rapu (raperem), skoro odpowiadasz tylko za jedną część? :wall: Wtedy równie dobrze autor tekstu może powiedzieć, że jest raperem, nigdy tego tekstu nie wykonując.
koniec pisze: 31 sty 2022, 18:28 I wcale się nie zgadzam, że rap to tekst + wykonanie
A ja się zgadzam. :joint:
Awatar użytkownika
koniec
bruh bruh

moody pisze: 31 sty 2022, 18:20 dasz przyklad jakiegos rapera, ktory ma podobne podejscie i np. zapowiada ze dostal fajne teksty, wybral bity i niedlugo puszcza plyte albo np. dziekuje autorowi tekstow po dobrym odbiorze jego plyty?
no piosenkarze, też tak raczej nie robią, przynajmniej jak nie znam takich przypadków więc nie jest to powszechne, czy to oznacza, że piosenkarz musi pisać sobie sam teksty?

Dodano po 7 minutach 51 sekundach:
gods bidness pisze: 31 sty 2022, 18:31 Ale jak wtedy możesz powiedzieć, że jesteś twórcą rapu (raperem), skoro odpowiadasz tylko za jedną część?
Jak piosenkarz się może nazywać piosenkarzem skoro nie napisał tekstu? Albo pianista pianistą, skoro nie napisał danej kompozycji?

A ja się zgadzam. :joint:
No popatrz a o śpiewie nikt nie mówi, że to tekst + wykonanie, mimo że nawet jakieś "lalalala" jest rodzajem tekstu tak naprawdę.
W samej podstawie to odnosi się do samego wokalu, tekst jest tylko składnikiem na którego podstawie się buduje performens wokalny, tak samo w rapie bo rap jest formą śpiewu. I tak samo jajka są składnikiem naleśników i jasne, że bez jajek by naleśników nie było ale to nie znaczy, że trzeba je samemu stworzyć aby stworzyć naleśnik.
Awatar użytkownika
Hyperborea

Post autor: Hyperborea »

Dla mnie to wygląda tak: raper - nawijacz, (potencjalnie) dobry raper - tekściarz i nawijacz. Jak ktoś korzysta z ghostwriterów, ale nawija, to wciąż jest raperem, inna sprawa, że ciężko jakoś sensownie mówić o jego skillsach, bo sposób, w jaki tekst jest napisany, ma ogromny wpływ na nawijkę czy flow.
ODPOWIEDZ