Książki, filmy, seriale czy gierki?

Rozmowy na temat tego co oglądamy, czytamy i poznajemy, by umilić sobie czas.

Moderator: gogi

która z muz robi ci najlepiej śmigło z chuja

literatura
32
29%
filmy
23
21%
seriale
13
12%
gry
19
17%
każda ma swój patent i nie mogę się zdecydować która jest najlepsza
22
20%

Liczba głosów: 109

Awatar użytkownika
aleksy

Re: Książki, filmy, seriale czy gierki?

Post autor: aleksy »

dla mnie wyobrażenia są minusem, długie opisy mnie irytują i staram się w miare możliwości przelecieć zwrokiem byle jak, a wygląd postaci to mi zawsze wychodzi taki jakbyś w the sims dał wszystko dla beki na maxa w którąś stronę, nie da się poważnie tak czytać, najczęściej wybieram (albo tworzę w głowie) twarz pasującą mi do charakteru nie sugerując się opisem, dla mnie książki na pierwszej stronie mogłyby mieć rysunki bohaterów XD jak wcześniej oglądałem ekranizacje, to też łatwiej
na ślizgawce cisnę beczkę
co chwilę wbijam szpileczkę
Awatar użytkownika
Jasny
Zbanowany

Post autor: Jasny »

Wszystko po trochu i w zalezonosci od okresu.
Generalnie uwazam się za uzaleznionego od gier, a ostatnio coś mi się odkleiło i ani nie tracę czasu na seriale (obecie tylko Book of Boba fett), które oglądałem nałogowo, ani w gry nie gram. Pracuję, ćwiczę, sprzątam
Ostatnio literatura zdecydowanie
I live my life free of compromise and step into the shadows without complaint or regret.

Those who would give up essential Liberty, to purchase a little temporary Safety, deserve neither Liberty nor Safety
Joszka

Post autor: Joszka »

Kabarety! Dobry kabaret potrafi naładować ako na cały dzień. A co znaczy dobry kabaret? Taki po którym człowiek nie przejmuje się głupim szefem, oderwie się od smutnej codzienności i zasypia z uśmiechem. Czasami musi to być Grupa Rafała Kmity z twardą puentą, niestety częściej KMP który tworzy skecze na podstawie ludzkich, nieprzemyślanych zachowań.
Awatar użytkownika
jajca

Post autor: jajca »

Nawet ciekawy pomysł na postać, po ostatniej fuszerce bortwicka wręcz powiew świeżości
saturn pisze: 11 lis 2025, 21:56 jądra muszą być wyczyszczone z nasienia
Awatar użytkownika
Jasny
Zbanowany

Dzięki, mam sentyment do tej postaci i nawet lubię, jak mnie z nim mylicie - moim zdaniem to genialny troll.
Obecnie czytam Immanuela Kanta - Krytyka czystego rozumu.

O ile Platon jest dziecinnie infantylny, Nietzsche dość instynktowny, to Kant jest niczym czytanie równań matematycznych - na szczęście całkowicie spóhny, jednak przyznam, że jedna z cięższych lektur i strasznie wolno przez to brnę, po drodze sprawdzając w sjp nowe pojęcia i czytając stronę raz jeszcze, by rzeczywiście skumać. Bardzo odświeżające i budzi tęsknotę, gdy już śniąc przetrawisz co przeczytałeś.
Gry narazie nie zajmują mi czasu i jest to dla mnie zbawienne
I live my life free of compromise and step into the shadows without complaint or regret.

Those who would give up essential Liberty, to purchase a little temporary Safety, deserve neither Liberty nor Safety
Awatar użytkownika
Godhand

Post autor: Godhand »

Jasny pisze: 02 lut 2022, 17:14 O ile Platon jest dziecinnie infantylny, Nietzsche dość instynktowny, to Kant jest niczym czytanie równań matematycznych
Wszyscy oni klęczą przed Wittgensteinem.
How nonbinary persons kill people?
They / them.
Awatar użytkownika
Jasny
Zbanowany

@Godhand Może i wstyd przyznać, ale nie znam jednej jego myśli (albo znam i nie wiem). Mój ojciec coś kiedyś o nim wspominał, ale nie utkwiło mi to w pamięci zbyt mocno. Jak przerobię Kanta to chętnie zerknę (a trochę mi to zajmie), uwielbiam wiatr w żagle i na to w takim razie liczę. Dziękuję kolego

Awatar użytkownika
badi
BIZNESMENEL

Post autor: badi »

@Jasny chciałbym być choć trochę taki jak ty i stąd też pytanie: czy jest jakaś jedna książka, która Cię ukształtowała i jeśli tak to jaka

pozdro z Grębocic dla Ciebie wariacie
Awatar użytkownika
Jasny
Zbanowany

@badi Są trzy, a nawet 4
pierwsza to

Nowy Testament - bez kitu, genialna książka
Murray Rothbard - Egalitaryzm jako bunt przeciwko ludzkiej naturze
Sun Tzu - Szuka wojny (przy czym jest bardzo ciężka i do tej nie uważam, abym całą rozumiał, a cztałem spokojnie z 3 razy, tutaj jest mój wpisy z Wykopu, który opisuje moją przygodę z tą książką + znalazł się Wykopek, który mnie rozpoznał, co potwierdza, że w klubach byłem tym dobrym https://www.wykop.pl/link/6332959/comme ... t-97809099
Tako rzecze Zaratustra - chyba jako przeciwwaga dla Nowego Testamentu, czytałem jako nastolatek, ale wtedy jej nie dokończyłem.

A jeśli chodzi o skille managerskie, bardzo sobie chwalę Szef to zawód. Psychologia szefa -Jerzy Gut
Na pewno dostępna w PDF i nawet 3 pierwsze rozdziały robią różnicę, między dobrym managerem, a takim sobie.

Również pozdrawiam

Awatar użytkownika
badi
BIZNESMENEL

Post autor: badi »

dzięki te cztery znam a jerzego guta sobie zamówiłem, będę dawał znać jak mi idzie
Awatar użytkownika
Jasny
Zbanowany

@badi Bardzo chętnie się dowiem, jestem zainteresowany a i żywo zaskoczony, że chociażby Rotharda znasz, jest raczej mało popularny - może po za elitami grup wolnościowych (imo)

Kedo

Post autor: Kedo »

Jasny pisze: 02 lut 2022, 17:14
O ile Platon jest dziecinnie infantylny, Nietzsche dość instynktowny, to Kant jest niczym czytanie równań matematycznych - na szczęście całkowicie spóhny, jednak przyznam, że jedna z cięższych lektur i strasznie wolno przez to brnę, po drodze sprawdzając w sjp nowe pojęcia i czytając stronę raz jeszcze, by rzeczywiście skumać.
Jakby kant był jak równania matematyczne to by nie było do dziś miliona interpretacji i zastanawiania się o co mu chodziło, interpretatorzy kanta potrafili zapisać różne elementy jego filozofii dużo klarowniej niż on i nagle okazuje się że trudność wynikała z chaotycznego zapisu albo niezamierzonej wieloznaczności a nie trudnych do zrozumienia koncepcji. To że był bardziej precyzyjny i jego język pod względem stylu bardziej przypomina dowód matematyczny niż później u niemieckich i francuskich filozofów to nie znaczy że wszystko jest spójne i jak równania.

Twoje posty są infantylne, piszesz jak 5-latek
Jasny pisze: 03 lut 2022, 14:10 @badi Bardzo chętnie się dowiem, jestem zainteresowany a i żywo zaskoczony, że chociażby Rotharda znasz, jest raczej mało popularny - może po za elitami grup wolnościowych (imo)
przecież każdy korwinista znał rothbarda, nawet było memem prosze poczytać rothbarda. ja jak miałem fazę w gimnazjum na korwina czytałem go
Awatar użytkownika
Jasny
Zbanowany

@Kedo Bardzo możliwe, że masz rację - bardzo powoli kończę, już Sztukę Wojny czytało się 3x łatwiej. Jest tak, że wydaje się rozdział skomplikowany, po 5x przeczytaniu i zrozumieniu, całkiem oczywisty - I to doświadczenie bardzo koreluje z opinią jaką wystosowałeś.

Dla odmiany i by odciążyć mózg, czytam Daniel Negreanu - strategie Texas Hołdem
Mam zamiar przestać być Fishem i czerpać z gry coś więcej niż przyjemność

Co do infantylności, no trudno - może tak jest, chociaż oczywiście mam o sobie lepsze zdanie^^, poza dawnym środowiskiem UPRowskim właśnie, a i tam raczej ci bardziej ogarnięci - więc podtrzymuję zdanie. Rzadko trafiałem na ludzi czytających go, a pamiętam, że jako nastolatkowi - dał on spory wiatr w żagle

@badi i jak psychologia szefa?

Awatar użytkownika
8na10
Zbanowany

Post autor: 8na10 »

Godhand pisze: 02 lut 2022, 22:41 Wszyscy oni klęczą przed Wittgensteinem.
a on przed heideggerem :*

Dodano po 1 minucie 39 sekundach:
Kedo pisze: 02 kwie 2022, 2:24 interpretatorzy kanta potrafili zapisać różne elementy jego filozofii dużo klarowniej niż on i nagle okazuje się że trudność wynikała z chaotycznego zapisu albo niezamierzonej wieloznaczności a nie trudnych do zrozumienia koncepcji
o jakich konkretnie interpretatorach mowisz, bo mnie zaciekawiłeś
jasny wracaj na forum
Kedo

Post autor: Kedo »

Nawet Schopenhauer jest znany z tego że potrafił przedstawić filozofię Kanta dużo klarowniej niż Kant (akurat nie czytałem go). W tej chwili czytam Bounds of Sense Strawsona i bardzo polecam. Dwaj najbardziej uznani interpretatorzy Kanta wśród filozofów analitycznych to Strawson i Henry Allison, Allison mniej krytyczny i bardziej zachowuje podobno system Kanta w całości. No i nawet jakieś artykuły o Kancie na Stanford encyklopedia są dobre.
Ogólnie system Kanta jest na tyle oryginalny i wymagał tyle trudu gdy Kant do niego dochodził że to normalne że ludzie później potrafili spojrzeć na to z dystansem bardziej i lepiej przedstawić niż on sam, no i sam Kant przyznawał że nie był najlepszym pisarzem.
No i nie mówię żeby nie czytać Kanta, ale jak ktoś nie studiuje filozofii i nie chce poświęcić ogromnej ilości czasu to wspomaganie się od początku takimi tekstami może mocno zaoszczędzić czas, choć ma też wady (no i nie tylko na początku warto czytać je)
Ostatnio zmieniony 04 kwie 2022, 23:23 przez Kedo, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Godhand

Post autor: Godhand »

8na10 pisze: 04 kwie 2022, 22:59 a on przed heideggerem :*
Być może, moją działką jest język, a to co (i jak) zrobił z tym tematem Wittgenstein, to jest jakieś absolutne mistrzostwo świata i okolic.
How nonbinary persons kill people?
They / them.
Awatar użytkownika
8na10
Zbanowany

@Kedo thx sprawdze tych ziomkow. szopa frajera też nie czytałem, znam tylko z opracowań. a co do kanta to jest najwazniejszym filozofem w historii. noumeny odmieniły moje postrzeganie rzeczywistosci
jasny wracaj na forum
wklz

Post autor: wklz »

Co esencjonalnego na początek z Kanta?
Awatar użytkownika
8na10
Zbanowany

jasny wracaj na forum
wklz